Dodaj do ulubionych

Co czytamy w czerwcu?

01.06.14, 17:00
Jak ,ktoś śledzi tytuły i autorów wątków zamieszczanych tutaj ,to pomyśli o mnie,że jakaś wariatka,połyka ksiazki jak bułeczki na śniadanie.Jest w tym tr.prawdy,kocham! czytać,a ponieważ od kwietnia jestem unieruchomiona(operacja stopy) to po prostu korzystam z wolnego czasu i czytam,czytam i czytam.Przełom maja i kwietnia to Pochłaniacz- K.Bonda-faktycznie już po Florystce ,przydomek Królowa Kryminału należał się Jej Wysokości,chociaż to nie jej 1 pozycja w dorobku literackim.(zachęcam do poznania jej poczynań,gwarantuje dobrą lekturę )Do tej pory zdążyłam jeszcze przeczytać 1.Sen nocy letniej -Arne Dahl-szwedzki kryminał,autor już znany(nudnawy na początku).2.Grzesznicy z Hollywood-Victoria Fox(kimkolwiek by nie była-nic nowego nie wniosła do tej opowieści)-próba nieudolna zmierzenia się z J.Collins i opowieść o świecie" ..w czytaniu- Wilk z Wall Street-Jordan Belfort- znana pozycja chociazby z ekranizacji filmowej.
Obserwuj wątek
    • ekruda Re: Co czytamy w czerwcu? 01.06.14, 18:17
      Właśnie skończyłam "Tylko martwi nie kłamią" Bondy i zabieram się za "Florystkę":) Muszę przyznać, że podchodziłam jak do jeża, ale okazuje się, że pisze naprawdę fajnie. Dahl przede mną, ale słyszałam wiele dobrego, więc pewnie w końcu sięgnę.
    • ekruda Re: Co czytamy w czerwcu? 01.06.14, 18:21
      Czerwiec zaczynam "Florystką" Bondy i "Ludzką rzeczą" Potoroczyna. To już na tapecie, ale w planach też "Nocne zwierzęta" Pustkowiak i dalsza lektura "Antologii reportażu 100/XX", bo utknęłam w pierwszym tomie. Zobaczymy co dalej:)
      • ekruda Re: Co czytamy w czerwcu? 28.06.14, 21:34
        "Ludzka rzecz" już za mną. Polecam, bo jest całkiem dobra.
    • zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w czerwcu? 02.06.14, 11:38
      To jest jakieś dziwne... ja też teraz na początek czerwca, czytam "Pochłaniacz" Bondy. Przypadek? Nie sądzę ;-)
      • zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w czerwcu? 10.06.14, 13:31
        Przeczytałem książkę Bondy no i z tym majestatem jest coś na rzeczy ;-) Ona zresztą się przyznawała w wywiadach, że z książki na książkę pisze lepiej...
        Poza tym zaliczyłem powieść "Manazuru" Hiromi Kawakami i poradnik biznesowy Richarda Bransona. Teraz czytam "Mimochodem. Rozmowy o Jacku Kaczmarskim" Katarzyny Walentynowicz. Troszkę hagiograficzne, ale warte poznania.
        • ekruda Re: Co czytamy w czerwcu? 10.06.14, 17:41
          Kawakami jest niezła, ale "Nadepnęłam na węża" bardziej mi się podobało niż "Manazuru". Znasz to?
          • zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w czerwcu? 10.06.14, 18:25
            Nie... To zbiór opowiadań, prawda?
            • ekruda Re: Co czytamy w czerwcu? 11.06.14, 08:58
              Tak, opowiadania. Bardzo oryginalne, polecam, jeśli lubisz takie oniryczne rzeczy;)
        • olka0306 Re: Co czytamy w czerwcu? 01.07.14, 10:18
          Pochłonęłam "Pochłaniacz" w trzy dni :-) Bonda rządzi, zresztą na spotkaniu autorskim okazało się, że to bardzo sympatyczna Królowa :-)
    • oregano1980 Re: Co czytamy w czerwcu? 02.06.14, 12:47
      "Pochłaniacz"-przełom maja i czerwca!
    • angazetka Re: Co czytamy w czerwcu? 02.06.14, 12:57
      Czerwiec zaczynam z biografią Jane Austen, bardzo bardzo fajną.
      A w kolejce czeka nowa Zadie Smith.
      • jarka63 Re: Co czytamy w czerwcu? 02.06.14, 21:13
        angazetka napisała:

> Czerwiec zaczynam z biografią Jane Austen, bardzo bardzo fajną.
        > A w kolejce czeka nowa Zadie Smith.

Jak zaczniesz czytać Zadie, to daj znać jak jest :) Bardzo chcę przeczytać.
        • angazetka Londyn NW 17.06.14, 20:26
          Przeczytałam... i mam ochotę zacząć czytać raz jeszcze, na spokojnie, z możliwością dostrzeżenia każdego smaczku i każdego sposobu narracji, i każdego gięcia języka. Fantastyczna rzecz, która mnie totalnie omotała.
          • jarka63 Re: Londyn NW 17.06.14, 22:59
            angazetka napisała:

> Przeczytałam... i mam ochotę zacząć czytać raz jeszcze, na spokojnie, z możliwo
            > ścią dostrzeżenia każdego smaczku i każdego sposobu narracji, i każdego gięcia
            > języka. Fantastyczna rzecz, która mnie totalnie omotała.

Zamówiłam i czekam. Mam nadzieję, ze i mnie omota :)
            • ekruda Re: Londyn NW 28.06.14, 21:30
              A ja właśnie kończę. Niezła rzecz, świetnie napisana.
    • Gość: lola Re: Co czytamy w czerwcu? IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.14, 19:13
      Ja czytam "Sto lat samotności" ale jakoś mi nie idzie, muszę się zmobilizować. Rozkręci się?
      • ambivalent Re: Co czytamy w czerwcu? 02.06.14, 21:10
        Jak jeszcze sie dla ciebie "nie rozkrecilo" to obawiam sie, ze juz sie nie rozkreci :) Juz chyba tak jest, ze Marqueza albo chwytasz w mig i zakochujesz sie albo po prostu nie.
    • qw994 Re: Co czytamy w czerwcu? 02.06.14, 20:46
      Wreszcie zabrałam się za "Morfinę" Twardocha.
    • eeela Re: Co czytamy w czerwcu? 04.06.14, 18:42
      Cały zeszły miesiąc studiowałam (bo "czytałam" to za mało powiedziane ;-) ) książkę Christophera Clarka "The Sleepwalkers: how Europe went to war in 1914". Długa i szczegółowa, ale fascynująca lektura! Autor za pomocą niezwykłego ogromu źródeł opowiada historię z punktu widzenia ludzi, którzy ją tworzyli. Obraz, jaki się z tych opowieści wyłania, jest daleki od tradycyjnego postrzegania przyczyn I wojny światowej: nie ma tam mniej lub bardziej winnych, nie ma też "historycznych konieczności".

A teraz zaczęłam czytać "Here Comes Everybody. The power of organizing without organizations" Claya Shirky'ego. Muszę się obczytać w temacie demokracji uczestniczącej na wypadek, gdybym zapragnęła kiedyś robić rewolucję ;-)
    • judytta Re: Co czytamy w czerwcu? 07.06.14, 13:02

Peter Evans "Nemezis Aristotelis Onassis, Kackie O. i miłosny trójkąt, który spowodował upadek Kennedych".

• Gość: tyda Re: Co czytamy w czerwcu? IP: *.9.175.46.ng.pl 07.06.14, 13:06
        Wiosenne dziewczęta
    • maniaczytania Re: Co czytamy w czerwcu? 07.06.14, 16:27
      pod koniec maja przeczytalam fajne czytadlo "Piekny dzien" Elin Hilderbrand, skonczylam chyba 10 tom Agathy Raisin. Na poczatku czerwca przeczytalam "Jeszcze jeden dzien" Mitcha Alboma i wiem, ze autor dla mnie :)

