ry.bk.a Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 07.01.05, 00:57 1. "Idiota" 2. "Sklepy cynamonowe" & "Senatorium.." 3. "Ocalenie" ale to typy tylko na dziś wieczór.. jutro będą inne.. nie pojmuję idei wątku.. przecież tak się nie da ><(((*> Odpowiedz Link Zgłoś
anetkarobert Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 14.01.05, 17:21 Ale czyje "Ocalenie"? Odpowiedz Link Zgłoś
korsykanin Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 14.01.05, 19:07 j.jones - stąd do wieczności w.łysiak - asfaltowy saloon a.dumas - trzej muszkieterowie kolejnośc książek przypadkowa Odpowiedz Link Zgłoś
en.door.fina Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 14.01.05, 19:08 anetkarobert napisała: > Ale czyje "Ocalenie"? Conrada of course :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ry.bk.a Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.icpnet.pl 18.01.05, 17:31 Jasne, że Józefa Korzeniowskiego :))) Odpowiedz Link Zgłoś
tanczacy.z.myslami Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 01.03.05, 10:47 Nie jasne :) Józef Korzeniowski i Józef Conrad-Korzeniowski to dwaj różni pisarze, sprawdź w encyklopedii :D Odpowiedz Link Zgłoś
ry.bk.a Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 01.03.05, 17:25 tanczacy.z.myslami napisał: > Nie jasne :) Józef Korzeniowski i Józef Conrad-Korzeniowski to dwaj różni > pisarze, sprawdź w encyklopedii :D wiem o tym bałwanku ><(((*> Odpowiedz Link Zgłoś
ry.bk.a Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 24.02.05, 18:44 ry.bk.a napisała: > 1. "Idiota" > 2. "Sklepy cynamonowe" & "Senatorium..":))) nasenne sanataoria, nasanne sentoria, bazsenne senetoria, nesenne sanetoria.. ...pełne patrialchalnej powagi, ułożone podług starszeństwa, uszeregowane podług pokoleń i descendencji... ale nocą wyłamywała się buntownicza, sukienna marność... obudziła się z twarzą mokrą od łez; śniło się jej bardzo wyraźnie, że Lingard ubrany w kolczugę, z gołą głową – przypominający jakby krzyżowca – odchodził od niej... i szturmowała niebo w pantomimicznych tyradach... w głąb fantastycznego krajobrazu... śpieszyła się, aby go doścignać... w lucyferycznych improwizacjach... lecz tłum barbarzyńców w olbrzymich turbanach rozdzielił ich w ostatniej chwili... wezbrany ciemnym sortymentem zimowego towaru, jak gdyby całe hektary lasów ruszyły z miejsca wielkim, szumiącym krajobrazem... straciła go z oczu na zawsze w zamęcie okropnej burzy... mroczniał i cofał się do swych ciemnych rezerwatów, niedostępny i mrukliwy w swym sukiennym mateczniku...przestraszyło ją najbardziej to, że nie mogła dojrzeć jego twarzy... walili po nocach drewnianymi cepami, w głuchą ścianę bali... wtedy właśnie zaczęła płakać nad swym ciężkim losem... gdy się obudziła, łzy spływały jej jeszcze po policzkach... Odpowiedz Link Zgłoś
tomkan20 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 07.01.05, 17:38 Exupery Ziemia planeta ludzi Orwell Rok 1984 Bachman Wielki marsz Odpowiedz Link Zgłoś
luciamdb Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 08.01.05, 23:12 trudne, ale stwierdzilam ze bede kierowac sie jednym, musza to byc ksiazki ktore za kazdym razem gdy je czytam wzruszaja czy zaciekawiaja, i powiem w kolejnosci w ktorej przyjd ami do glowy : 1 Mi planta de naranja Lima (Moj kwiat pomaranczy Lima)(chyba), autora nie pamietam. 2. Władca pierścieni, Tolkien 3. Imie róży, Umberto Eco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: needy Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.elomza.pl / *.elomza.pl 14.01.05, 13:25 1. Rozmowa w "Katedrze" 2. Ksiega smiechu i zapomnienia 3. Wilk stepowy Odpowiedz Link Zgłoś
luciamdb Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 14.01.05, 15:54 juz wiem jak sie nazywa pierwsza pozycja "Moje drzewko pomarańczy"Jose de Vasconsuelos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 15:00 Wichrowe Wzgórza Wielki Gatsby Homo Faber Odpowiedz Link Zgłoś
madryt3 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 25.07.05, 23:53 WILK STEPOWY Hesse'a PRZYBYSZ Z NARBONY Stryjkowskiego BATALION CZOŁGÓW Skvorecky'ego Odpowiedz Link Zgłoś
iwka_j Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 08.01.05, 23:21 1. "bialy statek" 2. "prawiek i inne czasy" 3. "madame" Odpowiedz Link Zgłoś
melaine_koina Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 26.06.05, 13:08 tez uwiodla mnie Madame. Musisz koniecznie przeczytać Melancholię Marka Bieńczyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedziela Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 11:28 1. Mag 2. Solaris 3. Wicehrabia przepolowiony, Baron drzewolaz, Rycerz nieistniejacy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poison Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.dami.pl / *.dami.pl 11.01.05, 14:02 PORTRET DORIANA GRAYA (Oscar Wilde) MISTRZ I MAŁGORZATA (Michaił Bułhakow) W POSZUKIWANIU STRACONEGO CZASU (Marcel Proust) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.acn.waw.pl 11.01.05, 14:15 Chlopi Wladca Pierscieni potem jest niestety dluuugo nic i cala masa ksiazek Jedna z nich sa wspomnienia Mandelsztamowej. Uzasadnienie dwie pierwsze pozycje : tam po prostu jest to, co najwazniejsze w zyciu moze czlowiek przezyc- wszelkie malosci i wielkosci, upadki i triumfy Mandelsztamowa pozwolila mi zrozumiec( najbardziej jak tylko moze zrozumiec osoba, ktora sama tego nie przezyla) stalinizm i mentalnosc ludzi w stalinizmie. Serdecznie polecam milosnikom Mistrz i Malgorzaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina_20 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.pl 12.01.05, 19:10 1.Chlopi 2. blaszany bebenek 3. niebianska plaza Garlanda + tajemniczy ogrod bo to ksiazka mojego dziecinstwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.acn.waw.pl 16.01.05, 20:28 Jakze sie ciesze, ze niezrozumialych dla ogolu wariatunciow -fanow Chlopow jest wiecej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonzo Moje typy IP: *.crowley.pl 12.01.05, 20:47 Nie da się trzech - kolejnosc przypadkowa: - "Mistrz i Małgorzata" - ksiązka nigdy się nie nudzi - "Kubus Puchatek" - niedawno odkryłem go na nowo - "Zapiski oficera armii czerwonej" Sergiusza Piaseckiego - wszystko tam jest zabawne do czasu jak sobie człowiek zda sprawe że tak było - "Ja Klaudiusz" + "Klaudiusz i Messalina" Graves'a - "Buszujący w zbożu" Salingera - "Tortilla Flat" humor rodem z Kubusia Puchatka w wersji człowieczej - "Zdążyć przed Panem Bogiem" Hanny Krall niesposób nie polecić książek z okresu wczesnej mej młodości serie książek Agaty Christie, Artura C. Doyle'a, Zbigniewa Nienackiego czy twórczość Juliusza Verne'a. Osobiście polecam również młodszym czytelnikom Adama Bahdaja oraz C.S. Lewis seria zaczynająca się od "Lew, czarownica i stara szafa" ostatnio zauroczyła mnie książka Tatiany Tołstoj "Kyś" - gorąco polecam Odpowiedz Link Zgłoś
gentiana Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 13.01.05, 09:58 1. Oskar i Pani Róża 2. Lato Leśnych Ludzi 3. Trylogia Odpowiedz Link Zgłoś
ks40 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 14.01.05, 13:47 "Mania Lazurek" (to z dzieciństwa) "Królowie przeklęci" (to od dzieciństwa do teraz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aquila Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.padew.sdi.tpnet.pl 14.01.05, 20:38 Wilk Stepowy H. Hesse Nieznośna lekkosc bytu M Kundera Mały książe i jeszcze pare innych Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death ... 15.01.05, 23:29 nie wiem czy najlepsze, ale na pewno takie o których trudno mi było zapomnieć: 1) "Portret Doriana Graya" O.Wilde 2) "Mag" J. Fowles 3) "Przebudzenie" A.de Mello Odpowiedz Link Zgłoś
iselin Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 15.01.05, 23:41 Tylko trzy? To będzie trudny wybór. 1. 'Statek' Waldemara Łysiaka. 2. 'Aura' Carlos Fuentes. 3. 'Gra w klasy' Julio Cortazar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morek Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.05, 00:04 kiszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatka Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 16.01.05, 09:15 Trzy naj...księżki, jakie przeczytałam to : 1. Cała seria Jeżycjady 2. Proces 3. Wilk stepowy 4. Gra w klasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.05, 10:47 1.Działa Nawarony 2.Mistrz i Małgorzata 3.Achaja - 3 tomy, autorstwa Andrzeja Ziemiańskiego, jakby ktoś nie wiedział ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: groniu Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: 212.160.185.* 16.01.05, 15:23 1."Dziewczynka w czerwonym plaszczyku" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f_fan Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.is.net.pl 16.01.05, 17:10 Pierwsze i niesmiertelne na mojej liście: 1. Władca Pierścieni z Hobbitem i Silmarilionem 2. Mistrz i Małgorzata 3. Potop Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abrakadabra Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.05, 21:19 najczesciej wracam do "Gry szklanych paciorków"H.Hesse najbaradziej wzruszam sie przy "Miłość w czasach zarazy"(alternatywnie to "Wyspy na golfsztormie" albo "Dzikie palmy") najbardziej lubię "Wahadło foucalta" a oprócz tego z 50 innych.... Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 16.01.05, 22:04 "Czyż można zamknąć świat w skorupce orzecha"? Morze tytułów "napływa" mi do głowy ... Z wielu m.in.: niepowtarzalny "Mistrz i Małgorzata" za głównych bohaterów-nieśmiertelnych kochanków, których nie imały się nawet moce piekielne oraz za behemocią przekorę,słodko-gorzka "Śmierć pięknych saren" za powab języka i nostalgiczne wspomnienie dziecięctwa , B.Schulza "Sklepy cynamonowe" za barokowy labirynt słów, wspomnień, kresową utopię czyniącą niezwykłym senne miasteczko jakich było wiele. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mańka Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.05, 01:32 Kolejność przypadkowa: 1. Wielki Gatsby 2. Mistrz i Małgorzata 3. Przeminęło z wiatrem Odpowiedz Link Zgłoś
zgapciaa Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 17.01.05, 01:55 "GREK ZORBA" "BÓG RZECZY MAŁYCH" "JESIEŃ W PEKINIE" Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_kolyska Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 17.01.05, 08:58 1. O miłości i innych demonach (GGMarquez) 2. Mikołajek (for-ever:)) 3. Listy (SPlath) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosha Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.05, 10:24 1. Władca Pierścieni 2. Sto lat samotności 3. mam jeszcze dużo książek a zajmują trochę więcej niż jedno miejsce więc nie wpisuje nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 11:20 1. rok 1984 (G.Orwell) 2. Ubik (Philip Dick) 3. Mistrz i Małgorzata (Michaił Bułhakow) lubie takze "na zachodzie bez zmian" w ksiazkach "sedno sprawy" i "Dzuma" podobala mi sie sala idea ale zdecydowanie nie styl. Odpowiedz Link Zgłoś
keleris5 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 18.01.05, 11:38 1.Proces 2.Touluse-Lautrec 3.Boska komedia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 13:26 biesy hrabia monte christo sto lat samotności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 16:28 Najlepsze książki mojego życia: 1.Tadeusz Czajka " Rozmowy z Mateuszem" 2. Tadeusz Czajka "Twój i mój świat" 3. Ryszard Kapuśćiński " Podróże z Hedorodem" Odpowiedz Link Zgłoś
avers1 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 19.01.05, 16:54 Czarna Bibl, Daleko od ludzi, Rozmowy z Katem Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka201 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 19.01.05, 22:53 CZARODZIEJSKA GORA SPOZNIENI KOCHANKOWIE MALOWANY PTAK Odpowiedz Link Zgłoś
kean Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 20.01.05, 12:44 bardzo pouczające sa ksiązki: 1.joseph murphy 2.paulo coelho 3.martin gray i william whartona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biljana Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.08.05, 21:54 kean napisała: > bardzo pouczające sa ksiązki: > 1.joseph murphy > 2.paulo coelho > 3.martin gray > i william whartona wiem ze de gustibus non disputandum est, ale nie moge sie powstrzymac:) wiec komentuje: tak, baaaaaaaardzo sa pouczajace:) Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 20.01.05, 15:12 To i ja się dołączę: Cortazar "Gra w Klasy" Łysiak "MW" "Czarodziejskie Baśnie Pani d'Aulnoy" ( to z dzieciństwa,ale pamiętam do tej pory) Aktualnie czytam "Półbrata" Christensena i myslę, że jak skończę, to też wejdzie do ulubionych. Poza tym myslę, że jak bym rzuciła okiem na półki z ksiązkami to 5 razy zmieniłabym zdanie i nie mogłanbym sie zdecydować:-) A co do najgorszych to "Spóźnieni kochankowie" i "Na brzegu rzeki Piedry... innych książek tych autorów nie byłam juz w stanie ptrzeczytac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harpia 46 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.microchip.net.pl 26.02.05, 21:33 Wzgórze błękitnego snu Dzikowy skarb Twierdza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magia Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.chello.pl 20.01.05, 23:46 Regulamin tłoczni win - Irvinga Sto lat samotności - Marqueza Statek - Łysiaka Odpowiedz Link Zgłoś