Gość: joannaxxx IP: *.migutmedia.pl 05.05.05, 10:09 "Dziewczyny z Portofino" polecam !! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Issa Re: Grażyna Plebanek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 10:54 No właśnie, o czym jest ta książka?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaxxx Re: Grażyna Plebanek IP: *.migutmedia.pl 05.05.05, 11:25 podobna klimatem do dziewcząt z Nowolipek, tylko we współczesnej wersji. Piękna, porywająca i emocjonująca ... www.feminoteka.pl/nowa/product_info.php?products_id=307 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaxxx Re: Grażyna Plebanek IP: *.migutmedia.pl 05.05.05, 11:27 www.petlaczasu.pl/ksiegarnia/ksiazki/6691/dziewczyny-z-portofino.html Odpowiedz Link Zgłoś
iwka_j Re: Grażyna Plebanek 05.05.05, 18:36 brzmi ciekawie... :-) dzieki za zwrocenie uwagi na te ksiazke! Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Grażyna Plebanek 31.07.05, 09:36 dpowiadasz na : Gość portalu: joannaxxx napisał(a): > podobna klimatem do dziewcząt z Nowolipek, tylko we współczesnej wersji. > Piękna, porywająca i emocjonująca ... Moim zdaniem ( a jestem swiezo po lekturze tej ksiazki) nie ma w niej klimatu i wlasnie tych emocji, jakie zawarla Gojawiczynska w dwoch (!) ksiazkach "Dziewczeta z Nowolipek" i "Rajska Jablon" Owszem, czyta sie swietnie, nie ma poczucia, ze jest to tylko glupie czytadlo, bo ksiazka dotyka roznych kwestii i uczuc, ale bardzo powierzchownie! Gdyby Plebanek rozbila powiesc na dwie czesci i bardziej rozwinela niektore watki, wtedy mozna by mowic o dziele na miare ksiazek Gojawiczynskiej. A tak pozostaje niedosyt... Polecam na wakacje, o wiele lepsza niz puste romansidla i powiesci obyczajowe, ale do Gojawiczynskiej ma lata swietlne. A szkoda, bo ksiazka dobrze napisana i przy pewnym rozwinieciu, bylaby o wiele lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: Grażyna Plebanek 31.07.05, 14:34 szczekuszka napisała: > Moim zdaniem ( a jestem swiezo po lekturze tej ksiazki) nie ma w niej klimatu i > wlasnie tych emocji, jakie zawarla Gojawiczynska w dwoch (!) ksiazkach > "Dziewczeta z Nowolipek" i "Rajska Jablon" > Owszem, czyta sie swietnie, nie ma poczucia, ze jest to tylko glupie czytadlo, > bo ksiazka dotyka roznych kwestii i uczuc, ale bardzo powierzchownie! Gdyby > Plebanek rozbila powiesc na dwie czesci i bardziej rozwinela niektore watki, > wtedy mozna by mowic o dziele na miare ksiazek Gojawiczynskiej. A tak pozostaje > niedosyt... > > Polecam na wakacje, o wiele lepsza niz puste romansidla i powiesci obyczajowe, > ale do Gojawiczynskiej ma lata swietlne. A szkoda, bo ksiazka dobrze napisana i > przy pewnym rozwinieciu, bylaby o wiele lepsza. Owszem, mogę się z Tobą zgadzić (chociaż z pewnym zażenowaniem przyznaję się, że Gojawiczyńskiej nie czytałam) ale... na bezrybiu i rak ryba. Dla mnie to pierwsza współczesna powieść o dorastaniu i dojrzewaniu mojego pokolenia ("Julita i huśtawki" H. Kowalewskiej traktuje o pokoleniu wcześniejszym), napisana przez kobietę i o kobietach, książka w której w pewnym sensie odnajduję fragmenty własnego życiorysu. Napisana sprawnie, przekonująco. Dla mnie to już dużo. Zarzut powierzchowności? Niewykluczone, ale nawet w tej "nie pogłębionej" formie mogę "Dziewczyny z Portofino" polecić innym, polecić jeszcze goręcej niż czynisz to Ty :) Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwka_j Re: Grażyna Plebanek 31.07.05, 21:43 ja dzisiaj rano skonczylam czytac:-) podobala mi sie, jest smieszna i smutna, bardzo "swojska", dobrze sie czyta. mysle, ze warto po nia siegnac, wiec polecam na wakacyjne dni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Grażyna Plebanek 01.08.05, 10:45 beatanu napisała: > > Owszem, mogę się z Tobą zgadzić (chociaż z pewnym zażenowaniem przyznaję się, > że Gojawiczyńskiej nie czytałam) ale... na bezrybiu i rak ryba. Polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: Grażyna Plebanek 01.08.05, 12:44 Już sobie wrzuciłam do przechowalni w Merlinie i niebawem nadrobię braki. Dzieki! B :)) Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Grażyna Plebanek 01.08.05, 12:56 Gość portalu: joannaxxx napisał(a): > "Dziewczyny z Portofino" polecam !! Ja kupilam na allegro. Zreszta po tej powiesci, staralam sie zdobyc wszystkie powiesci Gojawiczynskiej. A wracajac do Plebanek. Mam nadzieje, ze wyda dalsze losy "Dziewczyn z Portofino". Widac, ze ksiazka jest czytana i dobrze przyjeta, wiec mam nadzieje, ze pisarka cos skrobnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Grażyna Plebanek 01.08.05, 13:55 szczekuszka napisała: Chodzilo mi o "Dziewczeta z Nowolipiek" nie pod tym postem co trzeba napisalam odpowiedz ;) > > > Ja kupilam na allegro. Zreszta po tej powiesci, staralam sie zdobyc wszystkie > powiesci Gojawiczynskiej. > > A wracajac do Plebanek. Mam nadzieje, ze wyda dalsze losy "Dziewczyn z > Portofino". Widac, ze ksiazka jest czytana i dobrze przyjeta, wiec mam nadzieje > , > ze pisarka cos skrobnie ;) > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała_ja Re: Grażyna Plebanek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 22:40 Rzeczywiście, dobrze się czyta. Niektóre wątki mnie trochę irytowały, nie będę nic zdradzać, żeby komuś nie zepsuć przyjemności czytania, ale ogólnie - nie żałuję. Odpowiedz Link Zgłoś