A teraz czytam 5 ;)
      "Zapach truskawek" Anny Wlodarczyk
      "Trucizna krolewska" M. Druona (3 tom krolow przekletych)
      "Miod na serce" Sarah-Kate Lynch
      "Slodkie jak czekolada" Sheili Roberts
      "Kacper Niewypal O!bledne notatki" Stephan Pastis - to razem z dzieckiem, mamy niezly ubaw ;)
      • anika772 Re: Co czytamy w czerwcu? 07.06.14, 22:54
        U mnie na tapecie "Nędznicy" i "Gwiazd naszych wina".
      • maniaczytania Re: Co czytamy w czerwcu? 22.06.14, 17:07
        maniaczytania napisala:
        >
        > A teraz czytam 5 ;)
        > "Zapach truskawek" Anny Wlodarczyk
        > "Trucizna krolewska" M. Druona (3 tom krolow przekletych)
        > "Miod na serce" Sarah-Kate Lynch
        > "Slodkie jak czekolada" Sheili Roberts
        > "Kacper Niewypal O!bledne notatki" Stephan Pastis - to razem z dzieckiem, mamy
        > niezly ubaw ;)

2, 3 i 5 juz przeczytane, 1 i 4 sie dokancza ;), a do tego dolozylam jeszcze - druga czesc Kacpra Niewypala - "Co?dziennik omylek" oraz "Dzieci wolnosci" Paulliny Simons (pierwsza czesc trylogii o rodzicach Aleksandra ;) ).
    • Gość: Karolina Re: Co czytamy w czerwcu? IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.06.14, 21:28
      Mam za sobą "Cztery umowy" Ruiza oraz piątą do kompletu, Kozakiewicza/Pola "Nie mówcie mi jak mam żyć", "Kąpiąc lwa" Carrolla i "Znaki szczególne" Pauliny Wilk.
      Przede mną:
      "Szaman" Noah Gordon
      "Sklepy cynamonowe i sanatorium pod Klepsydrą" Schulza
      "Potęga teraźniejszości" Tolle
      "Para w ruch" Pratchett'a
      "Kto sieje wiatr" Nele Neuhaus
      "Stulecie chirurgów" Thorwalda
      • tucyk Re: Co czytamy w czerwcu? 25.06.14, 21:33
        "Stulecie chirurgów" Thorwalda właśnie niedawno przeczytałam. Rewelacja. Czyta się jednym tchem. Planuję kupić następne książki Thorwalda.
        Poza tym - Pratchett - seria o Wolnych Ciutludziach, "Dżinn" Mastertona, w trakcie są "Majubaju, czyli żyrafy wychodzą z szafy" i "Beksińskich portret podwójny" (bardzo mi się podoba, ale jakież to jest przygnębiające...).
        • Gość: tylko ja Re: Co czytamy w czerwcu? IP: *.tktelekom.pl 28.06.14, 21:28
          Stulecie detektywów, Godzina detektywów, Krew królów, Triumf chirurgów - polecam z pełną odpowiedzialnością.
    • judytta Re: Co czytamy w czerwcu? 09.06.14, 07:27

Prócz Nemezis czytam jeszcze 2 książki ( na ogół nie praktykuję czytania kilku na raz) w przerywniku Nemezis wzięłam się za tą na którą czekałam: "Masa o kobietach polskiej mafii" Jarosław Sokołowski "Masa" w rozmowie z Arturem Górskim.
      Masę czyta się dość szybko w przypadku Nemezis są opisy do których zaglądam ale to zupełnie dwie inne książki.

I...nie jestem jakoś powalona tą pozycją w kółko z kim sypiał itd. ale wciąż kocha żonę.
      Fakt w końcu w tytule widnieje że o kobietach.. nie powinnam się czepiać.

I ostatnia z rodzaju poradnikowych:
      "Zarządzanie czasem " Brian Tracy
      rzeczyzebrane.blogspot.com/2014/01/moja-biblioteczka-zarzadzanie-czasem.html

• ksiezna_pani1 Re: Co czytamy w czerwcu? 10.06.14, 17:37
      "Pierwsze, drugie... zapnij mi obuwie", "Noc w bibliotece", "Strzały w Stonygates", "Morderstwo odbędzie się..." wszystkie autorstwa A. Christie.
      "Morderstwo odbędzie się...", Judith Merkle Riley
    • noname2002 Re: Co czytamy w czerwcu? 11.06.14, 08:52
      "Szczenięce lata" M. Wańkowicza
      "Czarownica" J. Patterson/ Gabrielle Charbonnet
      "Lampart" A. Norton
      • aria.na Re: Co czytamy w czerwcu? 14.06.14, 13:15
        Ja sięgnęłam po dawno nie czytanego Grishama ""Król odszkodowań".
        W kolejce:
        "Ofiarowana - moje życie w sekcie Scjentologów"
        "Zemsta ubiera się u Prady - powrót diabła"
        "Droga lodowa. Od zesłania do wolności. Odyseja Polaków" Stefan Waydenfeld
    • sisterofmercy007 Ian McEwan - "Słodka przynęta" 12.06.14, 22:57
      McEwan nie zawodzi.
      • zwany_kiedys_drussem Re: Ian McEwan - "Słodka przynęta" 13.06.14, 08:46
        Zgadza się, znakomita rzecz :-)
        • sisterofmercy007 A więc, 14.06.14, 17:17
          zadziałała. To świetnie ;-)
          sis.
    • Gość: Iskierka Re: Co czytamy w czerwcu? IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.14, 21:47
      Skończyłam czytać "Smak miłości" Agnieszki Maciąg (tak, książki kucharskie też się czyta) oraz "Na zachodzie bez zmian" Ericha Marii Remarque'a. Książka pacyfistyczna, o straconym pokoleniu. Bardzo dobrze ukazuje czym jest wojna dla szeregowca. Wojna niczemu nie służy tylko niszczy życie i wszystko wokół. Myślę, że ta lektura, niestety, zawsze będzie na czasie. Książka dwa razy sfilmowana. Bardzo polecam, jeśli ktoś jeszcze tego klasyka nie czytał.

Idę za falą i już zaczęłam czytać "Łuk triumfalny" Remarque'a. Drugie, pod względem wielkości, dzieło tegoż autora. Temat nieco lżejszy niż w wymienionej powyżej lekturze.

• cz_ekolada Re: Co czytamy w czerwcu? 21.06.14, 22:03
        Ja czytam obecnie "Grand" Janusza L.Wiśniewskiego. Bardzo ciekawa książka, myślę sięgnąć także po "Na fejsie z moim synem". Poza tym "Jak przewodzą najlepsi liderzy" - na zmianę w zależności od nastroju ;) miłego czytania!!
        • shiva772 Re: Co czytamy w czerwcu? 24.06.14, 20:27
          Przeczytałam:
          Podróż do miasta świateł: Rose de Vallenord. Gutowska - Adamczyk
          Merde! Rok w Paryżu. S. Clarke
          Panny z Wilka i Matka Joanna od Aniołów.J. Iwaszkiewicz
          Piramida. Mankell
          Aktualnie jestem w połowie:
          Marzenia i tajemnice. Danuta Wałęsa.
          Dzieciom czytam:
          Pojedynek Maleszki.
          • judytta Re: Co czytamy w czerwcu? 25.06.14, 05:45

"Masa"
            "Zarządzanie czasem" przeczytane

Jestem w połowie "Nemezis" wczoraj zaczęłam Brian Tracy & P.Chee " 12 dyscyplin doskonałego przywództwa".
    • dusze-k Re: Co czytamy w czerwcu? 26.06.14, 15:35
      Ja polecam "Miłość alchemika" - Avery Williams

• teane Re: Co czytamy w czerwcu? 26.06.14, 20:52
        Właśnie kończę "Złodziejkę książek" Markusa Zusak i jestem pod ogromnym wrażeniem.
        • shiva772 Re: Co czytamy w czerwcu? 28.06.14, 17:34
          Teraz czytam Poradnik pozytywnego myślenia. Dość słabe...
    • chiara76 Re: Co czytamy w czerwcu? 28.06.14, 18:21
      "Listy" Hłaski. świetna lektura.
    • Gość: Nelio Re: Co czytamy w czerwcu? IP: *.Red-79-157-207.dynamicIP.rima-tde.net 01.07.14, 20:56
      "Comedia infantil" H. Mankell.
      Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka