dakob 23.08.04, 20:14 Poszukuję książek, w których bohaterami są osoby głuchonieme, bądź występują osoby głuchonieme, bądź znajdują się opisy środowiska głuchoniemych. Serdecznie proszę o wszelkie propozycje. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ash3 Re: głuchoniemi 24.08.04, 10:00 Oliver Sakcs "Zobaczyć głos", wyd. Zysk i ska - polecam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Sacks powołuje się w treści IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 25.08.04, 14:18 na wiele książek - to na pewno dobry punkt wyjścia do "jeszcze". Odpowiedz Link Zgłoś
dakob Re: Sacks powołuje się w treści 25.08.04, 19:02 Książka Sacksa to rzecz specjalistyczna. Mnie jednak interesuje ten temat w ramach literaturu pięknej (ew. popularnej). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: głuchoniemi IP: 24.81.81.* 26.08.04, 08:39 Tutaj jest strona gdzie podane sa ksiazki w ktorych wystepuja ososby gluchonieme. www.myshelf.com/deaf/characters.htm children / dzieci -przedszkole do 8 lat juvenile / od lat 9-12 teen-young adult-/nastolatki i mlodzi dorosli - cc fiction/ fikcja mystery - kryminaly itp romance -romanse kilknij na intersujacy cie dzial np Fiction/fikcja i wyjda ci autorzy i tytuly, co prawda po angielsku ale po autorach mozesz trafic na ksiazki. Zwykle polskie tlumaczenia podaja tytul oryginalu. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szara_w Re: głuchoniemi IP: *.kielce.net.pl 26.08.04, 09:12 "Okrążanie ciszy" Agnieszka Górska (Santorski)- wydana bardzo niedawno książka, opowieść o chłopcu wychowanym przez głuchoniemych rodziców, jego przeżyciach na pograniczu dwóch światów: dźwięków i ciszy Odpowiedz Link Zgłoś
kontri Re: głuchoniemi 26.08.04, 17:30 Najpiękniejsza książka to "Historia mojego życia" Helen Keller o głuchociemnej dziewczynie. Gorąco polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: głuchoniemi 26.08.04, 21:18 Poza tym ksiazka Helen Keller jest bardzo kontrowersyjna, jesli ktos zna historie jej powstawania. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: dlaczego?? 27.08.04, 20:58 Och, duzo jest artykulow na ten temat. Glowna kontrowersja sprowadza sie do tego, czy ona rzeczywiscie jakos czula to, co opisywala, czy sa to jest wlasne doznania zmyslowe (opisuje kwiaty na przyklad, kolory) czy tylko wszystko jest tym, co opowiedziala jej jej opiekunka, ktora "czytala" jej tez ksiazki (bardzo duzo). Czy jakiekolwiek rzeczy opisane tam jako przezycia Helen Keller sa autentyczne, czy sa mieszanka jej wyobrazni karmionej literatura i zdarzen opisanych w tejze literaturze. Na przyklad z pol roku temu bylo obszerne opracowanie na ten temat w The New Yorker, z odyslaczami. Zaznaczam, ze sama podziwiam Helen Keller i jej wole zycia, ale wierze, ze duzo tego, co sie o niej slyszy i pisze, to mity stworzone specjalnie, rozpoczete przez opiekunow. Odpowiedz Link Zgłoś
kontri Re: dlaczego?? 27.08.04, 21:19 Zgadzam się poniekąd z Tobą, jednak historia Helen warta jest przeczytania. Poza tym jest mi smutno bo jej książka zajęła o wiele większy rozgłos i pozycję niż opis przeżyć Denis Legrix w pozycji "Taka się urodziłam". Ta książka to dopiero zadziwia.. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: dlaczego?? 27.08.04, 21:40 Zaznaczam sobie te ksiazke. Czytalam Helen Keller, fakt, legenda wokol niej jest niezla (nawet teraz jest na jubileuszowej dwudziestopieciocentowce-stan Alabama). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elen Re: głuchoniemi IP: *.jgora.dialog.net.pl 27.08.04, 20:46 Z polskiej fantastyki: "Tkacz Iluzji" Ewy Białołęckiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: głuchoniemi IP: *.vc.shawcable.net 27.08.04, 21:22 Helen Keller ogluchla i oslepla na skutek choroby przebytej jak miala 19 mies. czyli + - poltora roku. watpie wiec aby pamietala kolory. Chyba ze nie byla tak 100% slepa od razu. Ale tak naprawde kto to wie. byla bardzo inteligenta, jestem, pewna. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: głuchoniemi 27.08.04, 21:41 No wlasnie. Taka kontrowersja tylko daje ksiazce wieksza reklame, wiec jest nawet pozadana :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itek Re: głuchoniemi IP: *.pomorzany.v.pl 28.08.04, 21:21 Znany jest film Dzieci gorszego boga, ktory pewnie powstal na motywach jakiejs ksiazki,ale nie czytalem i nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: głuchoniemi 28.08.04, 23:58 Z tego co sie orientuje to jest to sztuka teatr. napisana przez Mark Medoff. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: głuchoniemi 29.08.04, 00:49 Tak, w Polsce byla wystawiana pt "Dzieci mniejszego Boga" w Ateneum (W-wa) w glownych rolach Maria Ciunelis i Krzysztof Kolberger. Bardzo dobre przedstawienie, mnie sie podobalo bardziej od filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
chwillka Re: głuchoniemi 10.09.04, 21:21 Jakoś tak się zawsze buntuję, gdy nazywa się ludzi głuchych niemymi. Oni nie są niemi. Niemy to ktoś, pozbawiony potencjalnej możliwości wydawania artykułowanych dźwięków na skutek np. poważnego uszkodzenia jakiegoś narządu artykulacyjnego. Znam ludzi głuchych, którzy mówią i posługują się piękną polszczyzną. Może tylko na początku trzeba sie przyzwyczaić do specyfiki ich artykulacji. Ale są i tacy, którzy obok poprawnej artykulacji, pięknie w mowie stosują elementy mowy takie jak: intonacja, melodia, akcent... A teraz na temat. Jest taka książka Carson McCullers "Serce to samotny mysliwy", jest także film, który bywał emitowany w TVP, w "Samotności w sieci"Janusza Leona Wiśniewskiego pojawia się wątek niesłyszącej dziewczyny, to tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś