Gość: Jadzia IP: *.csk.pl / *.csk.pl 15.06.05, 09:20 "- Jestem Alka - przedstawiła się blondynka, - a to jest Ola, będziemy razem mieszkać." Czy to zdanie jest w porządku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bumm Re: Co w tym zdaniu jest nie tak? 15.06.05, 09:23 Oprócz tego, że czasownik "być" pojawia się 3 razy - to, jak na mój gust, jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: Co w tym zdaniu jest nie tak? 15.06.05, 09:52 Po "blondynka" nie powinno być przecinka. A w ogóle to jest chyba pytanie raczej na forum językowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadzia Re: Co w tym zdaniu jest nie tak? IP: *.csk.pl / *.csk.pl 15.06.05, 09:55 Może i tak, ale Wy jestescie tu taaaakie oczytane i życzliwe. Wolę Was :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadzia Re: Co w tym zdaniu jest nie tak? IP: *.csk.pl / *.csk.pl 15.06.05, 12:50 Właśnie chodzi mi o ten nieszczęsny przecinek. Naprawdę nie powinno go tam być? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: Co w tym zdaniu jest nie tak? IP: *.4web.pl 15.06.05, 13:04 Naprawdę nie powinno go tam być, bo jest myślnik. A cudzysłów ma sens tylko wtedy, jesli cytujesz czyjeś słowa. Jeśli to dialog w tekście, poprzedzony tym samym tekstem, te nie powinno go tam być. Odpowiedz Link Zgłoś
autumna interpunkcja dialogów! 15.06.05, 13:39 Dialogi są na specjalnych prawach. Wystarczy wziąć pierwszą lepszą książke i przyjrzeć się, co się jak stawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadzia Re: interpunkcja dialogów! IP: *.csk.pl / *.csk.pl 15.06.05, 22:54 Dzięki :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadzia Re: Co w tym zdaniu jest nie tak? IP: *.csk.pl / *.csk.pl 17.06.05, 14:00 Mozesz dac linka na to forum jezykowe? Bede wdzieczna :) Odpowiedz Link Zgłoś
autumna porady językowe w necie 17.06.05, 14:46 Forum ORTOGRAFIA: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=374 Poradnia językowa PWN: slowniki.pwn.pl/poradnia No i zawsze i wszędzie słownik ortograficzny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytałam pod ławką przecinki a nawiasy IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.05, 21:29 autumna napisała: > Forum ORTOGRAFIA: No dobrze, ale czy ortografia i interpunkcja to to samo? > Poradnia językowa PWN: > slowniki.pwn.pl/poradnia Obawiam się, że takim prostym pytaniem o stawianie przecinków i kropek w nawiasach, to oni sobie chyba nie będą zawracać głowy? No bo jak to jest, czy nawias niweluje przecinek zawsze? A jak z kropką? Czy w nawiasie może znaleźć się zdanie zakończone kropką, cos w rodzaju: "Usiadły, każda w swoim kącie, w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku (Basi przypadło łóżko na górze, co jej bardzo odpowiadało, bo zyskała cichy kącik pod sufitem, zasłonięty z jednej strony szafą) i każda zajęła się swoimi sprawami. Tu kropki nie ma, ale właściwie jest to normalne zdanie wtrącone do tego długiego. A gdyby nie było nawiasu, to czy przed "i każda" powinien być przecinek czy nie? Pewnie czytałam pod ławką kiedy pani to wyjaśniała, bo nijak tego nie łapię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadzia to dorzuce jeszcze kilka wątpliwości:)) IP: *.csk.pl / *.csk.pl 17.06.05, 14:13 Jak napisać słowo animals w takim przykładowym kontekście: Oglądałem na animalsach filmy... W cudzysłowiu? I kolejne zdania: Podałem jej mirindę w kubku. Umyłem kubek po zupce knora. Jak napisać tę "mirindę" i "knorra"? Z wielkich liter i w cudzysłowiu? Niedouczona Jadzia :))) Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: to dorzuce jeszcze kilka wątpliwości:)) 17.06.05, 14:24 mirindę z małej , Knorra z dużej . Dlatego, że piszesz markę zupa Knorra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadzia Re: to dorzuce jeszcze kilka wątpliwości:)) IP: *.csk.pl / *.csk.pl 17.06.05, 16:13 A mirinda to nie nazwa marki? Odpowiedz Link Zgłoś
autumna słownik !!!!! 17.06.05, 17:06 slowniki.pwn.pl/zasady/629431_1.htmloraz slowniki.pwn.pl/zasady/629407_1.html Odpowiedz Link Zgłoś