Dodaj do ulubionych

tytus czyżewski

29.09.04, 23:00
hyba trohę zapomniano o jednym z najwybitniejszyh poetuf futuryzmu... czy jest
ktoś, kto zna i lubi jego tfurczość? wiersze "transcendentalne panopticum" i
"melodia tłumu" nalerzą do moih ulubionyh ;).
--
"w najzawilszej materyi
w ciemnych zwojach ślimaka
wszystko można zrozumieć
i wszystko skojarzyć"
Obserwuj wątek
    • bobofruit99 Palę Sztokholm 29.09.04, 23:43
      Zapomniano, zapomniano, ale w podręcznikach i mediach. Szkoła Miłosza dawno
      umarła, najpłodniejsze "zjawiska" naszej poezji nawiązują w dużej części do
      futuryzmu i innych lingwizmów. Kochamy wczesnago Wata, Jasieńskiego,
      Czyżewskiego... Vivat awangarda!
      • lostdog Re: PALĘ SZTOKHOLM 30.09.04, 18:20
        Okres futuryzmu nie był zbyt długi, łamał konwenanse i stereotypy - nie jest
        "bezpieczny" w nauczaniu szkolnym... A z kolei media stoją na bakier z kulturą w
        ogóle, więc niełatwo jest dotrzeć samodzielnie do "tfurcuf" ;). Pytałem z
        ciekawości, kto zna Tytusa Cz. i, jak widać, odzew jest niewielki... Może
        Apollinaire? Albo Marinetti?
        --
        "Wierz w to i wierzaj,
        co widzisz, macasz i łapiesz -
        i na czym się wieszasz,
        a nie w papier,
        choćby go papież pisał i cesarz"
        • Gość: Autor to ja uwiodłem donnę Alvarez - elektrotrup IP: *.future-net.pl 20.10.04, 11:42
          Uwielbiam.
          Tytus Czyżewski to jedna z moich większych fascynacji. Chętnie o nim (prywatnie
          i zawodowo).
          Tytek jest trochę zakurzony, ale niewiele wysiłku trzebaby aby go teraz
          wyciągnąć na powierzchnię.
          Czytać Czyżewskiego!
          Pozdrowionka serdeczne. A! i jeszcze napiszę jak będzie jakiś odzew o takim
          festiwalu, gdzie się w tym roku krzyczało i śpiewało Czyżewskiego do muzyki
          elektronicznej!
          • lostdog W Imię Ducha Motoru 20.10.04, 15:30
            Festiwal muzyki elektronicznej i Czyżewski? Napisz coś więcej, bo brzmi bardzo
            interesująco, a nie obiło mi się o uszy. Czego to ludzie nie wymyślą ;)...
            • Gość: pavlos b. Raz raz raz : bije moje serce wraz IP: *.future-net.pl 21.10.04, 18:16
              Festiwal jest młodziutki, nazywa się "Brunonalia" i odbywa się w Klimontowie -
              miasteczku, w którym poczęty został i na świat przyszedł Jasieński. Każda
              edycja ma inną formułę. W tym roku sfuturyzowaliśmy miejscowość. Grały
              Mikrowafle (elektro-syntetik z Łodzi), a do ich muzyki aktorzy mówili,
              śpiewali, buczeli i krzyczeli manifesty i wiersze głównie Czyżewskiego
              ("Lalka", "Płomień i studnia", "Hymn do maszyny mego ciała" etc.) ale też
              Jasieńskiego i Młodożeńca. To tyle na gorąco. Jeżeli przeczytasz to jeszcze
              dzisiaj (czwartek), polecam film quasi-dokumentalny z tego zdarzenia na "Kino
              Polska" w paśmie off po 1 w nocy. Tytuł "Brunonalia" oczywiście.
              • lostdog winda na gumie 22.10.04, 22:33
                Brzmi arcyciekawie :). Wielkie dzięki za informację o festiwalu; nie ukrywam, że
                mocno mnie nią zaskoczyłeś. I strasznie żałuję, że nie mam dostępu do kanału
                kino polska...
    • Gość: nutta Ho la o la pastyrze łode pola... IP: *.citysat.com.pl / *.citysat.com.pl 20.10.04, 17:00
      Tytus, to też autor Pastorałek i mimo że co roku mamy święta, zapomina się o
      tym zbiorze, do którego ilustracje wykonał Tadeusz Makowski.Parę lat temu
      miałam okazję obejrzeć inscenizację Pastorałek w kościółku Muzeum Wsi Opolskiej
      w Bierkowicach.
      • Gość: pavlos b Re: Ho la o la pastyrze łode pola... IP: *.future-net.pl 31.10.04, 15:50
        Przypominajmy. Tegoroczne święta w rytmie Pastorałek. A może ktoś by się
        pokusił o reprincik?
        • nutta Re: Ho la o la pastyrze łode pola... 31.10.04, 15:57
          Ja mam chyba ostatnie wydanie z 1985 Polskiego Wydawnictwa Muzycznego z
          drzeworytami Makowskiego.
          • lostdog Re: Ho la o la pastyrze łode pola... 01.11.04, 12:03
            No właśnie - czy ktoś się orientuje, gdzie można nabyć Pastorałki? W krakowskich
            księgarniach brak...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka