Dodaj do ulubionych

ostatni Follett

23.04.13, 19:22
Czytal juz ktos " The winter of the world "?
Obserwuj wątek
    • numbertheory Re: ostatni Follett 23.04.13, 19:48
      Czytałam :) Tyle że w oryginale, więc się nie mogę odnieść do jakości tłumaczenia...

Kopiuję opinię z (lubimyczytac.pl/ksiazka/129733/zima-swiata/opinia/7443887):

Jest to druga część trylogii Kena Folleta o dwudziestym wieku obejmująca swoim zakresem lata 30-te i 40-te. Opowiada historię z punktu widzenia kilku rodzin, których członkowie mają (lekko przerysowaną) tendencję do brania udziału we wszystkich kluczowych wydarzeniach tego okresu po obu stronach Atlantyku. Powieść napisana jest bardzo sprawnie i gdyby nie to, że opisuje jeden z bardziej ponurych okresów poprzedniego stulecia, to napisałabym, że się ją przyjemnie czyta.
      Jest to zdecydowanie literatura piękna i to raczej mniej poważna, ale i tak autor podaje kilka interesujących faktów, które mam wielką ochotę sprawdzić. Chociaż pod względem "informacyjnym" według mnie poprzednia część była dużo ciekawsza. Być może wynika to z tego, że okres II Wojny Światowej jest mi dużo lepiej znany.
      Na koniec chciałam dodać, że trochę rozczarowują polskie akcenty. Skoro już pojawia się tam kilku pilotów walczących o Anglię, to trochę żal, że nie ma wzmianki o Polakach. Za to sugerowane jest, że Amerykanie i Brytyjczycy skutecznie wymusili na Rosjanach zgodę na demokratyczne wybory w okupowanej Polsce. Dziwne jest też, że sporo uwagi poświęcone jest wywiadowi w Związku Radzieckim i USA, a nie ma słowa o Enigmie. Chociaż z drugiej strony na stronach nawet tak długiej powieści nie dało się umieścić wszystkich kluczowych wydarzeń i aspektów tych dwudziestu lat.
      • solaris_1971 Re: ostatni Follett 23.04.13, 20:58
        Ja tez mam w oryginale.

Co do I czesci, " fall of the giants " to wg mnie byla o polowe za dluga. Meczyly mnie te niekonczace sie opisy bitew ( wszystkie podobne do siebie ), pod koniec je juz omijalam.

Np " Filary ziemi " bardzo mi sie podobaly ale druga czesc uwazam za beznadziejna.
        W kazdym razie sprobuje.
    • jeepwdyzlu Re: ostatni Follett 24.04.13, 14:10
      czytałem po polsku
      świetna, lepsza od I tomu. Polecam.
      jeep
      • solaris_1971 Re: ostatni Follett 24.04.13, 16:18
        Jeep, ciesze sie, ze Cie tu znowu widze :)) Naprawde. Juz myslalam, ze bedziemy sie widywac tylko na FKuchnia .........
        • jeepwdyzlu Re: ostatni Follett 24.04.13, 17:13
          bo będziemy :-)
          Odpisałem tylko dlatego, że Ty zadałaś pytanie..
          Pozdrawiam
          jeep
          • solaris_1971 Re: ostatni Follett 13.05.13, 16:11
            Przeczytalam 2/3. Nie jest to wielka literatura ale tez nie takie bylo moje oczekiwanie.Chcialam czegos co mnie oderwie od rzeczywistosci. I oderwalo.
            Bardzo ciekawa fabula, wciagajaca. Raz wieczorem zauwazylam z ze strachem , ze to juz 3 w nocy ............
            • solaris_1971 Re: ostatni Follett 17.05.13, 15:26
              Wlasnie skonczylam. Fajna ksiazka.
              Na samym koncu gdy pisarz dziekuje tym, ktorzy mu pomogli w pisaniu, dowiaduje sie, ze to trylogia !!
              Takze, panie Follett, czekamy niecierpliwie na 3 czesc !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka