Dodaj do ulubionych

Wydać książkę

20.06.13, 17:00
Witam.
Jestem nowy na forum, ale zadecydowałem aby się tutaj zapisać, bowiem nie widzę innego wyjścia. Napisałem książkę. Zatwierdzono ją przed wydawnictwo, ale koszt całego procesu wydania to 6 tys. zł, co dla mnie jest zbyt dużą kwotą. Jak to się dzieje, że ludzie bez pieniędzy wydają książki? Czy jest jakikolwiek sposób, aby wydać i nie tracić takiej sumy? Pisanie to moja pasja i kocham pisać. Starałem się o dofinansowanie- bezskutecznie. To co mi pozostaje?
Dziękuję
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • witanet Re: Wydać książkę 21.08.13, 16:29
      Myślę, że wyjściem w takim przypadku może być albo znalezienie sponsora wydania tej książki albo wydanie jej w formie ebooka co jest nawet 1 krotnie tańsze od wydania papierowego. Sam skorzystałem z oferty Wydawnictwa Witanet, które gorąco polecam. Więcej informacji można uzyskać na ich stronie www.ebooki.c0.pl
    • zona_mi Re: Wydać książkę 26.08.13, 23:30
      Spróbuj wysłać do innych wydawców i nie daj się naciągnąć cwaniakom wydającym ze współfinansowaniem, bo wówczas Ty opłacisz koszty druku i ich zysk, sam nie dostając nic - trochę książek, których dystrybucją taki "wydawca" się nie przejmie.
      Wolałabym nie wydawać wcale, niż płacić za publikację własnej książki.
      I w ebooki też się nie wkręcaj - poszukaj innego, tradycyjnego, wydawcy, który uczciwie oceni książkę i jeśli uzna, że warto, kupi ją od Ciebie.
      • alka-g Re: Wydać książkę 25.02.14, 19:52
        Poczytaj o praktykach wydawnictw, tu na forum, a dowiesz się prawdy, jak to działa. Poza tym, nie dziw się, że tak trudno wydać książkę całkowicie sfinansowaną przez wydawnictwo, skoro dziś więcej ludzi pisze niż czyta. I za grosze są e-booki, konkurencja dla papierowych, drogich. I jeszcze jedno poza tym - kto zainwestuje w debiutanta, absolutnie nieznanego? Pisarstwo to ciężki kawałek chleba. Złote lata już nie wrócą, kiedy to autor dostawał intratne sumy za swoje dzieła. Dziś większość wydawnictw zwyczajnie olewa autorów, debiutantów tym bardziej. Tkwię w tym temacie od miesięcy, poznaję nieznane mi dotąd niwy... i włos się na głowie jeży ilu ludzi walczy o pieniądze za sprzedane książki, z wydawnictwami, z dystrybutorami itp. Nieraz myślę sobie, czy nie podpisać umowy z wydawnictwem zrzekając się jakiegokolwiek zarobku. Książką dostanie nr ISBN, znajdzie się w księgarniach, a duma z tego będzie mi zapłatą.
        • wydacksiazke Re: Wydać książkę 18.09.14, 17:02
          Wszystkich zainteresowanych self-publishingiem, czyli możliwością samodzielnego wydania własnych prac, zapraszamy do sprawdzenia naszego portalu www.wydacksiazke.pl. Przetestuj system, w którym możesz samodzielnie zaprojektować i opublikować własną książkę.
          Pozdrawiamy
          WydacKsiazke.pl
    • o-szukana Re: Wydać książkę 08.10.14, 15:34
      Polecam Warszawską Firmę Wydawniczą, tam wydałam swoją pierwszą powieść za dużo mniejszą kwotę niż 6 tys. , choć może to od ilości stron i tym podobnych rzeczy zależy. Ale przynajmniej masz klarowną umowę, wiesz że masz dużo praw, a nie tylko obowiązki itp. Inną ksiażkę wydałam w wydawnictwie które to mi miało za nią zapłacić, nie zapłaciło do tej pory i w ogóle strach się do nich odezwać .... Może więc jeżeli to ty płacisz to przynajmniej będziesz traktowany jak autor, a nie jak darmowy robol.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka