Dodaj do ulubionych

Co w tym zdaniu jest nie tak?

IP: *.csk.pl / *.csk.pl 15.06.05, 09:20
"- Jestem Alka - przedstawiła się blondynka, - a to jest Ola, będziemy razem
mieszkać."

Czy to zdanie jest w porządku?
Obserwuj wątek
    • bumm Re: Co w tym zdaniu jest nie tak? 15.06.05, 09:23
      Oprócz tego, że czasownik "być" pojawia się 3 razy - to, jak na mój gust, jest
      w porządku.
    • autumna Re: Co w tym zdaniu jest nie tak? 15.06.05, 09:52
      Po "blondynka" nie powinno być przecinka. A w ogóle to jest chyba pytanie raczej na forum językowe?
      • Gość: Jadzia Re: Co w tym zdaniu jest nie tak? IP: *.csk.pl / *.csk.pl 15.06.05, 09:55
        Może i tak, ale Wy jestescie tu taaaakie oczytane i życzliwe. Wolę Was :)))
      • Gość: Jadzia Re: Co w tym zdaniu jest nie tak? IP: *.csk.pl / *.csk.pl 15.06.05, 12:50
        Właśnie chodzi mi o ten nieszczęsny przecinek. Naprawdę nie powinno go tam być?
        • Gość: Zdanka Re: Co w tym zdaniu jest nie tak? IP: *.4web.pl 15.06.05, 13:04
          Naprawdę nie powinno go tam być, bo jest myślnik. A cudzysłów ma sens tylko
          wtedy, jesli cytujesz czyjeś słowa. Jeśli to dialog w tekście, poprzedzony tym
          samym tekstem, te nie powinno go tam być.
        • autumna interpunkcja dialogów! 15.06.05, 13:39
          Dialogi są na specjalnych prawach. Wystarczy wziąć pierwszą lepszą książke i przyjrzeć się, co się jak stawia.
          • Gość: Jadzia Re: interpunkcja dialogów! IP: *.csk.pl / *.csk.pl 15.06.05, 22:54
            Dzięki :))
      • Gość: Jadzia Re: Co w tym zdaniu jest nie tak? IP: *.csk.pl / *.csk.pl 17.06.05, 14:00
        Mozesz dac linka na to forum jezykowe?
        Bede wdzieczna :)
        • autumna porady językowe w necie 17.06.05, 14:46
          Forum ORTOGRAFIA:
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=374
          Poradnia językowa PWN:
          slowniki.pwn.pl/poradnia
          No i zawsze i wszędzie słownik ortograficzny.
          • Gość: czytałam pod ławką przecinki a nawiasy IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.05, 21:29
            autumna napisała:

> Forum ORTOGRAFIA:

No dobrze, ale czy ortografia i interpunkcja to to samo?

> Poradnia językowa PWN:
            > slowniki.pwn.pl/poradnia

Obawiam się, że takim prostym pytaniem o stawianie przecinków i kropek w
            nawiasach, to oni sobie chyba nie będą zawracać głowy?

No bo jak to jest, czy nawias niweluje przecinek zawsze? A jak z kropką? Czy w
            nawiasie może znaleźć się zdanie zakończone kropką, cos w rodzaju:
            "Usiadły, każda w swoim kącie, w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku (Basi
            przypadło łóżko na górze, co jej bardzo odpowiadało, bo zyskała cichy kącik pod
            sufitem, zasłonięty z jednej strony szafą) i każda zajęła się swoimi sprawami.

Tu kropki nie ma, ale właściwie jest to normalne zdanie wtrącone do tego
            długiego. A gdyby nie było nawiasu, to czy przed "i każda" powinien być
            przecinek czy nie?

Pewnie czytałam pod ławką kiedy pani to wyjaśniała, bo nijak tego nie łapię
    • Gość: Jadzia to dorzuce jeszcze kilka wątpliwości:)) IP: *.csk.pl / *.csk.pl 17.06.05, 14:13
      Jak napisać słowo animals w takim przykładowym kontekście: Oglądałem na
      animalsach filmy... W cudzysłowiu?
      I kolejne zdania: Podałem jej mirindę w kubku. Umyłem kubek po zupce knora. Jak
      napisać tę "mirindę" i "knorra"? Z wielkich liter i w cudzysłowiu?

Niedouczona Jadzia :)))
      • hermina5 Re: to dorzuce jeszcze kilka wątpliwości:)) 17.06.05, 14:24
        mirindę z małej , Knorra z dużej . Dlatego, że piszesz markę zupa Knorra
        • Gość: Jadzia Re: to dorzuce jeszcze kilka wątpliwości:)) IP: *.csk.pl / *.csk.pl 17.06.05, 16:13
          A mirinda to nie nazwa marki?
          • autumna słownik !!!!! 17.06.05, 17:06
            slowniki.pwn.pl/zasady/629431_1.htmloraz
            slowniki.pwn.pl/zasady/629407_1.html
      • mmmal i w cudzysłoWIE ;) 17.06.05, 14:50
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka