eeela 02.06.13, 18:22 Pora na nowy wątek, bo niedatowany tasiemiec obok znów rośnie ;-) Kończę "Ja, robot" Asimova i jestem zachwycona. Na pewno wrócę do tego autora. Na kolejną lekturę wybrałam "Trawa śpiewa" Doris Lessing. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mól Książkowy Re: co czytamy w czerwcu IP: *.static.korbank.pl 02.06.13, 21:43 Parę dni temu w Trójce Mann z Nogasiem polecali czeską książkę "Koniec punku w Helsinkach". Czytam od piątku. Takie trochę nostalgiczne dla tych, którzy "pankowali" w latach 80-tych. Ale jednak dobrze, że już tych czasów nie ma. Jak na razie to polecam. MK Odpowiedz Link Zgłoś
mietowa_kawa Re: co czytamy w czerwcu 02.06.13, 22:36 1."Litacja" Wiktor Osiatyński 2. Wojny reprodukcyjne Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: co czytamy w czerwcu 03.06.13, 09:38 "Śniadanie u Tiffany'ego", totalny zachwyt :) Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: co czytamy w czerwcu 03.06.13, 14:52 Film z 1961 roku z Audrey Hepburn tez zachwyca:) Wczoraj zabralam sie za "Reke Fatimy" Ildefonso Falconesa - i na caly czerwiec wystarczy, bo to cegla majaca ponad 900 stron. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: co czytamy w czerwcu 22.06.13, 10:13 stella25b napisała: > Film z 1961 roku z Audrey Hepburn tez zachwyca:) Jako ekranizacja znakomitej książki ten film zdecydowanie NIE zachwyca. A jako dzieło samodzielne jest co najwyżej ok. Warte uwagi sa tylko suknie Audrey od Givenchy'ego. Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: co czytamy w czerwcu 08.06.13, 09:22 Koniecznie przeczytaj "Portrety i obserwacje: Eseje" - moim zdaniem mistrzostwo świata :) lubimyczytac.pl/ksiazka/127392/portrety-i-obserwacje-eseje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacha Re: co czytamy w czerwcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.13, 13:25 Obecnie czytam "Potem" R. Lupton, a następnie zabieram się za "Kochanice króla" P. Gregory. Odpowiedz Link Zgłoś
mliscie Re: co czytamy w czerwcu 04.06.13, 23:14 a ja właśnie skończyłam Anki Grupińskiej "Ciągle po kole" i właśnie zaczęłam Kolskiego "Egzamin z oddychania". Już wiem, że i jedno i drugie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: co czytamy w czerwcu 05.06.13, 18:51 Michael Pollan "Cooked" - mój ukochany Pollan wydał nową książkę, którą szybciutko kupiłam i czytam. Zapowiada się świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: co czytamy w czerwcu 05.06.13, 21:07 Zabieram się dzisiaj za "Balladyny i romanse" Karpowicza. Przeczytałam i jestem zachwycona "Rokiem Potopu" M. Atwood. Odpowiedz Link Zgłoś
czuszkaa Re: co czytamy w czerwcu 05.06.13, 22:16 Przeczytałam Kobiety z Czerwonych bagien, zabieram się za Kacpra Ryxa. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: co czytamy w czerwcu 06.06.13, 00:01 Czytam "Szpiedzy w Warszawie" Alana Fursta. Tak się na tą książkę napaliłam jak szczerbaty na suchary :) A tu co? Jestem na samym początku powieści i czuję się jak głąb, któremu wyjaśniają wszystko od zaborów począwszy a na manewrze znad Wieprza skończywszy... Czuję że w dalszym ciągu książki dowiem się o tym jaki to Hitler był niedobry ...Ale dość już tego niesprawiedliwego oceniania! Jak już całość pokonam, tedy ocenię i opowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: co czytamy w czerwcu 07.06.13, 14:17 utknęłam w 1/3 tej książki uznając ja za strasznie nudną i nie do przeczytania... a czytałam wiele pozytywnych opinii, nie wiem dlaczego ja jej nie czuję. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: co czytamy w czerwcu 15.06.13, 19:05 I ja nie poczułam - po prostu nuda od pierwszej do ostatniej strony. Przykro mi. Odpowiedz Link Zgłoś
tekla.ja Re: co czytamy w czerwcu 06.06.13, 09:41 Czytam "Kobiety dyktatorow" D. Ducret....w kolejce czeka "Demi-monde.Zima" Odpowiedz Link Zgłoś
gosiownik Re: co czytamy w czerwcu 06.06.13, 14:00 lucja.sien napisał(a): > Andrzej Dudziński - "Ściana" > do zakupu zachęcił mnie cytat z tej książki: "Wszystko, co robi człowiek, mu > si robić w zgodzie ze sobą samym. Inaczej zgubi swojego ducha i już nie będzie > sobą. Nie będzie umiał żyć..." Co za glebia... Czyzby jakis polski Coelho? Widze, ze zaczyna sie ofensywa reklamowa, rowiez w sasiednim watku. A ja czytam Szejnert "My, wlasciciele Teksasu", koncze "Na szczytach swiata" Kukuczki i zaczelam "Kosmos" Gombrowiacza. Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: co czytamy w czerwcu 06.06.13, 21:54 Przeczytałam najnowszego Mendozę, "Awantura o pieniądze albo życie" - stary, dobry fryzjer damski w całej okazałości. I drugi tom skądinąd świetnej serii o wampirach Christophera Moore'a, "You Suck: A Love Story". Teraz czytam trzeci, "Bite Me: A Love Story". Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: co czytamy w czerwcu 07.06.13, 08:18 Przeczytałam Wardy Jak oddech, a teraz Dziewczynkę, która widziała zbyt wiele. Autorka niezwykle się rozwinęła od czasu, gdy czytałam jej poprzednią książkę Nikt nie widział, nikt nie słyszał. Jak oddech została jedna z moich ulubionych powieści. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzula1976 Re: co czytamy w czerwcu 07.06.13, 09:30 Skończyłam Złote nietoperze G. Jeromin-Gałuszki - polecam tak, jak - wspomniane wyżej - Kobiety z Czerwonych Bagien tego samego autorstwa. Z niecierpliwością czekam na pozostałe pozycje Pani Grażyny. A przymierzam się do Nędzników - z wiadomych powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asieko Re: co czytamy w czerwcu IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.13, 12:49 Skończyłam "Zapiski na biletach" Michała Olszewskiego - nierówne, niektóre teksty dobre inne dużo gorsze. Czytam "Zabić drozda" Harper Lee Planuję "Madame" Libery i "Dzienniki kołymskie" Hugo - Badera Odpowiedz Link Zgłoś
konopielka80 Re: co czytamy w czerwcu 11.06.13, 17:10 W czerwcu przeczytałam "Przesunąć horyzont" Martyny Wojciechowskiej "Pojedynek z Syberią" Romualda Koperskiego Aby chwilkę odpocząć od tematyki "zimna i mrozu" dzisiaj zaczynam "Mamę Muminków". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyda Re: co czytamy w czerwcu IP: *.9.175.46.ng.pl 14.06.13, 17:06 A ja wolę "Nikt nie widział..." niż "Jak oddech". Ostatnią książkę Wardy uważam za o wiele słabszą niż bardzo dobrą "Dziewczynkę, która widziała zbyt wiele" i rewelacyjny "Środek lata". "Jak oddech" i "Czarodziejka" to najsłabsze książki tej autorki - oczywiście według mojej subiektywnej opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: co czytamy w czerwcu 15.06.13, 20:40 > oczywiście według mojej subiektywnej opinii. No, ja też subiektywnie piszę :) A teraz czytam Kasi Bulicz-Kasprzak Nie licząc kota. Bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
kodam3 Re: co czytamy w czerwcu 11.06.13, 22:01 W zapomnieniu-Lingas Łoniewskiej Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: co czytamy w czerwcu 15.06.13, 20:44 A ja właśnie skończyłam jej W szpilkach od Manolo. Uśmiałam się głośno, choć redaktorce poleciałabym po premii :/ Odpowiedz Link Zgłoś
baaasiiia Re: co czytamy w czerwcu 14.06.13, 15:20 A ja nadal w fascynacji Mankellem - a właściwie Kurtem Wallanderem :) - czytam właśnie "Niespokojny człowiek" Odpowiedz Link Zgłoś
mietowa_kawa Re: co czytamy w czerwcu 14.06.13, 15:49 Wolność, równość, katolicyzm. Bartoś Odpowiedz Link Zgłoś
grzeczna_dziewczynka15 Re: co czytamy w czerwcu 16.06.13, 16:36 Brzmi interesująco;) Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: co czytamy w czerwcu 14.06.13, 15:54 Od dwóch miesięcy odkrywam serię Kolibra :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sisterofmercy007 Re: David Foenkinos "Delikatność" 14.06.13, 16:57 Jak w tytule. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: co czytamy w czerwcu 14.06.13, 17:43 To i ja się dopiszę na połówkę miesiąca. Skończyłam Lessing, i bardzo mi się ogólnie podobała, chociaż pod koniec znużyła mnie trochę ta koncentracja na jednej bohaterce i jej chorobliwych emocjach. Jednak jak mam czytać jednego bohatera, to wolę opowiadanie niż powieść, bo nie lubię siedzieć zbyt długo w głowie jednej postaci. Potem przeczytałam "The Mystery Knight", opowiadanie Martina ze świata Westeros, trzecie i chyba ostatnie z serii opowiadań o Dunku i Jaju (posługuję się tłumaczeniami imion z wiki, więc proszę mnie poprawiać jakby co). Teraz kończę "Peer Gynt" Ibsena, którego czytam po raz pierwszy od liceum i jestem troche rozczarowana. W liceum podobał mi się zdecydowanie bardziej, a dzisiaj to jest takie eee, ujdzie w tłoku ;-) A jeśli zdąży do jutra przyjść (musiałam kupić papier, bo na kindla jeszcze nie ma), to niedługo zacznę czytać TO - już się nie mogę doczekać, bo opinie ma świetne, chociaż są też drobne zastrzeżenia co do precyzji i wiarygodności zamieszczonych tam informacji. Ale ja tego typu literaturę czytam głównie jako pożywkę dla wyobraźni, więc potknięcia rzeczowe mnie jakoś strasznie nie martwią ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
grzeczna_dziewczynka15 Re: co czytamy w czerwcu 16.06.13, 16:43 A ja strasznie mało w czerwcu:( Dopiero Toni Morrison "Home" i Maxine Hong Kingston "The Woman Warrior". Morrison mnie trochę rozczarowała, choć dobra, a The Woman Warrior , podobała mi się, choć w sumie typowe zagadnienia feminizmu 'etnicznego' poprzez realizm magiczny. Choć podobają mi się legendy wplecione w książkę, zestawienie życia w Chinach i w USA, bez idealizowania któregokolwiek z krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiownik Re: co czytamy w czerwcu 17.06.13, 15:29 Przeczytalam "Konopielke" Redlinskiego i "Swieta ksiege cholernego Proutto" Topora. Teraz czytam "Zycie Pi" Martella i "Dziewczyny z Portofino" Plebanek - ta druga cos ciezko mi idzie, ale moze sie rozkreci. Eeelu, co myslisz o tych opowiadaniach Martina? Warto? Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: co czytamy w czerwcu 17.06.13, 21:31 Ooo, Konopielka, super książka :-) Chętnie bym ją sobie przypomniała. A opowiadania Martina? Hmmm, no cóż, czyta się przyjemnie, ale nie ma jakiegoś szału. Z opowiadań znam jeszcze "Piaseczniki" (polecone zresztą przez kogoś na forum) i te były znacznie lepsze. Nie mówię, że seria o Dunku i Jaju jest zła, tylko po prostu nie dorasta moim zdaniem do innych dzieł, no i zdecydowanie nie wywiera na mnie takiego samego efektu. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiownik Re: co czytamy w czerwcu 18.06.13, 11:02 eeela napisała: > A opowiadania Martina? Hmmm, no cóż, czyta się przyjemnie, ale nie ma jakiegoś > szału. Z opowiadań znam jeszcze "Piaseczniki" (polecone zresztą przez kogoś na > forum) i te były znacznie lepsze. Nie mówię, że seria o Dunku i Jaju jest zła, > tylko po prostu nie dorasta moim zdaniem do innych dzieł, no i zdecydowanie nie > wywiera na mnie takiego samego efektu. > Dzieki. Pozostaje czekac na TWOW, moze bogowie starzy i nowi sprawia, ze wyjdzie w przyszlym roku. Nie przepadam za opowiadaniami, ale Piaseczniki przeczytalam i podobaly mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: co czytamy w czerwcu 15.06.13, 13:19 hmm, czesto zapominam, zeby sie tu dopisac ;) Na razie w czerwcu przeczytalam trzy - 6 tom Agathy Raisin, "Kaznodzieje" Lackberg i "Jutro przyplynie krolowa" M. Wasielewskiego - znakomity reportaz, wstrzasajacy i porazajacy. Teraz czytam "Piesn o poranku" P Simons, "Jak oddech" M. Wardy i koncze "Kobiety na krancu swiata 2" Martyny. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowa_kawa Re: co czytamy w czerwcu 15.06.13, 14:08 Orgazm i zachód Muchembleda Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: co czytamy w czerwcu 22.06.13, 15:54 maniaczytania napisała: > Teraz czytam "Piesn o poranku" P Simons, "Jak oddech" M. Wardy i koncze "Kobiety na krancu swiata 2" Martyny. Pierwsze dwie czytam nadal, trzecia skonczona + jeszcze jedna przeczytana - "Teraz i zawsze" Carolyn Egan Odpowiedz Link Zgłoś
niewywrotna1 Re: co czytamy w czerwcu 18.06.13, 00:52 "Alicja w krainie iluzji" zdecydowanie! :) Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: Bomba - Karolina Korwin-Piotrowska 18.06.13, 09:53 Odkrywam Camillę Lackebrg, przeczytałam trzy pierwsze książki z serii, zabieram się za czwartą "Ofiara losu". jak na razie: bardzo na plus. Czeka biografia Wojaczka i Warhola. Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Bomba - Karolina Korwin-Piotrowska 21.06.13, 22:13 Skonczylam wlasnie "Reke Fatimy" Falconesa. Powiesc ciekawa nie tylko dla koneserow historii (akcja rozgrywa sie w XVI wiecznej Hiszpanii) ale takze dla czytelnika lubiacego wartka akcje bez niedomowien czy dwuznacznych problemow. To mozna tez ksiazce zarzucic jako slaby punkt. Autor nie pozostawia czytelnikowi wyboru tylko narzuca mu wlasny tok myslenia. Osobiscie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
drano Re: co czytamy w czerwcu 21.06.13, 22:36 Wróciłam do Imperium Kapuścińskiego - zawsze robi na mnie wrażenie. Teraz Dzieci północy Ruschdiego, czekam na Szatańskie wersety na czytnik. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: co czytamy w czerwcu 29.06.13, 08:52 no i skonczylam Warde, teraz w czytaniu - dalej Simons, a do tego "Tylko jedno zycie" Sary Blaedel, trzeci tom kryminalow o policjantce Louise Rick. Odpowiedz Link Zgłoś
judytta Anna German o sobie 29.06.13, 12:42 Jak w temacie mam ją pożyczoną od 2 dni i czyta się szybko dużo zdjęć. Odpowiedz Link Zgłoś
grzeczna_dziewczynka15 moje czerwcowe czytelnictwo mnie załamało:( 29.06.13, 21:53 W ogóle to w czerwcu mało przeczytałam:( Nie wiem, czemu - w maju miałam mega jazdę pracową, a jeszcze kilka książek zdążyłam pochłonąć. A w czerwcu jakaś posucha. 2,5 książki. Mam nadzieję, że się poprawię. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: moje czerwcowe czytelnictwo mnie załamało:( 30.06.13, 11:09 Moim zdaniem nie ma sensu sobie tak wyliczać. Czytam więcej, jak mam czas i nastrój, mniej, jak ich nie mam, szybciej, jak czytam lżejszą książkę, wolniej, jak się wczytuję w jakąś literaturę popularnonaukową. Rejestr lektur prowadzę, żeby lepiej pamiętać, co czytałam, nie po to, żeby liczyć, ile przeczytalam. Dwie i pół książki w czerwcu? Kobieto, 50% populacji w Polsce nie przeczytało tyle w ciągu roku ;-) I o to jest sens się martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
grzeczna_dziewczynka15 Re: moje czerwcowe czytelnictwo mnie załamało:( 30.06.13, 17:56 Jest się czym martwić, bo czytanie to część mojej pracy. Też prowadzę rejestr lektur, nie po to, żeby wyliczać, ale mam dość dużo lektur do 'obrobienia' i czasem mega zapał, że tyle zawsze będzie bodźców intelektualnych, a czasem wręcz przeciwnie, doła, że nigdy nie przeczytam wszystkiego, co "powinnam":) No i też notatki robię czasem, bo mam mega słabą pamięć, a niektóre rzeczy naprawdę chcę, warto, muszę itd. zapamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś