agmusz Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 22.06.05, 20:50 Jose Donoso "Ta niedziela" Jorge Amadao "Tereza Batista wojowaniem zmęczona" Margaret Atwood- wszystko:) Thomas Pynchon "49 idzie pod młotek" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaylene Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 13:27 Ja uwielbiam ksiazki optymistyczne- Woodhouse Pełnia ksiezyca Wielce unizony Jeeves i Dewiza Woosterow,Przed wojna podobno wyszlo wiecej ksiazek W.Ciagle sie wybieram w tej sprawie do czytelni.Ale ta bieżaczka.. Poza tym Lemoine Kochane malenstwa,wymieniona tu Shirley Jackson i Evanovitch. Z innej polki tez urzekl mnie w swoim czasie Wielki Meulnes. Czytalam taki mily pachnacy plesnia egzemplarz z malej biblioteki,drewnianej,ze skrzypiacymi podlogami ... Odpowiedz Link Zgłoś
weatherwax Aristoi 07.07.05, 17:35 A kto czytał : Walter Jon Williams "Aristoi"? To już chyba zupełnie nieznane?... Odpowiedz Link Zgłoś
jjz.109 Antal Szerb i Jeremi Bożkowski 07.07.05, 22:13 - "Legenda Pendragonów" Antala Szerba, którą autentycznie znalazłem na śmietniku. - kryminały o sierżancie Fidybusie i poruczniku Karbolku Jeremiego Bożkowskiego (choć przypuszczam, że to kolejny pseudonim Ireny Kuhn vel Joanny Chmielewskiej). tylko trzy się ukazały, specjalnie sprawdzałem w Bibliotece Narodowej, przejechawszy pół Polski, co zakrawa na wariactwo, przyznacie? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija kurzy się w bibliotekach IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.07.05, 00:51 "Po tamtej stronie" Alfreda Kubina. Mało znana, a ważna książka austriackiego malarza i grafika. Budziła zachwyt MAxa Broda, a u nas mało kto ja zna :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 12:21 "błękitny zamek" Lucy Maud Montgomery - to najlepsza jej książka jaką czytałam!!! (a czytałam ich ok.30) i jedna z najlepszych jakie w ogóle znam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: *.elblag.dialog.net.pl 09.07.05, 01:15 MAło znany Błękitny zamek????? Odpowiedz Link Zgłoś
rumka Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 01.12.05, 21:27 To niemozliwe, żeby przeczytac tyle książka ! ?!? Odpowiedz Link Zgłoś
kilgore-trout Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 04.08.05, 21:40 Priestleya "Poza miastem" oraz "Londyn". Owen Tuby i Cosmo Saltana to prawdziwi macherzy... :-) No i można się dowiedzieć co to jest imagistyka społeczna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaanka Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: *.imp.lodz.pl / *.imp.lodz.pl 05.08.05, 07:58 Ja dołączam jeszcze gawędy Janusza Makarczyka - zwłaszcza z "cyklu kobiecego" - "13 kobiet", "Kobieta zawsze płaci", "Po prostu kobieta" oraz dodatkowo "Widziałem i słyszałem" czy "Siostra zjedzonego człowieka". Stanowczo za mało obecnie znane a przeciez są tak urzekające, egzotyczne i jak najbardziej godne przeczytania:) Oraz: - "Księga prawd ostatecznych" Roberta Rankina - totalnie zakręcona - "Mistrzyni przypraw" Chitra Banerjee Divakaruni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: notka Makarczyki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 12:38 ...to są cuda gawędziarstwa. "Siostra zjedzonego człowieka" jest wyborem z poprzednich wymienionych (czyli powtórką) ale do Makarczykowych delicji dorzucę jeszcze "Diabeł jest męskiego rodzaju" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konstantinou Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 05.08.05, 13:11 Steve Erickson, Drzwi numer pięc - dziwaczne, halucynacyjne i hipnotyzujące. Przeniosła mnie ta książka (czy raczej - ta pozycja, zarówno książkowa, jak i... medytacyjna? z Kamasutry?;-)poza granice codziennej, tak zwanej zwyczajnej recepcji rzeczywistości. Literackie LSD, bym powiedział... Aha, nie mylic ze Stevenem Ericksonem, autorem epickiej sagi fantasy (Malazjańska Księga Poległych, czy coś w tym stylu). Innym nietypowym, a przez to może szerzej nieznanym autorem, którego naprawdę polecam jest Michael Swanwick, Brytyjczyk mający na polskim rynku wydawniczym bodajże dwie przetłumaczone rzeczy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konstantinou Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 05.08.05, 14:16 Jean Genet - Dziennik złodzieja (życie na marginesie opisane mieszaniną stylów - klasyczna w swej urodzie fraza mieści w sobie brutalnośc opisywanego środowiska i poetyckośc autorskiego odbioru świata), Mervyn Peake - Tytus Groan (świetny, malarski język, niesamowita sceneria, intrygujące postacie, a wszystko przyprawione specyficznym angielskim humorem). Ta ostatnia książka wydana jakiś czas temu przez Zysk chyba, ale kosztuje ponad 40 zł, natomiast widziałem starsze wydanie w dwóch antykwariatach na przeciwległych krańcach Polski - obydwa egzemplarze miały identyczną cenę ośmiu złotych. Interesującą zapomnianą pisarką (a jeszcze w 1993 polski Pen Club uhonorował ją swoją nagrodą) jest Jadwiga Żylińska, rocznik 1913, z której twórczości warto zapoznac się z Gospodą samobójców, Grą w tarota (polecał ją kiedyś Andrzej Sapkowski, książkę, nie grę...;-), Wyspą Dziwnego Żartu oraz z Kapłankami, amazonkami i czarownicami. Opowieściami z neolitu i epoki brązu - piękne literacko portrety kobiet żyjących w okresie matriarchatu. Literaturę przez nią pisaną cechuje, podobnie jak u Teodora Parnickiego, którego książki również mnie fascynują, specyficzne podejście do historii: autorka bywa ironiczna i przewrotna a zanurzając się w jakąś epokę historyczną, uwzględnia ówczesne wyobrażenia na temat rzeczywistości, stąd elementy fantastyczne, które jednak dla ludzi danego czasu fantastyczne nie były. Odpowiedz Link Zgłoś
maro30 Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 05.08.05, 17:10 Tak po łebkach, bo nie mam możliwości prześledzenia regałów: Brycht "Dancing w kwaterze hitlera", "Łzy" Strumyka, Choromański, Malicki, Perec(!), "Zapomniane światło" Demla, Cosić (!), Bulatović (jest dla mnie zagadką brak Bulatovića - a może jest znany?), "Jak być niewinnym" Illiesa, Ajvaz (wreszcie go wydali!) i Ota Filip (tego wydadzą nieprędko...)itd., itp. Oczywiście setek pozycji zapomniałem:). A dlaczego nikt nie mówi o poezji, hm? To jest dopiero niepopularne, a jakże fascynujące. Żeby odciąć się od naszego środowiska proponuję Larkina, ale on jest pewnie znany, no to niech będzie Paul Muldoon. Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
zielka Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 01.12.05, 21:49 jak juz jestesmy, to absolutnie Janosch, "Polski blues", choc z takim tytulem trudno sie dziwic, ze nikt jej nie czytal. Okladka tez nie jest zachecajaca. A jest to .... ech. "nigdy juz nie bedzie takiej machorki". :) Odpowiedz Link Zgłoś