Dodaj do ulubionych

Szukam porywajacej lektury

IP: *.icpnet.pl 15.12.04, 22:09
Od kilku tygodni nie przeczytalem nic wartosciowego, szukam czegos porywajacego i wartosciowego zarazem. Moje ksiażkowe klimaty to Cortazar (genialna Gra w Klasy czy Model do składania), Kafka, Remarque (ale to dawniej choc wracam do niego). Prosze o sugestie.
Obserwuj wątek
    • kampysia Re: Szukam porywajacej lektury 15.12.04, 22:26
      Moze "Opowiadanie" Cortazara?
      • karolinka_k10 Re: Szukam porywajacej lektury 15.12.04, 22:30
        "Opowiadania" Cortazara - wysmienite!cudowne!
    • Gość: itek Re: Szukam porywajacej lektury IP: *.pomorzany.v.pl 15.12.04, 22:30
      a co uwazasz za bezwartosciowe?? twoje typy sa skrajnie rozne i nic nie mowia o
      twych preferencjach. moze to czego nie cenisz pomoze...
      • Gość: Ravic moje typy sa skrajne IP: *.icpnet.pl 15.12.04, 22:49
        coz, nie chcialbym sie ograniczac a szukam czegos co mnie porwie choc wiem ze to pojecie wzgledne
        • Gość: itek Re: moje typy sa skrajne IP: *.pomorzany.v.pl 15.12.04, 22:55
          zatem napisz czego nie cenisz zeby nie rzucac tytulami bez sensu (dla ciebie)
          • Gość: Ravic czego nie cenie IP: *.icpnet.pl 15.12.04, 23:08
            otoz literatury ciezkiej typu Chlopi, Nad Niemnem; szukam czegos blyskotliwego, inteligentnego, rzucajacego na kolana- przeciez kazdy kto czyta, zna kilka takich ksiazek, o cos takiego mi chodzi
            • karolinka_k10 Re: czego nie cenie 15.12.04, 23:17
              Polecam Ci takze "Polbrata" Christensena - wspaniala ksiazka i bedziesz mogl
              rozkoszowac sie nia dosc dlugo, bo ma prawie 800 stron!
              Poza tym, polecam cos z innej beczki, a mianowicie literatury japonskiej:
              Abe Kobo "Kobieta z wydm" - naprawde niezwykle, przeczytaj kiedys koniecznie!!!
              • Gość: nemi Re: czego nie cenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.04, 21:10
                ale jazda! właśnie przeczytałam, że szukasz czegoś błyskotliwego co rzuci na
                kolana i pomyślałam o Półbracie i chciałam napisać, a widzę, że karolinka mnie
                ubiegła
                ja również gorąco polecam i duży plus, że długaśna, bo nie chce się żeby się
                skończyła
            • Gość: itek Re: czego nie cenie IP: *.pomorzany.v.pl 15.12.04, 23:21
              np. taka dziesiatka
              1.Dostojewski-Zbrodnia i kara
              2.Conrad-Jadro ciemnosci
              3.Coetzee-Hanba
              4.Kapuscinski-Cesarz
              5.Mann-Czarodziejska gora
              6.Marquez-Zla godzina
              7.Kundera-Zart
              8.Tolstoj-Anna Karenina
              9.Llosa-Miasto i psy
              10.Hesse-Wilk stepowy

wszystko to naprawde porywajace lektury
              pozdr.
    • kampysia Borges 15.12.04, 22:59
      Mnie porwaly "Fikcje" Borgesa, choc to opowiadania specyficzne, bo niemal bez
      akcji. Ale jakos moj analityczny umysl upodobal je sobie, zwlaszcza "Tlon,
      Uqbar, Orbis Tertius" i "Ogrod o rozwidlajacych sie sciezkach" - podoba mi sie
      jakas taka pedanteria Borgesa...
    • elfhelm Saramago! 18.12.04, 22:28
      1. miasto ślepców - portugalskiego komunisty (fee... ale książka świetna!!!),
      2. lot nad kukułczym gniazdem Keseya,
      3. paragraf 22 Hellera,
      4. leciutka wciągająca literatura Grishama (zwłaszcza Komora, Testament, Czas
      zabijania i Ominąć święta),
      5. z kolekcji GW - Ja Klaudiusz Gravesa, Dżuma Camusa i w sumie wiele innych :)
    • Gość: bezlilak Re: Szukam porywajacej lektury IP: *.aster.pl 18.12.04, 23:39
      Może "Wyznania gejszy" Artura Goldena ?
      • Gość: bezlilak Re: Szukam porywajacej lektury IP: *.aster.pl 18.12.04, 23:59
        Bardzo na czasie byłaby "Opowieść wigilijna" Karola Dickensa. Może nie jest
        porywająca, ale na pewno wartościowa, skłania do refleksji.
    • kampysia Re: Szukam porywajacej lektury 19.12.04, 00:27
      "Ksiega San Michele" Axel Munthe
    • jeremiad Re: Szukam porywajacej lektury 19.12.04, 03:09
      "Golem" Gustav Meyrink
    • myszowataa Re: Szukam porywajacej lektury 19.12.04, 16:37
      "Weronika postanawia umrzeć" , "Alchemik" , "Piąta góra" , "Na brzegu rzeki
      Piedry usiadła i płakałam..." , "11 minut" wszystko to autora Paulo Coelho.
      Naprawde szczerze polecam :)
    • nona_n Re: Szukam porywajacej lektury 19.12.04, 18:00
      podobnie jak Karolinka - polecam Połbrata Christensena.. Niesamowita książka..
    • Gość: P.S.J. Porywającej? "Porwanie w Tiuturlistanie"! (n/txt) IP: *.itpp.pl 20.12.04, 13:10
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka