mietowe_loczki Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 08.03.05, 19:21 "Przygody Dyla Sowizdrzała i Jagnuszka Poczciwca w Krajach Flamandzkich i Gdzie Indziej" Karola de Costera, ostatnie wydanie chyba z 1978 roku nie przypominam sobie świeżego wydania "Życia seksualnego dzikich" i, będę powtarzała z uporem maniaka, "Rachatłukum" Jana Wolkersa Odpowiedz Link Zgłoś
drzewko_szczescia Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 09.03.05, 07:52 Ja z uporem maniaka, bo na innych forach też to wałkuję :) ŚPIEWAJĄCA LIPKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja [...] IP: *.pul.tke.pl 08.03.05, 20:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 09.03.05, 10:35 Proponuję jeszcze nieco większe przedsięwzięcie: nowy przekład "Sagi rodu Forsythów". Stary był zrobiony przed wojną, bardzo na chybcika, każdy tom tłumaczył kto inny (skąd my to znamy;-). Odpowiedz Link Zgłoś
joannka2 Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 09.03.05, 11:40 "Krotka historia pewnego zartu" Chwina. Jak najszybciej...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiniorella Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 13:53 Droga Zdanko, przypomnij sobie proszę gdzie widziałaś wzowienie "Sławy i Chwały" Iwaszkiewicza, to moja ukochana książka. a mam tylko stare wydanie kupione na allegro, będę bardzo wdzięczna mój maill kiniorella@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: 194.63.135.* 12.03.05, 16:03 Sprawdż pocztę, wysłałam Ci meila. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 09.03.05, 14:40 I jeszcze brakujące "Wilczusie" Iana Whybrow, mój wnuczek nie może się doczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 09.03.05, 14:49 No dobrze, dajcie mi w łeb, ale co ja zrobię, że tak sobie przypominam na raty... Proszę o dwie książki Zofii Stulgińskiej: "Gruszki na wierzbie" i "Mąż z ogłoszenia". Parę słów o nich napisałam na wątku "książki jako autoterapia". Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 09.03.05, 19:30 Stulgińską czytałam, lecz można określić to tak: "dawno i nieprawda". Wznowić!! Odpowiedz Link Zgłoś
pilulka Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 09.03.05, 20:45 Maria Pruszkowska...najlepiej wszystko!!! Ale koniecznie: "Przysle panu list i klucz" i "Życie nie jest romansem, ale..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luli_l Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: *.microsoft.com 10.03.05, 17:17 wszystko co napisał Ephraim Kishon Odpowiedz Link Zgłoś
iwka_j Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 10.03.05, 19:48 monikate, napisz cos prosze o Mary Wesley, bo pierwszy raz spotykam sie z ta autorka. jakiego rodzaju ksiazki pisze? pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Mary Wesley 11.03.05, 17:18 To autorka angielska, debiutowała gdzieś w połowie lat 80-tych chyba i to w wieku 60 lat! U nas wydawał ją głównie Prószyński w serii "Biblioteczka konesera". Zagapiłam się, żadnej nie kupiłam.Książki są swoistą autoterapią, rozprawieniem się z pewnymi wydarzeniami z dzieciństwa i młodości. Tak je odbieram. Np. powtarza się w nich motyw odrzucenia dziecka przez jego rodzinę. Niemniej są pogodne, kończą się dobrze, poza debiutem pt. "Bez kolejki". W stylistyce to powieści obyczajowe, wartka akcja, barwni bohaterowie. "Angielskie"-dystans, subtelne poczucie humoru, nienazywanie do końca rzeczy po imieniu. Realia współczesne, uzasadnione powroty w przeszłość. Co jeszcze wydano, co znam: "Rumianki w trawie", "Zwyczajne życie", "Hebe zaprzęgająca pawie", "Rozterki Poppy Carew". O tej ostatniej wiem, że była sfilmowana, nawet film na kanale Hallmark oglądałam. Wdzięczny, naturalnie, w stosunku do powieści płytszy. Pozdrawiam, Iwko! Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Jeszcze co wznowić: 11.03.05, 23:30 Pearl Buck. Dużo czasu spędziła w Chinach, pisała o Chinach. Skojarzyło mi się przy czytaniu wątku o literaturze chińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kaiserka Re: Jeszcze co wznowić: 11.04.05, 20:55 Chandlera, jesli nikt tego nie zrobil. A zrobil? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szamanka Wielkie nadzieje IP: *.lodz.mm.pl 12.03.05, 14:00 Karola Dickensa Odpowiedz Link Zgłoś
iwka_j monikate!!! 10.04.05, 20:41 jestem! dziekuje za odpowiedz, bardzo interesujaco opisalas ksiazki Mary Wesley. Zapisalam sobie to nazwisko, to teraz pozostalo nam tylko czekac na WZNOWIENIE:- ) jesli mowa o wznowieniach...to tak jak pisalas w pierwszym poscie, ksiazki Magdy Szabo musza zostac wznowione!!!! Ja wlasnie kilka dni temu mialam okazje przeczytac "Pilata" i jestem do dzis w "s z o k u"!!! co za wspaniala i madra ksiazka!!! juz tlumacze dlaczego akurat w "szoku", poniewaz postacie przedstawione w tej pieknej i smutnej powiesci sa tak prawdziwe, tak autentyczne, ze az czytelnik ma wrazenie, ze to ktos bardzo bliski, ktos z rodziny, babcia, dziadek... w trakcie czytania, przez wieksza czesc lektury czulam zimny pot na plecach, serce walilo mi jak mlotem... ze moze i ja jestem nieswiadomie taka jak glowna bohaterka, iza??? ona tez byla nieswiadoma swojego postepowania, jejku jak ja te ize rozumialam, nie molgam jej miec tego za zle, a jednak przezywalam szok, gdybym to ja tak postepowala... nieswiadomie... ufff co za ksiazka!!!! pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Iwko! 10.04.05, 22:49 Witaj! "Piłat" Magdy Szabo to wspaniała książka. Iza była nieświadoma swego postępowania, wyalienowała się w toku życia z emocji lat młodości, z cech swojego charakteru. Przecież ona wtedy była całkiem inna! "Życie ją nauczyło"? Stała się racjonalna, pragmatyczna, chłodna. Nie umiała okazywać uczuć nawet najbliższym. Ich to zgubiło, ale zgubiło i ją. Wiesz, ja Izę też rozumiałam, lubiłam, było mi jej żal. Jednocześnie zauważam, że z czasem robię się coraz bardziej rozsądna. Tak, jak ona. Ja niedawno przeczytałam raz jeszcze wcześniejszą książkę Szabo "Świniobicie". Też daje popalić! Też relacje m. najbliższymi pozornie osobami. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
iwka_j monikate... 11.04.05, 20:43 masz racje, izy nie mozna nie lubic. wiesz ja ja nawet podziwialam, bo ona naprawde zawsze chciala dobrze. to takie ludzkie, ze wracajac z pracy, raczej czula rozdraznienie i niechec do matki i do kontaktow z nia. A zwlaszcza, ze w pracy miala przeciez przez caly dzien do czynienia z ludzmi, z ludzmi chyba zazwyczaj starszymi, bo kto choruje na reumatyzm?! gdyby pracowala np. w fabryce i przez caly dzien nie miala kontaktu z ludzmi, moze wtedy byloby inaczej? Ale zal mi bylo matki! Strasznie trudna sytuacja, a tak naprawde wcale nie trudna, a zupelnie codzienna i zwyczajna (dotyczy przeciez KAZDEGO. Naprawde wspaniala ksiazka! Przesylam pozdrowienia dla mamy i corki:-)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kaiserka Magda Szabó 11.04.05, 20:54 A czy ktos czytal "Staroswiecka historie"? Jesli nie to polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Iwko! 12.04.05, 16:11 Pozdrowienia dla Ciebie i Nati! Przeczytaj, jeśli zdobędziesz inne książki M. Szabó. "Staroświecką historię" także polecam. Co do "Piłata"-rozumiałam racje obu stron. Ale mimo wszystko i ponad wszystko szkoda mi było Izy. Przecież i mąż wcześniej się z nią rozwiódł, nie mógł znieść, że jest w swej doskonałości jak maszyna. Przynajmniej on ją tak odbierał. A to nie tak, nie tak... Paradoks: Iza, stając się coraz lepszą osobą, umiejąca funkcjonować w społeczności, zaczęła być za to potępiana. Odpowiedz Link Zgłoś
iwka_j monikate! 12.04.05, 18:21 dziekujemy za pozdrowienia! ja tez rozumialam obie strony jak najbardziej!!! i zal mi bylo izy, lubie ize, ale nigdy nie chcialabym byc taka jak ona!ona nie zdawala sobie sprawy z niczego, nawet biedaczka nie rozumiala tak do konca, dlaczego ja maz zostawil. mialam wrazenie, ze hamowana swoim perfekcionalizmem, swoja duma(?), nawet nie porozmawiala z mezem o co mu wlasciwie chodzilo, dlaczego doszlo do rozwodu. gdyby mu zrobila "scene", plakala, wrzeszczala to moze wtedy by zrozumiala dlaczego! z drugiej strony gdyby plakala, robila "scene" bylaby bardziej ludzka i wtedy moze maz by jej jednak nie zostawil??? Oczywiscie meza tez rozumialam.... a czytales moze "zamkniete drzwi" magdy szabo? tez podobno bardzo dobra. ja ostatnio zakupilam duuuzo ksiazek i powstrzymuje sie ze wszystkich sil, aby juz nie kupowac wiecej, tylko przeczytac te kupione:-) teraz czytam reklamowany "cien wiatru" calkiem mila lektura...:-) ladnie napisana, ale chyba spodziewalam sie czegos wiecej... (ale pssst przeciez jeszcze nie jestem nawet w polowie:-)))) Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Iwko! 12.04.05, 18:24 "Zamknięte drzwi"są świetne! "Cień wiatru"-cóż, jestem nieco zawiedziona... Przeczytaj, to pogadamy! :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abra Na wschód od Edenu IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 14.03.05, 16:18 Od chwili przeczytania, czyli conajmniej 10 lat wszędzie szukam tej powieści Steinbecka (zorientowani się domyślą, dlaczego ;)) Jednak nie ma jej ani w księgarniach, ani w antykwariatach, nie natknęłam się na nią na Allegro i nawet w bibliotece publicznej brak, aby przynajmniej sobie przypomnieć. Czy muszą nakrecić remake filmu Kazana, aby ksiązka została wznowiona? Odpowiedz Link Zgłoś
iselin Re: Na wschód od Edenu 14.04.05, 11:16 Gość portalu: Abra napisał(a): > Od chwili przeczytania, czyli conajmniej 10 lat wszędzie szukam tej powieści > Steinbecka (zorientowani się domyślą, dlaczego ;)) Jednak nie ma jej ani w > księgarniach, ani w antykwariatach, nie natknęłam się na nią na Allegro i nawet > > w bibliotece publicznej brak, aby przynajmniej sobie przypomnieć. Czy muszą > nakrecić remake filmu Kazana, aby ksiązka została wznowiona? w empiku gdańskim widziałam ostatnio. Poszukaj. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 10.04.05, 20:20 "Polszczyzna płata nam figle" Jerzego Podrackiego, wydawnictwo Medium PS. czy ktoś ten wątek w ogóle czyta? Ktoś z wydawnictw ... Odpowiedz Link Zgłoś
wqrwiony A. Kwaśniewski - Słowo na niedzielę 10.04.05, 20:46 Słowem wstępnym opatrzył: Longin Pastusiak korekta i konsultacja: ks. Zygmunt Czochrowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yota Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 13.04.05, 21:36 Jarosław Borszewicz - "MROKI" , czy wogóle Ktoś to zna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariano Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: *.interkam.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 21:15 L. DURRELL Kwartet Aleksandryjski (swego czasu, jakoś tak kilka miesięcy temu wysłałem zapytanie do 'Cztelnika' czy nie zamierzają przypadkiem, w nieodległej przyszłości, może jednak... odpisali że nie :( Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p re: L. DURRELL Kwartet Aleksandryjski 14.04.05, 21:17 "Kwartet" przez długie miesiące zalegał półki w centrach taniej książki, nie wznowią go więc szybko... Odpowiedz Link Zgłoś