Dodaj do ulubionych

Najśmieszniejsze błędy językowe:)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 12:56
Temat ten nasunął mi się podczas czytania jednego z wątków. Nie jestem
idealna i z pewnością popełniam sporo pomyłek, ale są takie błędy językowe,
które szczególnie mi się podobają. Zatem tworzę listę:

1. fakt autentyczny
2. cofać do tyłu
3. rozdzielczość majątkowa
4. palpilacja serca
5. chleb abraham
...

Pozdrawiam:):)
Obserwuj wątek
    • Gość: Cymeonka Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.tpnets.com 19.09.04, 13:18
      Starczy zamiast wystarczy!
      Gdzieś coś pisze zamiat jest napisane!
      • Gość: inez Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.bwl.de / *.bwl.de 19.09.04, 13:31
        w cudzyslowiu
        • Gość: Myszor Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 19.09.04, 13:33
          Na wskutek (albo wskutek, albo na skutek)
      • skabiczewski Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 22.09.04, 09:58
        Gość portalu: Cymeonka napisał(a):

> Gdzieś coś pisze zamiat jest napisane!

przecież Miszczu Miodek mówił, że to już nie błąd. było to jednak dość dawno,
        bo jeszcze telewizor miałem
        • Gość: sylinther Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.iscnet.pl 19.10.04, 18:55
          jestem uczennica LO i w książce od historii było napisane:"dążność do
          osiągnięcia wysokich dochodów."słyszałam o słowie dążenie, ale dążność...
          hmmm...:D
      • Gość: Lula Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: 62.233.201.* 18.10.04, 19:49
        Zajrzyj do słownika poprawnej polszczyzny. Starczy jest formą jak najbardziej
        poprawną.
        • Gość: my.topaz Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.dialup.sprint-canada.net 30.03.05, 11:36
          Czy to może rozchodzi się o to samo, co "uwiąd STARCZY ?" Ja się pytam
          poważnie, bo liczę sobie w tej chwili 85 wiosen i od pewnego okresu czasu zdaje
          mi się, że, że tak powiem, tych rzeczy już nie mogę tak, jak wtenczas, gdy
          miałem, prawda, 18 wiosen, gdy żeśmy się z Ańcią spotykali na rogu, co go teraz
          tam już nie ma, bo jak była wojna, to tam właśnie ruski czołg przejeżdżał i
          wystrzelił tak, że Ańcia aż uciekła a ja to nie wiem, co się wtenczas ze mną
          stało, ale ja jej od tamtej nocy już nie spotkałem, no to poźniej, jak się ta
          wojna prawda skończyła, to ja miałem potem inne, ale od jakiegoś okresu czasu
          kobiet mi nie staje, sąsiadka mi wmawia, że ja mam ten uwiąd starczy, ale ona
          stara i głupia to nie wie, co mówi, bo mnie się kobiety podobają, ale teraz to
          takie czasy nastały, że kobietom mężczyźni jakby się mniej podobają, bo do mnie
          na ten przykład, to żadna się nawet nie uśmiechnie, choć jak spojrzę na te
          swoje fotografie, cośmy je sobie z Julcią robili zaraz po wyzwoleniu, to
          jestem, nie powiem, ciągle przystojny, a Julcia była wtenczas strasznie
          zazdrosna, bo kobiety wtenczas, to one były naprawdę piękne, nie to, co
          dzisiaj.
      • Gość: agg Starczy i wystarczy - używane wymiennie IP: *.b-m.pl 19.10.04, 08:56
        Starczy i wystarczy mogą być używane wymiennie! Sprawdzałam w słowniku
        poprawnej polszczyzny, bo też mnie to kiedyś rozśmieszyło ;)
      • Gość: paulinchen Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.04, 18:37
        nienawidze takiej drobiazgowościw i małostkowosci w kwestiach jezykowych.
        najbardziej denerwuje mnie własnie zwracanie uwagi: mówi sie jest napisane a
        nie pisze! o losie...tragedia.... jestem za całkowitą liberalizacją życia w
        sterze jezykowej w końcu jezyk jest po to zeby sie komunikować a nie po to zeby
        sztucznie zachowywać pewne formułki. minus dla autora listu!
        • Gość: jaTiż Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.acn.waw.pl 22.10.04, 18:16
          jaTiż za liberoryzowaniem języków - niech każdy muwi i piszee jak hce a bidzie
          fajhowo i faajnie!
        • fruwam Re: mowie nieeee (tej ;) 01.04.05, 10:25
          dla Ciebie wielkiiiiii, ogromny, wielgachny, mega minus!!!!! nasz jezyk jest
          piekny, jest czescia naszej kultury i powinnismy o niego dbac jak o pomidorki.
          uwielbiam sluchac ludzi takich jak pan Miodek i marzy mi sie zebysmy mowili
          pieknie!!!
          niestety sama bardzo kalecze jezyk i jest mi z tego powodu "bardzo niezmiernie"
          wstyd...

• chwillka Ano pobawmy się słowami ;) 19.09.04, 13:33
      Zastanawiałam się przez chwillkę, czy mielibyśmy wyłapywać potknięcia
      forumowiczów. Wiem, wiem, że nie o to Ci chodziło...ale właśnie,...pobawmy się
      słowami,... i w Twojej wypowiedzi dostrzegłam pewną nieścisłość hihi. Można
      dwojako rozumieć przedostatnie zdanie w Twoim poście, w zależności od tego na
      który wyraz położymy akcent. Zatem jeżeli czytając zaakcentuję
      słowo "szczególnie" to wiadomo...wybieramy najzabawniejsze błędy spośród
      wielu...ale jeżeli mocniej przeczytam słowo "mi" zrozumiem, że skupiamy się
      głównie na Twoich gustach ;)
      Take it easy Balbinko -> pozdrawiam
      • Gość: Myszor Re: Ano pobawmy się słowami ;) IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 19.09.04, 13:38
        No cóż ... Treść posta jednak była jasna. I nikt nie czepia się akcentowania :)
        • chwillka Re: Ano pobawmy się słowami ;) 19.09.04, 13:49
          Widzisz Myszorku, musisz mi uwierzyć na słowo, że cienia złośliwości nie było w
          moim poście...mam na myśli moje intencje, jako jego autorki. Po prostu lubię
          bawić się słowami i przyznam, że przyjrzałam się postowi Balbiny z ciekawością
          (nastawiłam się na poszukiwanie) czy nie dałoby się znaleźć czegoś, drobiażdżku
          chociaż, którym mogłabym się pobawić. Nie mam czym się czepiać, zawsze mam
          krótkie pazurki. Przyznaję Ci rację, że treść posta była jasna :)
      • Gość: Balbina Re: Ano pobawmy się słowami ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 13:46
        :) Masz rację:) Zaczekaj jednak chwilkę Chwilko:) Mam na myśli błędy, które
        najbardzej śmieszą daną osobę. Te, które np. Ciebie śmieszą. Nie ma znaczenia,
        czy popełniane przez Ciebie, czy innych:)

Pzdr.

Coś mi się przypomniało ... odrobinkę zmieniony tekst piosenki śpiewanej przez
        Korę. Brzmiało to tak: wróć Jola, wróć Jola, wróć Jola - ktoś woła, woła mnie
        poprzez wiatr ... :):)
        • hrabalek Re: Ano pobawmy się słowami ;) 19.09.04, 21:04
          Długo nie mogłam się połapac ,o czym spiewa Kasia z Varius Manx:
          Widziała morła cień.......ale to chyba słaba dykcja a nie zabawa słowami...
          • Gość: camel Bajm IP: *.dip.t-dialin.net 20.10.04, 22:17
            a jak kiedy mialem jakies 6-7 lat dlugo zastanawialem sie co to jest "stutonowa
            lodz" w piosence Nie ma wody na pustyni - Bajm
    • Gość: Balbina Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 13:49
      Jeszcze jedno - był kiedyś w TV konkurs dla abonentów i jeden z redaktorów (mam
      nadzieję, że się tylko pomylił:)) zachęcał do uczestnictwa w konkursie dla
      abonamentów:):)
      • Gość: xsia Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.04, 21:33
        A propos spikerów w TV... 1 maja 2004 .... uroczyste wstąpienie Polski do Unii i
        pamiętne słowa pewnego dzienninkarza - "I oto wcięgnięto polską magę na flaszt"
        • Gość: dorota Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 29.09.04, 19:26
          A jak Polska wstępowała do NATO, któraś z dziennikarek powiedziała: flaki
          zostały wciągnięte
          • ziranka Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 08.10.04, 22:58
            mój ostatni szef w nawiasie dodajmy ze wysokiej rangi wojskowy...;), ukochał
            sobie słówko "trąd" i używał go zamiast "trend" :) a jak mówił do swojego
            jeszcze wyżej postawionego szefa - "mamy tu u nas teraz taki trąd.." to po
            prostu słabłam :)
    • Gość: Balbina Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 13:55
      I jeszcze jeden błąd zamierzony:

tajemnica poliszynszyla, zamiast poliszynela :)
      • Gość: Myszor Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 19.09.04, 15:28
        Przepraszam, zę się czepiłam. Mam ciężkie dni ostatnio :(
        Poliszynszyl jest obłedny !!
    • Gość: guy fawkes Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 17:47

akwen wodny
      na dzień dzisiejszy
    • Gość: natalicja Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 00:19
      bylam dzis w kosciele i tam ksiadz ochrzcil jedna Partycje zamiast Patrycji
      • monikate Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 20.09.04, 10:33
        "W miesiącu lipcu"(lub w dowolnym innym, zamiast po prostu w lipcu, w sierpniu,
        we wrześniu... itd. Niestety, ten błąd stał się normą, którą stosuje się nawet
        w pismach urzędowych;
        "rozumię" zamiast rozumiem.
        Ale i mnie się zdarza mimowolnie popełniać błędy językowe, oj,zdarza...
        • Gość: Zenon Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 20:14
          Błąd "w miesiącu ..." jest charakterystyczny GŁÓWNIE dla urzędów, podobnie
          jak "przedmiotowa sprawa".
      • Gość: Balbina Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 11:06
        Dla mnie bomba, to chyba pierwsza ochrzczona partycja:)
        • Gość: jaija Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.elblag.dialog.net.pl 21.09.04, 00:52
          Imię Partycja widniało na kartce z kalendarza, który wisi u mnie w kuchni.
          Myślałam, że to wpływ komputerowców ( partycja C, D, itp.:D)
          Ale skoro w kalendarzu jezd i ksiundz krzci takowe, to pewnikiem nowe imię
          jezd:DDDDDD
        • Gość: dona Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.10.04, 21:32
          Ja słyszałam jeszcze o Paprycji.
      • Gość: ulania Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 23:27
        Facio prowadzący festyn namiętnie powtarzał" dziewictwo narodowe, zamiast
        dziedzictwo oczywiście... Popłakałam się ze śmiechu!!
    • dodwig2 Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 20.09.04, 11:09
      Tu pisze zamiast tu jest napisane
      • Gość: Lagnis Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.chello.pl 20.09.04, 11:17
        Tekst piosenki Lady Pank, bądz Perfectu(nie pamiętam):

"...i nie godzinę, ani dwie, WYSTARCZY jeden dzień..."

zawsze mnie to irytuje.
        • Gość: Myszor Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 20.09.04, 12:11
          Chyba jestem tępa, ale nie rozumiem.
          • anna_klara Re: Najs´mieszniejsze b?e˛dy je˛zykowe:) 20.09.04, 12:31
            ja te˝ nie....
            • Gość: Balbina Re: Najs´mieszniejsze b?e˛dy je˛zykowe:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 12:59
              Też nie rozumiem:)
              • hrabalek Re: Najs´mieszniejsze b?e˛dy je˛zykowe:) 20.09.04, 13:44
                Nie mówi się "ho?" ino "co?", nie mówi się "ino", ino tylko.
                • Gość: Balbina Re: Najs´mieszniejsze b?e˛dy je˛zykowe:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 14:18
                  Ale za to mówi się" "ho no ino na chiłkę, he?"
          • broch Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 20.09.04, 14:20
            "Chyba jestem tępa, ale nie rozumiem."
            zdanie niepoprawnie sformuowane: powinno byc "poniewaz" zamiast "ale"
            tez blad. "ale" nie ma sensu.
          • Gość: lagnis Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.chello.pl 20.09.04, 16:14
            "...i nie godzinę, ani dwie, WYSTARCZY jeden dzień..."

Jak chcesz się spotkac z ukochaną przykładowo to mowisz "i nie (na) godzinę ani
            dwie", PRZYNAJMNIEJ na jeden dzień.Wskazujesz, iż godziną bądz dwie to za
            mało.Potrzebujesz więcej czasu aby z nią pobyć.

"i nie godzine ani, dwie wystarczy 15 minut" - wtedy ok, a tak bez sensu troche
            dla mnie.

Nie wiem jaki to rodzaj błędu, ale irytuje mnie to w tej piosence.

• pax_tibi Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 20.09.04, 17:10
              to raczej nie jest błąd, ale świadome zagranie słowne autora piosenki, trzeba
              mieć poczucie humoru i umieć odczytywać zamysł autora...
              • Gość: lagnis Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.chello.pl 20.09.04, 18:15
                Bład to ja zrobiłem co do autora, google wskazują "De mono".A humor
                rzeczywiscie trzeba mieć wielki i trzeba naprawde umiec odpowiedni
                interpretowac tę jakże wspaniałą piosenkę.
                • Gość: Myszor Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 20.09.04, 18:41
                  "Com napisał, napisałem" To tyle odnośnie mojego "ale" zamiast "ponieważ" -
                  każdemu sie zdarza.
                  • hrabalek Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 20.09.04, 18:47
                    Moja sąsiadka ma lewozmywak, meble obite kajom i ma letigimacje, służbowom a w
                    oknach oczywiście ...aluzje.
                    • Gość: xsia Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.04, 21:43
                      a moja ciotka okieć i łudko
                    • Gość: ulania Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 23:38
                      A moja znajoma za to ma: obczas, degold i jest gdową:)))
                  • broch Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 20.09.04, 19:00
                    Dlatego bylbym ostrozny z "poprawianiem" innych.
                    Albo tolerujesz bledy u wszystkich.. albo nie.

Nie poprawialem Twojego bledu (sam je robie, moj polski jest nieco zardzewialy),
                    tyle ze aby innych korygowac, nie wystarczy zauwazyc iz ktos mowi o
                    "autentycznym fakcie".
                    • hrabalek Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 20.09.04, 19:10
                      broch napisał:

> Dlatego bylbym ostrozny z "poprawianiem" innych.
                      > Albo tolerujesz bledy u wszystkich.. albo nie.
                      >
                      > Nie poprawialem Twojego bledu (sam je robie, moj polski jest nieco
                      zardzewialy)
                      > ,
                      > tyle ze aby innych korygowac, nie wystarczy zauwazyc iz ktos mowi o
                      > "autentycznym fakcie".

Przez kilka dobrych sekund,mój mózg pracował na wzmożonych obrotach-co to są
                      te "bledy"?Załapałam z opóźnieniem ,że chodzi o "błędy"(chyba mam pierwsze
                      objawy grypy).Pozdrawiam,przepraszam za" pociąganie nosem",mam nadzieję ,że nie
                      słychać.
                      • staua Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 20.09.04, 19:27
                        Znam ludzi mowiacych "labolatorium" (a w laboratorium pracujacych!)
                        i "bibloteka".
                        • Gość: Myszor Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 20.09.04, 20:14
                          A paru moich znajomych śpi pod kordłą.
                          • Gość: baba Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.acn.waw.pl 24.09.04, 17:09

Bo juz Gajos bez "kordly nie mogl"(pamiet ktos ten skecz ?
                            • quba Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 20.10.04, 11:38
                              Gajos nie mogl PRZEZ kordly
                          • Gość: xsia Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.04, 21:47
                            no cóz...niektórzy chodzą w GÓWMIOKACH
                        • gatta13 Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 21.09.04, 11:05
                          A do labolatorium pewna starsza pani szła z ledykimacją emeryta. Wczoraj natomiast inna pani uparcie powtarzała, że ma suplokatora.
                          w mojej obecnej pracy klienci przychodzą po biling z konta. Swoją drogą wymyślone przez banki "zestawienie operacji" też nie brzmi za ciekawie. No bo przychodzi taki chirurg i dostaje zestawienie operacji. :)))

• Gość: Myszor Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 20.09.04, 20:13
                      Jeśli juz się czepiamy to jest OGROMNA różnica między korygowaniem cudzych
                      błędów a wyrażenia swojego zdania, i przyznania się do - być moze - własnej
                      niewiedziy z zakresu poprawności gramatycznej tudzież składniowej.
                  • Gość: jo-ta Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.mi.gov.pl 19.10.04, 12:27
                    ... "odnośnie" zawsze występuje ze słowem "do" - "odnośnie do"........
              • Gość: xsia Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.04, 21:41
                Novalis skończył w domu wariatów z powodu błękitnego kwiatu i nie ma co się tak
                zagłębiać w ten temat bo też wylądujemy u czubków.
            • Gość: ulania Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 23:35
              Zgadzam się - mnie tez ten tekst zawsze irytuje. A tak poza tym to piosenka De
              Mono.
              Skoro tu już jestem, to wspomnę przy okazji o słówku "bynajmniej" używane
              namietnie w miejsce "przynajmniej".
              No i do szału doprowadzają mnie wszystkie tzw. hiperpoprawności jak: ukasz
              (Łukasz), użko (łóżko) itp.
        • Gość: Nobullshit Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 21.09.04, 01:58
          To De Mono jest. Faktycznie szczyt logiki.
        • Gość: czapski Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.utp.pl 22.09.04, 15:20
          to utwór De Mono
        • inga.l Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 06.10.04, 15:14
          de mono... w oryginale jest nawet "i nie godzine, łani dwie" - rownie swietne
          jak "morła cien"
        • surtout Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 19.10.04, 01:57
          To De Mono śpiewa. Oni miewają wybitnie głupie teksty...
        • kot.polarny A ja wiem o co chodzi :) 01.04.05, 09:59
          Tylko że trudno zaliczyć to do błędów. Mnie też to irytowało jak byłam młodsza..
          bo brak w tym logiki, jeśli zostańmy chwilę, i nie godzinę ani dwie, to można by
          się spodziewać, że wystarczy np. 5min, a tu bach, wystarczy jeden dzień ;-) BTW,
          to jest De Mono :)
          A i w temacie braku logiki w tekstach piosenek przez długi czas byłam
          niespokojna słuchając fragmentu piosenki chyba DAABu "W moim ogrodzie" - "co
          się pochyla nad tafli wodą". No ale artystom można wiele wybaczyć :)
          Pozdrawiam
        • Gość: Jusi Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 20:18
          to De Mono...
    • ariwederczi Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 21.09.04, 12:26
      1. karnister zamiast kanistra
      2. bynajmniej w znaczeniu przynajmniej
      3. kijosk zamiast kiosku
      • gatta13 Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 21.09.04, 13:21
        Kijosk? Pierwsze słyszę. :)
        Moja koleżanka uparcie mówiła druszlak zamiast durszlak. Nie dała się przekonać nawet po lekcji niemieckiego, na której poznała słowo "dursch". Do dziś także mówi żrandol.
        • Gość: Myszor Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 21.09.04, 13:51
          Żeranci zamiast żyranci,ligitymacja :)
        • skabiczewski Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 22.09.04, 09:49
          gatta13 napisała:

> Kijosk? Pierwsze słyszę. :)
          > Moja koleżanka uparcie mówiła druszlak zamiast durszlak. Nie dała się
          przekonać
          > nawet po lekcji niemieckiego, na której poznała słowo "dursch". Do dziś
          także
          > mówi żrandol.

a co to za słowo "dursch"?
          pzdr
          • gatta13 Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 22.09.04, 10:54
            Durch w takim razie? Niemiecki miałam w podstawówce, wybacz, jeśli zrobiłam błąd. Nie pamiętam, jak się to pisze.
        • wij-drewniak Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 29.09.04, 11:14
          ja tez długo mówiłam druszlak, to tak bardziej z polskiej logiki fonetycznej,
          bo u nas zlepek "dursz" jest jakiś niegramotny
          potem długo miałam wątpliwości czy mówić
          tarka zamiast tartka
          prodiż zamiast prodziż
          pidżama zamiast piżama
          a z popularnych to
          ligitymacja, wzięłem, kontrol, khakie (np. spodnie czyli khaki)
        • Gość: Jusi Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 20:46
          Moja koleżanka natomiast nie dała się przekonać, że mówi się antyperspirant a
          nie antyprespirant:)
      • Gość: xsia Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.04, 21:54
        a kto rozstrzygnie spór pomiędzy strugawką a strugaczką (chociaż dla mnie to i
        tak jest tęperówka do ołówków)??
        • wij-drewniak Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 29.09.04, 11:19
          Moja poznańska koleżanka mówiła ostrzytko
        • okrent9 Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 17.10.04, 03:45
          Mnie się wydaje, że to jest TEMperówka... a nie tęperówka :P
        • Gość: Zenon Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 20:44
          U mnie w podstawówce była "zastrugaczka":))
          • Gość: hopik Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.chello.pl 19.10.04, 18:41
            a u mnie na wybrzezu ostrzynka
            • Gość: qlman Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.revers.nsm.pl 21.10.04, 00:42
              a u mnie na wybrzeżu (Gdańsk) ostrzaczka
              • Gość: Jusi Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 20:52
                A u mnie się mówiło ostrzałka...
        • Gość: dona Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.10.04, 21:50
          A dla mnie to jest TEMPERÓWKA. No i po co czepiamy się innych? (Dwa razy
          sprawdzałam, czy nie zrobiłam błędu).
      • Gość: ulania Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 23:47
        E tam kijosk - kiosek po prostu!!!:)))
    • Gość: Myszor Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 21.09.04, 13:45
      A do tego jeszcze parysolka i derektor.
      • Gość: jaija Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.elblag.dialog.net.pl 21.09.04, 23:46
        ...a wszystkie lektury znajdziecie państwo w biblotece - pozwolę sobie
        zacytować pewną panią:D
        • Gość: xsia Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.04, 22:10
          niektórzy mieszkają w internecie
          • Gość: Jack Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.aster.pl 01.04.05, 15:46
            mieszkają w internecie a surfują po internacie.
      • Gość: xsia Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.04, 21:57
        parysolka?? ja słyszałam tylko a parazolu :P
    • anpa6 Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 22.09.04, 09:17
      "I chrzczę Ciebie KACPERZE w imię.....":)
    • ariwederczi Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 22.09.04, 09:37
      no i nieśmiertelny akwen wodny :)
      • Gość: Balbina Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 12:28
        Jeszcze obdupcja lekarska :)))))
    • justynson Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 22.09.04, 12:39
      Moje ulubione:
      1. przeczkole
      2. na ile te śliwki
      3. kordła
      4. po lewo, po prawo
      5. wziełem
      • hrabalek Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 22.09.04, 14:26
        Mój były zwierzchnik mówił:"Ćtery dźwi do warśtatu"-dyrektorskie nasienie.
    • ariwederczi Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 22.09.04, 13:07
      dźwi :)
      • Gość: basia Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 23:18
        Bardzo długo mówiłam dżwi nie zdając sobie z tego sprawy, dopiero po kilku
        latach nowopoznany kolega zwrócił mi uwagę (był z innego rejonu Polski i
        rozmawialismy o róznicach językowych).
    • Gość: Bartek Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.toya.net.pl 22.09.04, 18:45
      A mój kumpel słyszał, jak ktoś w kościele przeczytał,że Jezus wszedł do
      Dżordanu ;)
      • muerte2 Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 22.09.04, 21:45
        1. jedna z większych polskich aktorek nazywa się Bożena Dekiel.
        2. można działać na kogoś jak płachta na czerwonego byka.
        3. wielki hiszpański śpiewak nazywa się Hujlo Iglesisas.
        4. jedna pani się strasznie zbulserowała.

Pozdrawiam!
        • Gość: Myszor Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 23.09.04, 09:56
          No,no :) Moja znajoma przynosząc wieść o śmierci pewnego pana powiedziała: "No
          bo tam KLAPSYDRA wisi".
    • Gość: KWZ Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 12:18
      "Mam chorą szóstkę i dwunastkę" = "mam chorą trzustkę i dwunastnicę"
    • hrabalek Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 23.09.04, 12:39
      Mam bluzkę w kolorze fiuletowym.

Zasłyszane w kościele "i nie wódź nas na pocieszenie ,ale nazbaw ode złego.
      • Gość: Myszor Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 23.09.04, 14:11
        I kościelne Ament.
      • Gość: xsia Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.04, 22:01
        to ja już słyszałam "kryje elejson" i "kyryje elejson"
        • Gość: Trofi Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 18:28
          A słyszeliście w kościele święcie imię twoje?
      • mamabarta Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 21.10.04, 12:14
        ośmioletni syn mojej koleżanki ucząc się "formułki" do spowiedzi: "i proszę cię
        Ojcze o rozgrzeszenie i KOMPUTER" !!!
        A ja w dzieciństwie podobno śpiewałam "Maryja Panna dzieciątko PASTUJE"
        • Gość: marcia Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 13:59
          a moja corka spiewala: a w tej bajce same dziwki, zamiast same dziwy i chala na
          wysokosci zamiast chwala na wysokosci:)
          pozdr.
          m.
        • Gość: dona Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.10.04, 22:03
          Piękne!. I komputer, i PASTUJE. Moje znajome dziecko mówiło w modlitwie: Chleba
          naszego POPRZEDNIEGO. A po wypowiedzianej formułce pacierza, zawsze dodawał od
          siebie: " I jeszcze proszę Cię Panie Boże, żeby na świecie nie było wojen, i
          kataFlizmów, i żeby wszystkie dzieci na świecie były kochane, i tak Cię o to
          Panie Boże proszę, jak nie wiem co!"
    • trzydziestoletnia Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 24.09.04, 08:56
      - kupywać
      - oglądnąć, oglądnąłem
      - szłem
      - na prawdę
      - stosunek płuciowy
      - (coś jest) na sklepie
      - (siedzieć) na kasie
      - Ci ludzie
    • Gość: princezna_bajaja Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.tvkgsm.net / 195.205.187.* 24.09.04, 17:14
      wziąść
      doktór, doktórka-zasłyszane w przychodni
      "podwinęła się noga" zamiast "powinęła"
      I nie bardzo śmieszne, ale już wkurzające wymawianie om, em zamiast ą i ę - z
      mojom małom myszkom idziemy na dysktekem
      • Gość: Zenon Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 20:51
        "Doktór" to galicyjski (krakowski) regionalizm.
      • Gość: Gondol Jerzy Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.dyn.optonline.net 29.03.18, 19:00
        hahahahahaha....poszet przez czapki bez most
    • hrabalek Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 24.09.04, 17:24
      No i stare jak świat-"Przez czapki, bez płot"
      • Gość: lagnis Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.chello.pl 24.09.04, 18:27
        W kolejce raz stałem i usłyszałem:

-dwa kilo pieczarków(truskawków) poproszę
        -hamburgier
        • Gość: Myszor Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 24.09.04, 18:47
          I jeszcze raz na kosciołowo: "módl sie za nami grzeCZnymi" :)
          • Gość: Venus Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.vc.shawcable.net 24.09.04, 19:08
            Mialam kiedys klientke ktora bardzo dbala o higiene.
            Zawsze sie mnie pytala, wskazujac palcem na cazki do skorek: "infekowala?"
            infekowala?"
            - co mialo oznaczac czy wysterylizowalam cazki...

a tak w ogole :
            >>Na wskutek (albo wskutek, albo na skutek)<<
            ze na wskutek to zle to sobie przypomnialam, ale na skutek?? to jak powinno
            byc zamiast na skutek??

Venus
            ps jestem juz ponad 20 lat poza Polska.,..
            • Gość: Myszor Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 24.09.04, 22:32
              Na skutek i wskutek to poprawne zwroty. Dałam to specjalnie w nawias, jako
              przykłady poprawnego używania zwrotu. Jedynie "na wskutek" jest niepoprawne.
              Pozdrowionka.
            • Gość: aga-ta Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.pl / *.smsnet.pl 21.10.04, 17:07
              "na skutek" podaje słownik języka polskiego bez zastrzeżeń
              sjp.pwn.pl/haslo.php?id=57235
      • quba Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 20.10.04, 10:59
        anie sie nie mowi :
        bez czapki przez plot
        anie sie nie mowi :
        przez czapki bez plot
        ino sie mowi:
        z czapkom naokolo

:-)

natomiast uwielbiam kiedy Katarzyna Dowbor mowi w TV :
        dedektyw
    • princezna_bajaja Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 24.09.04, 22:14
      A, i zaobserwowane na prywatnym forum urodowym:
      "ubrałam spodnie, bluzkę itp." W co?!?
      perfuma !!!
      • chuda_w-w Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 24.09.04, 23:36
        "czy" zamiast "trzy"
        "klafisz" zamiast "klawisz"
        • Gość: anulka Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: 195.205.16.* 20.10.04, 21:20
          nie mogę znieść tego natrętnego "bynajmniej" w miejsce "przynajmniek" - czy
          naprawdę niektórym wydaje się to bardziej "inteligenckie"? innego wyjaśnienia
          nie znalazłam..
          no i teraz nawet w reklamie zupy pojawił się mój faworyt- nie trzeba powtarzac
          dwa razy... powtarzac to mówić dwa razy wiec powtarzać dwa razy to ile razy?
          kto te hasła reklamowe wymyśla?
      • wij-drewniak Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 29.09.04, 11:18
        w Gdańsku mówią perfum
        -ten drugi z lewej perfum
      • Gość: Gondol Jerzy Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.dyn.optonline.net 29.03.18, 19:02
        dialektuje sie winkiem marki winko
    • eutyfrona Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 25.09.04, 12:19
      najlepiej sprzedający się bestseller
      nowa innowacja
      gieograficzne tło Ewangielii
      eryduta
      wielka improwizorka
      • Gość: jamajka Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 25.09.04, 18:18
        Czy śmieszne, ja nie wiem. Zauważyłam, że ostatnio karierę robi "ruszać". I
        tak "rusza festiwal", "rusza autostrada ( taka mobilna gadzina),"rusza przegląd
        filmów". Przepraszam, mnie nie rusza.
        • venus22 Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 25.09.04, 21:23
          Zaslyszane w sklepie, dawno temu..:

Jakie piekne fierany..

Venus
          • venus22 Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 25.09.04, 21:26
            - i jeszcze dziekuje Myszorowi za wyjasnienie.
            uff- to takich strasznych pomylek nie zrobilam..

Venus
      • Gość: xsia Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.04, 22:07
        ja dodam tylko KOMTYMENTALNY (w znaczeniu kontynentalny)
    • krooll Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 25.09.04, 21:34
      Czytam wlasnie "Sherwood" Pacyńskiego i juz w pierwszym rozdziale zrazil mnie
      fragment o cofaniu do tylu:)
      • Gość: Myszor Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 13:57
        Nie ma za co Venus :)
        Ostatnio moja polonistka (!!) lubuje się w zwrocie - rosnąć do góry.
    • seahorse1 Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 28.09.04, 10:22

doktór
      motór
      schódki
      ta kafelka
      ta majeranka
      karnister
      kupywać
      facetka
      palantka
      mam zatoki, mam gardło, mam tarczycę (czyli: mam chore zatoki, gardło, tarczycę)
      i - uwaga - GALART ! (dla niewtajemniczonych: galareta) ;)

(wszystkie te cudeńka sypią się niczym drogocenne perły z ust mojej teściowej :)

z innej beczki:

germanizmy:
      -na półce mam stać radio
      -na kanapie mam leżeć narzutę
      -usiądź się

regionalizmy (południowy wschód):
      -pół litry
      -pół kila
      -kawałek torta
      -talerz klusków
      -iść na podwórek
      -iść na pole (w sensie: na dwór)
      -jutro mamy w planie lekcji polskIE, angielskIE (przedmioty takie :)
      -z moim tatem, mojemu tatowi

pleonazmy:
      -cofać się do tyłu
      -fakt autentyczny
      -akwen wodny
      -kontynuować dalej
      -powtórzyć ponownie

kompletne głupizny:
      -czy to było jakieś alibi względem mojej osobistości?
      -mój dom stoi a propos sklepu
      -sytuacja bezbramkowa
      -ubierz buty! (ubiera się kogoś lub siebie; buty się zakłada)
      -powieś się w przedpokoju
      -rozpłaszcz się ;)
      -załóż swetr, bo wieje wiater
      -zapal telewizor
      -zaświeć światło
      -zapal wodę (czyli włącz gaz pod czajnikiem :)
      -pytać się kogoś (no to: siebie, czy kogoś?)

uff, więcej grzechów nie pamiętam :)

• wij-drewniak Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 29.09.04, 11:23
        i podobne:
        upiokłem
        półtorej (kilo)
        baryk (to najdziewniejsze chyba co usłyszałam: alkohol trzymam w baryku)
        no i pora - w Gdańsku sprzedają sałatkę z pory
        • surtout Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 19.10.04, 02:12
          Jestem z Gdańska i kupuję sałatkę z porów (a nie z pory) oraz perfumy (a nie
          perfumę). To nie jest żaden "błąd regionalny". Chyba miałaś zwyczajnego pecha.
          Albo szczęście:))))
          Te błędy występują w całej Polsce. Tak samo jak:
          - pryszcze na DEKOLDZIE
          - stosunki PCIOWE
          - chodzenie NA zakupy
          - przebywanie na DWORZU
          - jedzenie CZOSNYKU
          - PÓŁTOREJ miesiąca
          - i Uwaga! hit: PERUŁKA (peruka), a zdrobniale PERUŁECZKA. Słyszałam to
          wielokrotnie od różnych osób i na początku kompletnie baraniałam. Słyszałm też
          kiedyś określenie LINEWKA (smycz), ale to chyba jakiś regionalizm.
          Pozdrawiam.
          • Gość: aga-ta Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.pl / *.smsnet.pl 21.10.04, 17:25
            > - chodzenie NA zakupy

Myślę, że jest zasadne bronić tego wyrażenia, które funkcjonuje tak samo
            jak "chodzenie na dyskoteke" (bo trzeba odróżnić "chodzenie NA dyskotekę"
            i "chodzenie DO dyskoteki", bo można pójść do dyskoteki wcale nie na dyskotekę,
            a można pójść na dyskotekę np. do remizy), czy "chodzenie na przedstawienie/ na
            film" - zakupy są tu ujęte jako wydarzenie.
        • Gość: kuromiot Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.240.81.adsl.skynet.be 20.10.04, 11:17
          "narobic komus smaka"
          dreszcze mnie przechodza jak to slysze lub widze napisane...
      • elfhelm dobra robota! 06.10.04, 19:24
        dodajmy:

- karmnik
        - swetr
        - patrzałem
        - łabądź
        - wogle
        - trojlebus (dobrze że nie troljebus :/)

hmmm miało być coś jeszcze, ale wyleciało mi z głowy...
        • Gość: tune Re: dobra robota! IP: *.elknet.pl / 212.244.162.* 09.10.04, 23:26
          hmm, karmnik jest chyba ok :>
          • Gość: hopik Re: dobra robota! IP: *.chello.pl 19.10.04, 18:48
            karmnik ok. chyba nie karmik? hrehe...
            • Gość: aga-ta Re: dobra robota! IP: *.pl / *.smsnet.pl 21.10.04, 17:27
              pewnie, że ok :)
              sjp.pwn.pl/haslo.php?id=22708
      • Gość: Gondol Jerzy Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.dyn.optonline.net 29.03.18, 19:10
        zieje ziater (wieje wiatr)
        no to jo (Mazury)
        kurczakoju (Grajewo)
        no to ja ide sie wyiszczac' (laska na Kurpiach)
        mata mielone? mielim (restauracja w Bemowie)
    • Gość: sara Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.21.pl / 213.199.204.* 28.09.04, 13:02
      DWOMA RĘKAMI, DWOMA PANIAMI (dwa ręce?; dwa panie?)
      • Gość: noida Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 18:16
        Trochę nie na temat, ale też urocze. Podobno ostatnio jakieś dziecko w Trójce
        opowiadało o Motylii Mądrzejczak.
      • eira3 Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 19.10.04, 18:33
        A co powiecie na plecak ze STOLARZEM?
      • harfiarka Re: Najśmieszniejsze błędy językowe:) 01.04.05, 09:20
        Gość portalu: sara napisał(a):

> DWOMA RĘKAMI, DWOMA PANIAMI (dwa ręce?; dwa panie?)

to jest jak najbardziej poprawne:

dwa [...] N. m i n dwoma, dwu, ż dwiema, dwoma

sjp.pwn.pl/haslo.php?id=11652
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka