IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.04, 00:04
Co sądzicie o literaturze Marcela Prousta? Bardzo ciekawa jestem wszystkich
opinii.
Obserwuj wątek
    • Gość: Karol Re: Proust IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 09:50
      Ja właśnie kończę czytać "W poszukiwaniu straconego czasu" i jestem pod dużym wrażeniem. Natomiast proponuję skorzystać z wyszukiwarki, był podobny wątek, tam znajdziesz więcej opinii :)
      • Gość: natalia Re: Proust IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.04, 14:51
        dzięki za radę.
    • Gość: Gapowiczuwstydźsię Re: Proust IP: *.autocom.pl 15.08.04, 09:48
      Gdzieś w trzeciej licealnej czytałam "W stronę Swanna" - bardzo mi się to
      podobało i do dziś pamiętam - niczym smak magdalenki - smak ciasta, jakiejś
      postnej drożdżówki, które donosiła mi mama (było to dzień, dwa przed
      Wielkanocą). Nierozerwalnie dla mnie związany z Proustem. Ale jak to w szkole,
      musiałam poświęcić trochę czasu innym zajęciom, i do następnego tomu nawet nie
      zajrzałam. Potem kilkakrotnie podchodziłam do Prousta, zawsze zaczynając od
      nowa (i zawsze odkrywając nowe rzeczy), ale nigdy nie doszłam dalej, niż do
      połowy trzeciego tomu. To chyba nie jest lektura na dzisiejsze czasy, te siedem
      tomów, bezustannie gromadzą się obok inne książki wymagające natychmiastowego
      przeczytania (bo np. z biblioteki) i tak znowu odkładam Prousta na półkę. Ale
      ciągle pozostaje w sferze zamierzeń, stoi na półce i łypie spod oka i czeka
      cierpliwie - może na emeryturze? a może w czasie jakiejś dłuższej choroby, co
      nie daj Boże ;-)
      Za to wówczas jeszcze w szkole przeczytałam z wielką przyjemnością wspomnienia
      jego gosposi, nazywało się to "Pan Proust" Celeste Albaret, dało mi wyobrażenie
      człowieka, a poważna biografia (autorstwa bodajże Paintera) też stoi na półce i
      czeka. Teraz zerknęłam na tę półkę Proustowską i okazuje się, że czeka tam
      także 2-tomowy "Jan Santeuil", ale kto wie, czy kiedykolwiek po niego sięgnę.
      Ot, magia tytułu lub jej brak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka