Gość: Albertus.pl Re: Najlepsze wprowadzenie do filozofii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 00:41 Tatarkiewicz to historia filozofii, a nie filozofia. Zdecydowanie absolutnie najlepsze wprowadzenie do flozofii to: JIM HANKINSON: Filozofia. Jak blefować z głową (Bluff your way in Philosophy). (Jak nigdzie nie znajdziesz, a chcesz to napisz na adres księgarni. Powinienem mieć jakieś dodatkowe egzemplarze) Klasycznym wprowadzeniem do filozofii, zresztą dość przejrzystym i klarownym (aczkolwiek niestety traktującym najbardziej współczesne problemy filozoficzne dość powierzchownie) są Zagadnienia i kierunki filozofii Ajdukiewicza. (Link: www.albertus.pl/?d=produkt&id=2547 ) Jest to zresztą podręcznik większości podstawowych kursów filozofii na różnych uczelniach, więc warto go przeczytać tak, czy inaczej. Jedną z jego zalet jest brak K***a M***sa tfu. Oprócz tego dobrze się książkę czyta. Swietny styl i stopniowe dozowanie informacji. Klarowne wyjaśnienia. Bez przeładowania. * * * Najlepiej znależc sobie własnego filozofa i - po prostu - czytać źródła. Ważne jest, żeby wybrać na początek takiego, którego można zrozumieć (przynajmniej powinno się tak wydawać:-) --- Księgarnia Internetowa - Albertus.pl Odpowiedz Link Zgłoś
bobofruit99 Re: Najlepsze wprowadzenie do filozofii? 04.09.04, 00:53 > Tatarkiewicz to historia filozofii, a nie filozofia. Taki Hegel to by się z Tobą nie zgodził, że historia fliozofii nie jest filozofią. Wstęp do filozofii? - Dialogi Platona i przyjaciel do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
exilvia Re: Najlepsze wprowadzenie do filozofii? 04.09.04, 14:00 > Zdecydowanie absolutnie najlepsze wprowadzenie do flozofii to: > JIM HANKINSON: Filozofia. Jak blefować z głową (Bluff your way in Philosophy) zdecydowanie najgorsza i NAJGŁUPSZA książka, nie mająca nic wspólnego z filozofią.Niewielka książeczka, w której autor omawia wszystkie ważniejsze dziedziny filozofii w sposób bardzo niekompetentny, okraszając je dziwnymi komentarzami. Pisząc o konkretnych filozofach używa niezręcznych, często grubiańskich określeń, a do opisywanych tez filozoficznych podaje pseudo-kontrowersyjne przykłady, które na nic się przydają do zrozumienia zagadnienia. Oprócz ?filozoficznych? zagadnień interesują autora takie kwestie jak np. ?jak umierali filozofowie? czy ?przewodnik po sztuczkach filozoficznego blagowania?. przejrzałam pod kątem nauczania filozofii w gimnazjum 25 wprowadzeń/podręczników/wstępów do filozofii. jeśli miałabym coś polecać dorosłemu czytelnikowi, to albo Scruton albo ?Filozofia. Podstawowe pytania? E. Martens, H. Schnadelbach. obydwie pozycje dość wymagające, ale filozofia łatwa nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uszczypnij_muzo Re: Najlepsze wprowadzenie do filozofii? IP: *.toya.net.pl 31.08.04, 21:16 Gorąco polecam S. Blackburn "Myśl" - dość krótkie dzieło, zwięźle opisujące główne pytania, które stawiają sobie filozofowie. Napisane dobrym, czytelnym stylem, bez żadnej pseudointeligenckiej nowomowy - czyta się szybko, łatwo i przyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaziaak Re: Najlepsze wprowadzenie do filozofii? 14.09.04, 17:49 Stanowczo jedna z najlepszych ksiazek wprowadzajaca w filozfie, jaka pojawila sie ostatnio:) Bardzo dobrze wyroznia sie na tle wszystkich 'leksykonow filozoficznych', 'swiatow zofii' czy tez innych takich... Jesli ktos siegnie po 'mysl' to z rozbiegu poolecam zaopatrzyc sie 'sens dobra'- jako wstep do etyki i 'ruling passions'.. milego czytania:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uszczypnij_muzo Re: Najlepsze wprowadzenie do filozofii? IP: *.toya.net.pl 14.09.04, 20:03 Tak, "Myśl" jest naprawdę dobrą książeczką. Polecam ją zresztą nie tylko tym, którzy szukają dziełka wprowadzającego do filozofii, ale i tym, którzy są już "w temacie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr Cin Re: Najlepsze wprowadzenie do filozofii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 18:37 Tomas Nagel: "Co to wszystko znaczy?"(what does it all mean?). Najciekawsze, że w tej zaledwie 100 stronicowej książce nie pada nazwisko żadnego filozofa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itek Re: Najlepsze wprowadzenie do filozofii? IP: *.pomorzany.v.pl 03.09.04, 19:33 Bertrand Russell- Problemy filozofii Odpowiedz Link Zgłoś
exilvia Re: Najlepsze wprowadzenie do filozofii? 03.09.04, 19:40 "przewodnik po filozofii dla inteligentnych" R. Scruton Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albertus.pl Re: Najlepsze wprowadzenie do filozofii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 23:41 "Przewodnik" Scrutona jak dla mnie zbyt zagmatwany :) Nie nadaje się na wprowadzenie :) --- A L B E R T U S Odpowiedz Link Zgłoś
exilvia Re: Najlepsze wprowadzenie do filozofii? 04.09.04, 14:04 wg mnie najlepiej rzucić się/kogoś na głęboką wodę. albo utonie albo się nauczy pływać ;) nie ma się co oszukiwać, że filozofia jest tak prosta, jak to przedstawia za pomocą wykresów, diagramów i obrazków J. Tomkowski w "Dziejach myśli". a Scruton na pewno zmusza do myślenia - nie można go czytać jak beletrystyki. poza tym, porusza interesujące tematy i widać, że facet siedzi po uszy w filozofii, odnosząc ją nieustannie do życia dookoła. chciałabym kiedyś pójść na jego wykład - na pewno byłby fascynujący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albertus.pl Re: Najlepsze wprowadzenie do filozofii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 14:51 Scruton jest w przewodniku zbyt "Scrótowy". Bardzo go cenię - przede wszystkim jako konserwatystę i autora Intelektualistów Nowej Lewicy (Nie podaruję sobie linku :) www.albertus.pl/?d=produkt&id=1851 ) Formułowane w "Przewodniku" opinie /tezy/ są - prawdopodobnie z powodu Scrótowości - zbyt kategoryczne, a to nie oddaje ducha filozofii i moim zdaniem przeszkadza, a nie pomaga, początkującym. Nie umniejsza to oczywiście waloru książki jako takiej. --- ALBERTUS - SCRUTON Odpowiedz Link Zgłoś
exilvia Re: Najlepsze wprowadzenie do filozofii? 04.09.04, 19:26 wprowadzenie to wprowadzenie i nic więcej,nic ponad to. trzeba potem szukać dalej, jeśli nas interesuje temat. co do Scrutona - nie znam więcej żadnej jego książki. jedna mi się kiedyś "obiła o oczy" w księgarni, ale nawet nie pamiętam, co to było. ta jest rzeczywiście 'expressową' książką. ale to może być tez jej walorem. nie rozwodzi się nad niczym, tylko wygłasza ciekawe opinie, opisuje interesujące tezy. potem czytelnik tak wprowadzony - może sam szukać dalej. a co do tego, że nie pozwala oddać ducha filozofii - to filozofia ma tak różne 'duchy', że po porstu po takim wstępie trzeba się z nimi zapoznawać osobiści i czytać źródła :) promocja księgarni, jak widzę trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albertus.pl Re: Najlepsze wprowadzenie do filozofii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 20:00 W najlepsze... W sumie to wymienione zostało kilka dobrych wprowadzeń. Nie sądzę, żeby udało się qwq skończyć na jednym :) Może poczekamy na opinie. Jestem ciekawy, jak to wygląda od strony nie- filozofa (w sensie: nie zawodowego filozofa) . --- Księgarnia Internetowa - Albertus.pl Najpopularniejszy i najchętniej czytany podręcznik psychologii na świecie - PSYCHOLOGIA - David W. Myers Odpowiedz Link Zgłoś
kaa82 Re: Najlepsze wprowadzenie do filozofii? 04.09.04, 00:46 Ja osobiście polecam Jan Galarowicz "Na ścieżkach prawdy. Wprowadzenie do filozofii" Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: Najlepsze wprowadzenie do filozofii? IP: *.bwl.de / *.bwl.de 04.09.04, 14:11 Jostein Gaarder: "Swiat Zofii" Odpowiedz Link Zgłoś
tuti ja też bym była za światem zofii 17.09.04, 14:55 dla dziewczynek Gość portalu: ines napisał(a): > Jostein Gaarder: "Swiat Zofii" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajwu Re: Najlepsze wprowadzenie do filozofii? IP: *.ec.pl / *.ec.pl 16.09.04, 23:40 Ja bardzo cenię sobie przygodę z "Zachętą do filozofii" Wodzińskiego. Jest tam wszystko: i teksty, i rozmowy, i najważniejsze pojęcia, i zachęta wreszcie. Nie tylko dla licealistów zresztą. Oczywiście to tylko wybór problemów, stanowisk, kilka rozrzuconych haseł i idei, ale dobrze mi się do tej książki wraca, najbardziej "zaczytany" przeze mnie jest chyba wywiad z Tischnerem- i znakomity wstęp do jego filozofii dialogu na kilku zaledwie stronach. Cała książka zresztą nie przeraża objętością. Odpowiedz Link Zgłoś
exilvia Tischner 17.09.04, 13:40 ajwu - gdzie znajduje się ten wstęp Tischnera do jego filozofii dialogu? byłabym bardzo wdzięczna za namiary :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajwu Re: Tischner IP: *.ec.pl / *.ec.pl 18.09.04, 00:57 Exilvio, jeśli dobrze odczytałam delikatną ironię - masz rację, stokrotnie przepraszam i wstyd mi straszliwie. Tak, dialog i owszem, ale o dramat głównie chodziło... Rozmowa w książce Wodzińskiego zatytułowana jest "Człowiek jest istotą dramatyczną". Od razu widać, że tylko wstępy do filozofii mam na swoim koncie - ale to zmieni się niebawem (mam nadzieję :) ) pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
m_alina Re: Najlepsze wprowadzenie do filozofii? 17.09.04, 19:24 Popkin & Stroll - Filozofia - podręcznik filozofii dla niefilozofów. Odpowiedz Link Zgłoś
shea_butter Re: Najlepsze wprowadzenie do filozofii? 09.10.04, 17:16 W zeszlym roku skonczylam ten kierunek i pamietam z pierwszego roku, ze polecano nam jako wstep pozycje Tomasa Nagela. I ja sie z tym zgadzam. Tatarkiewicz nie polecam-bardzo duzo wiadomosci ale mozna sie zniechecic juz przy srednoiwieczu. No, chyba ze ma sie solidne podstawy. Dla nieco mlodszych czytelnikow polecam "Swiat Zofii". Odradzam zaczynanie od Russela czy Wittgensteina lub (nie daj Boze) Hegla! Mozna sie bowiem bardzo zrazic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnaisNin Re: Najlepsze wprowadzenie do filozofii? IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 10.10.04, 20:36 A. Sikora Spotkania z filozofią Odpowiedz Link Zgłoś
virginia77 Re: Najlepsze wprowadzenie do filozofii? 11.10.04, 13:50 Fernando Savater "Proste pytania" (Universitas 2000) - książka niby dla licealistów zainteresowanych filozofią, ale wcale nie jest infantylna czy uproszczona. ******************************************* "Jak nudno być tylko ciałem" - Susan Sontag Odpowiedz Link Zgłoś