Gość: Dipsy IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 30.08.04, 15:23 Które książki można w pierwszej kolejności "podciągnąć" pod tę nazwę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jota.40 Re: Utwory dekadenckie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.04, 13:22 HA, HA, HA!!! Dobre! Z głębi udręczonego lekturami serca! Ta cała "Nasza szkapa" rzeczywiście totalnie dekadencka... Moim zdaniem - rzeczywiście, Celine i jeszcze Huysmans, "A rebours", D'Annunzio (nie do czytania, ale dekadent), Hłasko - bardzo, bardzo dekadencki. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.dora Re: Utwory dekadenckie 31.08.04, 15:09 a mi z dekadencją kojarzy się przede wszystkim ”Pożegnanie jesieni” Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Ręce precz od D'Annunzia! 31.08.04, 18:34 Ja ci dam 'nie do czytania' ty....! :) Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
kuna85 Re: Ręce precz od D'Annunzia! 31.08.04, 21:29 naprawdę dekadencki to był Baudelaire i jego kwiatki;) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Ręce precz od D'Annunzia! 31.08.04, 21:57 Tomasz Mann, szczególnie: "Śmierć w Wenecji", "Buddenbrokowie", "Czarodziejska Góra" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stroszek dykadenckie IP: *.proxy.aol.com 01.09.04, 05:24 "smierc na kredyt" - celine Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stroszek Re: dykadenckie IP: *.proxy.aol.com 01.09.04, 05:41 a jeszcze "bagatelles pour un massacre" tego samego autora w hitlerowskich niemczech zdjete z polek jako za bardzo ..antysemickie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albertus.pl Re: dykadenckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 10:57 Polecam nowodekadencki zbiorek Moje Miasto. Wybór 48 opowiadań i historii o miastach --- GRAAL - Lawhead Metamorfozy - Jabłoński NOWE PROMOCJE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: dykadenckie 01.09.04, 14:28 Celine nie jest dekadencki. Klasyka: de Gourmont, Huysmans, Lorrain, Louys, Mirabeaux, Rachilde, wczesny Proust ("Portrety malarzy i muzykow" z muzyka Reynaldo Hahn'a oraz cos tam jeszcze), Wilde, Frost, Ashbery, Mahon Francuskie pozegnania z Indochinami np Yourcenar "Kochanek" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stroszek Re: dykadenckie IP: *.proxy.aol.com 01.09.04, 16:25 ze slownika: dekadencja (fr. décadence ‘chylenie się ku upadkowi’) 1. społ. zjawisko rozpadu, upadku pewnych wartości, gł. społecznych, kulturalnych i etycznych. 2. lit., szt. schyłek, upadek sztuki, literatury itp.; dodam jeszcze stanislawa czycza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wypierdek mamuta Re: Utwory dekadenckie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 16:53 Petroniusz "Satyrikon" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jota.40 Re: Utwory dekadenckie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.04, 17:28 Otóż moim zdaniem, Celine jednak JEST dekadencki. Pytanie - czy rozmawiamy tu o treściach dekadenckich, ogólnie rzecz biorąc - czy o okresie w literaturze? Ja mam wrażenie, że chodzi raczej o literaturę dekadencką w treści, nastroju, ideach. Schyłkową, acz niekoniecznie XIX-wieczną... Szarpanie sie Celine'a ze światem mieści się jakby w tych kategoriach. Swoją drogą - dzięki za przypomnienie Rachilde, "Pan Wenus" - czy się mylę?... Strasznie długo nie mogłam sobie tego przypomnieć! A co do D'Annunzia - to, rzecz jasna, pisał człowiek amatorskie kawałki, ale pokażcie mi takich dzisiaj, którzy go czytają (poza tymi, którzy muszą ;))..). Niestety, łapie się biedak na poziom "Trędowatej". Ja akurat za nim nie przepadam przez wzgląd na okrutnie narcystyczną osobowość... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: Utwory dekadenckie 01.09.04, 17:48 dla mnie Celine jest protestem, nie afirmacja. Swiat moze byc oddany przez butn przeciw utartym schematom (rowniez w literaturze: wysublimowanej, odleglej od rzeczywistosci). Celine jest przeciw swiatu w ktorym zyje, przeciw zaklamaniu. Pewnie ze jak sam przyznaje "Podroz.." to w 50% jeszcze wplywy lit XIXw ale idea jest walka, nie uznanie. Nihilizm nie jest jednoznaczny z dekadencja. Konsumpcja, alkoholizm, przerost miast, ktora Celine pokazuje/krytykuje ma niewiele wspolnego z dekadencja. Jego literatura jest oskarzeniem spoleczenstwa glupiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stroszek Re: Utwory dekadenckie IP: *.proxy.aol.com 02.09.04, 04:42 moim zdaniem celine nie jest zbuntowany przeciw "swiatu w ktorym zyje" tylko przeciw zyciu w ogole - w znaczeniu biologicznym moze troche racji w rozroznianiu pomiedzy dekadencja a nihilizmem, ale to gra slow - wiecej jest miedzy tymi rzeczami podobienstw niz roznic jako ze w dekadencji rzeczy "chyla sie ku upadkowi", a u celine-a juz wszystko dawno lezy(oprocz zwierzat, dzieci i prostytutek:) Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: Utwory dekadenckie 02.09.04, 14:04 "moim zdaniem celine nie jest zbuntowany przeciw "swiatu w ktorym zyje"..." no wlasnie dekadencja nie jest buntem (nie wazne przeciw czemu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stroszek Re: Utwory dekadenckie IP: *.proxy.aol.com 02.09.04, 17:45 jak zwal tak zwal, w kazdym razie jesli ktos nie czytal to polecam:) pozdrowienia, stroszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jota.40 Re: Utwory dekadenckie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.04, 22:43 ...a najbardziej dekadencki jest "Zmierzch bogów" Viscontiego...;)) Okropnie, ponad wszystko dekadencki... No i rzeczywiście - Witkacy. Oraz - na przykład - Rafał Wojaczek. Odpowiedz Link Zgłoś