Dodaj do ulubionych

Stenogramy Anny Jambor

IP: 80.51.242.* 24.07.04, 21:27
Równo rok temu rzuciłam ten temat, ale ponieważ mnie tajemnica tej książki
wrećz fascynuje, rzucam raz jeszcze.
Problem: podróbka czy oryginał ?
A poza tym, czy ktos to czytał i jakie wrażenia ?
Obserwuj wątek
    • Gość: maniamania Re: Stenogramy Anny Jambor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 22:40
      podrobka- byl o tym artykul w magazynie wyborczej kilka lat temu- pisal to
      jakis urzednik z poznania- nie pamietam czy to byla fantazja czy na faktach ...
      Życie finansowe i erotyczne (05-12-1997) , Stenogramy Anny Jambor (13-01-2001)-
      w tych wyborczych byly artykuly o ksiazce /pierwszy w magazynie, drugi GWOBC-
      nie wiem co to za skrot/... a tak w ogole warto to przeczytac?
      • Gość: grrrrw Re: Stenogramy Anny Jambor IP: 80.51.242.* 25.07.04, 12:18
        Dzieki za namiary. Postaram się dotrzeć.
        Mnie ta książka fascynuje. I trudno mi uwierzyć, ze jest to podróba. Zbyt
        naturalne. Trudno uwierzyc, zeby ktoś to pisał do szuflady, trzy opasłe tomiska
        notatek ni w pieć ni w dziewięć.
        Sa to jakby zapiski robione na goraco przez młoda dziewczynę, później kobietę,
        historia jej kariery, zdobycia kolosalnego majątku, małżeństwa.

Rzecz o tyle , jesli to podróba, napisana genialnie, bo poczatek w sposób
        naturalny bardzo słaby, w notatkach trudno sie połapać kto jest kim, przecież
        pisała to dla siebie. Pojawiają się niespodziewanie jakies postacie i wątki,
        znikaja - wyglada az zbyt naturalnie. Kolejne tomy - rzecz się rozkręca,
        nabiera rumieńców,jakby Anna dojrzewajac, zdobywając wykształcenie i
        przecierajac się w salonach nabiera stylu i dystansu do własnych spraw. Pojawia
        sie postać nieslubnej córki ojca, która się po kryjomu opiekuje, później mąż,
        rozwód...Ksiązka zaczyna wciągać dzieki akcji, a poczatkowo ciekawa była
        raczej dzieki realiom zycia ludzi ze srednich i wyzszych sfer w miedzywojennej
        Polsce czyli aspekt obyczajowo-plotkarski.
        Moim zdaniem ktoś wykorzystał prawdziwe pamietniki, tylko pozmieniał
        personalia, szczegóły topograficzne...

Mam w domu pierwsze, wycofane ze sklepów wydanie, z lat pięćdziesiątych,
        opatrzone posłowiem jakieś pani Kazimiery Różyc. Nie wiem, czy ten dodatek
        znalazł się w drugiem wydaniu. W tym posłowiu ta pani wprost pisze, ze przed
        opracowaniem ksiazki dotarła do osób wystepujacych w książce, podaje co się
        stało z osobami wystepujacymi w pamietnikach - kto zginał na wojnie, kto
        uciekł z Polski... Rzekomo rozmawiała wrecz z siostra Anny (Zofią
        Strękocinską), która po wojnie miała byc ekspedientka w Szczecinie.

Przeczytac bardzo warto.
        • Gość: manimania Re: Stenogramy Anny Jambor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.04, 23:37
          "Do mistyfikacji przyznał się po kilku latach sam "dostawca": Kazimierz
          Bieroński, z zawodu ekonomista. Znajomość "kobiecych niuansów" zawdzięczał
          prawdopodobnie swojej żonie Róży."

• anmanika Re: Stenogramy Anny Jambor 26.07.04, 09:23
            Gość portalu: manimania napisał(a):

> "Do mistyfikacji przyznał się po kilku latach sam "dostawca": Kazimierz
            > Bieroński, z zawodu ekonomista. Znajomość "kobiecych niuansów" zawdzięczał
            > prawdopodobnie swojej żonie Róży."

Zrecznie to napisal, dopiero w polowie zorientowalam sie, ze to mezczyzna pisal
            bo sie tapnaw w jednym akapicie.
            >
            >
            • Gość: grrrw Re: Stenogramy Anny Jambor IP: 80.51.242.* 26.07.04, 10:01
              Gdzie konkretnie ?
              • anmanika Re: Stenogramy Anny Jambor 26.07.04, 13:03
                Gość portalu: grrrw napisał(a):

> Gdzie konkretnie ?

Przykro mi bardzo ale wiedzialam kiedy przeczytalam a to bylo czas jakis temu.
      • Gość: urszula Re: Stenogramy Anny Jambor IP: 5.2.* / *.chello.pl 28.07.04, 18:12
        witam,
        Nareszcie znalazłam jakaś dyskusję na temat tej książki; jestem w trakcie
        czytania ostatniego 6 tomu i mi\usze przyznać, że książka mnie zafascynowała i
        strasznie jestem ciekawa co stało się po wojnie z Anną, ale mam obawy, ze jest
        małoprawdopodobne aby znaleźć gdzieś w internecie jakieś informacje. Jeżeli
        ktoś coś wie na ten temat - recenje itp to proszę o wskazówki
        ula_j@op.pl z góry dziękuję
        • Gość: grrrrw Re: Stenogramy Anny Jambor IP: 80.51.242.* 28.07.04, 18:59
          A czy w nowym wydaniu na kńcu jest posłowie p/w w którym rzekoma znalaszczyni
          stenogramów podaje, co się z kim stało ?
    • Gość: maniamania Re: Stenogramy Anny Jambor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 23:50
      po lekturze fragmentow z roznych tomow jestem rozczarowany 'stenogramami' ;]...
      to rzeczywiscie tylko codzienne zapiski, troche nuzace po kilku stronach, sa
      ciekawe obserwacje, ale chyba tylko dla badacza/zainteresowanego miedzywojniem
      i owczesnym spoleczenstwem...

polecam autentyczne zapiski ktore robila janina zoltowska, sa wybrane fragmenty
      w ksiazkach 'inne czasy, inni ludzie' i 'fragmenty wielkopolskie'/ chwalil jej
      inteligencje kot jelenski/
    • grrrrw Re: Stenogramy Anny Jambor 03.08.04, 12:26
      A ja jestem ciekawa czy w nowym wydaniu jest dołączone drzewo genealogiczne
      rodziny Jamborów ? Bo w moim było i zginęło, a bez tego trudno się połapać, o
      co chodzi.
      • Gość: mania Re: Stenogramy Anny Jambor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 14:11
        jest drzewo genealogiczne na koncu kazdego tomu-jak mieszkasz we wszawej to w
        buwie jest w wolnym dostepie to sobie mozna skserowac
        • grrrrw Re: Stenogramy Anny Jambor 03.08.04, 17:31
          Niestety nie mieszkam, co gorsza nie wiem co to "buwie".
          • Gość: maniamania Re: Stenogramy Anny Jambor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 20:36
            buw to biblioteka w warszawie ;], ale mysle ze stenogramy z 1997 powinny byc w
            kazdej wiekszej miejskiej albo wojewodzkiej
            • verdana Re: Stenogramy Anny Jambor 03.08.04, 21:10
              Są nawet w mojej podrzednej bibliotece osiedlowej, bo ze trzy lata temu poszły
              do przwceny i wiele bibliotek kupiło. Jednak zapewniam cię, że na 100% to
              podróba. Moja przyjaciółka pisała książkę o rodzinach inteligenckich w 20-leciu
              i szczegółowo zbadała sprawę.
              • Gość: mania Re: Stenogramy Anny Jambor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 21:18
                jasne, ze podroba, w buwie jest to pod nazwiskiem goscia w katalogu-
                bieronski... ale fakt, ze taka ksiazke ktos napisal- podrabiane dzienniki i to
                ktos innej plci i wogle jest dosyc zabawno-absurdalny tak poza wszystkiem ;]
                • Gość: arr3 Re: Stenogramy Anny Jambor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.04, 19:56
                  KOCHANI!!! OD ROKU POSZUKUJĘ TEJ KSIĄŻKI, A KONKRETNIE CZĘSCI ,,LATA
                  UNIWERSYTECKIE,, I ,,MINISTERIALNE KONKIETY,,.NIE MA JEJ W ŻADNEJ DOSTĘPNEJ MI
                  BIBLIOTECE ANI KSIĘGARNI. PROSZE JESLI KTOŚ MÓGŁBY MI JEJ UŻYCZYC BYŁABYM
                  WDZIECZNA. AGA
                  • Gość: mania Re: Stenogramy Anny Jambor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.04, 20:28
                    obydwa te tomy sa w warszawskim buwie w wolnym dostepie
                  • Gość: ddd Re: Stenogramy Anny Jambor IP: *.pai.net.pl 07.08.04, 21:51
                    www.antykwariat.literacki.com - Lata uniwersyteckie za 15 zł
                    • Gość: arr3 Re: Stenogramy Anny Jambor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.04, 12:28
                      DZIEKI SERDECZNE ZA ODPOWIEDŻ NA MÓJ APEL!!!!! DO WARSZAWY MAM TOCHĘ DALEKO, BO
                      PONAD 400 KILOMETRÓW, ALE SPRÓBUJĘ W ANTYKWARIACIE.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka