hania_jk 19.09.13, 23:07 Cześć, Czy znacie jakieś ciekawe książki o odkryciach geograficznych, eksploracji nowych lądów? Ostatnio czytałam Horowitza "Podróż dziwną i długą", i chętnie sięgnęłabym po coś podobnego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubissimo Re: Odkrycia geograficzne 20.09.13, 00:29 Horowitz już ponad rok czeka na półce na swoją kolej. Powinienem puścić go przodem? :) Odpowiedz Link Zgłoś
hardy1 Re: Odkrycia geograficzne 20.09.13, 10:23 Witam. Bernhard Kay "Na koniec świata. Historia odkryć geograficznych", wyd. Świat Książki 2003. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Odkrycia geograficzne 20.09.13, 11:43 horowitz jest rewelacyjny:) a napisał jeszcze "błękitne przestrzenie" o kapitanie cooku, które są bodaj jeszcze lepsze. jest jeszcze dobra jego książka o wojnie secesyjnej, ale jak dotąd jej nie przetłumaczono. klasyczne czytadło na ten temat to paula herrmanna "siódma minęła, ósma przemija", w bibliotekach stoi jako przykurzony zabytek, ale czyta się dobrze. poza tym - jak już jesteśmy przy starociach:) - to ja bym sięgnęła po thora heyerdahla i np. "ekspedycję ra". wprawdzie czas (i kolejne badania) pokazał, że nie miał racji, ale czyta się nieźle. możesz przy okazji sięgnąć do "przekleństwa adama" briana sykesa i zobaczyć, jak w starciu z genetyką poległy romantyczne hipotezy:) Odpowiedz Link Zgłoś
hania_jk Re: Odkrycia geograficzne 20.09.13, 12:59 Dziękuję za wszystkie propozycje, każdą skrzętnie notuję :) A Sykesa znam - polecam też jego inną książkę, 7 Daughters of Eve bodaj ma tytuł. Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Odkrycia geograficzne 20.09.13, 15:27 "Rachuba swiata" Daniel Kehlmann Odpowiedz Link Zgłoś
hania_jk Re: Odkrycia geograficzne 20.09.13, 18:46 Dzięki :) Chcę jeszcze! Od siebie samej dorzucę jeszcze "Dziecko lodu" Elizabeth McGregor - to z tej książki dowiedziałam się niegdyś, że kiedyś poszukiwano Przejścia Północno-Zachodniego. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_1971 Re: Odkrycia geograficzne 20.09.13, 22:04 Mnie sie bardzo podobala biografia Magellana autorstwa Stefana Zweiga. Polecam rowniez Farley Mowat " Wyprawy Wikingow " a odradzam Jean Favier " Wielkie odkrycia od Aleksandra do Magellana ". Odpowiedz Link Zgłoś
hania_jk Re: Odkrycia geograficzne 21.09.13, 10:57 Hej, a możesz napisać, czemu nie polecasz tej drugiej książki? Odpowiedz Link Zgłoś