Dodaj do ulubionych

Październik - co czytamy

IP: *.9.175.46.ng.pl 30.09.15, 21:35
Kamienie przodków - Aminatta Forna
Obserwuj wątek
    • zwany_kiedys_drussem Re: Październik - co czytamy 01.10.15, 16:23
      Niełatwo mnie będzie zadowolić, skoro we wrześniu przeczytałem "Ścieżki północy" Flanagana i "Pogrzebanego olbrzyma" Ishiguro. Liczę jednak na potwierdzenie wysokiej formy u McEwana i Pawła Majki. A na razie czytam "Vanessę i Virginię" Susan Sellers.
    • magia Re: Październik - co czytamy 01.10.15, 23:13
      [geim] - Anders de la Motte
      Na razie trzyma poziom (1/3 za mną) ale thrillerem za nic bym jej nie nazwała.
      Po Pielgrzymie P. Coelho to chyba i Harlequin by mi przypadł do gustu :)
    • chiara76 Re: Październik - co czytamy 02.10.15, 09:15
      ja czytam "Reporterkę. Rozmowy z Hanną Krall" w opracowaniu Jacka Antczaka.
      I zaczęłam "Jezioro szczęścia" Agnieszki Krawczyk.
    • anika772 Re: Październik - co czytamy 02.10.15, 16:53
      "Uległość", "Czasy secondhand" i "Seks i cytadela"

• a-inka Re: Październik - co czytamy 02.10.15, 17:29
      "Kamienica przy Kruczej",Marii Ulatowskiej,pierwsze i ostatnie spotkanie z tą autorką,nie polecam.
      Teraz będę czytać "Gołębiarki" Alice Hoffman,a że październik dopiero się rozpoczął,to na pewno na tej jednej książce nie spocznę;)
      Pozdrawiam.
      • Gość: Tyda Re: Październik - co czytamy IP: *.play-internet.pl 02.10.15, 19:35
        Uwielbiam Gołębiarki. To była moja książka roku 2013 lub 2014.
        • kalllka Re: Październik - co czytamy 02.10.15, 22:53
          Spieszę się i czytam, po trochu, wszystkie zaległości.
          dla zaspokojenia nadwyrężonej fizycznym zdziczeniem, substancji intelektualnej / /ha!/
          cholerna "Morfinę" na przemian z Fowlesem. A na deser hrabalowe pożarcie /święto przebiśniegu/ z nudnym jak flaki z olejem, Iwem (?) Zaniewskim, występującym we własnej osobie,w czapce oraz jako komisarz, w norweskiej(!) powieści kryminalnej.,czego nie słyszał Arne Hilmen.

• zbyfauch Re: Październik - co czytamy 02.10.15, 23:54
            kalllka napisała:
            > Spieszę się (...)
            Ja się nie spieszę, leżąc (ewentualnie siedząc), przez następnych kilka miesięcy, jak nie dłużej, będę męczył Prousta. Już 5% pokonałem. Chyba będę musiał międzyczasić.
            • kalllka Re: Październik - co czytamy 03.10.15, 00:04
              Jak można czytać francuza po niemiecku?
              / siedząc/
              • zbyfauch Re: Październik - co czytamy 03.10.15, 00:14
                kalllka napisała:

> Jak można czytać francuza po niemiecku?
                > / siedząc/

Tak, jak może Szwed kluczyć w hiszpańskich butach.
                • zbyfauch Re: Październik - co czytamy 03.10.15, 00:16
                  Mejk Madej, rzekł Klint do zbója w sypialni. :)
                  • kalllka Re: Październik - co czytamy 03.10.15, 00:19
                    Pocytuj mi mamo.
                    • zbyfauch Re: Październik - co czytamy 03.10.15, 00:22
                      kalllka napisała:
                      > Pocytuj mi mamo.

Rzekła ameba do ameby.
                      • kalllka Re: Październik - co czytamy 03.10.15, 13:59

Dowcip lingwistyczno sytuacyjny- reklama, włoski rai: rozmowa tel, międzynarodowa,.
                        Roma- Miami.,.
                        Certo, ti amo.

• zbyfauch Pierwszy tom skończyłem 26.10.15, 07:57
              w kolejce. No, nie powala, niemniej czyta się całkiem przyzwoicie i przy odrobinie dobrej woli można zasmakować języka.
              Lekturę traktuję też trochę jako zapoznanie się z językiem niemieckim, jakiego nie poznam w telewizorze czy w dialogach z kumplami w pracy.
              Kindel posiada wmontowany słownik i jak z niego korzystam to wyjaśniane pojęcie jest zazwyczaj zaznaczone skrótem geh. .:)
    • lubie-czytac Re: Październik - co czytamy 03.10.15, 15:28
      "Wannę z kolumnadą" Filipa Springera,
      dwie stare ksiazki autora Cienia Wiatru (bardziej przypadły mi do gustu jednak wtedy, kiedy czytałam "Cien Wiatru" mając lat 18)
    • judytta Re: Październik - co czytamy 05.10.15, 13:24

Robert Saviano "Chodź ze mną"
      • nioma Re: Październik - co czytamy 07.10.15, 11:20
        Skończyłam "Beksińscy, portret podwójny"
        Długo czytałam dawkowałam sobie tą książkę. Jest to pozycja niezwykła, przedobrze napisana, z wielką starannością, bez zbędnych ozdobników czy niepotrzebnych historii. Książka wybitna, dla mnie jedna z najlepszych jakie w życiu przeczytałam. Dodatkowo wiele spraw w niej opisanych znam z autopsji, wiele podobnych czy wręcz identycznych sytuacji znam z doświadczenia własnego domu. Może też dlatego zrobiła na mnie tak wielkie wrażenie.

Teraz "arena szczurów" Krajewskiego, napisana bardzo dobrze ale inaczej. Mniej w niej Krajewskiego erudyty.

Czekają "Kalendarze" Gutowskiej.
    • judytta Re: Październik - co czytamy 08.10.15, 17:42

Sześć pięter luksusu. Przerwana historia Domu Braci Jabłkowskich - Cezary Łazarkiewicz

• Gość: Tyda Re: Październik - co czytamy IP: *.9.175.46.ng.pl 09.10.15, 22:37
        Kamienie przodków - Forny bardzo mnie zmęczyły, w negatywnym tego słowa znaczeniu . Cieżko mi się czytało tę ksiązkę, nie mogłam się skupić i wyczekiwałam końca . Teraz czytam " Wieczną wiosnę " Zyskowskiej - Ignaciak .
    • chiara76 "Stacja Jagodno. Zaplątana miłość" , K. Wilczyńska 08.10.15, 20:44

• kardiolog Re: "Stacja Jagodno. Zaplątana miłość" , K. Wilcz 08.10.15, 22:28
        Zamówiłem album ze zdjeciami :Chris Niedenthal. Wybrane fotografie 1973-1989, premiera: 6 października..
        Czytam starego Wilsberga (teraz nie, oglądam futbol), nowa adaptacja w sobotę.
        ..
        Aby znać człowieka, wystarczy poznać samego siebie; aby poznać ludzi, trzeba żyć pośród nich.
        Stendhal
    • latarnik88 SILVA RERUM Kristina Sabaliauskaite 11.10.15, 13:45
      Świetnie napisana , marquezowska powieść ,która dzieje się w siedemnastowiecznej Litwie i przypomina mimochodem , że historia Europy Środkowej jest wspólną opowieścią,
      • Gość: Tyda Re: SILVA RERUM Kristina Sabaliauskaite IP: *.9.175.46.ng.pl 11.10.15, 14:05
        Możesz napisać cos wiecej o tej książce ? Czy przypomina ksiazki Cherezińskiej ? Czy jest to część trylogii? Bo zastanawiam się nad kupnem od jakiegoś czasu...
        • latarnik88 Re: SILVA RERUM Kristina Sabaliauskaite 12.10.15, 12:46
          Nie jest to trylogia , ale zamknięta całość w jednym tomie. Cherezińskiej nie znam .Książka przemówiła do mnie
          od pierwszego spojrzenia na FB.I czytam , ciekawe ,polecam.
          • Gość: tyda Re: SILVA RERUM Kristina Sabaliauskaite IP: *.play-internet.pl 12.10.15, 12:58
            Dziękuję za informację. Dzis kupiłam książkę na allegro:)
      • asadanoite Re: SILVA RERUM Kristina Sabaliauskaite 11.10.15, 16:04
        Olga? To ty?

Ze strony wydawnictwa Znak:

Zdaniem Olgi Tokarczuk to ?świetnie napisana, marquezowska powieść, która dzieje się w siedemnastowiecznej Litwie i przypomina mimochodem, że historia Europy Środkowej jest wspólną opowieścią?

• chiara76 "Szczęście all inclusive", Krystyna Mirek. nt 12.10.15, 10:53

• krasna6 Re: Październik - co czytamy 12.10.15, 18:14
      ja czytam Love, Rosie :) rewelacja :)
    • matti_hautameki Scott Smith "Prosty plan" n/t 12.10.15, 20:03
    • tomank12345 Re: Październik - co czytamy 13.10.15, 09:21
      Marcin Zaremba -Wielka trwoga, Andrzej Leder - Prześniona rewolucja, S Obirek Polak katolik?
    • chiara76 "Szczęśliwy dom". Krystyna Mirek. nt 13.10.15, 12:13

• magia "Pokój" Emma Donoghue 13.10.15, 12:50
      Smutna i przejmująca, pisana z perspektywy 5-latka.
    • eeela Re: Październik - co czytamy 13.10.15, 20:57
      Skończyłam Clive'a Finlaysona "The Humans Who Went Extinct: Why Neanderthals Died Out and We Survived" - książka narobiła sporo hałasu i dotarła już nawet na listę lektur obowiązkowych na naszym kursie antropologii. Autor opisuje, jak zmiany klimatyczne wpływały na ewolucję człowieka. Niestety nie ma chyba jeszcze polskiego tłumaczenia.

A teraz czytam "The Time Machine" Wellsa w ramach eksperymentu. Zazwyczaj staram się dowiedzieć czegoś o książce, zanim po nią sięgnę, ale tę książkę wzięłam bez żadnej o niej wiedzy, tylko na podstawie mało mówiącej wzmianki w "Światach Równoległych" Michio Kaku. Wells wygląda mi na snującego fantazje brytyjskiego dżentelmena z drugiej połowy XIX wieku - ale sprawdzę to jeszcze jak skończę czytać.
      • kardiolog [...] 13.10.15, 21:11
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • kardiolog Re: Październik - co czytamy 13.10.15, 22:13
          1984
          Orwell
          • zbyfauch Re: Październik - co czytamy 13.10.15, 22:24
            kardiolog napisał:
            > 1984

Polecam 1Q84 :)
            • kardiolog Re: Październik - co czytamy 14.10.15, 14:01
              Dziekuje a ja od dziś wieczór spróbuję ponownie "Mapa i terytorium" Houellebecqa. Mam nawet po polsku ale przed laty jakoś nie dorosłem. Choćby dla pierwszego zdania warto wrócić do autora po znakomitym Unterwerfung:
              "Świat jest mną znuzony, podobnie jak ja nim" . "Karol Orleanski"
        • eeela Re: Październik - co czytamy 14.10.15, 15:09
          kardiolog napisał:

> Czytam

>Protest! Wie man die Mächtigen das Fürchten lehrt
          >von Matthew Miller, Srdja Popovic

Kardiologu, regulamin forum nie pozwala na umieszczanie linków komercyjnych, więc skopiowałam tytuł książki powyżej, a twój post usunę. Pamiętaj o tym, proszę :-)
    • Gość: lolafasola Re: Październik - co czytamy IP: *.katowice.vectranet.pl 14.10.15, 19:25
      Ja zabrałam się za sf, seria artefakty. Właśnie skończyłam "Hyperion", teraz czytam "Drugie odkrycie ludzkości/Norstrilia" i "Wszyscy na Zanzibarze". Już nie mogę się doczekać "Upadku Hyperiona". "Hyperion" zrobił na mnie ogromne wrażenie, to jest właśnie to co lubię najbardziej. Już od dawna polowałam na "Hyperiona" ale na allegro osiągał wręcz astronomiczne ceny, a tu taka niespodzianka, nowe wydanie, dobrze, że nie przegapiłam. Niestety przewiduje, że z "Endymion" też będzie problem, już szukałam i nie ma.
    • chiara76 "Dom tęsknot". Piotr Adamczyk nt 15.10.15, 14:35

• latarnik88 Szczygieł Donna Tartt 15.10.15, 16:27

obszerne tomisko .Piszą , że rarytas i największe wydarzenie literackie tej dekady.Startuję .
    • bondziorro Re: Październik - co czytamy 16.10.15, 12:07
      ja teraz czytam "Pustułkę", dobry olski kryminał, wyraziste postaci, mroczny klimat i ciekawa lokalizacja miejsca akcji :D
    • matti_hautameki "Krótka historia siedmiu zabójstw" Marlon James nt 17.10.15, 11:19
      • Gość: Tyda Delikatna równowaga - Rohinton Mistry IP: *.9.175.46.ng.pl 17.10.15, 14:24
    • 21mada Re: Październik - co czytamy 18.10.15, 00:24
      Na kindlu - Joanna Chmielewska "Kocie worki" - na razie fajne, akcja dzieje sie w Danii u Alicji, ktora cierpi na zbieractwo. Lubie czytac o zagraconych mieszkaniach.

Papierowo - Magdalena Samozwaniec "Maria i Magdalena" - super. Smakowite opisy jak to bylo przed I wojna. Jak to dbano o czystosc moralna, a czystosc fizyczna pozostawiala wiele do zyczenia (nie kapano sie codziennie). O i zawsze mnie ciekawia opisy, jakie ksiazki kiedys czytano. No wiec dzieciom czytalo sie trylogie Sienkiewicza i takie tam, Zeromski, Prus, to bylo na czasie. Ciesze sie ze mam wiekszy wybor ksiazek dla dzieci i nie musze czytac im trylogii.
    • meryjuki Re: Październik - co czytamy 23.10.15, 20:24
      Helen Rappaport - "Cztery siostry. Utracony świat ostatnich księżniczek z rodu Romanowów" . Jeszcze nie skończyłam czytać, ale jestem nią zafascynowana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka