Dodaj do ulubionych

"Gra w klasy"

27.08.04, 02:59
Co sadzicie o "grze w klasy" Cortazara?
Wiesc niesie: ksiazka kultowa! - i tak jest w istocie, ale ciekaw jestem co
kazdy z osobna ma do powiedzenia nt. tej ksiazki.
Obserwuj wątek
    • sliwka1977 Re: "Gra w klasy" 27.08.04, 10:24
      Przeczytałam ją 2 razy (każdy raz w inny sposób) i byłam pod wrażeniem, miałam
      wtedy 19 lat, więc dla mnbie to był gniot umysłowy, doszukiwałam się jakichś
      przenośni, alegorii, ale chętnie bym sobie ją teraz przeczytała. Ciekawe jak ją
      odbiorę 8 lat później? hmmmmm dzięki za przypomnienie.
      A tak skoro o Cortazarze mowa to czytaliście "Egzamin"? Też świetna. pozdrawiam
    • klymenystra Re: "Gra w klasy" 27.08.04, 10:38
      jestem zachwycona. po pierwsze-jezykiem- tlumaczka musiala byc geniuszem i-co
      oczywsite-cortazar rowniez. poezja i surrealizm.. mrr... po drugie-atmosfera-
      paryz moj ukochany, atmosfera grupki ludzi, ich spraw, zwiazek magi i
      oliveiry.. po trzecie- idealnie narysowane charaktrey ludzi. ktore sa
      dynamiczne. tak, jakby sie obocowalo z zywymi ludzmi. po czwarte- forma-
      genialny pomysl z petla. po piate- filozofia. to chyba tyle. jestem zachwycona
      • nutta Re: "Gra w klasy" 27.08.04, 12:53
        Podobno Cortazar dziwił się takiej popularności swojej powieści w Polsce i
        pytał się Zofii Chądzyńskiej, co tam jeszcze podopisywała, że tak się Polakom
        podoba. To były lata siedemdziesiąte, gdy książki się zdobywało.
        • klymenystra Re: "Gra w klasy" 27.08.04, 13:49
          z tego co wiem to ta pani jest najwieksza tlumaczka literatury
          hiszpanskojezycznej w polsce. tlulaczyla prawie na pewni marqueza i marquez tez
          sie dziwil :)))))))))
          • nutta Re: "Gra w klasy" 27.08.04, 16:59
            Jest też tłumaczką Borgesa. Pani Chądzyńska była zaprzyjażniona z Gombrowiczem,
            bo w tym samym czasie przebywali w Argentynie.Wydała też podobno ciekawe
            wspomnienia o swoim życiu, ale ich nie czytałam.
            • Gość: Gosia Re: "Gra w klasy" IP: *.chello.pl 04.09.04, 20:26
              Wspomnienia Chądzyńskiej sa rewelacyjne polecam szczerze każdemu,króciutka
              książeczka ale przyjemnie się czyta,szkoda że umarła.
    • broch Re: "Gra w klasy" i "62. model do skladania" 27.08.04, 14:38
      "62. Model do skladania" to wariacje na temat rozdzialu 62 "Gier w klasy".
      Gry czytalem pare razy, ale bylo to dosc dawno temu. Obie ksiazki bardzo mi sie
      podobaly ("Gry.." i "62..") wowczas. Moze jeszcze do nich wroce, ale ciagle jest
      tyle nowego (i starego) ciekawego do czytania.
    • pax_tibi Re: "Gra w klasy" 27.08.04, 17:54
      moim zdaniem genialna! najpierw nie lubiłam Oliveiry, ale potem polubiłam go
      bardzo; podobała mi się atmosfera tej książki, ale też dobrze zarysowane
      postacie, no i niepowtażalna konstrukcja tej książki, np. pomysł Cortazara na
      rozdział, w którym czyta się co drugą linijkę, i oczywiście świetne tłumaczenie
      Chądzyńskiej
      • staua Re: "Gra w klasy" 27.08.04, 17:57
        Ja tez czytalam pare razy, ostatni ze dwa lata temu. Na obydwa sposoby (po
        kolei i wedlug planu rozdzialow). Ten watek spowodowal, ze znow mam ochote
        wrocic...
    • Gość: sol_bianca Re: "Gra w klasy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 17:58
      Bardzo lubię ksiązki Cortazara... oprócz tej jednej. Po prostu bohaterowie
      działają mi na nerwy, styl życia i myślenia zupełnie mi obcy... A ta "kultowa"
      Maga jest po prostu nieodpowiedzialną małolatą. Takie moje zdanie.
      A moja ulubiona książka Cortazara? "W 80 światów dookoła dnia", ale może to
      sentyment, dlatego, że to pierwsza jaką przeczytałam.
      • pax_tibi Re: "Gra w klasy" 28.08.04, 19:37
        a tak w ogóle to w "Grze w klasy" było powiedziane, ile lat ma Maga? nie wydaje
        mi się; ja też na początku odnosiłam wrażenie, że bohaterowie są bardzo młodzi,
        ale zdaje si, że byli po 40.
        choć mogę się mylić...
        • sol_bianca Re: "Gra w klasy" 29.08.04, 00:14
          Jak ma 40, to tym gorzej ;) Zresztą małolactwo w mojej wypowiedzi nie tyle
          odnosiło się do wieku, co do braku odpowiedzialności. I proszę sobie nie
          wyobrażać, że sama jestem stara i nudna, raczej uchodzę za osobę mocno
          ekscentryczną, ale przesady nie lubię w żadną stronę.
        • o13y "Gra w klasy" 29.08.04, 20:49
          była kultowa gdy wyszła u nas po raz pierwszy- coś ze 30 lat temu.
          Czy któraś z dyskutantek czytała może inne tłumaczenie poza tłumaczeniem Zofii
          Chądzyńskiej ? - to a propos zachwytów nad genialnościa tłumaczenia
          p.Chądzyńskiej.
          Co do wieku - to Oliveira jest 40-letnim wałkoniem na utrzymaniu brata (to w
          Paryżu, bo u siebie zmuszony jest zarabiać jako domokrążca).
          Maga jest młodą dziewczyną. Wszystko wynika z textu, należy trochę uważniej
          czytać.
          Wracając do jej kultowości (książki oczywiście), to czytelnicy pierwszego
          wydania są bardzo rozczarowani czytając ją dziś po raz drugi. Ale to chyba
          kwestia upływu lat. A muszę jeszcze dodac, że po pierwszym wydaniu panował
          paskudny i mało dziś zrozumiały zwyczaj wyrywania kartek i przesyłania sobie
          fragmentów tej powieści, zamiast rozmowy.
          • nutta Re: "Gra w klasy" 30.08.04, 08:06
            Myślę, że słowo kultowy, w odniesieniu do tej książki i innych,nic nie znaczy,
            nie przekazuje żadnych treści. Ludzie nadużywają je, bo wydaje im się, że
            wypowiedź brzmi bardziej uczenie.Dowodem na to jest upływ czasu, drugi odbiór
            tekstu po latach.A jeżeli chodzi o tłumacza-beznadziejny może zniszczyć
            najlepszą książkę.
    • Gość: AnaisNin Re: "Gra w klasy" IP: *.tkk.pl 04.09.04, 22:39
      Czytalam ja 11 lat temu, w pamieci pozostal mi zachwyt w jaki mnie wprawila
      lektura tejze ksiazki i ogolny klimat panujacy w powiesci. Potem przeczytalam
      wszystko Cortazara i co sie dalo o Cortazarze. Ale "Gra..." pozostala dla mnie
      te najwazniejsza wsrod jego utworow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka