Dodaj do ulubionych

Książka o historii

30.03.15, 15:03
Witam,

szukam książki o historii. Wiem, że to jak powiedzieć "szukam książki o człowieku" :) Chciałabym się trochę doedukować w tej dziedzinie, ale nie specjalnie chciałabym przebijać się przez szczegółowe opisy zawarte w podręcznikach do historii. Szukam czegoś co w przystępny, lekki i stosunkowo ogólny sposób przeprowadzi mnie przez historię. Nie koniecznie od samego początku do końca (mam świadomość, że to znów można w bajki wsadzić) - chociaż w ostatecznym rozrachunku chciałabym mieć pewien ogólny obraz. Rewelacyjnie już byłoby, gdyby zawarto w takiej książce smaczki, o które ciężko w podręcznikach - coś co sprawi, że ta historia stanie się dla mnie bardziej realna.

Przeczytałam jeszcze raz to co napisałam i mam świadomość, że straszny miszung z tego wyszedł, za co przepraszam. Niestety nie potrafię lepiej sprecyzować o co mi chodzi... :(
Obserwuj wątek
    • eeela Re: Książka o historii 30.03.15, 15:48
      Pytanie nr 1: historii czego?

Bo wszystkich okresów historycznych na całym świecie może być trudno znaleźć w pigułce. Może i są jakieś zbiory ciekawostek, ale ogólnego obrazu to one nie zapewnią.
      • klaudka_mala Re: Książka o historii 30.03.15, 15:51
        Chciałabym uzupełnić braki w edukacji, więc przypuszczam że najlepiej zacząć od samego początku - więc pewnie prehistoria a później sukcesywnie do przodu :)
        • eeela Re: Książka o historii 30.03.15, 19:02
          Mam zagwozdkę, bo nie wiem, czy moja definicja "lekkiej i przyjemnej" lektury historycznej ma szansę pokrywać się z twoją ;-) No ale co tam, może uda mi się nie zniechęcić cię do szczętu. Na studiach z historii starożytnej to mi się co prawda najlżej czytało Homera, ale to tylko dlatego, że obok niego leciały dość ciężkie akademickie podręczniki ;-)

Dlatego ze znanych mi lektur najchętniej poleciłabym ci na początek powieści, a dokładnie Roberta Gravesa i jego "Ja, Klaudiusz" oraz "Klaudiusz i Messalina". Jak rzadko który powieściopisarz, Graves był wierny swoim źródłom, więc jego książki to też niezła lekcja historii.
          • klaudka_mala Re: Książka o historii 31.03.15, 13:20
            Powędrowało na listę "chcę przeczytać". Dzięki :)
    • kamil.bromski Re: Książka o historii 30.03.15, 19:25
      "Szukam czegoś co w przystępny, lekki i stosunkowo ogólny sposób przeprowadzi mnie przez historię."

Europa. Rozprawa historyka z historią - Norman Davies.
      • hardy1 Re: Książka o historii 31.03.15, 19:20
        Dokładnie to samo chciałem zaproponować. Potężne tomiszcze, ale bardzo przystępnie napisane i są tam "kapsułki" - wtręty-ciekawostki. Chociażby o odkrytych i schowanych przed publicznością "prohibitach" z Pompei ;)
    • agnieszka_azj Re: Książka o historii 30.03.15, 19:30
      E.H. Gombrich Krótka historia świata dla młodszych i starszych - w pigułce, od początku, ale nie do końca, po powstała przed II wojną. Czyta się nadal świetnie.
      • klaudka_mala Re: Książka o historii 31.03.15, 13:21
        Brzmi bardzo interesująco, tyle tylko że nie specjalnie mogę gdziekolwiek tę książkę znaleźć ;/ Cóż, będę szukać :)
    • violik Historia Polski opisana porywająco 31.03.15, 12:46
      Bardzo polecam z historii Polski książki historyka Mariusza Wollnego:
      - Był sobie król... czyli poczet Piastów dla dzieci; tytuł moim zdaniem nieszczęśliwy, bo to bryk historyczny dla niejednego dorosłego
      i świetna kontynuacja
      - Był sobie król... czyli poczet Jagiellonów dla dzieci
      Potem bardzo dobre pozycje z cyklu "Kacper Ryx", gdzie w 4 tomach można się przyjrzeć ostatniemu z Jagiellonów i trzem królom elekcyjnym. Książki z fabułą lecz na faktach historycznych. Gorąco polecam
      • jeepwdyzlu Re: Historia Polski opisana porywająco 31.03.15, 13:10
        polecam z historii Polski książki historyka Mariusza Wollnego:
        ------------
        ale rozmawiamy o historii
        czy bajeczkach dla niegrzecznych dzieci?

jeep
        • violik Re: Historia Polski opisana porywająco 01.04.15, 15:45
          Od razu widać, że nie wiesz o czym mowa.
    • jeepwdyzlu Re: Książka o historii 31.03.15, 13:07
      Polecam Herberta Georga Wellsa - zacnego pisarza - Historię Świata.
      Czyta się to lekko i przyjemnie - a jest to sprawnie i z nerwem opowiedziana historia powszechna, z ciekawymi i niebanalnymi wnioskami autora...

jeep
      • solaris_1971 Re: Książka o historii 01.04.15, 15:26
        Ja ze swej strony polecam " Królów przeklętych " Maurice Druon. Można sie mnóstwa rzeczy dowiedzieć o średniowieczu, nie tylko faktów historycznych ale takze tego jak wygladała średniowieczna rzeczywistosc, mentalność, postrzeganie świata.
        Polecam tez " dzieci Arbatu " Rybakowa. To jest doskonale czytadło z wartka akcja, szybko sie czyta a można dowiedzieć sie mnóstwa rzeczy o zyciu w Związku Radzieckim w latach 30- tych. Ja dzięki tej książce zrozumiałam jak Stalin doszedł do władzy , jak tak długo sie przy niej utrzymał i co to jest
        to " homo sovieticus" .
        Natomiast odradzam dość popularnego Falconesa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka