Dodaj do ulubionych

Utwory dekadenckie

IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 30.08.04, 15:23
Które książki można w pierwszej kolejności "podciągnąć" pod tę nazwę?
Obserwuj wątek
    • hetacus Re: Utwory dekadenckie 31.08.04, 11:25
      Celine - "Podróż do kresu nocy"
    • kustosz.m Re: Utwory dekadenckie 31.08.04, 12:16
      cala Konopnicka.
      • Gość: jota.40 Re: Utwory dekadenckie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.04, 13:22
        HA, HA, HA!!! Dobre! Z głębi udręczonego lekturami serca! Ta cała "Nasza
        szkapa" rzeczywiście totalnie dekadencka...
        Moim zdaniem - rzeczywiście, Celine i jeszcze Huysmans, "A rebours", D'Annunzio
        (nie do czytania, ale dekadent), Hłasko - bardzo, bardzo dekadencki.
        • isa.dora Re: Utwory dekadenckie 31.08.04, 15:09
          a mi z dekadencją kojarzy się przede wszystkim ”Pożegnanie jesieni”
    • braineater Ręce precz od D'Annunzia! 31.08.04, 18:34
      Ja ci dam 'nie do czytania' ty....!
      :)
      Pozdrowienia:)
      • kuna85 Re: Ręce precz od D'Annunzia! 31.08.04, 21:29
        naprawdę dekadencki to był Baudelaire i jego kwiatki;)
        • monikate Re: Ręce precz od D'Annunzia! 31.08.04, 21:57
          Tomasz Mann, szczególnie: "Śmierć w Wenecji", "Buddenbrokowie", "Czarodziejska
          Góra"
          • Gość: stroszek dykadenckie IP: *.proxy.aol.com 01.09.04, 05:24
            "smierc na kredyt" - celine
            • Gość: stroszek Re: dykadenckie IP: *.proxy.aol.com 01.09.04, 05:41
              a jeszcze "bagatelles pour un massacre" tego samego autora
              w hitlerowskich niemczech zdjete z polek jako za bardzo ..antysemickie
              • Gość: Albertus.pl Re: dykadenckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 10:57
                Polecam nowodekadencki zbiorek
                Moje Miasto. Wybór 48 opowiadań i historii o miastach

---
                GRAAL - Lawhead
                Metamorfozy - Jabłoński
                NOWE PROMOCJE !!!
                • broch Re: dykadenckie 01.09.04, 14:28
                  Celine nie jest dekadencki.
                  Klasyka:
                  de Gourmont, Huysmans, Lorrain, Louys, Mirabeaux, Rachilde, wczesny Proust
                  ("Portrety malarzy i muzykow" z muzyka Reynaldo Hahn'a oraz cos tam jeszcze),
                  Wilde, Frost, Ashbery, Mahon
                  Francuskie pozegnania z Indochinami np Yourcenar "Kochanek"
                  • Gość: stroszek Re: dykadenckie IP: *.proxy.aol.com 01.09.04, 16:25
                    ze slownika:
                    dekadencja (fr. décadence ‘chylenie się ku upadkowi’) 1. społ. zjawisko
                    rozpadu, upadku pewnych wartości, gł. społecznych, kulturalnych i etycznych. 2.
                    lit., szt. schyłek, upadek sztuki, literatury itp.;

dodam jeszcze stanislawa czycza
                    • broch Re: dykadenckie 01.09.04, 17:25
                      a co to ma wspolnego z Celine'em?
    • Gość: wypierdek mamuta Re: Utwory dekadenckie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 16:53
      Petroniusz "Satyrikon"
      • Gość: jota.40 Re: Utwory dekadenckie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.04, 17:28
        Otóż moim zdaniem, Celine jednak JEST dekadencki. Pytanie - czy rozmawiamy tu o
        treściach dekadenckich, ogólnie rzecz biorąc - czy o okresie w literaturze? Ja
        mam wrażenie, że chodzi raczej o literaturę dekadencką w treści, nastroju,
        ideach. Schyłkową, acz niekoniecznie XIX-wieczną... Szarpanie sie Celine'a ze
        światem mieści się jakby w tych kategoriach. Swoją drogą - dzięki za
        przypomnienie Rachilde, "Pan Wenus" - czy się mylę?... Strasznie długo nie
        mogłam sobie tego przypomnieć!
        A co do D'Annunzia - to, rzecz jasna, pisał człowiek amatorskie kawałki, ale
        pokażcie mi takich dzisiaj, którzy go czytają (poza tymi, którzy muszą ;))..).
        Niestety, łapie się biedak na poziom "Trędowatej". Ja akurat za nim nie
        przepadam przez wzgląd na okrutnie narcystyczną osobowość... Pozdrawiam
        • broch Re: Utwory dekadenckie 01.09.04, 17:48
          dla mnie Celine jest protestem, nie afirmacja. Swiat moze byc oddany przez butn
          przeciw utartym schematom (rowniez w literaturze: wysublimowanej, odleglej od
          rzeczywistosci). Celine jest przeciw swiatu w ktorym zyje, przeciw zaklamaniu.
          Pewnie ze jak sam przyznaje "Podroz.." to w 50% jeszcze wplywy lit XIXw ale idea
          jest walka, nie uznanie. Nihilizm nie jest jednoznaczny z dekadencja.
          Konsumpcja, alkoholizm, przerost miast, ktora Celine pokazuje/krytykuje ma
          niewiele wspolnego z dekadencja. Jego literatura jest oskarzeniem spoleczenstwa
          glupiego.
          • Gość: stroszek Re: Utwory dekadenckie IP: *.proxy.aol.com 02.09.04, 04:42
            moim zdaniem celine nie jest zbuntowany przeciw "swiatu w ktorym zyje"
            tylko przeciw zyciu w ogole - w znaczeniu biologicznym
            moze troche racji w rozroznianiu pomiedzy dekadencja a nihilizmem, ale to gra
            slow - wiecej jest miedzy tymi rzeczami podobienstw niz roznic
            jako ze w dekadencji rzeczy "chyla sie ku upadkowi", a u celine-a juz wszystko
            dawno lezy(oprocz zwierzat, dzieci i prostytutek:)
            • broch Re: Utwory dekadenckie 02.09.04, 14:04
              "moim zdaniem celine nie jest zbuntowany przeciw "swiatu w ktorym zyje"..."
              no wlasnie dekadencja nie jest buntem (nie wazne przeciw czemu)
              • Gość: stroszek Re: Utwory dekadenckie IP: *.proxy.aol.com 02.09.04, 17:45
                jak zwal tak zwal, w kazdym razie jesli ktos nie czytal to polecam:)

pozdrowienia,
                stroszek
                • Gość: jota.40 Re: Utwory dekadenckie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.04, 22:43
                  ...a najbardziej dekadencki jest "Zmierzch bogów" Viscontiego...;)) Okropnie,
                  ponad wszystko dekadencki... No i rzeczywiście - Witkacy. Oraz - na przykład -
                  Rafał Wojaczek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka