Dodaj do ulubionych

Wielka miłość w literaturze współczesnej

07.04.13, 16:47
Czytam kompulsywne i zawodowo, ale ostatnią powieścią, którą bym na tej półce postawiła, jest Kochanek Marguerite Duras - rok powstania 1984.
Możecie coś podpowiedzieć - czy temat jest zupełnie nieaktualny?
Mam na myśli górną półkę, nie literaturę popularną.
Obserwuj wątek
    • blondynka.online Re: Wielka miłość w literaturze współczesnej 07.04.13, 16:53
      No i jeszcze Miłość w czasach zarazy 1985
      • aniita Re: Wielka miłość w literaturze współczesnej 07.04.13, 19:46
        Może "Seans" Witolda Horwatha (1997) jakoś by się wiązał z tematem. Chociaż to raczej nie jest literatura z górnej półki...
        • blondynka.online Re: Wielka miłość w literaturze współczesnej 10.04.13, 16:57
          Seans kiedyś czytałam, ale niewiele pamiętam - czy to nie jest taki bildungsroman jak Madame Libery? Czytałam z przyjemnością, to na pewno wiem ;-)
          • aniita Re: Wielka miłość w literaturze współczesnej 10.04.13, 17:46
            Ja niestety "Madame" nie czytałam, więc nie mogę porównywać. "Seans" natomiast czytałam dwa razy, za drugim podejściem wydał mi się zbyt mizoginistyczny. Główny bohater zieje nienawiścią do wszystkich kobiet z wyjątkiem ubóstwianej Mileny. Zbyt wiele tam uproszczeń, a za mało głębi, by uznać to za literaturę z górnej półki. Ale czytać się da.
            • blondynka.online Re: Wielka miłość w literaturze współczesnej 11.04.13, 08:59
              aniita napisała:

> Ja niestety "Madame" nie czytałam, więc nie mogę porównywać.
              Czyta się dobrze - ale dopiero po przeczytaniu dowiedziałam się, ze jest to rzecz wtórna wobec powieści Jackiewicza o tym samym tytule. Realizacja Libery jest jednak chyba bardziej sugestywna. I lepiej rozreklamowana.
              www.culture.pl/baza-literatura-pelna-tresc/-/eo_event_asset_publisher/eAN5/content/antoni-libera-madame
    • Gość: brnXB Re: Wielka miłość w literaturze współczesnej IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.13, 22:57
      Myślę, że "Muzeum niewinności" Pamuka, te kilkaset stron ryje beret bardziej niż wóda + koks.
      • blondynka.online Re: Wielka miłość w literaturze współczesnej 10.04.13, 17:00
        Gość portalu: brnXB napisał(a):

> Myślę, że "Muzeum niewinności" Pamuka, te kilkaset stron ryje beret bardziej ni
        > ż wóda + koks.

Tak, do Pamuka pewnie wrócę. Poza uczuciem - te stambulskie klimaty...
    • jeepwdyzlu Re: Wielka miłość w literaturze współczesnej 11.04.13, 11:01
      Hemingway - Za rzekę - w cień drzew
      Nabokov - Lolita
      Remarque - Trzej Przyjaciele
      Witkowski Drwal
      Gretkowska (wczesna:-) My zdies emigranty

jeep
      • blondynka.online Re: Wielka miłość w literaturze współczesnej 12.04.13, 14:56
        jeepwdyzlu napisał:
        > Hemingway - Za rzekę - w cień drzew
        > Nabokov - Lolita
        > Remarque - Trzej Przyjaciele
        Powyższe 3 to już raczej nie współczesna, chyba ze w szkolnym rozmienieniu

> Witkowski Drwal
        > Gretkowska (wczesna:-) My zdies emigranty
        x0-oosadsetmkgkdjgoidhyadjkd????
        > jeep
        >
        • solaris_1971 Re: Wielka miłość w literaturze współczesnej 12.04.13, 17:42
          Tak na szybko, po rzuceniu okiem na moja biblioteczke.

Kundera " Nieznosna lekkosc bytu " tez rocznik 1984

Ondaatje " Angielski pacjent " 1992

Bardzo przeze mnie lubiany syryjski pisarz piszacy po niemiecku Rafik Schami " Die dunkle Seite der Liebe " - wydana kilka lat temu.

Ja bardzo cenie tez wczesne powiesci Isabel Allende, ale nie wiem czy to dla Ciebie gorna polka czy nie. Dla mnie moze byc.

• blondynka.online Re: Wielka miłość w literaturze współczesnej 15.04.13, 16:04
            > Kundera " Nieznosna lekkosc bytu " tez rocznik 1984
            > Ondaatje " Angielski pacjent " 1992
            W istocie!

I. Allende jest ok. Wysoko.
        • jeepwdyzlu Re: Wielka miłość w literaturze współczesnej 13.04.13, 00:03
          > Hemingway - Za rzekę - w cień drzew
          > Nabokov - Lolita
          > Remarque - Trzej Przyjaciele
          Powyższe 3 to już raczej nie współczesna, chyba ze w szkolnym rozmienieniu
          --------
          za ten komentarz - masz u mnie poważny minus
          na pytanie powyżej - nie odpowiadaj
          jeep
          • scoutek Re: Wielka miłość w literaturze współczesnej 14.04.13, 16:09

jeepwdyzlu napisał:
            > za ten komentarz - masz u mnie poważny minus

a ty co? belfer na urlopie?
            • jeepwdyzlu Re: Wielka miłość w literaturze współczesnej 15.04.13, 11:01
              @scoutek
              ktoś pyta
              życzliwie odpowiadam
              i natykam - w podzięce - się na średnio grzeczny i w dodatku niezgodny z prawdą komentarz;
              lekko i bez gniewu to komentuję
              ty raczysz wsadzać swoje trzy grosze - bez ładu i składu i off topic
              Chamstwo się szerzy na tym forum, niestety administratorzy nie reagują...
              co twój wpis wniósł do tematu? oprócz próby pokazania jaki jesteś zabawny?
              nieudanej próby - dodam
              nie odpisuj
              jeep
              • scoutek Re: Wielka miłość w literaturze współczesnej 15.04.13, 12:24
                jeepwdyzlu napisał:
                > nie odpisuj

czemu nie odpisuj?
                grzeczna jestem, pytana odpowiadam

nie byłam chamska i niegrzeczna, zakpiłam sobie z Ciebie i wyższości, jaką tu prezentujesz
                nie tylko w tym wątku zresztą
                zabolało mocniej niż miało?
                widać masz większy problem niż widać na zewnątrz

pozdrawiam
                ps. jestem ona:)
                • jeepwdyzlu Re: Wielka miłość w literaturze współczesnej 15.04.13, 14:00
                  nie byłam chamska i niegrzeczna, zakpiłam sobie z Ciebie i wyższości, jaką tu prezentujesz
                  nie tylko w tym wątku zresztą
                  zabolało mocniej niż miało?
                  widać masz większy problem niż widać na zewnątrz
                  ----
                  komentarz o chamskich odzywkach nie dotyczył ciebie
                  widać masz większy problem niż widać na zewnątrz...
                  j.
                  • scoutek Re: Wielka miłość w literaturze współczesnej 15.04.13, 14:15
                    :))))))))))))))))
                    s.
    • jeepwdyzlu @blondynka 13.04.13, 00:01
      a jaka jest Twoja definicja literatury wspólczesnej?
      j.
      • solaris_1971 Re: @blondynka 13.04.13, 00:09
        Ja zrozumialam, ze chodzi jej o powiesci wydane po 1984 roku.
      • blondynka.online Re: @blondynka 14.04.13, 12:10
        "ostatnią powieścią, którą bym na tej półce postawiła, jest Kochanek Marguerite Duras - rok powstania 1984"

zdawało mi się ze to jest czytelne - ostatnia chronologicznie - ok?
        • grzeczna_dziewczynka15 Re: @blondynka 15.04.13, 00:41
          Eugenides "Intryga małżeńska" - 2012 albo 13;)
    • spacey1 Re: Wielka miłość w literaturze współczesnej 15.04.13, 13:37
      A ja polecę trzy ksiażki. Co do ich półki, to pewnie różne można mieć zdania, ale zaryzykuję.
      Alessandro Baricco - Jedwab.
      Sandor Marai - Żar
      Sofi Oksanen - Oczyszczenie (choć miłość raczej obsesyjna, ale na pewno wielka)
      • blondynka.online Re: Wielka miłość w literaturze współczesnej 15.04.13, 16:07
        > Alessandro Baricco - Jedwab.
        > Sandor Marai - Żar
        > Sofi Oksanen - Oczyszczenie

Pierwsze 2 - jak najbardziej.
        Ostatniej nie znam, ale dziękuję za wskazówkę.
        • spacey1 Re: Wielka miłość w literaturze współczesnej 15.04.13, 23:41
          Polecam Oczyszczenie - wybitną powieść bardzo utalentowanej fińskiej pisarki. na podstawie tej ksiażki powstał film, ale do obejrzenia był tylko na przeglądzie w Kinie Muranów w Warszawie
    • blondynka.online podsumowując 15.04.13, 16:16
      Bardzo dziękuję za przypomnienie istotnych tekstów. Zastanawiałam się po prostu, czy wielki temat miłosny zszedł już na dobre do literatury popularnej i nie pojawi się nic na miarę "Miłosnego wtajemniczenia" czy "Ady". Współcześnie, tzn. teraz. Nie kiedyś, w XX wieku, który jest już historią. Dwie wymienione przez mnie powieści to dzieła starych pisarzy. A gdzie jest "Tristan i Izolda" doby internetu? Byłżeby nim miłosny skowyt starca, pieśń nad pieśniami z rynsztoka, "Nocnik"?
      • solaris_1971 Re: podsumowując 15.04.13, 20:31
        Podaj prosze autorow " Milosnego wtajemniczenia " i " Ady".
        • blondynka.online Re: podsumowując 16.04.13, 12:54
          solaris_1971 napisała:

" Miłosne wtajemniczenie " Oskar Miłosz
          " Ada" Vladimir Nabokov

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka