Dodaj do ulubionych

Co polecacie Hessego?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:11
Witam!
Prawie skończyłem lekturę "Wilka Stepowego", wypożyczyłęm już "Sidhartę", ale
poluję na szklane paciorki,czy coś w tym stylu, jedni mówią, że świetne,
drudzy, że nie do przebnrnięcia (był watek na temat tej powieści swoją
drogą). Jakie inne powieści tego pisarza są watre przeczytania, bo czuję
apetyt na jego twórczośc. Pozdrawiam.
\
Obserwuj wątek
    • Gość: e Re: Co polecacie Hessego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:13
      jak czujesz apetyt - to nie pytaj, tylko czytaj
    • Gość: Paweł Re: Co polecacie Hessego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:17
      Chciałem się zapytać co szczególnie polecają drodzy forumowicze.
    • jafima Re: Co polecacie Hessego? 11.05.05, 22:30
      Podobał mi się "Demian" - o dojrzewaniu, poszukiwaniu siebie i sensu istnienia.
      Niezłe są też "Baśnie".
    • Gość: zakładka Re: Co polecacie Hessego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:00
      Hesse! Hesse! Hesse! Wspaniały.
      "Gra szklanych paciorków", którą pisał bodaj 10 lat (ponad 10 lat?) to jest
      dzieło niesamowite. Dla mnie cenne głównie klimatycznie - instytucja graczy,
      państwo graczy, pamiętam jak mistrz Knecht szukał spokoju i swojego sposobu
      gry. To jest gruba ksiązka, do spokojnego czytania. Zupełnie różna od "Wilka
      stepowego" (zresztą każdą książkę pisał Hesse inaczej - ale sa doskonałe :)
      Chyba najlepiej czytać Hessego w oryginale, tam jest też niesamowite brzmienie
      języka (Das Glasperlenspiel - jak to ładnie brzmi).
      Moją ukochaną książką Hessego jest "Narcyz i Złotuosty" o rzeźbiarzu i
      zakonniku, każdym niepełnym, uzupełniającym się w drugim. Niesamowice
      harmonijna ksiązka i fantastycznie opisana przyjaźń. Druga ulubioną książką
      jest "Gertruda" - o artyście, poszukiwaniu, niemożności osiągnięcia trwałego
      szczęścia - bardzo smaczna postać muzyka.
      Co do Wilka stepowego, w tym samym czasie co książkę, Hesse napisał też
      opowiadanie o Wilku stepowym (do odnalezienia w którymś zbiorze opowiadań) - to
      ciekawy appendix do książki :)
      Hesse - witamy w świecie nie dla każdego :)
    • doolitle Re: Co polecacie Hessego? 12.05.05, 13:16
      Narcyz i Złotousty jest niezły. akcja osadzona jest w średniowieczu. duchowość,
      grzeszność, oddanie się Bogu, oddanie się życiu i takie różne dylematy ;)
      • Gość: jaija Re: Co polecacie Hessego? IP: *.elblag.dialog.net.pl 13.05.05, 01:23
        Narcyza i Złotoustego, Demiana, Pod kołami, wszystko :)
    • flanelowy.zapach.snu Re: Co polecacie Hessego? 13.05.05, 21:18
      No i proszę, zabrała się całkiem przyzwoita grupka zainteresowanych twórczością
      mojego ulubionego pisarza :) Wilka stepowego przeczytałem po raz pierwszy w
      wieku 14 lat, a potem już nie mogłem się oderwać od jego książek i przeczytałem
      wszystko, co do tej pory wydano w Polsce. Pozdrawiam tu zebranych :)
      • Gość: yard Re: Co polecacie Hessego? IP: *.arcor-ip.net 14.05.05, 15:41
        Dziecinstwo czarodzieja - jakby epizody z mojej przeszlosci w dymach jesiennych
        ogrodow i niewazne, ze inne czasy i inne regiony. A do Tessyna moze uda mi sie
        dotrzec w przyszlym roku i pobyc tam chwilke. Polecam ten tytul i pozdrawiam.
        • Gość: Paweł Re: Co polecacie Hessego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 18:48
          To ja - Siddhartha mi się nie sposobał, nie te klimaty, choć napisane
          poprawnie, nie ma steppenwolfowej psychodelii i ciężaru gatunkowego... nie ogę
          dostac gry szklanuch paciorkow, wiec poszukam na allegro, bo mnie korci
          strasznie, dlatego, że ma 600 stron ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka