Dodaj do ulubionych

tworczosc Tokarczuk i Gretkowskiej-opinie

15.07.02, 23:27
Jestm ciekawa jak podoba Wam sie tworczosc tych dwoch pań?!?
ktore z ich pozycji szczegolnie warto przeczytac???
Obserwuj wątek
    • blanka2 Re: tworczosc Tokarczuk i Gretkowskiej-opinie 15.07.02, 23:54
      Czytalam "My zdies'emigranty" i jeszcze jakas jedna,ktorej tytulu nie pamietam-
      Gretkowskiej,ale nie zrobily na mnie wiekszego wrazenia.
      • klaryska tlumaczenia na angielski 26.07.02, 18:34
        czy jakies z ksiazek w.w autorek zostaly przetlumaczone na angielski? Moze ktos
        wie?
    • Gość: gonieczka Re: tworczosc Tokarczuk i Gretkowskiej-opinie IP: 57.66.12.* 16.07.02, 09:41
      Nie widze powodu, zeby te dwie panie porownywac. Tokarczuk - gleboka, dojrzala
      proza - wszystko godne polecenia (najmniej E.E.), Gretkowska - skandalizujaca,
      raczej z pretensjami do bycia gleboka, tak naprawde bardzo chaotyczna (taka
      jest moja opinia).
      • Gość: qwerty Re: tworczosc Tokarczuk i Gretkowskiej-opinie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.02, 12:30
        Gość portalu: gonieczka napisał(a):

>Nie widze powodu, zeby te dwie panie porownywac. Tokarczuk - gleboka, dojrzala
        >proza - wszystko godne polecenia (najmniej E.E.), Gretkowska - skandalizujaca,
        >raczej z pretensjami do bycia gleboka, tak naprawde bardzo chaotyczna (taka
        >jest moja opinia).
        zgadzam sie w 100%
    • Gość: Syrioosh Re: tworczosc Tokarczuk i Gretkowskiej-opinie IP: *.ludwikowice.sdi.tpnet.pl 16.07.02, 14:15
      Gretkowskiej jeszcze nic nie czytalem natomiast podobal mi sie "Prawiek i inne
      czasy" a takze "Dom dzienny, dom nocny" Olgi Tokarczuk.

Pozdrawiam - Syrioosh
    • hokusai Re: tworczosc Tokarczuk i Gretkowskiej-opinie 17.07.02, 14:01
      Ja nie cierpialam Tokarczuk do przeczytania jej opowiadan, w ktorych sie
      zakochalam. Ale nie lubie jej powiesci za ich rozwleklosc, intelektualna
      przewidywalnosc i niesamowicie powolny "uplyw czasu" - typowo uniwersytecko-
      polonistyczne klimaty. Ale opowiadania byly, dla mnie, zupelnie inne i szalenie
      mi sie podobaly. Rozne w nastrojach, troche "plagiatow" latynoamerykanskich,
      ale zrecznie zrobionych.

Gretkowska kocham, bo jak nie mozna kochac Skandalistki w Kraju Wojujacego
      Katolicyzmu. Ale jest nierowna i irytujaca, polecam "Polke" (za jej normalnosc
      i cieplo), My zdies emigranty.
      • Gość: gonieczka Re: tworczosc Tokarczuk i Gretkowskiej-opinie IP: 57.66.12.* 17.07.02, 17:28
        Wydaje mi sie, ze "skandalizm" Gretkowskiej jest sztuka dla sztuki. Tokarczuk
        nie jest autorka ksiazek, ktore "wciagaja", a to wlasnie skandalizm
        Gretkowskiej dla mnie bardziej nudny.
        • Gość: ryża Re: tworczosc Tokarczuk i Gretkowskiej-opinie IP: 195.116.167.* 17.07.02, 18:14
          OOOOOO!!!!! Tokarczuk nie wciąga???? Nóż mi się w kieszeni otwiera.
          POlecam zwłaszcza " Prawiek..." , number 2 to " Gra na wielu bembenkach".
          Co do Gretkowskiej... kiedys mi się podobała ale młoda byłam. Teraz wydaje mi
          się pretensjonalna i razi mnie pozerskością.I ten jej skandalizm pożal się
          boże...
        • zdzicha Re: tworczosc Tokarczuk i Gretkowskiej-opinie 02.08.02, 12:30
          Przeczytałam "Polkę" Gretkowskiej i ni diabła nie uważam, zeby była choć trochę
          skandalizująca. Wywleka swoje osobiste sprawy na światło dzienne jakby to co
          najmniej miało zrobić wrażenie...

zdrv
          zdzicha
          -------
          "Nie zgnębi mnie byle przytyk,
          w dupie miejsce mam dla krytyk..."
          Sztaudynger J.
      • Gość: lamia Re: tworczosc Tokarczuk i Gretkowskiej-opinie IP: *.freebsd.lublin.pl 03.08.02, 14:52
        hokusai napisała:

> Ja nie cierpialam Tokarczuk - typowo uniwersytecko-
        > polonistyczne klimaty.

Hint: Tokarczuk skonczyla psychologie.. :)

pozdrawiam
    • Gość: magdzior Re: tworczosc Tokarczuk i Gretkowskiej-opinie IP: *.bp-pragapd.waw.pl 25.07.02, 14:02
      Podsumowując wszyscy mamy podobne zdanie co do obu pań :)Pragne tylko dorzucić
      swoje słowno zachwytu nad "Prawiekiem" był.... czarujący, czarujący jak sam
      misrz Marquez
      • Gość: Gosior Re: tworczosc Tokarczuk i Gretkowskiej-opinie IP: *.bp-pragapd.waw.pl 25.07.02, 14:11
        Oj Magdzior Magdzior jesteś taki elokwentny:)
        • Gość: Sol Re: tworczosc Tokarczuk i Gretkowskiej-opinie IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 25.07.02, 17:07
          I jedna i druga moze sie pdobac choc roznia sie sposobem wyrazu. natomiast w
          jednym sie nie roznia-nie maja nic nowego do powiedzenia. Tokarczuk-cieplutka-
          zgadzam sie, milutka z pretensjami do poetyki. Ale jakos jej swiat nie jest
          zamkniety, nie wessal mnie w siebie, brakuje mu odrobiny przyprawy...bynajmniej
          nie przyprawy w stylu Gretkowskiej. Bo z kolei proza Gretkowskiej to sama
          przyprawa bez tresci. Co sie stalo Pani Manueli, ze po urodzeniu dziecka
          potrafi sie tak roztkliwic, przeciez to wylamuje sie z tak starannie
          wykreowanego image'u : ))
          Nie przepadam za tworczoscia obu Pan, dla chetnych-wybor zalezy od nastroju i
          uwarunkowan psychicznych przyszlego czytelnika/czki ; )
    • Gość: keyball literatura menstruacyjna IP: *.tosa.pl 02.08.02, 11:24
      To chyba dobre określenie tymniemniej ,"Grą na wielu bębenkach" Tokarczuk
      udowodniła iż jednak jednak rozwija się ...
    • Gość: lamia Re: tworczosc Tokarczuk i Gretkowskiej-opinie IP: *.freebsd.lublin.pl 03.08.02, 14:59
      Zaczne moze od Tokarczuk. Otoz czytalam tej pani niewiele... "Podroz ludzi ksiegi" mozesz sobie spokojnie darowac. Jest beznadziejna. Jestem obecnie w trakcie "Gry na wielu bebenkach" coz... na razie widze tylko jedno wielkie zerzniecie motywow od Cortazara... Ale czyta sie bardzo przyjemnie. "E.E." i "dom dzienny, dom nocny" widzilam tylko ekranizacje...Ta druga z Maja Ostaszewska i Andrzejem Chyra - palce lizac! :) ALE! Czytalam tej pani "Lalka i Perla" - ten esej moge z czystym sercem polecic- jest rewelacyjny!!! Widac w nim wlasnie filozoficzno-psychologiczne podejscie do "Lalki" Prusa :) Lektura obowiazkowa dla studentow psychologii :)))

Co do Gretkowskiej, to czytalam i ogladalam ( Teatr TV ) jej "Namietnik"- co ciekawe ksiazka byla niezla, ale zrobiona na jej postawie i kilku innych motywach sztuka byla jeszcze lepsza ( moze to zasluga Cieleckiej?).

pozdrawiam
    • Gość: Ginny Re: tworczosc Tokarczuk i Gretkowskiej-opinie IP: *.net.bialystok.pl / 10.2.21.* 05.08.02, 13:12
      Gretkowskiej nic jeszcze nie czytałam i jakoś mnie nie ciągnie. A z
      Tokarczuk:"Dom dzienny, dom nocny", "Prawiek i inne czasy" i "Grę na wielu
      bębenkach". Ta ostatnia nieco mnie rozczarowała,ale w sumie to normalne, że nie
      każde opowiadanie może być tak samo świetne. Pozostałe dwie pozycje-
      rewelacyjne. Lubię klimat opowiadań Tokarczuk i ich smutek. I takie... bo ja
      wiem, jak to powiedzieć... zespolenie bohaterów z naturą.
    • hania_76 Re: tworczosc Tokarczuk i Gretkowskiej-opinie 07.08.02, 10:29
      Parę ładnych lat temu próbowałam przebrnąć przez dzieła tych pań ("My zdies'
      emigranty" Gretkowskiej, a Tokarczuk... nie pamiętam tytułu - przewijała się
      tam opowieść o św. Kumernis, czy jakoś tak) - niestety dla mnie taka literatura
      jest po prostu niestrawna. Pretensjonalna pisanina, dużo uproszczeń, teksty na
      poziomie felietonów w Elle. Nie miałam ochoty sięgnąć po inne książki ich
      autorstwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka