Dodaj do ulubionych

Książka dla jedenastolatka???

10.09.04, 13:42
Szanowni znawcy książek i literatury w ogóle. Śmiem prosić o poradę. Moje
dziecko (11-letni syn) wreszcie połknął bakcyla i zaczął czytać ksiązki.
Chciałabym , aby kontynuował czytanie, rozwijał się. Moze Pansto zaproponują
ciekawą lekturę dla chłopca. Nadmieniem, że ostatnio przeczytał W pustyni i w
puszczy" i był pod wrażeniem przygód bohaterów.

Dzięjkuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: sylwek Re: Książka dla jedenastolatka??? IP: *.acn.waw.pl 10.09.04, 14:44
      Skoro małemu podobało się "W pustyni i w puszczy" to niezłą propozycją może
      mogą być książki o przygodach Tomka napisane przez Alfreda Szklarskiego.
      Wartości literackich nie ma w tym żadnych, ale jest przygoda, klimat końca
      epoki kolonialnej, dużo (czasem podobno wątpliwych) informacji z dziedziny
      biologii, geografii, historii; widać tutaj inspirację przygodami Stasia i Nel,
      choć wykonanie naturalnie o dwie klasy gorsze.
    • lunatica stawiam na przygody Pana Samocodzika 10.09.04, 14:50
      Zbiegniewa Nienackiego - świetna rozrywaka dla chłopca (i nie tylo :-)) w tym
      wieku.
      • charlie_x stawiam na przygody Pana Samocodzika 13.09.04, 00:09
        lunatica napisała:

> Zbiegniewa Nienackiego - świetna rozrywaka dla chłopca (i nie tylo :-)) w tym
        > wieku.

..i ja też.Dla dziecka w tym wieku dobre lektury są bez
        wyraźnego podziału na chłopięce i dziewczęce...i całe szczęście.pozdr
    • myshok Re: Książka dla jedenastolatka??? 10.09.04, 15:11
      Może "Biały Kieł", no i "Harry Potter", którego chyba nikomu nie trzeba przedstwiać, "Seria Niefortunnych Zdarzeń"....
    • czekolada72 Re: Książka dla jedenastolatka??? 10.09.04, 15:21
      Polecam te watki:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=12349709
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=4353171
      Na pewno cos znajdziesz :)
      • czekolada72 Re: Książka dla jedenastolatka??? 10.09.04, 15:22
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=10543760
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16375
        • Gość: Myszor Re: Książka dla jedenastolatka??? IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 10.09.04, 16:07
          Tak, tak! "Seria niefortunnych zdarzeń jest obłędna", nawet ja w wieku tych ...
          ekhm ... ;) niemalże 18-stu lat lubię te historyjki. Chyba dziecinieję na
          starość ;) A tak serio to moze jeszcze coś Karola May'a? Indianie, biali,
          przygody ... Wszystko w jednym.
          • Gość: Moni Re: Książka dla jedenastolatka??? IP: 158.75.211.* 11.09.04, 19:25
            Proponuje trzy części "Mrocznych materii"Roberta Pullmana - biją na głowę
            H.Pottera.Trylogia Tolkiena może być za trudna , ale warto podsunąć, może coś z
            tego będzie.Warte uwagi są też "Kroniki Narnii" Lewisa- myślę ,że dla
            jedenastolatka to przystępna książka.Polecam też "Córkę czarownic" Doroty
            Terakowskiej.
            Oczywiście rozumiem ,że syn klasykę ma już za sobą:Muminki- Tove Janson, Fizie
            Pończoszankę -A. Lindgren, Kubusia Puchatka, Małego księcia oraz całą serię
            Sempe i Goscinny"Mikołajek" Pozdrawiam
    • Gość: Moni Re: Książka dla jedenastolatka??? IP: 158.75.211.* 13.09.04, 00:02
      I jeszcze dodam "Niekończącą się opowieść"
    • nautika1 Re: Książka dla jedenastolatka??? 13.09.04, 09:45
      kricho1 napisała:

zajrzyj na www. czytanie.pl

> Szanowni znawcy książek i literatury w ogóle. Śmiem prosić o poradę. Moje
      > dziecko (11-letni syn) wreszcie połknął bakcyla i zaczął czytać ksiązki.
      > Chciałabym , aby kontynuował czytanie, rozwijał się. Moze Pansto zaproponują
      > ciekawą lekturę dla chłopca. Nadmieniem, że ostatnio przeczytał W pustyni i w
      > puszczy" i był pod wrażeniem przygód bohaterów.
      >
      > Dzięjkuję za pomoc
      • r.misza Re: Książka dla jedenastolatka??? 13.09.04, 14:04
        "Pojedynek detektywów" Niemirskiego, zresztą kontynuatora serii Nienackiego
        (m.in. Złoty Bafomet"). Tylko, że to pierwsza jego całkowicie oryginalna
        powieść detektywistyczna i lepsza od kontynuacji Samochodzików.
    • Gość: Albertus.pl Vademecum Ojca - J. Korwin-Mikke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 10:08
      W Vademecum Ojca, rozdział Literatura, jest wymieniona, zalecana przez Korwina
      lista lektur dla chłopca. Polecam.

Nie mogę się dokopać do książki więc nie zacytuję, ale może ktoś z grupy by
      mógł...

---
      Księgarnia Internetowa - Albertus.pl
      • Gość: blesia Re: Vademecum Ojca - J. Korwin-Mikke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 13:44
        NInacki, Niziurki, Ucho od sledzia, bahdaj
        • blesia Re: ksiazki 13.09.04, 16:48
          i jeszcze dziak mrowka i tam-tamy i reszta ksiazek o tych sympatycznych
          chlopakach Perepeczko jest autorem i tajemnica zielonej pieczeci!
    • skid Re: Książka dla jedenastolatka??? 13.09.04, 17:22
      polecam Harry'ego Pottera :)
      • Gość: Myszor Re: Książka dla jedenastolatka??? IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 13.09.04, 18:33
        A do tego może cosik króciutkiego typu seria przygód detektywa Noska? No i
        obowiazkowo "Bella i Sebastian".
    • Gość: agga Re: Książka dla jedenastolatka??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 21:30
      Jules Verne-"w 80 dni dookoła świata"
      • Gość: blesia Re: Książka dla jedenastolatka??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.04, 10:58
        wlasnei sie zastanawiam jka to bylo...ja chyba czytalam niektore ksiazki jak
        bylam starsza...a wy? a teraz bym je polecila wlasnei mlodszym...chyba
        dorosleje szybciej nasz mlodziez?
    • kubissimo Re: Książka dla jedenastolatka??? 14.09.04, 12:35
      juz ktos wspominal o narnijskich kronikach
      polecam serdecznie, zwlaszcza, ze ostatnio pokazalo sie bardzo ladne wydanie :)
    • nchyb Re: Książka dla jedenastolatka??? 15.09.04, 12:36
      Mam 10-latka, wiek zbliżony. Mój syn lubi (niekoniecznie w tej kolejności):
      Harrego Pottera, Króla złodziei - Cornelii Funke, Muminki, Doktora Doolitle,
      Allende: Miasto Bestii i cd - Królestwo Złotego Smoka, a także Woroszylskiego
      np. Cyryl gdzie jesteś, poza tym Hobbita i wiele wiele innych. Może i twojemu
      dziecku coś z tych książeczek się spodoba?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka