Dodaj do ulubionych

Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycje!

• mietowe_loczki Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 08.03.05, 19:21
      "Przygody Dyla Sowizdrzała i Jagnuszka Poczciwca w Krajach Flamandzkich i Gdzie
      Indziej" Karola de Costera, ostatnie wydanie chyba z 1978 roku

nie przypominam sobie świeżego wydania "Życia seksualnego dzikich"

i, będę powtarzała z uporem maniaka, "Rachatłukum" Jana Wolkersa
      • drzewko_szczescia Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 09.03.05, 07:52
        Ja z uporem maniaka, bo na innych forach też to wałkuję :)
        ŚPIEWAJĄCA LIPKA
    • Gość: Ja [...] IP: *.pul.tke.pl 08.03.05, 20:30
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • yanga Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 09.03.05, 10:35
      Proponuję jeszcze nieco większe przedsięwzięcie: nowy przekład "Sagi rodu
      Forsythów". Stary był zrobiony przed wojną, bardzo na chybcika, każdy tom
      tłumaczył kto inny (skąd my to znamy;-).
    • joannka2 Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 09.03.05, 11:40
      "Krotka historia pewnego zartu" Chwina.
      Jak najszybciej...!
    • tees1 "Gwiazdy Egeru" 09.03.05, 11:51
    • Gość: kiniorella Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 13:53
      Droga Zdanko, przypomnij sobie proszę gdzie widziałaś wzowienie "Sławy i
      Chwały" Iwaszkiewicza, to moja ukochana książka. a mam tylko stare wydanie
      kupione na allegro, będę bardzo wdzięczna
      mój maill kiniorella@gazeta.pl
      • Gość: Zdanka Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: 194.63.135.* 12.03.05, 16:03
        Sprawdż pocztę, wysłałam Ci meila.
    • yanga Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 09.03.05, 14:40
      I jeszcze brakujące "Wilczusie" Iana Whybrow, mój wnuczek nie może się doczekać.
    • yanga Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 09.03.05, 14:49
      No dobrze, dajcie mi w łeb, ale co ja zrobię, że tak sobie przypominam na
      raty... Proszę o dwie książki Zofii Stulgińskiej: "Gruszki na wierzbie" i "Mąż
      z ogłoszenia". Parę słów o nich napisałam na wątku "książki jako autoterapia".
      • monikate Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 09.03.05, 19:30
        Stulgińską czytałam, lecz można określić to tak: "dawno i nieprawda".
        Wznowić!!
    • pilulka Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 09.03.05, 20:45
      Maria Pruszkowska...najlepiej wszystko!!!
      Ale koniecznie: "Przysle panu list i klucz" i "Życie nie jest romansem, ale..."
      • Gość: luli_l Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: *.microsoft.com 10.03.05, 17:17
        wszystko co napisał Ephraim Kishon
    • iwka_j Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 10.03.05, 19:48
      monikate,
      napisz cos prosze o Mary Wesley, bo pierwszy raz spotykam sie z ta autorka.
      jakiego rodzaju ksiazki pisze?
      pozdrowienia
      • monikate Mary Wesley 11.03.05, 17:18
        To autorka angielska, debiutowała gdzieś w połowie lat 80-tych chyba i to w
        wieku 60 lat! U nas wydawał ją głównie Prószyński w serii "Biblioteczka
        konesera". Zagapiłam się, żadnej nie kupiłam.Książki są swoistą autoterapią,
        rozprawieniem się z pewnymi wydarzeniami z dzieciństwa i młodości. Tak je
        odbieram. Np. powtarza się w nich motyw odrzucenia dziecka przez jego rodzinę.
        Niemniej są pogodne, kończą się dobrze, poza debiutem pt. "Bez kolejki". W
        stylistyce to powieści obyczajowe, wartka akcja, barwni
        bohaterowie. "Angielskie"-dystans, subtelne poczucie humoru, nienazywanie do
        końca rzeczy po imieniu. Realia współczesne, uzasadnione powroty w przeszłość.
        Co jeszcze wydano, co znam: "Rumianki w trawie", "Zwyczajne życie", "Hebe
        zaprzęgająca pawie", "Rozterki Poppy Carew". O tej ostatniej wiem, że była
        sfilmowana, nawet film na kanale Hallmark oglądałam. Wdzięczny, naturalnie, w
        stosunku do powieści płytszy.
        Pozdrawiam, Iwko!
        • monikate Jeszcze co wznowić: 11.03.05, 23:30
          Pearl Buck. Dużo czasu spędziła w Chinach, pisała o Chinach. Skojarzyło mi się
          przy czytaniu wątku o literaturze chińskiej.
          • kaiserka Re: Jeszcze co wznowić: 11.04.05, 20:55
            Chandlera, jesli nikt tego nie zrobil. A zrobil?
    • Gość: szamanka Wielkie nadzieje IP: *.lodz.mm.pl 12.03.05, 14:00
      Karola Dickensa
      • monikate Iwka... 14.03.05, 15:28
        ...gdzie Cię wcięło??
        • iwka_j monikate!!! 10.04.05, 20:41
