Gość: pszemcio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 11:03 Borges "Fikcje" - mała książeczka , a intryguje.......co myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wyciagam watek bo ciekawy jestem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 14:10 borges to ten od mieszania swiatow? realnego z fikcyjnym w sposob niezauwazalny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszemcio Re: bo ciekawy jestem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 20:58 tak.......w tej ksi.ążce np dywaguje na temat nieistniejących książek w taki sposób że można się nabrac że istniały... Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: bo ciekawy jestem... 22.09.04, 10:31 Gość portalu: pszemcio napisał(a): > tak.......w tej ksi.ążce np dywaguje na temat nieistniejących książek w taki > sposób że można się nabrac że istniały... W innych książkach również. W ''Księdze piasku'' , opowiadaniu z tomiku pod tym samym tytułem, opisuje książkę, która ma niepoliczalną ilość stron, a chociaz wszystkie jej strony są ponumerowane, to nie ma ona początku ani końca; jeśli czytelnik raz trafi na którąś stronę nigdy więcej jej nie odnajdzie, nawet jeśli przytrzyma ją palcem :-) Poza opisywaniem nieistniejących książek oddaje się też Borges ciekawym rozważaniom na temat nieistniejących teorii (np. gremializm w opowiadaniu ''Gremialista''), nieistniejących budowli, które szczegółowo i ze smakiem opisuje (np. budynek składający się wyłącznie z drzwi, okien i schodów w opowiadaniu ''Wykluwa się nowa sztuka''). Oba opowiadania są w tomiku ''Kroniki Bustosa Domecqa''. I jest tam więcej takich smakowitych utworów. A wszystkie napisane w konwencji jak najbardziej realistycznej :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszemcio Re: bo ciekawy jestem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 11:40 W "Pierre Menard, autor Don Kichota" - opisuje próbe powttórnego napisania Don Kichota, posiadając świadomość literacką faktycznego autora, w "Loteri w Babilonie" - wymyśla świat w którym o każdej decyzji przesądza loteria, w "Ogrodzie o rozwidlających się ścieżkach" pisze o dziele mającym strukture labiryntu........to wszystko świetne pomysły. Fikcje to pierwszy zbiór opowiadań tego autora, jaki czytam i jestem pod dużym wrażeniem Odpowiedz Link Zgłoś