Gość: natalia IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.04, 00:04 Co sądzicie o literaturze Marcela Prousta? Bardzo ciekawa jestem wszystkich opinii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Karol Re: Proust IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 09:50 Ja właśnie kończę czytać "W poszukiwaniu straconego czasu" i jestem pod dużym wrażeniem. Natomiast proponuję skorzystać z wyszukiwarki, był podobny wątek, tam znajdziesz więcej opinii :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Proust IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.04, 14:51 dzięki za radę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gapowiczuwstydźsię Re: Proust IP: *.autocom.pl 15.08.04, 09:48 Gdzieś w trzeciej licealnej czytałam "W stronę Swanna" - bardzo mi się to podobało i do dziś pamiętam - niczym smak magdalenki - smak ciasta, jakiejś postnej drożdżówki, które donosiła mi mama (było to dzień, dwa przed Wielkanocą). Nierozerwalnie dla mnie związany z Proustem. Ale jak to w szkole, musiałam poświęcić trochę czasu innym zajęciom, i do następnego tomu nawet nie zajrzałam. Potem kilkakrotnie podchodziłam do Prousta, zawsze zaczynając od nowa (i zawsze odkrywając nowe rzeczy), ale nigdy nie doszłam dalej, niż do połowy trzeciego tomu. To chyba nie jest lektura na dzisiejsze czasy, te siedem tomów, bezustannie gromadzą się obok inne książki wymagające natychmiastowego przeczytania (bo np. z biblioteki) i tak znowu odkładam Prousta na półkę. Ale ciągle pozostaje w sferze zamierzeń, stoi na półce i łypie spod oka i czeka cierpliwie - może na emeryturze? a może w czasie jakiejś dłuższej choroby, co nie daj Boże ;-) Za to wówczas jeszcze w szkole przeczytałam z wielką przyjemnością wspomnienia jego gosposi, nazywało się to "Pan Proust" Celeste Albaret, dało mi wyobrażenie człowieka, a poważna biografia (autorstwa bodajże Paintera) też stoi na półce i czeka. Teraz zerknęłam na tę półkę Proustowską i okazuje się, że czeka tam także 2-tomowy "Jan Santeuil", ale kto wie, czy kiedykolwiek po niego sięgnę. Ot, magia tytułu lub jej brak. Odpowiedz Link Zgłoś