          jestem!
          dziekuje za odpowiedz, bardzo interesujaco opisalas ksiazki Mary Wesley.
          Zapisalam sobie to nazwisko, to teraz pozostalo nam tylko czekac na WZNOWIENIE:-
          )
          jesli mowa o wznowieniach...to tak jak pisalas w pierwszym poscie, ksiazki
          Magdy Szabo musza zostac wznowione!!!! Ja wlasnie kilka dni temu mialam okazje
          przeczytac "Pilata" i jestem do dzis w "s z o k u"!!! co za wspaniala i madra
          ksiazka!!! juz tlumacze dlaczego akurat w "szoku", poniewaz postacie
          przedstawione w tej pieknej i smutnej powiesci sa tak prawdziwe, tak
          autentyczne, ze az czytelnik ma wrazenie, ze to ktos bardzo bliski, ktos z
          rodziny, babcia, dziadek... w trakcie czytania, przez wieksza czesc lektury
          czulam zimny pot na plecach, serce walilo mi jak mlotem... ze moze i ja jestem
          nieswiadomie taka jak glowna bohaterka, iza??? ona tez byla nieswiadoma swojego
          postepowania, jejku jak ja te ize rozumialam, nie molgam jej miec tego za zle,
          a jednak przezywalam szok, gdybym to ja tak postepowala... nieswiadomie...
          ufff co za ksiazka!!!!
          pozdrowienia!
          • monikate Iwko! 10.04.05, 22:49
            Witaj! "Piłat" Magdy Szabo to wspaniała książka. Iza była nieświadoma swego
            postępowania, wyalienowała się w toku życia z emocji lat młodości, z cech
            swojego charakteru. Przecież ona wtedy była całkiem inna! "Życie ją nauczyło"?
            Stała się racjonalna, pragmatyczna, chłodna. Nie umiała okazywać uczuć nawet
            najbliższym. Ich to zgubiło, ale zgubiło i ją.
            Wiesz, ja Izę też rozumiałam, lubiłam, było mi jej żal. Jednocześnie zauważam,
            że z czasem robię się coraz bardziej rozsądna. Tak, jak ona.
            Ja niedawno przeczytałam raz jeszcze wcześniejszą książkę Szabo "Świniobicie".
            Też daje popalić! Też relacje m. najbliższymi pozornie osobami.
            Pozdrawiam serdecznie!
            • iwka_j monikate... 11.04.05, 20:43
              masz racje, izy nie mozna nie lubic. wiesz ja ja nawet podziwialam, bo ona
              naprawde zawsze chciala dobrze. to takie ludzkie, ze wracajac z pracy, raczej
              czula rozdraznienie i niechec do matki i do kontaktow z nia. A zwlaszcza, ze w
              pracy miala przeciez przez caly dzien do czynienia z ludzmi, z ludzmi chyba
              zazwyczaj starszymi, bo kto choruje na reumatyzm?! gdyby pracowala np. w
              fabryce i przez caly dzien nie miala kontaktu z ludzmi, moze wtedy byloby
              inaczej?
              Ale zal mi bylo matki! Strasznie trudna sytuacja, a tak naprawde wcale nie
              trudna, a zupelnie codzienna i zwyczajna (dotyczy przeciez KAZDEGO. Naprawde
              wspaniala ksiazka!
              Przesylam pozdrowienia dla mamy i corki:-))))))))
            • kaiserka Magda Szabó 11.04.05, 20:54
              A czy ktos czytal "Staroswiecka historie"? Jesli nie to polecam.
              • monikate Iwko! 12.04.05, 16:11
                Pozdrowienia dla Ciebie i Nati! Przeczytaj, jeśli zdobędziesz inne książki M.
                Szabó. "Staroświecką historię" także polecam.
                Co do "Piłata"-rozumiałam racje obu stron. Ale mimo wszystko i ponad wszystko
                szkoda mi było Izy. Przecież i mąż wcześniej się z nią rozwiódł, nie mógł
                znieść, że jest w swej doskonałości jak maszyna. Przynajmniej on ją tak
                odbierał. A to nie tak, nie tak... Paradoks: Iza, stając się coraz lepszą
                osobą, umiejąca funkcjonować w społeczności, zaczęła być za to potępiana.
                • iwka_j monikate! 12.04.05, 18:21
                  dziekujemy za pozdrowienia!
                  ja tez rozumialam obie strony jak najbardziej!!! i zal mi bylo izy, lubie ize,
                  ale nigdy nie chcialabym byc taka jak ona!ona nie zdawala sobie sprawy z
                  niczego, nawet biedaczka nie rozumiala tak do konca, dlaczego ja maz zostawil.
                  mialam wrazenie, ze hamowana swoim perfekcionalizmem, swoja duma(?), nawet nie
                  porozmawiala z mezem o co mu wlasciwie chodzilo, dlaczego doszlo do rozwodu.
                  gdyby mu zrobila "scene", plakala, wrzeszczala to moze wtedy by zrozumiala
                  dlaczego! z drugiej strony gdyby plakala, robila "scene" bylaby bardziej ludzka
                  i wtedy moze maz by jej jednak nie zostawil???
                  Oczywiscie meza tez rozumialam....

a czytales moze "zamkniete drzwi" magdy szabo? tez podobno bardzo dobra.

ja ostatnio zakupilam duuuzo ksiazek i powstrzymuje sie ze wszystkich sil, aby
                  juz nie kupowac wiecej, tylko przeczytac te kupione:-) teraz czytam
                  reklamowany "cien wiatru" calkiem mila lektura...:-)
                  ladnie napisana, ale chyba spodziewalam sie czegos wiecej... (ale pssst
                  przeciez jeszcze nie jestem nawet w polowie:-))))
                  Pozdrowienia
                  • monikate Iwko! 12.04.05, 18:24
                    "Zamknięte drzwi"są świetne!
                    "Cień wiatru"-cóż, jestem nieco zawiedziona...
                    Przeczytaj, to pogadamy! :)))))
    • Gość: Abra Na wschód od Edenu IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 14.03.05, 16:18
      Od chwili przeczytania, czyli conajmniej 10 lat wszędzie szukam tej powieści
      Steinbecka (zorientowani się domyślą, dlaczego ;)) Jednak nie ma jej ani w
      księgarniach, ani w antykwariatach, nie natknęłam się na nią na Allegro i nawet
      w bibliotece publicznej brak, aby przynajmniej sobie przypomnieć. Czy muszą
      nakrecić remake filmu Kazana, aby ksiązka została wznowiona?
      • iselin Re: Na wschód od Edenu 14.04.05, 11:16
        Gość portalu: Abra napisał(a):

> Od chwili przeczytania, czyli conajmniej 10 lat wszędzie szukam tej powieści
        > Steinbecka (zorientowani się domyślą, dlaczego ;)) Jednak nie ma jej ani w
        > księgarniach, ani w antykwariatach, nie natknęłam się na nią na Allegro i
        nawet
        >
        > w bibliotece publicznej brak, aby przynajmniej sobie przypomnieć. Czy muszą
        > nakrecić remake filmu Kazana, aby ksiązka została wznowiona?

w empiku gdańskim widziałam ostatnio.
        Poszukaj.
    • mietowe_loczki Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 10.04.05, 20:20
      "Polszczyzna płata nam figle" Jerzego Podrackiego, wydawnictwo Medium

PS. czy ktoś ten wątek w ogóle czyta? Ktoś z wydawnictw ...
      • wqrwiony A. Kwaśniewski - Słowo na niedzielę 10.04.05, 20:46
        Słowem wstępnym opatrzył: Longin Pastusiak
        korekta i konsultacja: ks. Zygmunt Czochrowski
        • makusia_p a mnie się marzy... 11.04.05, 20:49
          Kawabata Yasunari "Głos góry"
          :)
    • Gość: Yota Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 13.04.05, 21:36
      Jarosław Borszewicz - "MROKI" , czy wogóle Ktoś to zna?
    • Gość: mariano Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: *.interkam.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 21:15
      L. DURRELL Kwartet Aleksandryjski (swego czasu, jakoś tak kilka miesięcy temu
      wysłałem zapytanie do 'Cztelnika' czy nie zamierzają przypadkiem, w nieodległej
      przyszłości, może jednak... odpisali że nie :(
      • makusia_p re: L. DURRELL Kwartet Aleksandryjski 14.04.05, 21:17
        "Kwartet" przez długie miesiące zalegał półki w centrach taniej książki, nie
        wznowią go więc szybko...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka