gepe Re: Magiczne TYTUŁY 22.08.01, 18:51 ''Imie róży'' - zdecydowanie magiczny... :) gepe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imbir Re: Magiczne TYTUŁY IP: 193.227.223.* 27.08.01, 11:13 Czy androidy marzą o elektrycznych owcach ? Gdzie wasze ciała porzucone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alcest Re: Magiczne TYTUŁY IP: 172.16.0.* / *.minrol.gov.pl 28.08.01, 17:15 Wymienię tu tytuły niezależnie od tego, czy nie zostały już przez kogoś wspomniane. Wszystkich nie można nazwać aż magicznymi, ale z pewnością ich brzmienie przykuwa moją uwagę; problem w tym, że czasem trudno może mi być odróżnić wrażenie, jakie wywiera na mnie tytuł od wrażenia, jakie wywarła książka... - "Wojna końca świata" - "Szpital Przemienienia" - "Głos Pana" - "Niebezpieczne związki" - "Człowiek bez właściwości" - "Zaproszenie na egzekucję" - "Blady ogień" - "Śmiech w ciemności" - "Lot nad kukułczym gniazdem" - "Nazwij to snem" - "Na południe od Brazos" - "Mały wielki człowiek" - "Skazany na wielkość" - "Awanturnik nieśmiertelny" - "Królestwo złotych łez" - "W poszukiwaniu straconego czasu" - "Czerwone i czarne" - "Szkoła uczuć" (ale to dzięki zmianie w tłumaczeniu; powinno byc "Edukacja sentymentalna", co nie brzmiałoby tak dobrze) - "O sztuce miłości" - "Ucieczka od wolności" - "Mieć czy być" - "Jesień średniowiecza" - "Jesień w Pekinie" - "Piana złudzeń" - "Biały Kieł" - "Wilk morski" - "Szepczący w ciemności" i wiele innych nowel Lovecrafta, np. "Kolor, który spadł z nieba", - "A teraz zaczekaj na zeszły rok" i inne tytuły Dicka, np. "Człowiek z Wysokiego Zamku", - "Piknik na skraju drogi" i inne tytuły Strugackich, - "Czarnoksiężnik z Archipelagu" (choć znów dzięki niedokładnemu tłumaczeniu; powinien być "Czarodziej z Ziemiomorza", - "Ziemia jałowa" (jw., powinien być "Spustoszony kraj") - "Przejrzystość rzeczy", - "Ludzkie, arcyludzkie" - "Smutek tropików" - "Drogi wolności" - "Dola człowiecza" - "Jądro ciemności" - "Szaleństwo Almayera" - "Opowieści niepokojące.Opowieści zasłyszane" - "Lord Jim"; żeby się nie rozpisywać, inne tytuły Conrada, - "Zbrodnia i kara" - "Wspomnienia z domu umarłych" - "Skrzywdzeni i poniżeni" - "Młodość Jasia Kunefała" - "Nagi grom" - "Ucieczka z miejsc ukochanych" - "A jak królem, a jak katem będziesz..." - "Król Obojga Sycylii" - "Tylko Beatrycze", - "Koniec "Zgody Narodów"" - "Zabij Kleopatrę!" i reszta Parnickiego - "Dwie głowy ptaka" - "Fabryka oficerów", "Ostatnią kartą gra śmierć" i parę innych tytułów Kirsta - "Wielki Gatsby", "Ostatni z wielkich", "Czuła jest noc" i reszta Francisa Scotta, - "Wściekłość i wrzask", "Światłość w sierpniu" i jeszcze parę Faulknera, - "Grona gniewu" - "Cień kata", "Pazur Łagodziciela" i reszta cyklu Wolfe''a, - "Portret artysty z czasów młodości" - "Stefan bohater" - "A View from Above" - "The Gravity''s Rainbow" - "49 idzie pod młotek" - "Śniadanie mistrzów" - "Rzeżnia numer 5" - "Mechaniczna pomarańcza" - "Nienasycenie" - "Pożegnanie jesieni" - "Śniadanie u Tiffany''ego" - "Harfa traw" - "Z zimną krwią" - "Pieśń kata" - "Opętanie" - "Miłość w czasach zarazy" - "Władca much" - "Serce to samotny myśliwy" - "Ballada o smutnej knajpie" - "Zabić drozda" - "Mieć dokąd wrócić" - "Nocny jeździec" - "To Bedlam and half way back" (ale nie, nie powinienem schodzić na poezję, bo musiałbym dodać drugie tyle) - "Sława i chwała" - "Panny z Wilka" - "Lampart" - "Podróż do kresu nocy" - "Śmierć na kredyt" - "Czarodziejska góra" - "Cichy Don" - "Błogosławieństwo ziemi" - "Spór o sierżanta Griszę" - "Martwe dusze" - "Wszyscy byli odwróceni" - "Nawrócony w Jaffie" - "Sowa córka piekarza" i reszta Hłaski - "Siekierezada" i "Cała jaskrawość" - "Zabicie ciotki" - "Sto lat samotności" - "Gra w klasy" - "Rytuały morza" - "Twarzą w twarz" - "Piekło pod pokładem" - "Kochanica Francuza" - "Ze śmiertelnego zimna" - "Wojna w lustrze" - "Mała doboszka" i parę innych tytułów Le Carre - "Świat jako wola i wyobrażenie" - "Byt i nicość" - "Człowiek zbuntowany" - "Życie niewłaściwie urozmaicone.Wspomnienia oficera wywiadu i kontrwywiadu AK" - "W dół, do ziemi" - "Ten stary złodziej" - "Popiół i diament" - "Pamiętnik z okresu dojrzewania" - "Kwiaty z drzew zakazanych" - "Podróż do źródeł czasu" - "Śmierć liberała" - "Eksplozja w katedrze" - "Według łotra" - "Królowie przeklęci" - "Noce i dnie" - "Targowisko próżności" I chyba tyle wystarczy, choc pisać mógłbym jeszczs długo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabełek Re: Magiczne TYTUŁY IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 17:44 -sklepy cynamonowe- schulza jedyna lektura którą przeczytałam z własnej nieprzymuszonej woli -acid house- tytuł filmu od razu mnie przyciągnął Odpowiedz Link Zgłoś
gepe Re: Magiczne TYTUŁY 28.08.01, 18:21 ''Między złem, a głębokim, błękitnym oceanem'' Zdecydowanie polecam - piękny, głęboki film... gepe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martin Re: Magiczne TYTUŁY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.08.01, 18:30 "Pukając do nieba bram" "Życie, wszechświat i cała reszta" Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Trumna z IKEI 10.05.02, 20:55 Trumna z IKEI - to tytul wiersza, który niedawno byl w "Przekroju" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramona Re: Magiczne TYTUŁY IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.05.02, 21:58 "Dziesiec dni, ktore wstrzasnely swiatem" "Za minute pierwsza milosc" "Miedzy ustami a brzegiem pucharu" "Straszny dziadunio" "Nienasycenie" "Niecierpliwosc serca" "Gra w klasy" "Gra w zycie" "Buszujacy w zbozu" "Nadzy wsrod wilkow" "Boje sie snow" "Orland szalony" "Zewszad bardzo daleko" "Zawsze jakies jutro" "List z tamtego swiata" "Panna z mokra glowa" "Gorzka czastka pomaranczy" "Moje drzewko pomaranczowe" "Mama lubi pomarancze" "Klotnia z lustrem" "Wesele stu tysiecy barbarzyncow" "Godzina smutku" "Oczy bez smutku" "Ktoredy do ludzi?" "Mysli nieuczesane" "Duma i uprzedzenie" "Zycie przed soba" "Pieknosc dnia" "Sukienka w kolorze blekitu" "Ale ja was kochalem" "Dolina ludzi milczacych" "Koleda proza" "Czarny tulipan" "Szkarlatna litera" "Na siedem spustow" "Brama na drodze" "Usmiech u stop drabiny" "O chlopcu z bardzo starej fotografii" "Wezelek z wiatru" "Uczepiona wiatru" "Gniazdo swiatow" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fantasia Re: Magiczne TYTUŁY IP: 62.233.138.* 12.05.02, 20:42 Boll "Zwierzenia klowna" Szczypiorski "I ominęli Emaus" Heller "Bóg wie" Barańczaka tłumaczenia ang. poezji religijnej - "Z Tobą, więc ze Wszystkim" Kundera "Śmieszne miłości" Fitzgerald "Czuła jest noc" Faulkner "Kiedy umieram" (oryginalny "lepszy" - "As I lay dying") Odpowiedz Link Zgłoś
nurni wyspy bezludne Łysiaka 18.05.02, 00:15 koniecznie trzeba przeczytać nie książkę choć też warto ale najwspanialszy na świecie wstęp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginny Re: Magiczne TYTUŁY IP: 80.48.102.* 19.05.02, 15:20 "Bóg rzeczy małych", "Nad brzegiem rzeki Piedry usiadłam i płakałam"(nie czytałam, ale tytuł jest ładny). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syrioosh Re: Magiczne TYTUŁY IP: *.ludwikowice.sdi.tpnet.pl 20.05.02, 19:32 - Blaszany bębenek - Turbot - Król Olch - Pocałunek Kobiety Pająka - Auto da fe Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a_pasikowski Re: Magiczne TYTUŁY 24.05.02, 11:15 "Moje typy": Piknik pod wiszącą skałą Do trzech razy sztuka Szewc zabija szewca Pan Samochodzik i Fantomas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kirilov Re: Magiczne TYTUŁY IP: *.wwwcache.ox.ac.uk / *.univ.ox.ac.uk 24.05.02, 14:52 Dosc frapujacym tytulem, a jednoczesnie nadzwyczajna ksiazka jest: 'Czlowiek bez wlasciwosci' Roberta Musila (wyjatkowo niedocenione dzielo) Mniej literacko, bardziej filozoficznie: 'Byt i Nicosc' Sartre'a 'Calosc i Nieskonczonosc' Levinasa Z filmow: 'Lsnienie' Kubrick'a Z cytatow (ktorych sporo sie pojawilo): 'Gdyby niebo spadlo na ziemie potlukloby mnostwo kanarkow' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ezet Re: Magiczne TYTUŁY IP: *.pkobp.pl 24.05.02, 15:17 Mikołajek i inne chłopaki Wakacje Mikołajka Joachim ma kłopoty Czy ktoś jeszcze pamięta jak Irena Kwiatkowska czytała Mikołajka w I pr Polskiego Radia - gdyby to było na CD - kupiłabym.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alinka Re: Magiczne TYTUŁY IP: 148.81.232.* 24.05.02, 15:28 Tyle tu już wymieniono różnych śliczności! Dodam: "Córka czarownicy na huśtawce" (wspomnienia z dziecinstwa, chyba Izabeli Czajki) "Poniedziałek zaczyna się w sobotę" (Strugaccy) "Wiatr z Księżyca" (literatura dla dzieci) A Gerald Durrell: "Moja rodzina i inne zwierzęta", "Moje ptaki, zwierzaki i krewni" - czyż to nie urocze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka Re: Magiczne TYTUŁY IP: *.computerland.pl 24.05.02, 16:21 "Szkoła wdzięku i przetrwania" "Ryby śpiewają w Ukajali" bardzo wdzięczne tytuły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lapina Re: Magiczne TYTUŁY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.02, 16:37 "Czarodziejska gora" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anma Re: Magiczne TYTUŁY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.02, 18:48 Pewnie to już było bo nie czytałam wszystkich postów...ale: "zaklinacz koni" "miedzu ustami a brzegiem pucharu" (tu raczej tylko tytuł bo ksiązka taka sobie) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anma Re: Magiczne TYTUŁY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.02, 18:50 Zapomniałabym..... "godzina pąsowej róży" pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kataryna Re: Magiczne TYTUŁY IP: 62.41.48.* 24.05.02, 20:09 Smierc pieknych saren Nieznosna lekkosc bytu Zostalo z uczty bogow Zycie jest gdzie indziej Napluje na wasze groby Rok niebezpiecznego zycia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominika Re: Magiczne TYTUŁY IP: *.pac812.dhs.org / 192.168.0.* 25.05.02, 09:34 "Dom duchów", wiedziałam, że muszę to przeczytać... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.R. Re: Magiczne TYTUŁY IP: *.central.susx.ac.uk / *.central.susx.ac.uk 25.05.02, 14:54 "Dark Side of The Moon" "Nie-Boska Komedia" "2001: Odyseja Kosmiczna" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loco Re: Magiczne TYTUŁY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.02, 20:07 "Wyśnione życie aniołow", "Pocztówki znad krawędzi", "Szklany klosz", "Gra szklanych paciorków", "Wielki błękit", "Tańczący z wilkami", "Mała duża Ania", "Owady podniosły skrzydła do lotu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leniuch Śniadanie mistrzów IP: *.waw.cdp.pl 25.05.02, 17:05 Kapitalne, że polskie tłumaczenie dużo bardziej pobudza, przynajmniej moją, wyobraźnię. Śniadanie mistrzów przywodzi widok tarasu śródziemnomorskiej willi, biały obrus, wina, marmury, widok na morze itp. "Breakfast of champions" kojarzy mi się raczej z duszną szatnią futbolistów, gdzie wywatowane małpoludy w..ją hamburgery. Odpowiedz Link Zgłoś
samson090281 Re: Śniadanie mistrzów 25.05.02, 21:58 L'amore nel tempo di colera! (Marquez) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sofia Re: Magiczne TYTUŁY IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 11:25 Czy ktoś już napisał: "Pachnidło" P. Suskinda? Odpowiedz Link Zgłoś
robgoblin Vian i Dick 27.05.02, 11:45 V: "Napluję na wasze groby" "I wykończymy wszystkich obrzydliwców" "Kolor trupiej skóry" D: "Płyńcie łzy moje, rzekł policjant" "Krótki, szczęśliwy żywot brązowego Oxforda" "Czy androidy marzą o elektrycznych owcach" "A teraz zaczekaj na zeszły rok" "Trzy stygmaty Palmera Eldritcha" Odpowiedz Link Zgłoś