Dodaj do ulubionych

Pisarze w TV

26.12.13, 13:08
Okazuje się, że Włosi też zmądrzeli i nie chcą już czytać książek, więc tamtejsi literaci promują się w programie telewizyjnym wzorowanym na Idolach, Tańcach i Mamtalentach. Przy czym, zamiast pląsać beztrosko, jak Grochola, oni tam mozolnie piszą i z tygodnia na tydzień odczytują, co napisali; reszta jest jednak bez zmian - jurorzy flekują ich na wizji identycznie jak za sambę, a my ślemy smsy jak zawsze, aby nie odchodzili z programu, tylko nadal się kompromitowali. Wiadomo w czym rzecz...
Brzmi to bardzo zachęcająco, tak że chyba szykuje się kolejny przebój! A jeśli nawet takie coś nie pomoże pisarzom w obecnej rzeczywistości, to co innego zdoła ich uratować?
A ja mam już teraz jedno życzenie: kiedy ten format dotrze do nas, to bardzo chciałbym, aby jurorem była ta kucharka taka zawsze elegancka, elokwentna, lekko wzdęta.
Obserwuj wątek
    • grzeczna_dziewczynka15 Re: Pisarze w TV 26.12.13, 15:40
      :) Holender, a ja TV nie mam. Myślisz, że lepiej zainwestować w TV niż w kolejny regał?:)
      • spinoff Re: Pisarze w TV 07.01.14, 23:16
        No wypadałoby, skoro pisarze przenoszą się teraz TAM!
        Podbili już KINO. Cocteau, Gary, Mailer, Auster... stawali chwacko za kamerą, a taki Pagnol to nawet założył całą wytwórnię filmową, by się ekranizować. Teraz widać przyszła pora na podbój TV.
        A to mi jeszcze przypomina o RADIU!
        Kiedyś Polskie Radio złożyło propozycję Słonimskiemu: niech pan napisze coś dla nas - poprosili. - Jeśli nam się spodoba to zrobimy z tego słuchowisko i zapłacimy panu 12 tysięcy, a jeśli nie, to i tak zapłacimy, tylko że połowę, czyli 6 tysięcy.
        Słonimski natychmiast odpowiedział: to zapłaćcie 3, a ja tego nawet pisał nie będę, zgoda?
    • Gość: brnXB Re: Pisarze w TV IP: *.adsl.inetia.pl 26.12.13, 20:53
      Też gdzieś zobaczyłem news-ciekawostkę o tym programie. Główną nagrodą jest o ile pamiętam wydanie "na legalu", w żiri zasiadają chyba pisarze. Cyrk jak ch.... Chociaż może jestem ograniczony, a tam, w dalekiej Zachodniej Europie literatura jest dobrem konsumowanym powszechnie, więc to co uznaję za "cyrk" jest dla nich zdrową, sympatyczną promocją czytelnictwa.
    • zwany_kiedys_drussem Re: Pisarze w TV 27.12.13, 08:52
      Nagrodą w tym programie ma być wydanie książki w nakładzie 100 tys. egzemplarzy, więc pewnie mają sporo chętnych. Takie czasy i takie programy. Na szczęście Włosi mają też inne pomysły na ratowanie czytelnictwa - jednym z nich jest ulga podatkowa na zakup książek. Maksymalna kwota za wydatki na książki, od której przysługiwać będzie rabat to 2000 euro... W Polsce pewnie prędzej niż ulgi podatkowe zobaczymy lokalną wersję tego programu TV.
      D.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka