kolejarz_zg 17.03.05, 17:34 Czy moglby ktos polecic jakies pozycje dotyczace Polinezji, Mikronezji i Melanezji? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
padma Re: Oceania 21.03.05, 22:19 Nie wiem, czy wyspa w cieśnienie między Australią a Nową Gwineą to Oceania?;) Jeśli tak, to przychodzi mi na myśl książka "Rozbitkowie" Lucy Irvine. Autorka w wieku lat dwudziestu kilku odpowiedziała na ogłoszenie "Pisarz szuka "żony" na rok pobytu na bezludnej wyspie". W rezultacie spędziła rok z nim na wyspie właśnie w tej cieśnienie, cieśnina Torres to się nazywa??? Tak jakoś mi się kojarzy. W każdym razie nie jest to opowieść w stylu Robinsona, przeżycia dość traumatyczne, wyspa trudna, brak słodkiej wody, jedzenia, choroby, prawie obcy i zupełnie inny od niej mąż. Ale pomiędzy tymi problemami niezwykle opisy przeżywania wyspy, bardzo osobista wizja przyrody i człowieka w niej. Czytadło, ale zrobiło na mnie wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejarz_zg Re: Oceania 31.03.05, 19:20 padma napisała: > Nie wiem, czy wyspa w cieśnienie między Australią a Nową Gwineą to Oceania?;) > Jeśli tak, to przychodzi mi na myśl książka "Rozbitkowie" Lucy Irvine. Autorka > w wieku lat dwudziestu kilku odpowiedziała na ogłoszenie "Pisarz szuka "żony" > na rok pobytu na bezludnej wyspie". W rezultacie spędziła rok z nim na wyspie > właśnie w tej cieśnienie, cieśnina Torres to się nazywa??? Tak jakoś mi się > kojarzy. W każdym razie nie jest to opowieść w stylu Robinsona, przeżycia dość > traumatyczne, wyspa trudna, brak słodkiej wody, jedzenia, choroby, prawie obcy > i zupełnie inny od niej mąż. Ale pomiędzy tymi problemami niezwykle opisy > przeżywania wyspy, bardzo osobista wizja przyrody i człowieka w niej. Czytadło, > > ale zrobiło na mnie wrażenie. Ciesnina Torresa to jak najbardziej Oceania, ale mnie bardziej interesuja aspekty historyczno-geograficzne, najlepiej "ubrane" w beletrystyke ;)) Tez ksiazki podroznicze. Stwierdzam jednak, ze ludzie w Polsce sie tym specjalnie nie interesuja. Dzieki wielkie za wpis. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
padma Re: Oceania 31.03.05, 21:56 Daleko, to i zainteresowanie male;) Ale tak mi sie dalej kojarzy, moze tez niekoniecznie historycznie, ale poznawczo na pewno. Oliver Sachs "Wyspa daltonistów i wyspa sagowców". Tylko znowu nie mam pewności czy dotyczy to Oceanii. Chyba tak. Autor opisuje dwie wyspy, jedna nazywa sie Guana, o ile pamietam. Na jedenj z nich znaczna czesc populacji jest daltonistami, na drugiej ludnosc dotyka czesto paraliz. Aspekt medyczny jest wazny, ale takze refleksje na temat wyspiarskiego swiata, troche ciekawych informacji botanicznych i zoologicznych... Jest tez niewielki fragment o Oceanii w "Prowadził nas los" Kingi i Chopina. Moze cos jeszcze mi sie przypomni, ale nie wydaje mi sie, zeby w Polsce w ogole za duzo na ten temat wyszlo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: Oceania IP: *.toya.net.pl 31.03.05, 20:17 Nie jestem specjalistką od aspektów historyczno-geograficznych, lecz kiedyś zafascynowały mnie wierzenia ludów polinezyjskich. Odkryłam wtedy książkę Henryki Romańskiej "Raireva. Mity, legedny i podania polinezyjskie", która pozwala z nieco innego punktu widzenia spojrzeć na tamtejszą kulturę. Zawiera ona nie tylko wymienione w tytule mity, lecz także krótkie notatki o każdym z omawianych regionów oraz obszerny szkic, innego już autora, o folklorze literackim Polinezji. Będąc z pewnością źródłem wielu ciekawych informacji, książka ta jest jednocześnie wciągającą i porywającą lekturą (jak chyba wszystkie baśnie :) Pozdrawiam i życzę miłego czytania Odpowiedz Link Zgłoś
lipa55 Re: Oceania 31.03.05, 22:02 biografie Gaugiuna ;-) i np. coś takiego gazeta.allegro.pl/show_item.php?item=46688450 Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: Oceania 03.04.05, 10:43 Bardzo polecam ksiązki Lucjana Wolanowskiego, oto lista: www.biblionetka.pl/ka.asp?id=7710 Wśród nich na pewno znajdziesz te dotyczące interesującego Cię regionu, a wszystko pisane lekkim potoczystym stylem i z humorem. Odpowiedz Link Zgłoś
tago_mago Re: Oceania 03.04.05, 15:49 Thor Heyerdahl - "Wyprawa Kon-Tiki" --- this could be the day Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaziut Re: Oceania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 18:38 "Mały świat wokół wuklanu" dr Wojciech Beben - mój wykładowca więc zapewniam, że dobrze opowiada a książka też super, oprócz tego polecam "Dziecko pokoju" Dona Richardsona, książki Bronisława Malinowksiego wiele tomów z czego najlepsza jest ponoć (nie wiem bo czytalam tylko dwie i jakies urywki) "Argonauci Zachodniego Pacyfiku" no i "Życie seksualne dzikich" , wiesz co jeszcze Margaret Mead "3 studia" czy jakoś tak, Godlewski "Tahiti najpiękniejsza", "Drogi synów słońca" itd, Ian Hogbin "Wyspa menstruujacych mężczyzn" - ale to nie wiem czy po polsku wydane jest, po angielsku na pewno, "Wikingowie Pacyfiku" Buck'a, Metge "Maorysi" - wszystkie książki sa pisane przez ludzi, którzy na tamtych terenach przebywali, więc czuje się klimat tych wysp. Pozdrawiam i miłej lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Oceania 03.04.05, 19:04 Dodam tak luzno skojarzone "Hawaje" Michenera (uzasadnienie: zaczyna sie w Polinezji, a poza tym jest to ksiazka, ktora wedlug opisu genre, ktorego poszukuje Kolejarz, bardzo pasuje, choc temat troche mniej, ale jest bardzo ciekawa!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaziut Re: Oceania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 14:06 Hawaje to jak najbardziej Oceania :- )). Odpowiedz Link Zgłoś