kocia_kolyska Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 17.01.05, 09:16 "Amy Foster" J. Conrad za wspaniałą atmosferę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: recznik Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: 195.117.157.* 17.01.05, 13:21 Madeleine l'Engle (chyba dobra pisownia) : "Faldka czasu" i jeszcze jedna powiesc ("Przeciag w drzwiach" ? - tytulu dobrze nie pamietam), wydane w Polsce przez Proszynski. Niby powiastki dla dzieci, ale daja do myslenia na temat natury wszechswiata. Niestety, wydawca chyba na nich nie zarobil, wiec przestal wydawac te serie. Szkoda. Daniel Pennac "Cabot-Caboche" - tez niby dla dzieci. Nieznana w Polsce historia kundla, ktory musial wychowac sobie pania, zeby dalo sie z nia zyc. Gorzka prawda o ludziach, nie tylko o wlascicielach zwierzakow, ale za to z happy endem ! Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 17.01.05, 14:17 pewnie powiecie, ze bardzo znana ale i tak polecam, bo uwielbiam "Zabic drozda" Harper Lee.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: recznik "Pantaleon i wizytantki" Vargasa Llosy IP: 195.117.157.* 19.01.05, 13:19 Czesto ta powiesc jest pomijana w notach biograficznych tego pisarza, a szkoda, bo jest jajcarska ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruseczek Re: "Pantaleon i wizytantki" Vargasa Llosy IP: 193.109.212.* 31.03.05, 13:22 Och tak! Pantaleon najlepszy jest. Bardzo żałuję że przeczytałam go tak późno. świetnie przeprowadzona zabawa z formą i absurdalno-tragiczna fabuła. Genialna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szpaku Mark Twain Tajemniczy przybysz IP: *.direcpceu.com 17.01.05, 14:43 polecam Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: Mark Twain Tajemniczy przybysz 19.01.05, 13:24 a ja 101 reykjavik helgasona --powalajaca narracja. rozwalający nabuzowany jadem krytyki jezyk. mam trzeciego policjanta o'briena -ale n ie czytałem mam też czarną wenus a. carter -kupcie sobie warto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruseczek Re: Mark Twain Tajemniczy przybysz IP: 193.109.212.* 31.03.05, 13:24 A ja jeszcze dorzucę "niewiniątka za granicą" tego samego autora. Urocze i nie straciło na aktualności:) Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Kawabata Yasunari 17.01.05, 22:11 Subtelność tak bardzo japońska i egzotyczne piękno, senno - symboliczne... Mam na myśli "Śpiące piekności. Tysiąc żurawi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zafka Shusaku Endo, Głęboka rzeka IP: *.belchatow.sdi.tpnet.pl 26.01.05, 13:45 jedyna książka, którą przeczytałam dwa razy. I ciągle mi mało. Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Henderson, król deszczu 17.01.05, 22:12 Czy ktoś jeszcze czytuje S.Bellowa? Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: Henderson, król deszczu 17.01.05, 23:35 Ja, ale to ładnych parę lat temu. Jeszcze "Dar Humboldta". Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: Henderson, król deszczu 18.01.05, 01:15 makusia_p napisała: > Czy ktoś jeszcze czytuje S.Bellowa? Ja czytuję! Bardzo lubię "Planete pana Sammlera". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek_13 Re: Henderson, król deszczu IP: 213.17.178.* 23.01.05, 00:46 czytalem hendersona,humboldta,pana sammlera,a takze:herzog,stan zawieszenia,korzystaj z dnia,rzeczywista-wszystkie znakomite-polecam saul bellow jest swietnym pisarzem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek_13 Re: Henderson, król deszczu IP: 213.17.178.* 23.01.05, 00:57 jestem ciekaw czy czytelnicy bellowa znaja ksiazki bernarda malamuda,np.pomocnik,nowe zycie-prosze o odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: Henderson, król deszczu 24.01.05, 12:40 Gość portalu: slawek_13 napisał(a): > jestem ciekaw czy czytelnicy bellowa znaja ksiazki bernarda > malamuda,np.pomocnik,nowe zycie Czytalam kiedys "Pomocnika", ale nie pamiętam zbyt dobrze tej powieści. Odpowiedz Link Zgłoś
maro30 Re: Henderson, król deszczu 05.08.05, 16:39 Zarówno Bellow (przede wszystkim Herzog) jak i Malamud (Pomocnik i Żydoptak). Pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Zapomniany tytuł M.Eliade 17.01.05, 22:30 "Wesela w niebie", wydanie które czeka na wznowienie od 1977 r. Odpowiedz Link Zgłoś
kaye Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 18.01.05, 11:07 Z mało znanych tytułów duże wrażenie w swoim czasie zrobił na mnie "Biały Pałac" Glenna Savana. Później nakręcili na podstawie tej książki film z Susan Sarandon i Jamesem Spaderem. Też dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danny Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: *.crowley.pl 18.01.05, 14:41 "Trzeci policjant" O'Briann "Słownik chazarski" Pavić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: *.pentex.pl 22.01.05, 19:13 słownik chazarski - uwielbiam i szerzę wśród znajomych!pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oossaa Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 18.01.05, 14:50 Jeszcze: "Kompleks Portnoya " Rotha chyba "Król Olch" M. Tourniera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noida Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 22:46 AAAAAAaaaa... dlaczego tych książek jest tyle? Oprócz znanych jeszcze tyle nieznanych muszę przeczytać? Życia mi nie starczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia-majta Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 12:24 JA uwielbiam "Ród Gąsieniców" pana Kapenika, przpiekna saga, o górlach , górahc i ich zywczjach, a takze o dorstaniu z wileka doza humoru. Polecam wszystkim. Ja sie zkaochałam w tarach i caigel marze z ekiedys tam pojade. Na pocztaku ciezkao sie cyzta bo pierwsza czesc kisążkzi pisna jest gwarą, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megg Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: *.law.uj.edu.pl 19.01.05, 12:46 "Wzgórze błękitnego snu" Newerly Igor Odpowiedz Link Zgłoś
magda.gdansk Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 30.01.05, 03:32 > "Wzgórze błękitnego snu" Newerly Igor Ojezu, ja tez to uwielbiam. Piekna ksiazka, czytalam to wiele lat temu i chetnie bym do niej wrocila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: *.aster.pl 19.01.05, 14:07 Chciałem wybrać z Waszych postów jakąś interesującą pozycję do przeczytania ale zastanawiam się dlaczego w tym wątku wypowiadają się właściwie same kobiety? ( no prawie).Czy mężczyzn nie interesują mało znane a ciekawe książki? Interesują mnie również opinie i wybory mężczyzn, bo co by nie mówić ich gusta trochę różnią się od damskich ( z całym szacunkiem dla wyborów kobiet). Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 19.01.05, 14:52 Gość portalu: Jack napisał(a): >> Interesują mnie również opinie i wybory mężczyzn, bo co by nie mówić ich gusta > trochę różnią się od damskich ( z całym szacunkiem dla wyborów kobiet). A czym się róznią? Sama chętnie się przekonam. To kryterium wyboru to dla mnie coś nowego;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
pierans Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 19.01.05, 15:18 Wszystko Shirley Jackson Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 19.01.05, 17:29 pierans napisała: > Wszystko Shirley Jackson czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balladyna Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: *.adsl.tele2.no 19.01.05, 22:52 Wydaje mi sie, ze faceci nie lubia slow pelnych emfazy, mysle ze gdyby bylo "ktore wydaja mi sie naprawde niezle" - zamiast "ktore uwielbiacie" - to moze wiecej panow by sie odezwalo. (vide autor weatherwax troche ponizej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chłop Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: 195.117.151.* 25.01.05, 12:20 Steinbeck - Tortilla Flat. Autor wprawdzie znany, ksiązka trochę mniej. Kilkanaście lat temu będąc żołnierzem wypożyczyłem ten wolumin z biblioteki na terenie jednostki i mimo rozkazów odmówiłem zwrotu. Zapłaciłem. Czyn haniebny.( nie chodzi o zapłatę rzecz jasna). Bibliotekarka do mnie przy rozliczaniu : "dlaczego nie chcesz jej oddać?" ja na to "a czytała ją pani?" ona "a dasz mi szansę?" ja "nie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: *.aster.pl 25.01.05, 18:11 No właśnie takie mamy wojsko. Był rozkaz zworotu a ty co!!!! Niewykonałeś rozkazu. Rozumiem jakbyś był po lekturze James Jones'a " Stąd do wieczności" z szeregowym Prewitt'em, ale żeby tak Steinback na Ciebie wpłynął. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 12:19 rzeczywiście, mnie też urzekła "Tortilla Flat" Steinbecka. Nigdy wcześniej chyba nie słyszałam o tej ksiązce zanim ją przeczytałam. A okazała się interesujaca. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.gdansk Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 30.01.05, 03:33 Gość portalu: Jack napisał(a): > Chciałem wybrać z Waszych postów jakąś interesującą pozycję do przeczytania ale > zastanawiam się dlaczego w tym wątku wypowiadają się właściwie same kobiety? ( > no prawie).Czy mężczyzn nie interesują mało znane a ciekawe książki? > Interesują mnie również opinie i wybory mężczyzn, bo co by nie mówić ich gusta > trochę różnią się od damskich ( z całym szacunkiem dla wyborów kobiet). Bo dorosli mezczyzni w ogole niewiele czytaja. Odpowiedz Link Zgłoś
weatherwax Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 19.01.05, 17:58 Robert Penn Warren "Gubernator" Arundathi Roy "Bóg rzeczy małych" Jacek Baczak "Zapiski z nocnych dyżurów" - choć słowo 'uwielbiam' nie jest w tym wypadku najszczęśliwiej użyte... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imdis Gubernator IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.01.05, 20:41 Yes, chciałem napisać. Byłeś/aś szybszy/a. Oraz inne książki tegoż autora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lord Kotlet Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: 195.117.151.* 25.01.05, 12:05 Arundathi Roy - tak, po wielokroć. Odpowiedz Link Zgłoś
pati102 Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 21.01.05, 13:10 magda sabo (chyba tak to sie pisze) zamkniete drzwi Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 22.01.05, 04:22 A ja z innej beczki Na pewno warte polecenia sa rozne ksiazki popularnonaukowe z czarnej serii prószyńskiego. A ja polecam Johna Gribbina - większość jego książek zaczyna się od "w poszukiwaniu..." np. W poszukiwaniu kota schroedingera", "w poszukiwaniu wielkiego wybuchu" - nie trafiłem jeszcze na książkę która by tak fajnie a jednocześnie przystępnie tłumaczyła współczesną fizykę i kosmologię ( autor jest astrofizykiem). Sprawdzone nie tylko na mnie, ale i naprzyjaciołach humanistach. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: *.aster.pl 22.01.05, 12:34 Niezłe są książki Michnio Kaku ( o ile dobrze pamiętam autora). Ciekawie przedstawia problemy współczesnej fizyki, kosmologi, biologii. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 22.01.05, 17:03 Michio Kaiku chyba, tak mi sie wydaje Czytalem Hiperprzestrzeń - Prószyński to wydał kiedyś. Gribbin jest wydawany w mniej znanej serii i jest do kupienia w sklepach i na kiermaszach z tanią książką - widocznie fizyka nie leży w polu zainteresowań polakow :) Odpowiedz Link Zgłoś
weirdkittie Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 22.01.05, 08:51 "Czteropalcy" Żakiewicza. Książka dorwana w jednym z łódzkich antykwariatów za złotówkę.;-) Odpowiedz Link Zgłoś
maro30 Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 05.08.05, 16:52 Widzę, że odwiedzasz Gratkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: *.toya.net.pl 24.01.05, 15:29 Moberg-Rodzina Raskow i saga Emigranci.Wracam czesto,zwlaszcza,gdy zycie idzie mocno pod gore.Szkoda tylko,ze z Emigrantow wydano w Polsce tylko 2 tomy,reszte planowalam chociaz obejrzec w TV, ale godzina emisji byla chora zupelnie:( Z tych samych wzgledow lubie Igora Newerlego.Ale chyba wymienione przeze mnie czytadla sa nie z dzisiejszych czasow;) Odpowiedz Link Zgłoś
magda.gdansk Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 30.01.05, 03:36 Gość portalu: Nina napisał(a): Z tych samych wzgledow lubie Igora Newerlego.Ale chyba wymienione przeze mnie > czytadla sa nie z dzisiejszych czasow;) To przeczytaj jeszcze "Za Opiwarda, za siodma rzeka" Newerlego. I koniecznie "Zostalo z uczty bogow". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKK Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 01:23 Idiota Dostojewskiego, przeczytalam jednym tchem Odpowiedz Link Zgłoś
kinkygirl Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 26.01.05, 17:59 'idiota' mało znany? w porównaniu z czym? z 'potopem' sienkiewicza? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 17:26 Idiota jest świetny, szkoda ze znalazl sie troche jakby w cieniu "Zbrodni i kary"notebene genialnej,tak juz widocznie bywa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tess Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: 80.120.168.* 29.01.05, 19:41 Odpowiedz Link Zgłoś
simply.blue Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 16.02.05, 21:15 Czy Hesse jest wystarczająco mało popularny, zeby pasował do tego wątku? Mam na mysli "Trzy opowieści z życia Knulpa", książka urzekająca po prostu... Odpowiedz Link Zgłoś
iselin Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 18.02.05, 11:37 "tajemna historia" donna tartt "pamięć oczu" durvill de carde Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: 217.77.224.* 05.08.05, 11:25 Tajemna historia to jedna z najlepszych opowieści jakie kiedykoliwek czytałam!!! Kupiłam ją już parę lat temu, nikt o niej nie słyszał, a miałam straszliwa ochotę z kimś o niej pogadać... Teraz jest lepiej, bo została wznowiona i dość mocno wypromowana. Tartt napisała też drugą powieść, wydaną w zeszłym roku, Mały przyjaciel - też bardzo dobra, ma niesamowity klimat. Zachęcam!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gocha221 Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 18.02.05, 21:22 dla mnie to Caldwell. Autor zupelnie nieznany młodemu pokoleniu, do którego ja tez należę,ale moi znajomi zupełnie nazwiska nie kojarzą. Moze tu na forum "książki" jest inaczej,ale tak ogólnie to jest zupełnie nie znany. A szkoda. Moj ulubiony autor. Odpowiedz Link Zgłoś
anchan Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 17.02.05, 09:17 "Nasza Pani Radosna czyli dziwne przygody pułkownika armii belgijskiej Gastona Bodineau" Władysława Zambrzyckiego i inne tego autora. "Ucieczka do Afryki" Mirosława Żuławskiego, dzięki której dowiedzałam się, że moim ulubionym sportem jest sandałnerstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 książki Tarjei Vesaas'a 17.02.05, 13:26 nie wiem, czy uwielbiam, bardzo mi się w każdym razie podobały i zrobiły na mnie wrażenie. Są to książki Tarjei Vesaas'a, "Ptaki" i "Pałac Lodowy", który szczególnie zrobił na mnie ogromne wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: forytek Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 19.02.05, 12:13 ostatnio "Kwiaty śliwy w złotym wazonie", bo smiałam się do rozpuku przy tych frywolnych historiach, choć przy 500 stronie już lekko nużące to było... No i "Moja matka Milena i Franz Kafka" Cernej - jak nie lubie biografii, to ta jest wyborna;) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 19.02.05, 17:32 Raczej nie mało znane, tylko trochę zapomniane! Wznowić, wznowić! Powieści Carson McCullers, pisarki z amerykańskiego Południa. "Serce to samotny myśliwy", "Gość weselny" i reszta. Odpowiedz Link Zgłoś
olang Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 30.03.05, 20:07 zachęcona waszymi opiniami sięgnęłam po "Przewodnika Stada", niestety po 30 stronach dałam sobie spokój. Tak kiepsko napisanej? przetłumaczonej? książki nie czytalam od lat!Czy to tylko kwestia tłumaczenia? Aż trudno uwierzyć: prawie każde zdanie jest fatalne! Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 01.04.05, 13:27 Hm, przyznaję, że ta ksiązka znienacka po prostu mnie urzekła - pomysłem, bohaterami. Poczuciem humeoru, które lubię. Zupełnie natomiast umknęła mi jakość tłumaczenia.. Więc może "Przewodnik.." sprawił mi tyle radości pomimo swoich braków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja czytam Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: *.eltronik.net.pl 30.03.05, 21:11 Trzech panów na łódce nie licząc psa Jerome K. Jerome. Ten wspaniały angielski dowcip, czasami zupełnie niesamowity, ta suptelnośc sytuacji.czytajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 30.03.05, 21:41 wspominany T. Vesaas, Wielki Meaulnes - d'Alain-Fournier Powrot karawel - A. Antunes (i kilka innych nie tlumaczonych na polski) Three trapped tigers - G. Cabrera Infante Beton, Tak, Starzy Mistrozwie, Extinction - Th. Bernhard Raj, Oppiano Licario - J. Lezama Lima Medytacje - J. Benet Wyklad profesora Mmaa, Wyspa Hobsona - S. Themerson Swiat dla Juliusza - J. Echenique Odpowiedz Link Zgłoś
orales73 Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 31.03.05, 14:53 thrillerki: Caleb Carr - Alienista Jonathan Kellerman - wszystko z Alexem Delaware KG 200 - Bezimienny oddział Luftwaffe [nie pamiętam autora] Odpowiedz Link Zgłoś
fruwam Re: Tam gdzie wieloryby odchodza 01.04.05, 10:53 NIESAMOWITE!!! ksiazka powinna byc obowiazkowa lektura dla kazdego czlowieka. chociaz wtedy nie bylaby juz taka wyjatkowa. strasznie ciezko ja zdobyc (ostatnie wydanie ma chyba z 10 lat albo i wiecej). GORACO POLECAM!!! p.s. zabijcie mnie ale nie jestem w stanie podac nazwiska autora... wschodni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i2h2 Re: Tam gdzie wieloryby odchodza IP: 193.17.14.* 22.06.05, 13:45 Oszczędzę Cię ;-) Jurij Rytcheu "Gdy wieloryby odchodzą"- wydana bodajże w 1978 roku ( o wznowieniach nie słyszałam). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
domka1 Re: mało znane książki, które uwielbiacie... 06.06.05, 13:26 dosyć dawno czytałam ale podobały mi się i chyba nie są szczególnie znane "świece na wietrze" Kanowicz Grigorij "dziewczyna o zielonych oczach" Edna O'Brien "nathalie" Iwan Bunin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KV Re: mało znane książki, które uwielbiacie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 11:49 Krótko i treściwie: Kurt Vonnegut - Kocia kołyska Kurt Vonnegut - Sinobrody Kurt Vonnegut - Trzęsienie czasu Jacek Dukaj - Inne Pieśni Jacek Dukaj - Perfekcyjna niedoskonałość Anna Brzezińska - Wody głębokie jak niebo I niech nikt nie mówi że ci panowie/panie są już znani/znane, bo w stosunku do ich geniuszu zdecydowanie za żadko się o nich wspomina. Odpowiedz Link Zgłoś