Dodaj do ulubionych

polecane książki

09.03.17, 23:29
Heja, jak w temacie jakie książki, które ostatni się pojawiły polecacie? Może coś w ostatnim czasie wpadło Wam w oko co jest warte uwagi ?
Obserwuj wątek
    • bluzeczka.zamszowa Re: polecane książki 10.03.17, 06:00
      Po śmierci Moniki Szwai ukazała się książka :Monika Szwaja DUPERSZNYTY...czyli zapiski stanu szwajowego.
      Pod redakcją Marka Szurawskiego wydawnictwo SOL oddało do rąk czytelnikom pokaźny zbiór wierszyków, niepublikowanych wcześniej wywiadów, wspomnień, zdjęć robionych przez Panią Monikę. Nie mogłoby zabraknąć tłumaczeń obcojęzycznej poezji ani tekstów piosenek dla Starych Dzwonnic, zespołu żeńskiego towarzyszącego shantymenom na dorocznym krakowskim festiwalu szantowym w lutym każdego roku.
      Nie mogło zabraknąć opowieści pisarki o jei pasji podróżowania, miłości do żeglowania i do Daru Młodzieży, ani opowieści o jej ukochanym ogrodzie i zwierzętach, bez których życie byłoby niepełne.
      Stara "telewizorka" opowiada z pasją o pracy w telewizji, o kolegach z prwcy i stosunkach panujących między nimi.
      Pewnego rodzaju kontrapunktem są wspomnienia jej bliskich, przyjaciół i kolegów Moniki Szwai, o oosobie pełnej pozytywnej energii, wielu zamiłowań i pasji, a jednocześnie o jej nieustającej życzliwości i przyjaznego stosunku do ludzi.
    • kanon24pl Re: polecane książki 12.03.17, 10:50
      "Ze świętej góry " - wędrówka śladami dwóch mnichów , którzy odbyli swoją podróż w Cesarstwie Bizantyjskim w VI wieku . Autor ukazuje osiągnięcia cesarstwa w sferze kultury i architektury , równocześnie wskazując na symptomy upadku systemu państwowego. Podobne symptomy możemy dostrzec obecnie w państwach Europy . "Ze świętej góry " - top doskonały reportaż , wymuszający na czytelniku chwilę refleksji Ze świętej góry
      • zbirone Re: polecane książki 13.03.17, 11:10
        Wydaje się to b. ciekawe...
    • kanon24pl Re: polecane książki 12.03.17, 20:57
      Krótka moja opinia na temat reklam książek w mediach łącznie z blogosferą : [url=http://kanon24.blogspot.com/2017/03/polecane-ksiazki-czy-warto-przeczytac.html]co warto czytać?[/url]
    • odczepcie_sie Re: polecane książki 13.03.17, 11:54
      Koniecznie muszą to być nowe książki?
    • piesbezlap Re: polecane książki 17.03.17, 14:41
      Jedną mogę polecić, a na dwie mam chęć, jedna jeszcze nie wyszła :) Polecam "Spod zamarzniętych powiek" tego himalaisty Bieleckiego, jeśli ktoś lubi takie górskie tematy. Ciekawa jestem też tej książki o Haliku. A pozostając przy biograficznych to myślę, ze warta uwagi będzie historia Steczkowskich napisana przez najstarszą córkę.
      • alex170832 Re: polecane książki 24.03.17, 17:51
        Młodsze rodzeństwo ma podobno wiele pretensji do niej za tą książkę :P "Ród" bardzo ciekawy, pytanie tylko ile tak naprawdę ona "odkryje" a ile będzie chciała przemilczeć? :P
      • kammie13 Re: polecane książki 29.03.17, 10:12
        Mamy tutaj kolejną fankę powieści biograficznych <5!> :) No i gotujemy się do przeczytania tej samej lektury ;)

Pozdrawiam!
    • kammie13 Re: polecane książki 23.03.17, 13:31
      Książka o rodzie Steczkowskich napisana przez córkę Agatę - niewątpliwy fenomen jeśli chodzi o tematykę uderzającą w polskie realia;)
      • papryczka9 Re: polecane książki 02.04.17, 21:06
        Ksiazka zapowiada sie bardzo ciekawie, ale mysle, ze moze byc mega kontrowerysjna. Ojciec ponoc byl ksiedzem, gdy poznal ich matke, a potem gdy zaszla w ciaze rzucil stan kaplanski...
        • bluzeczka.zamszowa Re: polecane książki 02.04.17, 21:38
          Trochę to niesmaczne, rozumiem że książka napisana dla kasy, no i wstrzeliła się w gorący temat...
          To tak, jakby podglądać kogoś, jakieś to takie...nieestetyczne.
          • kammie13 Re: polecane książki 12.04.17, 15:36
            Nie uważam, aby temat, czy sama sytuacja była niesmaczna ;)
            Ot, młody mężczyzna pomylił się z powołaniem.
        • kammie13 Re: polecane książki 12.04.17, 15:37
          To niesamowicie romantyczna historia! Jestem już w połowie: naprawdę polecam bo warto!
          I ludzie, apeluję do Was o trochę empatii...
    • ajaksiowa Re: polecane książki 11.04.17, 14:34
      Odkryłam niedawno Szczepana Twardocha i.jeżeli kto$ uwielbia Akunina, Krajewskiego(styl) to się nie zawiedzie
      • elf1977 Re: polecane książki 12.04.17, 16:52
        O jakiej książce Twardocha piszesz?
        • ajaksiowa Re: polecane książki 13.04.17, 13:48
          Zaczęłam od ,,Drach-a,,pózniej Morfina a teraz Przemienienie,i do tego stopnia zafascynował mnie autor że zamierzam kupić Król-a który jest niedostępny w mojej Bibliotece Publicznej :)
          • elf1977 Re: polecane książki 14.04.17, 12:54
            Mam "Morfinę" na półce, ale jakoś nie mogłam się za nią zabrać. Może w święta znajdę motywację:-)
    • jeepwdyzlu Re: polecane książki 13.04.17, 16:21
      Konklawe Harrisa.
      Udana, ciekawa, bardzo dobre rzemiosło. Polecam.
      • elf1977 Re: polecane książki 14.04.17, 12:55
        Właśnie przeczytałam "Konklawe" - dobrze się bawiłam, książka mnie wciągnęła, zakończenie zaskoczyło.
    • genno8 Re: polecane książki 25.04.17, 13:42
      Z nowości fajnie czyta się "Życie po duńsku" Helen Russell - londyńska dziennikarka jedzie na rok do Danii, bo jej mąż dostał pracę w LEGO. Dobrze napisana, lekka, cięty humor i sporo ironii :) Myślę, że warto też rzucić okiem na "Mitologię nordycką" Neila Gaimana - szczególnie ciekawa, jeśli lubi się fantastykę/SF krążące wokół klimatu wikingów. Chociaż trzeba przyznać, że jest strasznie "napompowana" objętościowo.
    • larisa2 Re: polecane książki 29.04.17, 22:17
      Polecam każdemu przeczytać pozycję Julii Lachowicz pt. "Umarłem cztery razy", nawiasem mówiąc wygrałam ją, biorąc udział w ankiecie. :) Bardzo dobrze mi się ją czytało. Skłania do refleksji nad swoim życiem i daje olbrzymiego kopa...
    • jreadsbooks Re: polecane książki 09.05.17, 10:01
      Przez weekend czytałam Przeszczepione Życie, Dawida Wagnera. Bardzo wzruszające, świetnie przetłumaczone. Polecam, bo czyta się szybko, a podział na podrozdziały pozwala, żeby czytać "po troszkę". W kolejce Trainspotting, ale to nie nowość na rynku :)
    • k_ala75 Re: polecane książki 18.05.17, 14:49
      Polecam "Kwiaty na poddaszu" kilka części jest. Piękna książka.
      • bluzeczka.zamszowa Re: polecane książki 13.06.17, 15:19
        Kwiaty na poddaszu, to przepraszam Cię - gniot czystej wody!
        Przeczytaj jeszcze raz, a przekonasz się, jak bardzo sztuczna i nieprawdopodobna jest akcja!
        Znam wiele lepszych książek, polskich pisarek, takich jak: Grażyna Jeromin Gałuszka (Złote nietoperze, Kobiety z Czerwonych Bagien, Nie zostawiaj mnie, Gdybyś mnie kochała, Złoty sen, Magnolia, Długie lato w Magnolii, Bardzo dkługie przebudzenie.
        Katarzyna Leżeńska: Studnia życzeń.
        Hanka Lemańska: Chichot losu.
        Anna Gavalda - francuska pisarka średniego pokolenia:
        Po prostu razem, Kochałem ją, Pocieszenie.
        Życzę miłej lektury!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka