Gość: DsA IP: *.dynamic.kabel-deutschland.de 23.10.16, 13:05 Witam !! Poszukuje książek(pmiętników) o tematyce zesłan na sybir( warunków tam panujących, pracy, stosunkach społecznych itp.) ,ale w latach 1930-1918 tzn za Caratu. Dziękuje Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnieszka_azj Re: Zesłanie na Sybir 24.10.16, 10:45 "Wzgórze Błękitnego Snu" Newerlego - dzieje zesłańca który po odbyciu katorgi udaje się na wieczne osiedlenie w tajdze. Nie pamiętnik, ale oparte na autentycznej historii (i chyba wspomnieniach bohatera). "Turniej cieni" Cherezińskiej ? Nie czytałam jeszcze, ale też powinno pasować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Re: Zesłanie na Sybir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.16, 14:55 Theodor Kröger - Syberia. Moje miejsce na ziemi Antoni Kuczyński - Syberia 400 lat polskiej diaspory Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Zesłanie na Sybir 26.10.16, 13:21 Maria Wołkońska "Pamiętnik". Była żoną dekabrysty. Jako 20-latka pojechała za nim na Sybir. Z poczucia obowiązku. Mała książeczka, ale ciekawa. a. Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Zesłanie na Sybir 28.10.16, 14:32 Jadwiga Prendowska "Moje wspomnienia", Wyd. Literackie 1962. Bardzo ciekawe wspomnienia Polki zesłanej na Sybir za udział w Powstaniu Styczniowym. Dużo o realiach życia na Syberii. Odpowiedz Link Zgłoś