makuffka 01.08.04, 18:58 Mam pytanie do znawców twórczości S. I. Witkiewicza: w których utworach Witkacego pojawia się motyw manekinów? Z góry dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
braineater Re: Manekiny u Witkacego 01.08.04, 20:08 Nie to, żebym się znał na Witkacym, ale manekinów to tak lepiej szukac u Brunona S. chyba - ale całkiem możliwe, że Stanisław też coś o nich pisał... Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: Manekiny u Witkacego IP: *.devs.futuro.pl 01.08.04, 20:20 Albo zgłupiałam,albo powinnam przestać pić...A czy tobie przypadkiem nie chodzi o adaptacje Witkacego robione przez Kantora z manekinami-lalkami(zabijcie mnie nie pamiętam,jak Kantor te swoje manekiny nazywał,a nazywał je jakoś niewątpliwie ,bo miał na ten tamat całą teorię...)(Typu "Nadobnisie i koczkodany"?) Odpowiedz Link Zgłoś
makuffka Re: Manekiny u Witkacego 01.08.04, 21:22 Szczerze mówiąc zupełnie nie wiem, w których utworach Witkacego szukać takiego motywu i absolutnie nic nie mogę skojarzyć. Manekiny u Witkiewicza, w konfrontacji m.in. zresztą z manekinami u Schulza (jak sugerował breineater), to wstępny pomysł promotora na moją pracę magisterską. Forum pewnie nie jest najodpowiedniejszym miejscem na takie wątpliwości i przypuszczalnie będę tego szukać w bardziej filologiczny sposób, ale jeśli komuś coś zaświta to bardzo poproszę o pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aSia Re: Manekiny u Witkacego IP: *.cable.wsm.wielun.pl 01.08.04, 21:53 Manekinów szukaj w dramatch, polecam korespondencję Witkacy - Schulz myślę tak sobie, że o ile u Schulza manekiny pojawiaja sie dosłownie o tyle u Witkacego (o ile pamiętam :)) bohaterowie noszą ich znamiona promotora pozdrawiam żałuję, że nie był moim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: Manekiny u Witkacego IP: *.devs.futuro.pl 01.08.04, 21:59 Aha...yyyy.nooooo...Po pierwsze: -wydaje mi się,że istnieje coś takiego jak bibliografia przedmiotowa i podmiotowa:) Po drugie: -wydaje mi się,że trzeba doprecyzować antropologicznie pojęcie manekina (bo warto wiedzieć,czy pisze się o desygnacie odsyłającym do metafory kulturowej ,czy tworu rzeczywistego typu "lalka" wykorzystywana choćby w heppeningach Kantora opartych głównie na tekstach sztuk Witkacego) Po trzecie: Jeśli przyjmniemy teorię manekina jako marionetki ,kogoś na wzór "człowieka bez właściwości" - to występuje on dosłownie w każdym utworze Witkacego ,a najczęsciej jest jego głównym bohaterem (Bazakbal choćby to marionetka idealna ) Po czwarte: -Jeśli nie przyjmiemy teorii trzeciej ,to będziemy zajmować się jego dramaturgią,nie powieściami (i filozofią - o ,filozofią jednak jak najbardziej),a zatem aspektami teatrologicznymi ,nie literaturoznawczymi ,więc Degler ma tu więcej do powiedzenia,niż ja przez całe życie. A punktem centralnym będzie jeden z tomów dzieł zebranych poświęony "czystej formie w teatrze" Po piąte: - Autor tego postu jest cholernie zarozumiały ,więc zastanawia go ,dlaczego chcesz pisać o Witkacym ,nie wiedząc , co chcesz o nim napisać? Po szóste: - Niewątpliwie ,bibliografia poświęcona Witkacemu jest imponująca:) Tylko wybierać -od Błońskiego po Micińską,od Sokoła po Geroulda ,od Boleckiego po Deglera :) ... i wiele prac magisterskich o nim napisano,hej! Odpowiedz Link Zgłoś
makuffka Re: Manekiny u Witkacego 02.08.04, 11:17 Dziekuję ślicznie za cenne wskazówki:) Pomysł na moją magisterkę zrodził się z mojego wieloletniego już zanurzenia w twórczości Schulza i z szukania sposobów jak moją wiedzę na ten temat wykorzystać i pogłębić w konfrontacji z innymi twórcami. Stąd m.in. Witkacy, o którym... hm... moje pojęcie jest na dzień dzisiejszy niestety dosyć mgliste, więc cóż Zdanko - wstyd przyznać - masz sporo racji w punkcie piątym. Niech Cię jednak uspokoi fakt, że mój promotor nie da mi skrzywdzić Witkacego, prędzej skrzywdzi mnie (jak widzisz ta perspektywa martwi mnie już podczas studenckich wakacji), a i ja nie jestem - mam nadzieję - aż taka wyjątkowo nierozgarnięta;) Asiu dziekuję: promotora sobie sama - mimo wszystko - zazdroszczę:) Kłaniam się Odpowiedz Link Zgłoś