Dodaj do ulubionych

monitoring-pytanie

09.07.04, 09:59
witajcie,
wczoraj byłam u mojego gina i myślałam, ze go ukatrupię!
jakbym nie poprosiła go o montoring, to nie wiem czy sam by wpadł na ten
pomysł. Ale nie o tym chcę mowić.
Dał mi skierowanie na monitoring 10-12 d.c.., czy to doby czas na to badanie,
czy też w innych dniach powinnam jeszcze zrobić? Czy powinnan wykonać USG 10
i 12 d.c.? czy wystarczy tylko jedno badanie?
Aha....w tym cyklu zapisał mi również CLO oraz Duphaston.
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
pozdrawiam,
toyaa
Obserwuj wątek
    • green_eye Re: monitoring-pytanie 09.07.04, 11:30
      Trudno to nazwać monitoringiem, ale takie badanie usg na pewno nie zaszkodzi.
      Dowiesz się przynajmniej czy pęcherzyk jest "urośnięty" ( czyli jak jajnik
      reaguje na clo ), będzie można wróżyć kiedy prawdopodobnie pęknie ( rośnie
      około 2 mm dziennie, pęka chyba w okolicy 25 - 30 mm najczęściej, ale spytaj,
      bo nie wiem na pewno ).
      Przydało by się sprawdzić jeszcze w okresie tej wywróżonej ( lub statystycznej
      jeśli cykle masz regularne ) owulacji, a potem jeszcze raz po, żeby było
      wiadomo czy pęcherzyk pękł.
      Jeśli masz możliwość to poszukaj innego lekarza.
      To dosyć kiepski pomysł brać hormony bez kontroli usg. Takie leczenie może
      ciągnąć się bardzo długo, bo nie można dobrać leków konkretnie do tego jak
      reaguje Twój organizm, nie mówiąc o tym, że można zrobić krzywdę.
      Powodzenia życzę i pozdrawiam smile
    • ikrol1 Re: monitoring-pytanie 09.07.04, 11:33
      Witaj,
      Myślę,że jedno badanie w 12dc wystarczy (jeśli wypada to w wolny dzień to
      właściwie każdy dzień od 10-12dc jest dobry). Na podstawie wyniku badania można
      podjać decyzję co dalej. Jeśli pecherzyk ma ok 20mm to warto sprawdzić po 3
      dniach czy pękł, a jeśli jeszcze nie dorósł to oszacować ile czasu może mu
      zabrać dorośniecie i na ten dzień umówić sie na następne USG, a potem jak wyżej.
      A duphaston zacząć brać po owulacji. Pozdrawiam i trzymam kciuki. Życzę
      powodzenia w namawianiu lekarza. Ilona
    • broszka1 Re: monitoring-pytanie 09.07.04, 14:44
      monitoring to super sprawa; nie mogłam zajść w ciążę przez dłuższy czas (2
      lata) a w czasie monitoringu juz na drugi miesiąc. Nie moge byc pewna czy nie
      zadziałały tez inne czynniki, ale podczas monit. okazała sie że kochaliśmy się
      z mężem nie wtedy kiedy potrzeba.
      ja miałam monitoring róznie w zalezności od rozwoju i wielkości jajeczka np. w
      dniu 10, 13, 15 a nstepnie w 17 i 20.
      Trzeba przecież okreslić czy jajeczko w ogóle jest, czy rośnie i czy w końcu
      pęka i czy doszło do zapłodnienia.
      Troche sobie posiedzisz na fotelu u gina ale to dobry sposób, kiedy nie mozna
      zajść w ciąże własnymi siłami

broszka i 34 tyg. szkrab
    • brita5 Re: monitoring-pytanie 09.07.04, 16:53
      Ja troche nie rozumiem dlaczego nalezy monitorowac czy doszlo do pekniecia
      pecherzyka. Prosze o podpowiedz.
      • ikrol1 Re: monitoring-pytanie 09.07.04, 17:26
        brita5 napisała:

> Ja troche nie rozumiem dlaczego nalezy monitorowac czy doszlo do pekniecia
        > pecherzyka. Prosze o podpowiedz.
        Bo nie zawsze pecherzyki pękają i tworzą sie torbiele, albo pęcherzyki pękają
        nie wtedy kiedy my uważamy, że powinny np spodziewamy sie, że pęcherzyk na USG
        ma średnicę 20mm i uważamy, że pęknie na nastepny dzień po USG, a on pęka 3 dni
        później kiedy już zaprzestaliśmy starań przy rozmiarze 26mm. Pozdrawiam. Ilona
        • brita5 Re: monitoring-pytanie 09.07.04, 17:34
          Ikrol- dziekuje za odpowiedz ale nadal nie rozumiemwink Jezeli pecherzyk nie
          peknie jak powinien (np po pregnylu) to czy mozna zapobiec tworzeniu torbieli?
          A jak juz wyksztalci sie torbiel- to co?
          • ikrol1 Do Brita5 09.07.04, 22:20
            > Jezeli pecherzyk nie
            > peknie jak powinien (np po pregnylu) to czy mozna zapobiec tworzeniu torbieli?
            Nie, nie można zapobiec, ale można zapobiec powtórzeniu sie tego problemu w
            nastepnym cyklu (np podać pegnyl jeśli go nie było, zwiekszyc jego dawkę,
            zmienic lek stymulujący pekanie pęcherzyków na agoniste GnRH, przyjrzeć sie
            uważniej poziomowi prolaktyny i ewentualnie włączyć bromergon lub zmienić sposób
            stymulacji (połączyć clo z gonadotropinami lub stosować same gonadotropiny).
            Jeśli problem istnieje to trzeba dodatkowo sprawdzić czy torbiel wchłonęła się
            przed podjęciem stymulacji w następnym cyklu. A tak poza tym wszystkim to takie
            USG potwierdzające owulację bardzo uspokaja. Mam nadzieje, że tym razem wszystko
            wytłumaczyłam. Ilona
      • broszka1 Re: monitoring-pytanie 12.07.04, 09:19
        trzeba to koniecznie okreslić, poniewaz często się zdarza że pęcherzyki nie
        pekają a na to to już zupełnie jest inne lekarstwo niz np. na rośnięcie
        jajeczek.
    • ewa.analityk1 Re: monitoring-pytanie 09.07.04, 20:13
      jeżeli monitoring to na pewno przed owulacją i po, żeby sprawdzić czy pęcherzyk
      pękł. Ja robiłam tak (bo byłam ograniczona czasowo). około 12 dnia na
      monitoring, mierzenie pęcherzyka i ustalenie przybliżonego terminu, potem
      robiłam testy owu (możesz mierzyć tempkę) i 36-48 godzin po pozytywnym teście
      (lub po wzroście tempki na wykresie) do gina na kontrolę czy pęcherzyk pękł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka