Dodaj do ulubionych

Zostawianie książek

11.07.14, 19:19
Wróciłam właśnie z urlopu i zauważyłam, że w hotelach Niemcy często zostawiają przeczytane książki innym. Ja też tak zrobiłam i moja książka była pierwszą polską. Ktoś przeczyta "Dom wzajemnych rozkoszy" Hanny Samson pozostawiony na stoliku biura podróży w hotelu. Miłej lektury mojemu spadkobiercy/spadkobierczyni :-)
Obserwuj wątek
    • vichta Re: Zostawianie książek 11.07.14, 21:01
      Nie tylko Niemcy i nie tylko w hotelach. Goscie zostawiaja ksiazki, ktore przywiezli ze soba na urlop, a ktorych nie chca/nie moga zabrac z powrotem. Przewaznie sa to jednorazowe czytadla, ale nie zawsze. Jesli turysta kupi zawrote ilosci pamiatek i ubran, to potem miejsca w walizce brakuje i cos zostawiac trzeba. Pierwsze miejsca na liscie zajmuja ksiazki i kosmetyki. Z korzyscia dla personelu hotelowego ;)
      Wezmy jeszcze pod uwage, ze ksiazki w Polsce sa drogie, wiec jesli juz je kupujemy, to nie po to, zeby je potem rozdawac. Ale np. w UK czytadlo w markecie mozna kupic za funta do trzech. Te same ceny w charity shopach, tylko tytuly bardziej atrakcyjne.
    • ploniekocica Re: Zostawianie książek 11.07.14, 21:31
      W co najmniej trzech knajpkach w mojej najbliższej okolicy są regały z książkami skąd można sobie pożyczyć do domu. Ludzie ( w tym ja) przynoszą tam przeczytane książki, te, które niekoniecznie chcą mieć na półkach.
    • amused.to.death Re: Zostawianie książek 13.07.14, 01:38
      W backpackerskich hostelach na całym świecie są często półki z książkami na wymianę. Zasady są różne, czasami można po prostu zabrać książkę, czasami trzeba zostawić swoją, innym razem trzeba zapłacić drobną sumę. Książki są głównie angielskie, ale trafiają się też inne.

Mam jednak wrażenie, że w ostatnich latach, od kiedy coraz więcej osób podróżuje z czytnikami i tabletami tych książek na półkach jest znacznie mniej.
      • wawrzanka Re: Zostawianie książek 13.07.14, 12:25
        amused.to.death napisała:

> Mam jednak wrażenie, że w ostatnich latach, od kiedy coraz więcej osób podróż
        > uje z czytnikami i tabletami tych książek na półkach jest znacznie mniej.

NIe wiem, nie mam czytnika. Moje dziecko ma, a ja nie ;-) W Paryżu książki leżą na ławkach. Jak to mówią: papier ma duszę, czytnik to nie to samo itp. I tu jest pies pogrzebany, bo jak tu zostawić czytnik na ławce? Bez sensu. A książka jest romantyczna. Ktoś ją zostawił dla kogoś. Fajne to.
    • posenerka Re: Zostawianie książek 13.07.14, 18:39
      W Poznaniu są Miejskie Regały Książkowe - takie szafy z półkami ustawione np. na przystanku, oszklone, by książki nie mokły w czasie deszczu czy śniegu.
      Otwierasz i się częstujesz. ;) Albo dokładasz swoją.
      Nie raz i nie dwa widziałam "porzucone" książki na przystankach.
      • pinkink3 Re: Zostawianie książek 13.07.14, 21:06
        posenerka napisała:

> W Poznaniu są Miejskie Regały Książkowe - takie szafy z półkami ustawione np. n
        > a przystanku, oszklone, by książki nie mokły w czasie deszczu czy śniegu.

Bardzo mi sie ta inicjatywa podoba.
        • posenerka Re: Zostawianie książek 13.07.14, 22:09
          Czasami widać, że w szafie jest dobre 30-40 książek a czasami leża ledwie 2-3. Czyli ma wzięcie i ruch jest.
    • ambivalent Re: Zostawianie książek 13.07.14, 21:17
      W Hamburgu w autobusach na niektorych trasach zamontowane sa polki na ksiazki, z ktorych mozna sobie pozyczyc (wziac) ksiazke.
      • posenerka Re: Zostawianie książek 13.07.14, 22:08
        To samo jest właśnie w Poznaniu. :)
        • brooks44 Re: Zostawianie książek 21.07.14, 20:52
          Bardzo mi sie ten pomysl podoba :) Nie spotkalam sie z czyms takim jeszcze.
          Ja zawsze zostawiam ksiazki na urlopie (hotel, apartamenty czy recepcja na kempingu), no i prawie zawsze sobie cos przywoze. W cieplejszych krajach zdarza mi sie zostawic na lawce w parku czy schodach np. madryckiej katedry :)
          W mojej bibliotece tuz przed wejsciem jest ustawiony stol, na ktorym mozna zostawic niechciane ksiazki oraz cos przygarnac.
          Bardzo lubie uzywane ksiazki wiec i sama chetnie sie przyczyniam do takiej wymiany.
    • ambivalent Re: Bookcrossing 14.07.14, 08:20
      A znacie to?
      www.bookcrossing.com/
      Kiedys znalazlam ksiazke z "metka" i po przeczytaniu puscilam dalej w obieg. Byla to Franny and Zooey o ile pamietam. Musze sprawdzic czy ktos ja uaktualnil.
      • brooks44 Re: Bookcrossing 21.07.14, 20:54
        Nawet sie kiedys zalogowalam na tej stronce ale w natloku spraw codziennych troszke zapal do "metkowania" mi minal. W sumie szkoda, bo to bardzo fajny pomysl takie sledzenie drogi ksiazki :)
        Na razie zostawiam bez "metek".
    • jeepwdyzlu są jeszcze wersje kawiarniane 14.07.14, 10:28
      a budowanie biblioteczki - dość proste - dajesz książkę - masz kawę gratis
      Ruszyło 3 lata temu i działa cały czas, inne kawiarnie podchwyciły temat...
      jeep
      • wawrzanka Re: są jeszcze wersje kawiarniane 21.07.14, 18:03
        jeepwdyzlu napisał:

> a budowanie biblioteczki - dość proste - dajesz książkę - masz kawę gratis
        > Ruszyło 3 lata temu i działa cały czas, inne kawiarnie podchwyciły temat...
        > jeep

Oby te kawiarnie nie zbankrutowały. Szczególnie, że niektórzy chcą kawę za ramotę z lat 80. Pewnie jeszcze upapraną plamami pamiętającymi czasy świetności polskiego footballu ;-)
        • moleslaw Re: są jeszcze wersje kawiarniane 24.07.14, 22:28
          Mnie się zdarza zostawić książkę w tramwaju. Ostatnio wyniosłam wór książek do biblioteki do kartonu za złotówkę jakież było moje zdziwienie jak bibliotekarka uszykowała osobny stos dla biblioteki co ucieszyło mnie jeszcze bardziej bo więcej osób je przeczyta jeśli trafią do wypożyczania.
          • anel_ma Re: są jeszcze wersje kawiarniane 30.07.14, 13:03
            ja tez ostatnio oddałam ze 2 metry bieżące książek
            ale jakos miejsca w domu nie przybyło ;)
            fajnie bylo potem widzieć książke w bibliotece "ometkowaną" do wypozyczania :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka