Dodaj do ulubionych

Olga Rudnicka

IP: *.jeleniagora.hypnet.pl 16.11.13, 09:25
Cześć. Polecacie? Co warto przeczytać?
Obserwuj wątek
    • maniaczytania Re: Olga Rudnicka 16.11.13, 11:23
      Wiekszosc jej powiesci to takue kryminaly na wesolo, smieszne bardzo, dobrze napisane. Czytalam trzy i polecam je bardzo: "Natalii 5", "Drugi przekret Natalii", "Zacisze 13". Jak tylko jakas kolejna wpadnie mi w rece na pewno przeczytam.
      • maitresse.d.un.francais Pierwsze słyszę 16.11.13, 17:22
        kryminały na wesoło? Zastrzygłam uchem.
        • alina460 Re: Pierwsze słyszę 17.11.13, 19:31
          Również polecam. Dawno tak się nie uśmiałam :)

W zasadzie to takie ni to kryminały, ni to obyczajówka. Ale zakręcone na wesoło :)
    • myslac88 Re: Olga Rudnicka 18.11.13, 18:17
      tak polecam jej książki, tym bardziej, że znam samą autorkę :) pisze dobrym i fajnym prostym językiem. jest nutka dobrej powieści i nutka komedii :)
    • maitresse.d.un.francais Re: Olga Rudnicka 23.11.13, 22:18
      Auuuuu! Sprawdziłam.

Język, faktycznie, prosty. Aż za bardzo. Autorka w ogóle nie potrafi nim operować, używa go tylko do opisywania - a to wydarzeń, a to psychiki bohaterów, a to tego lub owego. Postacie papierowe. Intryga grubymi nićmi szyta. Humoru się nie doszukałam, za to trafiłam na opisy rozkładu zwłok. Nigdy więcej pani R.!
      • maniaczytania Re: Olga Rudnicka 24.11.13, 09:14
        A co konkretnie czytalas? Tytul podaj
        • maitresse.d.un.francais Re: Olga Rudnicka 24.11.13, 21:13
          maniaczytania napisała:

> A co konkretnie czytalas? Tytul podaj
          >
          "Zacisze 13" do strony 83. Na stronie 83 straciłam nadzieję, że dalej będzie lepiej.
      • jot6 Re: Olga Rudnicka 24.11.13, 11:27
        lekka przesada,aż tak źle nie jest, na bezrybiu i rak ryba, mnie np książka "Czy ten rudy kot to pies" i następny z cyklu podobał się, co prawda druga część "Natalii" jest słabsza,ale może będzie lepiej...
        • maitresse.d.un.francais Re: Olga Rudnicka 24.11.13, 21:15
          jot6 napisała:

> lekka przesada,aż tak źle nie jest

Bynajmniej, w moim odczuciu jest właśnie tak źle!

Na bezrybiu? Nie mieszkamy na wyspie bezludnej mając za jedyną rozrywkę twórczość pani R., więc jakie znowu bezrybie? Polskie kryminały współczesne?
      • alina460 Re: Olga Rudnicka 24.11.13, 11:33
        Wielka literatura to na pewno nie jest, ale miło się czyta dla rozrywki. Szczególnie te Natalie :)
        • maitresse.d.un.francais Re: Olga Rudnicka 24.11.13, 21:15
          alina460 napisała:

> Wielka literatura to na pewno nie jest, ale miło się czyta dla rozrywki.

No właśnie mnie się czytało bardzo niemiło.
          • alina460 Re: Olga Rudnicka 25.11.13, 20:12
            To dziwne, bo zarówno ja, jak i moja znajoma pękałyśmy za śmiechu czytając te zagmatwane historie z polskiego życia na wesoło :)
            Osobiście jeszcze nie czytałam tak zabawnej opowieści.
            Może masz po prostu większe wymagania od czytadeł :)
            • jot6 Re: Olga Rudnicka 26.11.13, 10:07
              problem w tym, jak sądzę, że brak nam literatury środka, ważna jest pewnego rodzaju równowaga - obok arcydzieł czytadła...
            • maitresse.d.un.francais Re: Olga Rudnicka 26.11.13, 20:40
              To dziwne, bo zarówno ja, jak i moja znajoma pękałyśmy za śmiechu czytając te zagmatwane historie z polskiego życia na wesoło :)

Bądź tak dobra i wymień, co was tak bawiło, chętnie się dowiem. Bez ironii, bo sama nie mogę nic znaleźć i jestem ciekawa.
              • maniaczytania Re: Olga Rudnicka 26.11.13, 22:45
                Ja na Nataliach bardzo szybko, Zacisze mniej smieszne, ale i autorka sie jeszcze wprawiala. Mnie np. smiesza absurdalne dialogi.
                • maitresse.d.un.francais Re: Olga Rudnicka 27.11.13, 17:29
                  maniaczytania napisała:

> Ja na Nataliach bardzo szybko, Zacisze mniej smieszne, ale i autorka sie jesz
                  > cze wprawiala. Mnie np. smiesza absurdalne dialogi.
                  >

A gdzie one są absurdalne?
                  • maniaczytania Re: Olga Rudnicka 30.11.13, 16:13
                    wiesz, kazdy jak widac zreszta po watku, ma inne poczucie humoru i absurdu zreszta tez, wiec wybacz, ale nie bede tlumaczyc ;)

jesli kiedys bedziesz chciala dac Oldze Rudnickiej druga szanse, sprobuj "Natalii 5", "Zacisze 13" to byla jej trzecia powiesc, opublikowana, gdy autorka miala 21 lat ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka