Gość: mk Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.02, 01:22 "Narcyz i Złotousty" Hesse "Zwrotnik Raka" i "Sexus" Miller "Rycerz Nieistniejący" Italo Calvino "Ojciec Chrzestny" Puzo i absolutna rewelacja "Słownik Chazarski" Pavić! Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha. Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen 22.08.02, 14:43 Kirinyaga Mike Resnick - bardzo madra ksiazka, standardowo Bulhakow wiadomo za co i Rok 1984. Odpowiedz Link Zgłoś
ozpol Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen 23.08.02, 06:22 Jak sie zyje dlugo to i lista moze byc przeogromna - ale mam ciagle w glowie 2 ksiazki ktore przeczytalem juz wile lat temu a ciagle sa: Nedznicy W Hugo Wladca much a co do wrazen to jak zycie lecialo: Verne Dumas czy ktos pamieta Karol May i Winettou i cala seria wszystko co z Ameryki Poludniowej I tak sie to toczylo Teraz zostaly tylko ksiazki zawodowe i co to za smutek Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Re:______________Słownik Chazarski________________ 27.08.02, 00:00 Gość portalu: mk napisał(a): > "Narcyz i Złotousty" Hesse > "Zwrotnik Raka" i "Sexus" Miller > "Rycerz Nieistniejący" Italo Calvino > "Ojciec Chrzestny" Puzo > > i absolutna rewelacja "Słownik Chazarski" Pavić! ________________________ Gdzie zdobyłeś Słownik Chazarski ? Pozdrawiam. Witek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re:______________Słownik Chazarski_______________ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.02, 20:35 Kupiłem go kilka lat temu w księgarni na warszawskiej Starówce. Wydanie I z 1993 roku. Wydawnictwo mi zupełnie nie znane, ale może te informacje ci pomogą: tCHu doM wYdawniczy 02-227 Warszawa, ul.Freta 3M3 (podany nawet telefon) 635 99 98 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sissel Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: 217.11.133.* 23.08.02, 14:11 Ksiazki dziecinstwa: 1. Bracia Lwie Serce; 2. Pollyanna 3. "Napowietrzna wioska" i "3 lata wakacji" 4. Wszyskie Anie 5. Winettou Ksiazki troche pozniejsze: 1. Martin Eden 2. caly Marquez 3. Rok 1984 4. Heban i Imperium 5. Poezja Wojaczka i Hillar S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.pl 23.08.02, 21:09 Czasy podstawówki WINNETOU - wszystkie książki o nim K. Maya Innych autorów o tematyce - Indianie i dziki zachód Wszystko Verne - a najbardzien "15-letni kapitan" Czasy liceum: Dumas (trylogia o muszkieterach), waszystko Remarque'a Teraz (pare lat po studiach) Pięcioksiąg Sapkowskiego o Wiedźminie - dopiero teraz zainteresowała mnie fantasy, najpierw przeczytałam Tolkiena ale Sapkowski górą - język, fabuła, itp. itd. Jestem pod wrażeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ellivia Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen 23.08.02, 22:50 Terż mam wrażenie ,że mało książek w życiu przeczytałam. Sa oczywiście tacy, ktorzy przeczytali jeszcze mniej ale wole sobie postawic wysoko poprzeczke. Zaczne od tego ,że ukochana ksiązka mojego dzieciństwa była seria o Mikołajku Sempe i Goscinny'ego a nastepnie cla seria o Ani z Zielonego Wzgórza i Jezycjada. natomisat gybym miała wybrac 5 ksiązek , ktore zrobiły na mnie super wrażenie, byłyby to: "Przerwana lekcja muzyki" Susanny Kaysen "My, dzieci z dworca Zoo" "Rozmowy z Katem" Kazimierza Moczarskiego "Panna Nikt" Tomka Tryzny "Śniadanie mistrzów" K. Vonneguta pozdrawiam Ellivia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baxie Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.rtk.net.pl / 192.168.104.* 24.08.02, 20:46 Łysiak był tu wspomniany - ale stanowczo nr 1 STATEK Sapkowski z Wiedźminem oczywiście a ostatnio Robert Nye - "Faust"(polecam) wogóle dużo tego było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.02, 23:11 Marcel Proust „W poszukiwaniu straconego czasu” – poraża mnie genialna poetyczność tego dzieła. Można czytać i czytać i może się to wydawać nudne, ale nagle trafia cię jakiś fragment i po prostu czujesz jak przeszywa cię dreszcz. I wtedy wydaje się, że warto było przeczytać kolejne sto stron, by trafić na to jedno zdanie. (choc niekoniecznie krótkie, bo zdania u Prousta bywaja bardzo długie. Kto czytał ten wie... ) Bruno Schulz „Sklepy cynamonowe” – to dla mnie drugi Proust – tj. poezja prozą, tyle że w stukrotnie zsyntetyzowanej formie. I ten klimat... Klimat cudownego i trochę absurdalnego snu... w którym wszystko jest piękne. Witold Gombrowicz „Ferdydurke” i „Transatlantyk” – najlepszy i najzabawniejszy styl, jaki istnieje w literaturze. Pamiętam, że pokładałem się ze śmiechu przy tych książkach. Genialne. Bułhakow “Mistrz i Małgorzata” – to była pierwsza książka, którą się zachwyciłem. Po jej przeczytaniu postanowiłem, że zostanę pisarzem. Z zazdrości. Po prostu czytałem to i myślałem sobie, że to ja chciałbym być autorem tej książki. Odpowiedz Link Zgłoś
hucz3 Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen 25.08.02, 00:07 1."Brudne czyny" - Hłaski ( i oczywiście caly Hłasko. Dla mnie to objawienie Zycia. Dziwię się, że tak mało z Was o nim wspomina). 2.Rozpacz" - Nabokova( A oprócz tego i "Lolita" i "Król, dama, walet"). 3"Kocia kołyska" - Vonneguta 4."Regulamin tłoczni win"- Irvinga (właściwie ta książka jest dla mnie prawie na równi z Hłaską - kto nie czytał, temu goraco polecam). "Podróż" - Dygata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domo Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 27.08.02, 09:34 Potrafiłbym wymienić wiele książek, których chociaż nie przeczytałem to wiem, że wywarłyby na mnie b. duże wrażenie, albo wymienić nazwy znakomitych filmów usprawiedliwiając się nieznajomością autora "książki" (co już niektórzy zrobili), ale podam tytuły tych książek, które przeczytałem i wywarły na mnie ogromne wrazenie: 1.Władca Pierścieni - J.R.R.Tolkien 2.Hobbit, czyli tam i z powrotem - J.R.R.Tolkien 3.Winnetou - K.May 4.Ogniem i mieczem, Potop, Pan Wołodyjowski - H.Sienkiewicz 5.Fundacja - I.Assimov Napisałeś, żeby wymienić 5 książek i tyle też wymieniłem, ale wybór był trudny i nie jestem pewien, czy trafny. Łatwiej byłoby mi wymienić 10 książek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.waw.cdp.pl 27.08.02, 23:35 1) Mistrz i Małgorzata - M. Bułhakow 2) Moskwa - Pietuszki - W. Jerofiejew 3) Miłość bez granic - sorry, autora nie pomnę, anglojęzyczny 4) Imię róży - U. Eco 5) Pamiętnik z powstania warszawskiego - M. Białoszewski Dodatkowo: Ptasiek - W. Wharton Piękni dwudziestoletni - M. Hłasko Modlitwa żaby - A. de Mello DLA MNIE TO LEKTURA OBOWIĄZKOWA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzndre Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: 212.182.107.* 08.09.02, 20:16 1. Mika Waltari - "Egipcjanin Sinuhe" Potem dlugo dlugo nic - ta powieść to mistrzostwo świata. 2. George Orwell - "Rok 1984" 3. Ryszard Kapuściński - "Imperium" 4. Ryszard Kapuściński - "Cesarz" 5. Gabriel Garcia Marquez - "Sto lat samotności" exequo tego samego autora "Miłość w czasach zarazy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: molk Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 08.09.02, 22:00 1. Prawiek i inne czasy 2. Dom dzienny, dom nocny 3. E.E. 4. Gra na wielu bębenkach 5. Podróż ludzi księgi 6. Szafa Kolejność przypadkowa Mówcie, co chcecie, ale tak właśnie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominika Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.rene.com.pl 09.09.02, 12:15 P.La Mure "Moulin Rouge" E.Segal "Absolwenci" M. Nurowska "Listy milości" P.Coehlo "Na brzegu rzeki Piedry usiadlam i plakalam" J.Wisniewski "Samotnosc w sieci" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anahita Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.unused.zigzag.pl 09.09.02, 12:45 niestety lub "stety" jestem osobą, na którą wywiera wrażenie co najmniej 80% pochłanianych książek... na upartego lista tych najważniejszych wyglądałaby następująco (kolejność przypadkowa): 1. Mistrz i Małgorzata 2. Wilk stepowy 3. Portret damy 4. Imię róży 5. Duma i uprzedzenie no i nie mogę ograniczyć się do piątki, bo będę miała wyrzuty sumienia! 5a. Niebezpieczne związki 5b. Sto lat samotności 5c. Isabel Allende - wszystko 5d. Zbrodnia i kara Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen 09.09.02, 20:47 Rzeczywiście czytamy to samo! Ciekawe, czy to spisek rządowy czy po prostu świadectwo wielkości pewnych dzieł? Ja spróbuję tak trochę mniej standartowo, chociaż wiele z książek tutaj wymienionych zrobiło na mnie kolosalne wrażenie takoż. 1. "Śmierć frajerom" Mario Puzo- czytałam to jak miałam może z 16 lat, ale był to dla mnie szok i książka ta ukształtowała mój światopogląd na długie lata. Czytał to w ogóle ktoś poza mną? Bo w mojej rodzinie nikt przez to nie przebrnął... 2. "Rachatłukum" John Volkers- piękna książka o miłości 3. "Pamiętnik narkomanki" jako rodzima konkurencja dla "Dzieci z Drowca Zoo" 4. Trylogia Sartre'a "Drogi wolności"- co zdanie to perła. 5. "Marcin spod dzikiej jabłoni" Farjeon Eleonor- cudowne bajki, które czytała mi mama jak byłam mała, potem sama je sobie czytałam i będę czytać swoim dzieciom i wnukom bo to po prostu majsterszyki. Aha i czy można się zwrócić z uprzejmą prośbą do wymieniających książki, żeby je pokrótce opisali? Może "Idiotę" Dostojewskiego to niekoniecznie, ale już na przykład "Słownik Chazarski"- w życiu o tym nie słyszałam a zapewne wiele tracę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luca Brasi Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.02, 14:20 noida napisała: > Rzeczywiście czytamy to samo! Ciekawe, czy to spisek rządowy czy po prostu > świadectwo wielkości pewnych dzieł? > > Ja spróbuję tak trochę mniej standartowo, chociaż wiele z książek tutaj > wymienionych zrobiło na mnie kolosalne wrażenie takoż. > > 1. "Śmierć frajerom" Mario Puzo- czytałam to jak miałam może z 16 lat, ale był > to dla mnie szok i książka ta ukształtowała mój światopogląd na długie lata. > Czytał to w ogóle ktoś poza mną? Bo w mojej rodzinie nikt przez to nie > przebrnął... > 2. "Rachatłukum" John Volkers- piękna książka o miłości > 3. "Pamiętnik narkomanki" jako rodzima konkurencja dla "Dzieci z Drowca Zoo" > 4. Trylogia Sartre'a "Drogi wolności"- co zdanie to perła. > 5. "Marcin spod dzikiej jabłoni" Farjeon Eleonor- cudowne bajki, które czytała > mi mama jak byłam mała, potem sama je sobie czytałam i będę czytać swoim > dzieciom i wnukom bo to po prostu majsterszyki. > > Aha i czy można się zwrócić z uprzejmą prośbą do wymieniających książki, żeby > je pokrótce opisali? Może "Idiotę" Dostojewskiego to niekoniecznie, ale już na > przykład "Słownik Chazarski"- w życiu o tym nie słyszałam a zapewne wiele > tracę? Też podobała mi się "Śmierć frajerom", chociaż to książka nieco nierówna, tak jakby autor trochę nie mógł się zdecydować, o czym chce opowiadać. Jednak galeria typów, dialogi i klimat kasyn, a zwłaszcza postać kontrowersyjnego pisarza (nie pamietam jak się nazywał), który ciągle się kłóci z którąś ze swoich żon, są naprawdę genialne. Zwłaszcza jeden tekst utkwił mi w pamięci: "miłość jest jak mały, czerwony samochodzik, który dostaje się na gwiazdkę w wieku sześciu lat. Jesteś tak niewyobrażalnie szczęśliwy, że nie możesz się z nim ani na chwilę rozstać. Ale wcześniej czy później odpadną mu kółka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halinka ulubione ksiazki IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.02, 16:39 "Heban","cesarz" i w ogole cały Kapusciński "Madame Mao" Anchee Min -o żonie Mao Tse-Tunga,extra seria"Wszystkie stworzenia małe i duże" Jamesa Herriota-weterynarz opowiada o swojej pracy. przeczytac koniecznie!!!!!!!!!11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaya Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.elartnet.pl / *.elartnet.pl 14.09.02, 18:50 ładna lista, nie przeczę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaya Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.elartnet.pl / *.elartnet.pl 14.09.02, 18:41 Gość portalu: Choga^_^ napisał(a): > Temat mówi sam za siebie. Znajdzie sie tyle tych książek? Zapierają dech w > piersiach? Trzymają w napięciu czy wręcz przeciwnie -wyciskają łzy albo > skłaniają do przemyśleń? Dlaczego właśnie one? Jak możecie podajcie zarówno > tytuł jak i autora :) > Pozdrawiam > Ja nie będę sie tu rozpisywać, bo zbyt mało jeszcze w swoim życiu przeczytałam, > > ale wiem że jeszcze dużo przede mną ciekawej literatury. "Sto lat samotności" G.G.Marquez - po prostu magiczna, nie da sie tego opisać, trzeba samemu przeczytać "Mistrz I Małgorzata" M.Bułhakow - chyba nie trzeba rekomendować "Gra w klasy" J.Cortazar- magiczna, trudna, ale nie można się oderwać, w dziwny sposób wciąga aż w końcu uzależnia - koniecznie "Lot nad kukułczym gniazdem" K. Kesey - fakt, że M. Forman sfilmował tę książkę, a J. Nickolson zagrał w nim główną role mówi sam za siebie "Blaszany bebenek" G. Grass - jeśli lubisz groteskę (jesli nawet nie, też warto) "Świat według Garpa" -miało być 5 ale nie potrafiłam sie ograniczyc Kolejnosć w jakiej wymieniłam książki jest jak najbardziej przypadkowa, a już w żadnym wypadku nie hierarhiczna, jeszcze tego by brakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.02, 09:01 moje 5 ksiazek to: "Sen Brunona" iris murdoch "weronika postanawia umrzec"paulo coehlo "ptasiek"whartona "matka noc"tu zawsze zapominam autora "burza"sheakespeare'a Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen 15.09.02, 12:18 Autorem książki pt. "Matka Noc" jest Kurt Vonnegut Jr. Odpowiedz Link Zgłoś
allegra Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen 15.09.02, 23:09 Nie chciałabym robić powtórki z wcześniejszych list, więc tylko dodam mój wynalazek: Lisa Goldstein "Rudy czarodziej". Polecam tym, których zachwyca klimat Marqueza, Singera. Piękna, wzruszająca książka, do której często chce mi się wracać, mimo że opis na okładce działa dość odstraszająco. Chyba jest mało doceniona u nas, bo widziałam ją wsród książek sprzedawanych na wagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lisa Simpson Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.proxy.aol.com 17.09.02, 01:26 Egoistycznie wymienie tylko tytuly, bo jestem na tyle leniwa, ze nie chce mi sie uzasadniac, zreszta dobrej literatury i tak nie trzeba tlumaczyc 1."Czarodziejska gora" 2. "Milosc w czasach zarazy" 3. "Mistrz i Malgorzata" 4. "Kolos" 5. "Modlitwa za miasto Arras" Pewnie i tak nikt tego nie czyta;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zena Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.rado.gazeta.pl 18.09.02, 17:20 W kolejnosci odkrywania 1. trylogia 2. książki Tokarczuk 3. Kundera, nieznośna lekkośc bytu 4. Mistrz i Małgorzta 5. Pachnidło, Suskind Odpowiedz Link Zgłoś
noico Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen 21.09.02, 19:28 Sto lat samotności Zły - L.Tyrmanda Mistrz i Małgorzata Auto da fe Samotność w sieci Odpowiedz Link Zgłoś
noico Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen 21.09.02, 23:45 Zapomniałam jeszcze o "Madame" Libery Odpowiedz Link Zgłoś
shoresinflames1 Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen 23.09.02, 17:05 1. Stephen King - Wielki Marsz 2. Jerzy Kosiński - Malowany Ptak 3. Dean Koontz - Mroczne Ścieżki Serca 4. William Blatty - Egzorcysta 5. Stephen King - Zielona Mila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PiPiDżej byłoby więcej... palce wystukały ten zestaw! IP: *.solidarnosc.org.pl / 192.168.15.* 26.09.02, 15:37 Victor Hugo "Nędznicy" (fr.) Michaił Bułhakow "Mistrz i Małgorzata" (ros.) Aleksander Majkowski "Życie i przygody Remusa" (kasz.) Philip K. Dick "Ubik" (amer.) Paweł Huelle "Weiser Dawidek" (pol.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.02, 17:01 1."Mistrz i Małgorzata" Bułhakow 2."Sto lat samotności" Marquez 3."Mag" John Fowles 4."Droga bez dna" Ben Okri 5."Alchemik" Paulo Coelho "Blaszany bębenek" Gunter Grass "Balsam dla duszy kobiety" kilku autorów i jeszce kilka innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gagata76 Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.client.attbi.com 26.09.02, 23:29 ANA Tortajada-Zdlawiony krzyk R.A.Haasler-Tajne sprawy papiezy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: 217.96.91.* 27.09.02, 21:23 Oblubienica Pana, Alberta Cohena Biesy, Dostojewskiego Zabić drozda, Trzej towarzysze Przyszłego roku w Jeruzalem, Kamiński Odpowiedz Link Zgłoś
anaisanais Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen 18.10.02, 15:07 1) Biesy - Dostojewski 2) Luk Tryumfalny - Remarque Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 28.10.02, 09:12 1. Bułhakow, Mistrz i Małgorzata 2. Llosa, Rozmowa w "Katedrze" 3. Nabokov, Lolita 4.Canetti, Auto da fe Myśliwski, Widnokrąg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grigorij Golarkin Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: proxy / *.weil.com 28.10.02, 11:01 (Dlaczego 5, a nie 7???) 1.Dostojewski, "Idiota" 2.Borowski "Prosze panstwa do gazu" 3.Ex equo "Rzeznia Nr. 5" Vonneguta i "Tecza Grawitacji" Pynchona (wiem, ze trudne i bez sensu, odpackajcie sie od Pynchona) 4. Conrad "Nostromo" 5. Znow ex equo McLean "Komandosi z Navarony" i Maslowska "Wojna polsko- ruska..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l. ksiazki IP: *.dwi.uw.edu.pl / 192.168.0.* 17.11.02, 13:51 zaprawde powiadam wam: szescset dwadziescia dwa razy wpadl idiota do kociej kolyski i to w prawdziwym tego slowa znaczeniu a stalo sie to pod wulkanem... tylko zeby udalo sie jeszcze co z tego wykoncypowac - calkiem zabawne slowko. ty koncypku! Odpowiedz Link Zgłoś
semtex Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen 28.10.02, 20:30 "Człowiek który śpi" G. Pereca "Pokolenie P" Pielewina "Bambino di Praga" Hrabala (wszystko Hrabala) "Pianistka" Jellinek ??? Na dzisiaj na czterech pozycjach się kończy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mema Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.gniezno.sdi.tpnet.pl 30.10.02, 11:16 Lista moich najulubienszych ksiażek niekiniecznie jest identyczna z listą książek, które wywarły na mnie duże wrazenie, ale jeśli o te ostatnie: 1. "W co grają ludzie"- E. Berne 2. "Neurotyczna osobowość naszych czasów" K. Horney / obie czytałam w wielik napieciu a ta druga to ksiażka, nad którą uroniłam najwiecej łez ;) 3. "Czarodziejska góra" T. Mann 4. "Walc pożegnalny", "Śmieszne miłości"- M. Kundera 5."MIłość w czasach zarazy" G.G.Marquez POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś