anetkarobert 30.10.04, 16:06 Uzasadnijcie prosze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Agnieszka Re: Wasza ulubiona ksiazka Remarque'a IP: *.e / 213.25.195.* 30.10.04, 16:33 Dawno już czytałam, ale pamiętam, że jako licealistkę najbardziej mnie poruszała "Noc w Lizbonie", a szczególnie problem dominacji siły fizycznej nad psychiczną. Natomiast najciekawszy obyczajowo był chyba "Czarny obelisk" - ten dom publiczny, Żelazna Szkapa. Odpowiedz Link Zgłoś
dafni Re: Wasza ulubiona ksiazka Remarque'a 30.10.04, 17:14 Zdecydowanie "Czas życia i czas śmierci". Przepiękna scena kolacji w malej restauracji - oazie spokoju w zbombardowanym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yorick Re: Wasza ulubiona ksiazka Remarque'a IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 30.10.04, 19:42 "Czarny obelisk" - śmieszy i wzrusza, ma niepowtarzalny nastrój. Odpowiedz Link Zgłoś
iselin Re: Wasza ulubiona ksiazka Remarque'a 30.10.04, 19:57 Luk triumfalny i dom marzeń. Obie diametralnie różne i jednocześnie podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koralina Re: Wasza ulubiona ksiazka Remarque'a IP: *.crowley.pl 30.10.04, 20:04 "Czas życia i czas śmierci"-zdecydowanie. Czytałam książki Remarque'a w liceum. Ta książka najbardziej utkwiła mi w pamięci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wasza ulubiona ksiazka Remarque'a IP: *.aine.pl 31.10.04, 13:54 "Czas życia i czas śmierci" - wojna oczami drugiej strony. Rozmyślając o wojnie zawsze widzimy Niemców jako bestie, morderców. Czytając "Czas..." widzimy, że oni tez byli ofiarami polityki Hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Wasza ulubiona ksiazka Remarque'a 31.10.04, 14:03 "trzej towarzysze" Lubię książki o przyjaźni Odpowiedz Link Zgłoś
amarandyna Re: Wasza ulubiona ksiazka Remarque'a 01.11.04, 11:47 "Czarny obelisk". Ten niesamowity wątek miłosny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dakarka1 Łuk triumfalny! IP: *.dnet.pl 11.11.04, 18:25 Historia nieco smutnej miłości, w obliczu wojny, w scenerii deszcu i nocy jeszcze bardziej dramatycznej. Ale piękna historia; proste zdania, ale fascynujące,bo mówiące o rzeczach istotnych- miłości, przyjaźni,bezinteresowności... Poza tym " Na zachodzie bez zmian' - pisarz został potępiony w swoim kraju za opisanie wojny od strony i zachowań niemieckich rodaków. Wstrząsajaca książka, po niej stałam się zdecydowaną pacyfistką. Kazdy powinien przeczytać tę ksiązkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mag1974 "Kochaj bliźniego" 12.11.04, 08:59 Prosta książka uzasadniająca tytuł (i najważniejsze przykazanie ...) Powinna być lektura obowiązkową dla młodych ludzi wchodzących w życie. Odpowiedz Link Zgłoś