22.05.13, 14:40
Bardzo podobaly mi sie jej wczesne powiesci. Przede wszystkim " Hiszpanskie oczy".

Nurowska ma jakas slabsza faze. Przez " Panny i wdowy " przebrnelam. Ale chce czytac z ciekawoscia a nie brnac.
Czytalam z nia wywiad, w ktorym przyznala, ze zakochala sie bez opamietania w o wiele od niej mlodszym mezczyznie, ktory ja wyrolowal finansowo, zostawil z niczym i musi pisac dla pieniedzy. Moze to dlatego.

Czy Nurowska napisla w ostatnich latach cos ciekawego ?
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Nurowska 22.05.13, 15:04
      "Drzwi do piekła" i potem kontynuacja tej książki - "Dom na krawędzi".
      W mojej ocenie "Dom na krawędzi" dużo słabszy, czyta się momentami "na siłę".
    • angazetka Re: Nurowska 22.05.13, 15:22
      Mnie bardzo intryguje ten jej romans o Miłoszu. Trochę się boję sprawdzić, co z tego wyszło.
    • mamalgosia77 Re: Nurowska 24.05.13, 11:47
      Nurowską odkryłam niedawno. Zachwyciła mnie. Całe szczęście, że jeszcze wiele jej książek przede mną :)
    • Gość: marta Re: Nurowska IP: 89.191.147.* 26.05.13, 22:58
      Czytałam jej trylogię ukraińską - t. 1. - Imię twoje.., t. 2. - Powrót do Lwowa i t. 3. - Dwie miłości, wszystkie naprawdę świetne, czyta się jednym tchem, nie można się oderwać. Bardzo polecam!
    • female.pl Re: Nurowska 27.05.13, 12:03
      solaris_1971 napisała:

> Czytalam z nia wywiad, w ktorym przyznala, ze zakochala sie bez opamietania w o
      > wiele od niej mlodszym mezczyznie, ktory ja wyrolowal finansowo, zostawil z ni
      > czym i musi pisac dla pieniedzy. Moze to dlatego.

Wyglada na to, ze "Rosyjski kochanek" zostal napisany na podstawie przezyc autorki. Tylko jak to czesto w powiesciach bywa, "happy end" w "Rosyjkim kochanku" jest juz tylko fikcja literacka.
      • solaris_1971 Re: Nurowska 27.05.13, 13:34
        Nie, to mialo miejsce nie tak dawno temu, ladnych pare lat po napisaniu " Rosyjskiego kochanka ".
        Nurowska po tych przezyciach wyjechala z warszawy, zaszyla sie gdzies w gorach.
        Moze sie juz odkula finansowo na pisaniu bzdetow i teraz znow napisze cos ambitniejszego.
        Wlasnie w antykwariacie natrafilam na " Hiszpanskie oczy" po niemiecku. W sam raz na prezent dla niemieckojezycznego bibiofila.
        • female.pl Re: Nurowska 27.05.13, 15:26
          to zaszycie sie w gorach pasuje do " Dom na krawedzi"- drugiej czesci " Drogi do piekla".

Nurowska jest w Niemczech dosc popularna. Pare lat temu jej "Niemiecki taniec" byl na pierwszym miejscu na liscie beststellerow.
          • solaris_1971 Re: Nurowska 27.05.13, 15:34
            POdobnie jak " Hiszpanskie oczy". W poczatkowym okresie pisala sporo o wojnie, o Zydach ale inaczej niz Hanna Krall, ktora czytalam wtym samym czasie, czasami rownolegle.
            Krall to reportaz, Nurowska to powiesc. Ale powiesc przepiekna.

Musze sobie wyszukac na allegro jej wczesne powiesci i kupic. Zzanaczam - wczesne.
            Te trylogie, o ktorej ktos tu wspominal przeczytalam na plazy. Ot, taka tam plazowa ksiazka, na dluga podroz tez by sie nadawala. Ale moim zdaniem nic wielkiego.
            • female.pl Re: Nurowska 27.05.13, 16:13
              Mnie bardziej niz "Hiszpanskie oczy" podobaly sie "Listy milosci".
              Sama pare miesiecy temu zalozylam tu watek o Nurowskiej, gdyz bylam swiezo po lekturze "Drogi do piekla"- dla mnie nowej powiesci Nurowskiej, a dla innych "starej przerobionej".
              forum.gazeta.pl/forum/w,151,138218573,138218573,I_tym_razem_Maria_Nurowska_.html
              "Trylogia ukrainska" takze mnie nie zachwycila, mam podobne odczucia do twoich, ale moze Nurowska wroci jeszcze do formy i nas mile zaskoczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka