sabba 02.11.04, 11:53 tez o ksiazkach ale z innej strony. Jak kupujecie najchetniej, na zywca w ksiegarni, czy przez net. No i jak jest ogolnie taniej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotmonika Re: ksiegarnie wysylkowe 02.11.04, 12:08 Witaj! Ja najchętniej kupuje przez net, a oglądam w księgarniach. Jak jest taniej? na początku pewnie w księgarniach bo dopiero będąc stałym klientem pewnych sklepów internetowych mozna wypracowac sobie rabaty czy tez niepłacenie za wysyłki. Ale bywają strony konkretnych wydawnictw, gzdie nie tylko ceny nizsze jak w ksiegarni ale i wysyłka na terenie kraju darmowa. Wszystko zależy od tego jaką literaturę się szuka. Strony wydawnictw miewaja też okazje i spore rabaty oraz wyprzedaże. No i okazje bywają w antykwariatach internetowych oraz na aukcjach allegro.pl. Pozdrawiam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: ksiegarnie wysylkowe IP: *.kamienna-gora.sdi.tpnet.pl 02.11.04, 13:02 najtaniej na allegro - kupuję i zadowolona jestem, nawet 100% nóweczki Odpowiedz Link Zgłoś
tinea0 Re: ksiegarnie wysylkowe 04.11.04, 09:26 Ja tez najchetniej ogladam w ksiegarni, a kupuje przez net. Na merlin.pl odkladam sobie w przechowalni kolejne tytuly i jak uzbiera sie wieksze zamowienie, a ja dostane jakas premie, to wysylam im zamowienie. Dzieki temu to oni placa za przesylke, i rzeczywiscie jest takiej niz w ksiegarni. Niestety niedawno merlin wycial mi numer przyslal nie to, co trzeba... nie, zeby potem robili jakies problemy, reklamacje przyjeli i wymienili towar, ale jednak wolalabym odpuscic sobie przyjemnosc stania w pocztowym okienku. Lubie merlina szczegolnie za to, ze maja duzy wybor ksiazek i gdybym chciala kupic sobie w ksiegarni to, co kupilam u nich, musialabym obejsc cale miasto - nie wiem dlaczego, ale ksiegarnie jakby specjalnie nie chcialy sprzedawac tego, co akurat chce kupic. Jak na swieta skladam rodzicom zamowienie na prezent, to zawsze mam wielki klopot co wymyslic, zeby mogli to znalezc w zwyklej ksiegarni :( Na allegro tez lubilam kiedys kupowac, ale teraz z pieniedzmi kiepsko :( Ale mozna rzeczywiscie dostac zwlaszcza stare egzemlarze po okazyjnej cenie. Swojego czasu chcialam zebrac cala "Komedie ludzka" i mam teraz w domu ksiazki wydane np. w 1900 czy 1860 roku, jeszcze ze stara pisownia, reklamami "z epoki" na koncu, kupione za pare zlotych. Dziejki allegro poznalam tez pana, ktory mieszka w moim miescie i ma jakby internetowy antykwariat - straszne barachlo na ogol, ale czasem wpadam do niego i wynosze kilka ksiazek po zlotowce. Jest jeszcze trzecia forma nabywania ksiazek, ktora lubie - tzw. ksiegarnia taniej ksiazki. Sa tam koncowki serii, calkiem nowe wydania, ktore nie schadza, czesto naprawde fantastyczne rzeczy, ktorych ludzie nie chca czytac. Lubie sobie pobuszowac i zawsze cos kupie. Brakuje mi jednak jakiegos klimatu w tej ksiegarni - marzy mi sie, zeby mozna tam bylo sobie kawe zamowic, ciachem podgryxc, wyciszyc sie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: butah Re: ksiegarnie wysylkowe IP: *.tvkgsm.net / 195.205.187.* 03.11.04, 19:51 Ja kupuję na allegro-ale tu raczej klasykę A z księgarni internetowych najbardziej lubię www.gigant.pl - b.duży wybór, i co ważne, mają książki niszowych wydawnictw. Przez internet jest zdecydowanie taniej Odpowiedz Link Zgłoś
jelonek_k Re: ksiegarnie wysylkowe 03.11.04, 21:57 Niemożliwe!!! Nikt nie kupuje książek w tradycyjnych księgarniach? Ja robię na odwrót, internet dostarcza mi informacji o książkach, które kupuje w księgarni, z którą związała mnie karta stałego klienta. Czasem korzystam z Allegro, albo z tych nielicznych księgarni internetowych, które nie pobieraja opłat za przesyłkę.(do niedawna WL) Właściwie to są jeszcze takie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica Re: ksiegarnie wysylkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 22:23 a ja od niedawna mam kontakt z hurtownią księgarską ( na firmę). jest b. duży wybór, ksiązki ok 25-30% tańsze. mozna zamawiac pojedyncze egz. Niestety tzw. minimum logistyczne wynosi 400 zł- wówczas nie płace za wysyłkę. Zwykle udaje mi się zebrać po znajomych. jak nie mamy 400 zł to zamawiamy, gdy jest nas ok 6 osób to wtedy wysyłka wynosi 2 zł na głowe. Dostawa w ciągu 24 godz. wczoraj zamówiłam przez net o 18:15, dostarczono dzis przd południem. Teraz zamówiłam " Historię o Nikiforze" 24 zl zamiast 32 zł " cząstki elementarne " 26 zł zamiast 34,90 zł pozostałe 3 pozycje to książki związane z pracą... w księgarni za te ksiązki zapłaciłabym 156 zł a zapłaciłam 115. Odpowiedz Link Zgłoś
sabba no to masz szczescie:) 04.11.04, 07:54 nie kazdy ma kontakt z hurtowania:) chyba ze jako osoba prywatne znajde grupe ludzi i zamowimy duzo ksiazek.... Generalnie tez wole ksiegarnie. Troche w ostatnich dniach polazilam po necie i faktycznie online kupowac jest przynajmniej o te 2, 3 zl taniej, nawet jak dochodzi opalat za przesylke. JAk widze okazyjnie ksiazke w ksiegarni to tez kupuje, spontanicznie. Ale teraz wlasnie przedswiatecznie chcac zrobic zakupy dla wiekszej ilosci osob zrobie to przez internet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgaga01 Re: ksiegarnie wysylkowe IP: *.swps.edu.pl / 193.201.164.* 04.11.04, 12:05 Nie ma co ukrywać, ale kupno w tradycyjnej księgarni oznacza 20-30 % drożej. Jaka za to przyjemność oglądania. Poza tym sa książki, które niestety można sciągnąć tylko u wydawcy, chyba że się zna wszystkie specjalistyczne księgarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jelonek_k Re: ksiegarnie wysylkowe 04.11.04, 13:32 <kupno w tradycyjnej księgarni oznacza 20-30 % drożej. Możecie mi podać strony internetowe gdzie książki są 20-30% tańsze ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: ksiegarnie wysylkowe IP: *.czes.gazeta.pl 04.11.04, 14:50 Tak dużo taniej to chyba nie w typowych księgarniach internetowych, ale tylko na stronach samych wydawnictw, a i to nie wszystkich. Dużo taniej swoje książki oferuje na przykład PIW, ale trzeba doliczyć jescze koszty wysyłki. Odpowiedz Link Zgłoś
jelonek_k Re: ksiegarnie wysylkowe 04.11.04, 15:10 Wydawnictwa dają zazwyczaj 10 % zniżki, zdarzają sie duże promocje, ale zazwyczaj np jakiegoś rodzaju ksiązek (np. WL ma co tydzień inną ofertę promocyjną) I wtedy owszem wychodzi tanio, nawet po doliczeniu kosztów przesyłki. Ale trzeba utrafić w taką promocję i nie zawsze są to przecież książki, które akurat chcę kupić. Ale gdzie te 20-30% różnicy? Powiedzcie, bo może powinnam zrezygnowac z tradycyjnej formy zakupów?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luli_l Re: ksiegarnie wysylkowe IP: *.microsoft.com 04.11.04, 15:12 Asica - czy mogłabyś podać namiary na tą hurtownię księgarską? mój adres: milenm@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica Re: ksiegarnie wysylkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 22:03 luli_l, wysłałam Ci namiary :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literaturomaniak Re: ksiegarnie wysylkowe IP: *.retsat1.com.pl 04.11.04, 22:10 Byłbym wdzieczny jakbys również mi mogła podesłać namiary na tą hurtownie albo po prostu napisz na forum - ludzie nie bedą Cie zameczać mailami na ten temat :) odpowiedz prosze na maila: michmag@interia.pl Pozdrawiam Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica Re: ksiegarnie wysylkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 22:30 No to piszę i robię reklamę. Ogólnopolski System Dystrybucji Wydawnictw Azymut Sp. z o. o. Strona: www.azymut.pl Dopóki nie dostaniecie firmowego hasła dostępu do magazynu, to nie oglądniecie ani zasobów ani cen ( choć chyba można dostać hasło tymczasowe). Jestem bardzo zadowolona ze współpracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literaturomaniak Re: ksiegarnie wysylkowe IP: *.retsat1.com.pl 04.11.04, 22:42 wielkie dzieki, jestem z Łodzi wiec wpadne do nich osobiscie i postaram sie wynegocjowac jeszcze wieksze rabaty :) Pozdrowienia Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica Re: ksiegarnie wysylkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 22:55 To Ty masz super, mozesz odbierać w Łodzi!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A-cis Re: ksiegarnie wysylkowe IP: *.potulicka.v.pl 05.11.04, 00:16 Ja ostatnio kupiłem kilka książek w Klub dla ciebie (www.naj.kdc.pl) Jestem zadowolony z zakupu. Przy zakupie powyżej 50 zł pokrywaja połowę kosztów przesyłki, pow. 100zł - cały koszt przesyłki (który wynosi 7,50 zł) Zakupiłem m.in. pięknie wydane (twarda oprawa, szyta, lakierowane okładki) "Łatwe odpowiedzi na trudne pytania" za 8,50zł, powieść Miki Waltariego "Tajemnica królestwa" za 14,80zł Wygląda, że to może być obiecująca współpraca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luli_l Re: ksiegarnie wysylkowe IP: *.microsoft.com 05.11.04, 08:44 dzięki asica za namiary, mail nie doszedł :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgaga01 Re: ksiegarnie wysylkowe IP: *.swps.edu.pl / 193.201.164.* 05.11.04, 14:24 Sorry. W jednym się zapomniałam, zagalopowałam. Ponieważ kupuję tez książki w ilościach wielkich dla instytucji, to rabaty dodatkowe sprawiają te 20-30%. Indywidualnie wychodzi rzeczywiście ok. 10% Odpowiedz Link Zgłoś
sabba wszytko fajnie:) 05.11.04, 09:51 z tym azymutem, ceny super, ale jam prywatny czlowiek, zadna biblioteka, zadna firma. Zrobiliscie mi smaka i teraz sie musze z nim obejsc:) Odpowiedz Link Zgłoś
butah Re: ksiegarnie wysylkowe 05.11.04, 10:00 Kupując w księgarniach internetowych i na allegro trzeba niestety płacić za przesyłkę, więc ja najczęsściej na allegro szukam osób z Warzsawy u których możliwy jest odbiór osobisty, i tak samo robię w przypadku Gigant.pl, oni się mieszczą bodaj na ulicy Poznańskiej, to jest samo centrum. Właśnie wczoraj odebrałam stamtąd Pielewina Życie owadów i Ostatnie historie Tokarczuk. Czekałam 2 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Merle Re: ksiegarnie wysylkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 11:26 Jesli ktos mieszka w Białymstoku lub okolicach to polecam adres: www.bukinista.pl Na terenie miasta dostawa gratis :) a ceny niższe niż w księgarniach. Szkoda tylko, że nie mają wszystkiego co jest potrzebne. Może z czasem... Merle *son los locos que inventaron el amor* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: ksiegarnie wysylkowe IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 05.11.04, 12:05 Ja kupuję często na www.zysk.com.pl (przesyłka za darmo i promocji dużo-ale trzeba jedną książkę bez promocji kupić żeby nie płacić za przesyłkę - są tez pakiety książek, fajnie się kupuje na www.wysylkowa.pl (bo widać co się dzieje z zamówieniem i szybko dostarczają) ale opłata za przesyłkę jest. Kupowałam też a Akapit press - przysyłają fakturę do zapłacenia. Podajcie adresy internet. wydawnictw gdzie można kupić książki bez opłat przesyłkowych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica Re: ksiegarnie wysylkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 15:37 obecnie jeszcze tylko Wydawnictwo Literackie ma niezłe ceny i tanią przesyłkę: do 50 zł koszt przesyłki 5 zł a powyzej pokrywa wydawnictwo: www.wl.net.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: ksiegarnie wysylkowe IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 12:49 podnoszę Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: ksiegarnie wysylkowe 08.11.04, 13:19 www.universitas.com.pl/index.php?PST=info&id=203 Podobnie Universitas; ponadto ceny książek w wyd. są znaczaco niższe niz w księgarniach. Odpowiedz Link Zgłoś
sabba to ja dorzuce 08.11.04, 13:50 wiedze powszechna www.wiedza.pl/ Kupowalam jakis czas temu slowniki, duzo taniej niz w sklepie i od ceny 150 za przesylke placi wydawca. Kupujac slowniki szybko uzbiera sie suma 150:) Odpowiedz Link Zgłoś
pinkola Re: ksiegarnie wysylkowe 28.11.04, 11:52 ostatnio zakupiłam kilka ksiązek w www.wysylkowa.pl, to księgarnia, gdzie na wstępie większość cen jest 20-30 proc. niższa niż w tradycyjnych księgarniach.Np.Powstanie '44 Daviesa kosztowało 74,90, gdy w księgarniach ok 88 (albo więcej) PLN/ Odpowiedz Link Zgłoś