dorota_snooker 01.12.04, 17:06 Ciekawam czy ktoś to czytał. Uwielbiam tą książkę. Chętnie poznam opinie innych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barbabietola Re: Egipcjanin Sinuhe - M.Waltari 01.12.04, 23:25 a czytałam, czytałam..wprawdzie dawno temu, ale nadal pamiętam co nieco. Podobała mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
akondze Re: Egipcjanin Sinuhe - M.Waltari 02.12.04, 08:43 Jedna z moich ulubionych książek. Pierwszy raz przeczytałem ją jakieś 10 lat temu... przez dwa albo trzy dni prawie non stop. Ostatnio odświeżyłem sobie jakiś rok temu. Z tych, które czytałem, to najlepsza książka tego fińskiego pisarza, chociaż inne też są niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
crazy.berserker Re: Egipcjanin Sinuhe - M.Waltari 02.12.04, 09:35 Ładna ksiązka(chociaż muszę przyznać że tak w środku czytania drugiego tomu mój czytelniczy zapał jakby przygasł...) Jeśli podobają ci się takie właśnie historyczno-przygodowe pozycje to wydaje mi się że powinnaś polubić "Bizancjum" stephena Lawhead'a i "Dzieci graala"/"Krew królów" Petera Berlinga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blesia Re: Egipcjanin Sinuhe - M.Waltari IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 16:13 bardzo mi sie podobala Odpowiedz Link Zgłoś
matatek Re: Egipcjanin Sinuhe - M.Waltari 02.12.04, 18:37 cudowna, magiczna książka... za kilka lat znów przeczytam... Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_snooker Re: Egipcjanin Sinuhe - M.Waltari 02.12.04, 23:27 :)))) "Twoja mowa jest dla mnie jak brzęcznie much" Ja czy tam Egipcjanina średnio 3-4 razy w roku Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Egipcjanin Sinuhe - M.Waltari 03.12.04, 01:35 Jedna z 10 ksiazek ktora zabralabym na bezludna wyspe. Pierwszy raz przeczytalam ja majac 12 lat, odtad czytam co roku. Podobal mi sie tez "Mikael" i "Czarny Aniol" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opty Re: Egipcjanin Sinuhe - M.Waltari IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.04, 08:26 Mnie też się podobała, niedawno kupiłam sobie do swojej biblioteki (wyd. Książnica). Co za wyobraźnia! Waltari świetnie opowiada. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_snooker Re: Egipcjanin Sinuhe - M.Waltari 03.12.04, 12:57 Też lubię Mikael'a ale egipcjanin lepszy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martttita Re: Egipcjanin Sinuhe - M.Waltari IP: 195.205.189.* 03.12.04, 12:01 super książka, jaedna z lepszych jakie w życiu czytałam, nie pogniewałabym sie gdyby znalazła sie w kolekcji gazety , bo jeszcze stać mnie byłoby wydać na nia 15 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
jot6 Re: Egipcjanin Sinuhe - M.Waltari 03.12.04, 15:29 A nikt nie czytał "Turmsa nieśmiertelnego"? Dla mnie jest tak samo wciągająca jak "Egipcjanin"! Szczerze polecam. Poza tym - Waltari jest też autorem kryminałU "Krwawy ślad"' taki sobie, i powieści "Obcy przyszedł na farmę", również niezłe są jego dłuższe opowiadania w zbiorku "Coś w czlowieku". W swoim czasie obiło mi się o uszy,a raczej o oczy,że w pośmiertnych papierach Waltariego znaleziono pierwszą część "Anioła", jeśli to prawda,to może przetłumaczą i wydadzą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cfx Re: Egipcjanin Sinuhe - M.Waltari IP: 217.11.133.* 03.12.04, 15:34 Przeczytaj "Cztery wieczory". Waltari opisuje tu swoje pisanie Egipcjanina. Odpowiedz Link Zgłoś
dvoicka Re: Egipcjanin Sinuhe - M.Waltari 04.12.04, 00:20 na tym forum chyba nie wypada pytac czy ktos czytal te ksiazke ja tez uwazam ja za jedna z najwazniejszych jakie przeczytalam ale chyba nie potrafilabym przeczytac kilku jego powiesci pod rzad, sa bardzo "obciazajace" troche mi zal, ze ciagle wznawiane sa jego powiesci historyczne a pozostale jego ksiazki sa dosc trudno dostepne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan? Re: Egipcjanin Sinuhe - M.Waltari IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 01:44 Waltari za całokształt ma u mnie prywatną nagrodę,ale przygodę z nim zainicjował Egipcjanin .REWELACJA ! Oprócz tego że czyta sie lekko i szybko to jescze trafiaja sie prawdziwe perełki w prosty sposób pokazujące prawdę świata.vide : "chiałbym byc żołnierzem.." p.s. Cytat " twoja mowa jest dla mnie jak brzęczenie much "tez jest jednym z moich ulubionych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysio Re: Egipcjanin Sinuhe - M.Waltari IP: 195.136.191.* 05.12.04, 16:08 Ksiazka rewelacyjna. czytałem w szkole podstawowej, czyli kilka lat temu "ładnych' polecam gorąco z gliwic Odpowiedz Link Zgłoś
weatherwax Re: Egipcjanin Sinuhe - M.Waltari 07.12.04, 01:35 To jest ksiązka, która przywróciła mi wiarę w powieść. Wydawało mi się kiedyś, że szkoda czasu na powieści i czytałam jedynie literaturę popularnonaukową, reportarze, eseje. Mikma Waltari swoim Egipcjaninem udowodnił mi w jak ogromnym byłam błędzie. Rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś