Dodaj do ulubionych

Powiesci kobiece w stylu Bridget Jones

26.10.16, 12:05
Czy znacie inne autorki piszace powiesci dla kobiet w stylu Bridget Jones? Nie musza byc to tylko polskie autorki. Ja znam tylko Katarzyne Grochole.

Byc moze bede pisac prace na temat Bridget Jones i chcialabym do tego dodac inna powiesc dla kontrastu, ale o podobnej tematyce, tzn. wyzwolona kobieta, wspolczesna singielka, kobieta poszukujaca milosci, nieudane/udane zwiazki, feminizm.

Moze jakas inna autorka tez napisala takie podobne dzienniki jak Helen Fielding.

A jesli jednak chcialabym porownac Bridget Jones do starszych powiesci z tego tematu... To do jakich?

Dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • zbirone Re: Powiesci kobiece w stylu Bridget Jones 26.10.16, 12:17
      "A jesli jednak chcialabym porownac Bridget Jones do starszych powiesci z tego tematu... To do jakich?"

Pani Bovary, Flaubert
      • stella25b Re: Powiesci kobiece w stylu Bridget Jones 27.10.16, 17:29
        "Anna Karenina" Tolstoja i wymieniona juz Emma Bovary klasyczne przyklady pierwszych feministek.
    • mika_p Re: Powiesci kobiece w stylu Bridget Jones 26.10.16, 22:37
      Monika Szwaja.
      "Jestem nudziarą"
      "Zapiski stanu poważnego"
      "Klub mało używanych dziewic" w sumie też.
      I "Powtórka z morderstwa"

Szukałabym pod hasłem chic-lit, paręnaście lat temu był boom, własnie po Bridget.
      Wydano kilka serii pod auspicjami czasopism dla kobiet.
      Literatura na obcasach:
      www.biblionetka.pl/bookSerie.aspx?id=4527
      Literatura w spódnicy:
      www.biblionetka.pl/bookSerie.aspx?id=4642
      Literatura w szpilkach:
      www.biblionetka.pl/bookSerie.aspx?id=4643
    • angazetka Re: Powiesci kobiece w stylu Bridget Jones 27.10.16, 11:45
      Nie pisz pracy na temat, z którego jesteś tak strasznie zielona.
      • kredka.zielona Re: Powiesci kobiece w stylu Bridget Jones 28.10.16, 14:02
        angazetka napisała:

> Nie pisz pracy na temat, z którego jesteś tak strasznie zielona.

lubię to! :)
    • Gość: ala Re: Powiesci kobiece w stylu Bridget Jones IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.16, 09:47
      Dorota Berg 'Kudłata'.
    • merylou83 Re: Powiesci kobiece w stylu Bridget Jones 08.11.16, 18:08
      hmmmm może nie w stylu, ale równiez dla kobiet - ostatnia ksiazka autorstwa Rose Tremain, brytyjskiej pisarki. To zbiór 13 opowiadań "Lato zimą i inne opowiadania". Są bardzo odmienne, niektóre odwołują sie do rzeczywistych wydarzen historycznych i mysle, ze kobiety lubią taką lekturę składniającą do refleksji, a te opowiadania wlasnie takie refleksje wywołują :) mam juz swoje 3 ulubione historie z tego zbioru i na pewno jeszcze do nich wrócę :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka