Dodaj do ulubionych

Borges - "Fikcje"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 11:03
Borges "Fikcje" - mała książeczka , a intryguje.......co myslicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: wyciagam watek bo ciekawy jestem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 14:10
      borges to ten od mieszania swiatow? realnego z fikcyjnym w sposob niezauwazalny?
      • Gość: pszemcio Re: bo ciekawy jestem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 20:58
        tak.......w tej ksi.ążce np dywaguje na temat nieistniejących książek w taki
        sposób że można się nabrac że istniały...
        • ada08 Re: bo ciekawy jestem... 22.09.04, 10:31
          Gość portalu: pszemcio napisał(a):

> tak.......w tej ksi.ążce np dywaguje na temat nieistniejących książek w taki
          > sposób że można się nabrac że istniały...

W innych książkach również.
          W ''Księdze piasku'' , opowiadaniu z tomiku pod tym samym tytułem, opisuje
          książkę, która ma niepoliczalną ilość stron, a chociaz wszystkie jej strony
          są ponumerowane, to nie ma ona początku ani końca; jeśli czytelnik raz trafi
          na którąś stronę nigdy więcej jej nie odnajdzie, nawet jeśli przytrzyma ją
          palcem :-)

Poza opisywaniem nieistniejących książek oddaje się też Borges
          ciekawym rozważaniom na temat nieistniejących teorii (np. gremializm
          w opowiadaniu ''Gremialista''), nieistniejących budowli, które
          szczegółowo i ze smakiem opisuje (np. budynek składający się
          wyłącznie z drzwi, okien i schodów w opowiadaniu ''Wykluwa się
          nowa sztuka''). Oba opowiadania są w tomiku ''Kroniki Bustosa Domecqa''.
          I jest tam więcej takich smakowitych utworów.
          A wszystkie napisane w konwencji jak najbardziej realistycznej :-)
          a.

• Gość: pszemcio Re: bo ciekawy jestem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 11:40
            W "Pierre Menard, autor Don Kichota" - opisuje próbe powttórnego napisania Don
            Kichota, posiadając świadomość literacką faktycznego autora, w "Loteri w
            Babilonie" - wymyśla świat w którym o każdej decyzji przesądza loteria,
            w "Ogrodzie o rozwidlających się ścieżkach" pisze o dziele mającym strukture
            labiryntu........to wszystko świetne pomysły. Fikcje to pierwszy zbiór
            opowiadań tego autora, jaki czytam i jestem pod dużym wrażeniem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka