Dodaj do ulubionych

fantstyka polska czy obca? która ciekawsza?

IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 29.06.05, 15:52
Po fantastykę sięgnęłam kilka lat temu. Czytam zarówno autorów polskich, jak
i obcych - głownie anglosaskich. Wydaje mi się, że nad fantastyką anglosaską
wisi ,,piętno Tolkiena" - większośc autrów usiłuje mu dorównać, tworząc
często dziełka miernej jakości czerpiące garściami z ,,Władcy". Wiele też
autorów pisze kolejne wersje legend arturiańskich. Z drugiej strony jest
niedościgniony (i mój ulubiony spośród zagranicznych twórców)T.Pratchett.
Wydaje mi się, że polska fantastyka jest o wiele bardziej różnorodna. Jest
klasyczny Sapkowski, swojski Pilipiuk (mam na mysli postać Jakuba
Wędrowycza), wyrafinowana Brzezińska. A może to tylko wina kiepskich
tłumaczeń, że fantastyka obca czasem ociera się o pretensjonalność i
wtórnośc? Oczywiście za wyjątkiem tłumaczeń Pratchetta w wykonaniu Cholewy
(tutaj czpki z głow ;-))
Obserwuj wątek
    • kromeczka1981 Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? 29.06.05, 16:07
      Oczywiście że fantastyka polska, zwłaszcza Sapkowski, albo on tylko i wyłacznie.
      Co do obcej, jaką czytałam, czyli głównie Tolkien też ciekawa, porywająca, lotna.
      Osobiście jednak polecam Sapka.

--
      www.czytelnia.studioit.pl - forum dobrej książki
    • braineater Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? 29.06.05, 16:31
      hmmm - kontrowersyjna teoria z tym 'pietnem Tolkiena' chyba że mówimy tylko o
      fantasy nie zaś o klasycznym science fiction. Przy czym w obu podgatunkach
      możesz znaleźć rzeczy nad którymi nie unosi się mroczny cień J.R.R.
      Poczytaj może Dicka, Ballarda, Aldisa, Sheckley'a, Zelaznego, Smith'a, Vance'a,
      Resnicka, Bestera, Bradbury'ego, Asimova, Herberta, Gibsona, Stephensona,
      LeGuin, Elisabeth Hand, Ellisona, Wolfe'a, by zobaczyć, że mnogość wizji w SF
      bynajmniej nie musi zawierać żadnego pierwiastka tolkienowskiego.
      A co do polskiej fantastyki to tu również znajdziesz do wyboru do koloru, od
      tępego fantasy typu hack'n'slash, w którym lubował sie Konrad Lewandowski,
      przez przycięzkawe i koszmarnie nudne opowieści Feliksa Kresa pełne intryg i
      spisków, przez nieco surrealistyczne opowiadania Świderskiego, przez dziwną
      poetycką prozę Kossakowskiej, przez trącące już niestety dawno zdechłą myszą
      całe political fiction lat 80 - Zajdel, Parowski, Oramus, Lipiński, po
      wspólczesne odjazdy machismo w wykonaniu Ziemiańskiego czy Pilipiuka wraz
      Sapkiem. A jesli i to Ci nie wystarczy, to w odwodzie zawsze pozostaje trzech
      świrów polskiego SF, czyli Żerdziński, Dukaj i Huberath - i zaręczam, że tu
      żadnych tolkienopodobnych wrazeń nie uświadczysz...

Pozdrowienia:)
      • Gość: inaa Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: *.hist.uj.edu.pl 30.06.05, 08:52
        akurat dziela wymienionych polskich autorów znam. Zwłaszcza cenię sobie
        Pilipiuka... ale dzięki za wskazówki co do literatury obcej.
    • agrafek endecja na łamach?;) 30.06.05, 10:42
      Lepsza jest "ta dobra" fantastyka, a najlepsza to "znakomita":). Diabli tam,
      albo marsjanie, wiedzą jakiej narodowości są autorzy "tej dobrej", a
      jakiej "znakomitej". Klucz narodowościowy w poszukiwaniach można, oczywiście,
      stosować przy przetrząsaniu literatury, trzeba tylko uważać, by nie odkryć
      nagle, że "wszystko to Żydzi":).
      Zelazny, Simmons, Martin, Bułyczow czy Łukjanienko (oraz kilkuset innych:))
      mogą zmienić negatywną ocenę "obcej" fantastyki.
      pozdrawiam
    • bemola Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? 30.06.05, 15:36
      ja jakoś nie moge sie przekonac do polskiej fantastyki, jak cos czytam mam
      wrażenie takiego kiczu, płytkości, braku wciągającej akcji czy fajnego
      bohatera. nie wiem, jakos nie moge zdzierżyc. jedyne co doczytałam do konca to
      rzecz jasna saga o wiedźminie.
      Z zagranicznych - Pratchett (love), Levis, leGuinn, Zelazny, Tolkien i cała
      masa innych. fakt, tu tez znajdzie się dzieło beznadziejne, ale i taknie to co
      naszych rodzimych twórców. niemniej jednak jestem za tym by dalej płodzili, a
      nuż cosim wyjdzie na swiatowym poziomie
      • Gość: inaa Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: *.hist.uj.edu.pl 30.06.05, 18:01
        a co jescze oprócz Wiexmina czytałaś? Ja też miałam długo uprzedzenie do
        polskiej fantastyki. Przekonałam się jak sięgnęłam po Brzezińską (,,Opowieści z
        Wilżyńskiej Doliny", polecam!), Pilipiuka czy Kossakowską.
      • mangold Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? 30.06.05, 19:08
        bemola napisała:

> ja jakoś nie moge sie przekonac do polskiej fantastyki,

Ja też nie mogłem, póki w moje łapki nie trafił miesięcznik "Science-Fiction"
        (hehe.. niepolska nazwa ...) ...Polscy autorzy są rewelacyjni...szczególnie gdy
        piszą o Polsce... bomba...
    • sekret_admin Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? 30.06.05, 15:42
      raczej zagraniczna na np. Sandemo

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      sekretarka...
    • pinos Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? 30.06.05, 16:41
      Zagraniczna:
      Martin - fantasy i SF - genialne.
      Jordan i Koło czasu - fantasy - niezłe

Z polskiej fantastyki to ja poproszę Piekarę i Kresa. A Brzezińskiej nie
      trawię. Więc wszystko jest chyba jednak kwestią gustu ;o)
      • Gość: inaa Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: *.hist.uj.edu.pl 30.06.05, 18:16
        Piekara hmm... ,,Sługa Boży" był ciężki do strawienia.. ,,Miecz Aniołów" ciut
        lepszy... po ,,Młot na czarownice" jescze nie sięgnęłam. Z polskich autorów
        chyba lubię go najmniej...
        • mangold Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? 30.06.05, 19:11
          Gość portalu: inaa napisał(a):

> Piekara hmm... ,,Sługa Boży" był ciężki do strawienia.. ,,Miecz Aniołów" ciut
          > lepszy... po ,,Młot na czarownice" jescze nie sięgnęłam. Z polskich autorów
          > chyba lubię go najmniej...

Przygody Mordimera Madderdin'a są cudne, ale polecam nową powieść Piekary do
          spóły z Damianem Kucharskim- Necrosis.... mocna rzecz....
          • Gość: Marek Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: 81.219.21.* 30.06.05, 21:34
            Moim zdaniem Piekara to nędza. Brak polotu, jedyne w czym autro jest wymyślny
            to opisy tortur - raczej dla ludzi ze specyficznym "smakiem".
            Co do pozostałych polskich autorów to - Sapkowski (super), Dukaj (porywający),
            Pilipiuk, Ziemiański (polecam Achaję, choc nad zakończeniem mógł jeszcze trochę
            popracowac).
            Z zagranicznych to K.Dick jest "the-beściak". Polecam też s-f mało znanego u
            nas autora Alastair-a Reynoldsa. Bardzo fajnie przemyślane powieści
            umiejscowione w oryginalnie skreowanym świecie.

Pozdr. Marek
            • Gość: inaa Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: *.hist.uj.edu.pl 01.07.05, 09:14
              zdecydowanie w opisach tortur wiedzie prym. Mordimer Madderin to chyba
              najbardziej podła postać, z jaką się spotkałam w fantastyce
              • mangold Mordimer jest the best !!!! 01.07.05, 10:32

• Gość: inaa Re: Mordimer jest the best !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 16:35
                  pod jakim względem? dwulicowości, okrucieństwa i tortur chyba tylko
                  • mangold Re: Mordimer jest the best !!!! 01.07.05, 17:11
                    Gość portalu: inaa napisał(a):

> pod jakim względem? dwulicowości, okrucieństwa i tortur chyba tylko

Nie można wszystkiego brać na serio... uważam,że to dobrze napisana książka i
                    basta !!! :-)) Lubię też niskobudżetowe horrory chociaż wielu ludzi puka się w
                    czoło gdy o tym usłyszy...hehe.. :-DD
                    • Gość: inaa Re: Mordimer jest the best !!!! IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 02.07.05, 10:46
                      bynajmniej nie biorę tego aż tak na serio...
                      • mangold :-DD to tak jak ja .... ;-)) 02.07.05, 18:53

• wdeszczurosne Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? 02.07.05, 12:06
                A jaki tytul nosi ksiazka, w ktorej wystepuje ten/ta Mordimer Madderin? Chetnie
                przeczytam :)
                • Gość: inaa Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 02.07.05, 15:16
                  ,,Miecz Aniołów" ,,Sługa Boży" ,,Młot na czarownice. Wszystko autorstwa Jacka
                  Piekary
                • Gość: inaa Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 02.07.05, 15:18
                  to jest facet, czyli zdecydowanie ,,ten" ;-)
                • Gość: Marek Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: 81.219.21.* 03.07.05, 19:49
                  Proponuję sięgnąc po coś co ma sensowną fabułę czyli nie po Mordimera.
    • Gość: Yutek Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 10:34
      Bardzo fajne pytanie ale zdaje sie ze za bardzo rozstrzelone. Bo nijak stawiac
      porownania np. Lema do Tolkiena, czy Łukanienki do Sapkowskiego. To sa dwa
      rozne gatunki, czy moze podgatunki ale jednak opisujace dwa rozne "systemy"
      dla przypomnienia i w uproszczeniu : Fantastyka = fantasy & sciencie fiction.

Porownania autorow tych dwu podgatunkow razem to jak gra w szachy z tym ze
      jeden z graczy gra w/g zasad gry w warcaby ;)

to tyle w kwesti formalnej ;)

o wlasnych odczuciach co do autorow polskich i zagranicznych postaram sie
      napisac pozniej.

Pozdrawiam serdecznie fanow fantasy i sciencie-fiction!!

Yutek
      • Gość: inaa Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 02.07.05, 15:19
        no to czekam na napisanie o odczuciach co do autorów..;D
    • mamaciamka Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? 01.07.05, 16:24
      POLSKA, POLSKA, POLSKA!!!
      Swojska, nasza, cudowna...
      A tak serio, łatwiej wybrać na pólce w księgarni coś dobrego od naszych autorów
      niż wśród propozycji zagranicznych (sporo badziewia lub kiepskie tłumaczenia, a
      okładki kolorowe i niektórzy znani polecają ...)
      • Gość: inaa Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 16:29
        no właśnie.. niektóre tłumaczenia są fatalne... ,,Kapłanki Avalonu" na przykład
      • Gość: inaa Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 03.07.05, 09:56
        a tak swoją drogą, to zastanawiam się, czy Sapkowski faktycznie poleca te
        książki, na których widnieje napis ,,A. Sapkowski poleca" ;)
    • Gość: inaa Re: Zarabiaj! To naprawdę działa! IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 03.07.05, 09:28
      a co to ma do treści wątku, hm?
      • Gość: Marek Re: Zarabiaj! To naprawdę działa! IP: 81.219.21.* 03.07.05, 19:50
        Nic,

kolega / koleżanka* chciał trochę pospamowac ;-)

*=niepotrzebne skreślic
    • Gość: inaa Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 15:23
      co taka slaba a dyskusja???
      • Gość: Marek Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: 81.219.21.* 03.07.05, 19:52
        Ładna pogoda, to wszystkich "wywiało" sprzed komputera ;-)

Pobudzając wątek - co z zagranicznych autorów s-f i fantastyki polecacie?

Pozdr. Marek
        • Gość: inaa Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: *.hist.uj.edu.pl 04.07.05, 08:56
          Pratchetta, Pratchetta i jeszcze raz Pratchetta.
          • Gość: Marek Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: *.centertel.pl 04.07.05, 09:23
            Z humorystycznego S-Fu wolę 5cio-logię (to jakiś nowy wyraz jest) z
            serii "Autostopem przez Galaktykę".
            A co polecasz z poważniejszej literatury S-F / Fantasy?

Pozdr. Marek
            • Gość: inaa Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: *.hist.uj.edu.pl 04.07.05, 18:28
              całkiem niezły jest ,,Pupilek" Kira Bułyczowa - ludzie jako ,,zwierzątka
              domowe" kosmitów.
              wielu zachwyca się nad ,,Mgłami Avalonu" M. Zimmer Bradley. Mnie średnio się
              spodobały, ale w sumie są ok.
            • Gość: inaa Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: *.hist.uj.edu.pl 04.07.05, 18:34
              jest też cykl książek Jean M. Auel - akcja dzieje się w paleolitycznej Europie.
              Dość specyficzna literatura, z tym, że wadą jest nieco pretensjonalny język.
              Znajomi polecają jeszcze serię Dragonlance.
              • braineater Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? 04.07.05, 18:50
                Ałaaaaaaaaaaa boli!!!! - zarówno Aulel jak i Dragonlance to najczystszej wody
                koszmary literackie, zdecydowanie dzieła nie nadające się do czytania nawet w
                wannie, bo człowiek nieopatrznie trafiony głupota autorki i autorów może się
                śmiertelnie wodą zachłysnąć i sczeznąc nędznie spowodu wypocin jakiś
                tajemniczych ghostwritterów, którym chyba płaca od metra napisanych ksiązek.
                Jak chcesz nieco lepiej wykonane fantasy, takie bardziej królewsko dynastyczne
                z ostra batalistyką to George R. Martin, cykl zaczynający się Grą o Tron. Z Sf
                również możesz sięgnąć po Martin'a a dokładniej po jego zbiory opowiadań Tuf
                Wędrowiec - bardzo przyjemnie pokręcona space-opera z ekologicznym podtextem,
                albo Piaseczniki, gromadzące najlepsze teksty Martina.
                Inna polecanka, czysto rozrywkowa, ale w odróznieniu od Dragonlance nie tak
                chamsko napisana (mimo, że też daleko jej do arcydzieła:) Santiago Mike
                Resnicka, czyli western & quest udrapowane w szaty space opery.
                No chyba, ze chcesz poczytac naprawdę dobre rzeczy, to: Gateway Fredrica
                Pohl'a, tegoż samego Człowiek Plus, genialne Gwiazdy moje przeznaczenie Alfreda
                Bestera, całkiem dobrze mimo swoich lat trzymające się opowieści Asimova ze
                Świata Robotów, Kroniki Marsjańskie Bradburyego, czy któregoś z rewelacyjnych
                Dicków - Człowiek z Wysokiego Zamku, Marsjański Poslizg w czasie albo w ogólę
                którąkolwiek z jego kilkudziesięciu powieści.
                Co do fantasy, to może niech kto inny poleca, bo ja jakos opowieści o leśnych
                głupkach nie lubię:)

• Gość: inaa Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: *.hist.uj.edu.pl 05.07.05, 08:46
                  no Dragonlance też mi nie przypadlo do gustu... ale spora gromadka się w tym
                  rozczytuje... A zachwytów nad Auel z mojej strony też nie było... jej książki
                  są o tyle dla mnie ciekawe, że po części traktują o dziedzinie, którą się
                  zajmuję. Poza tym, zawsze można się pośmiać...
                • Gość: inaa Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: *.hist.uj.edu.pl 05.07.05, 09:06
                  a poza tym nie całe fantasy to opowieści o ,,leśnych głupkach"
                  • Gość: Marek Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: 81.219.21.* 05.07.05, 22:42
                    Dziękuję wszystkim - co do Dicka, to już chyba wszystko przeczytałem ;-(
                • agrafek w kwestii "leśnych głupków" 06.07.05, 12:20
                  Oprócz wspomnianego Martina, godni polecenia są też:
                  trylogia "Lyoness", Jacka Vance'a
                  cykl: "Czarna Kompania" Glena Cooka oraz cykl o przygodach detektywa Garretta,
                  tegoż autora.
                  cykl: "Amber" Zelaznego (kiedyś potrafiono napisać dobrą fantasy na dwustu
                  stronach, obecnie rzecz nie do pomyślenia)
                  "Smok i Jerzy" Gordona R. Dicksona (też cykl, ale dalsze tomy można sobie
                  darować, chyba, że się polubi bohaterów)
                  pozdrawiam
                  • Gość: inaa Re: w kwestii "leśnych głupków" IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 06.07.05, 16:45
                    czy ktoś jeszcze uważa, że fantasy to ,,opowieści o leśnych głupkach"?
          • llukiz Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? 10.07.05, 22:50
            > Pratchetta, Pratchetta i jeszcze raz Pratchetta.
            można 2 książki przeczytać. Ale już pod koniec pierwszej człowiek wie że niczym
            go nie zaskoczą
            • Gość: inaa Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 11.07.05, 20:04
              owszem, mozna przewidzieć, że Rincewind i tak przeżyje, że wszystko dobrze się
              skończy, ale jego książki nie są nudne... bynajmniej. Mnie bardzo podoba się
              erudycja Pratchettta i to, że tak udatnie potrafi nie tylko ,,żonglować"
              motywami literackimi, jak i koncepcjami filozoficznymi i naukowymi. Pod tym
              względem zawsze można znależć coś nowego.
    • irekg1 ZDECYDOWANIE POLSKA!!! 03.07.05, 20:06
      Polscy autorzy piszący fantastykę są nie tylko najlepsi w uprawianym przez
      siebie gatunku literackim, ale tacy twórcy jak Dukaj, Żerdziński, Huberath,
      Sapkowski czy Ziemkiewicz są w tej chwili najlepszymi polskimi pisarzami. Ci,
      znajdujący się na polskim literackim Parnasie (Masłowska czy Pilch) absolutnie
      nie dorównują wyżej wymienionym przeze mnie pisarzom.
      • sutekh1 Re: ZDECYDOWANIE POLSKA!!! 05.07.05, 13:11
        ale pomyliłeś półki!
      • pinos Re: ZDECYDOWANIE POLSKA!!! 11.07.05, 13:15
        Ludzie litości.
        Sapkowski może być poczytnym polskim pisarzem, może - dla niektórych - ciekawie
        pisać. Ale warsztat ma fatalny. I to czyni z niego Sienkiewicza naszej fantasy.
        Miło poczytać, ale _najlepszym pisarzem_ to on nie jest.
        • Gość: inaa Re: ZDECYDOWANIE POLSKA!!! IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 11.07.05, 20:06
          hm.. Sapkowski jako Sienkiewicz fantasy... ciekawe określenie
        • pinos Re: ZDECYDOWANIE POLSKA!!! 18.07.05, 14:43
          Przepraszam za "ludzie litości"
          ale choć sama fantasy bardzo lubię, wręcz uwielbiam, tojednak nie lubię
          przypinania łatek "największy","najwspanialszy". Zresztą gdybym miała ją
          przypiąć, to wygraliby George R.R. i Feliks W.

A co sądzićie o - jak mawiają niektózy - naśladowcy Sapkowskiego, czyli
          Baniewiczu?
    • Gość: inaa Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: *.hist.uj.edu.pl 06.07.05, 11:28
      a co sądzicie o Pilipiuku? jak dla mnie jego opowiadania o Wędrowyczu są
      świetne.
      • braineater Pilipiuk 06.07.05, 11:45
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=11523051&a=12884154
        Wątek sprzed roku, ale opinia mi się nie zmieniła:)

• Gość: inaa Re: Pilipiuk IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 06.07.05, 16:44
          Najlepszy zbiorek to chyba ,,Weźmisz czarno kure". <<księżniczkę>> się całkiem
          przyjemnie czyta...
          • Gość: sickness Popieram - Polska. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 22:49
            Zdecydowanie podobnie jak muzykę, literaturę również popieram przede wszystkim
            Polską. A autorzy?
            Poetycki język - Wit Szostak.
            Zabawne, sielankowe - Romuald Pawlak
            Mistrz - Andrzej Sapkowski
            Psychodeliczne - Witold Jabłoński

P.S. A tak odbiegając bardzo od tematu do polecam komiksy z Batmanem ;]
            • Gość: inaa Re: Popieram - Polska. IP: *.hist.uj.edu.pl 07.07.05, 10:40
              oj, tak. Książka ,,Poszarpane Granie" Szostaka zrobiła na mnie duże wrażenie.
              • jacek1f ooo, jak miło. Jestem zadziwiony i zauroczony 07.07.05, 11:27
                językiem i stylem Szostaka. Pieknie bawi sie słowami i co najważniejsze nie "na
                siłę".
        • Gość: inaa Re: Pilipiuk IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 08.07.05, 13:37
          chyba nie było zbyt wielu osób chętnych do dyskusji :(
    • kromeczka1981 Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? 08.07.05, 16:10
      Dla mnie fantastyka polska troszkę góruje nad obcą, zwłaszcza Sapkowski, a to
      dlatego że lubię nasze rodzime książki, nieważne jakiego rodzaju.
      • Gość: inaa Re: fantstyka polska czy obca? która ciekawsza? IP: *.hist.uj.edu.pl 09.07.05, 12:15
        moja ulubiona książka Sapkowskiego to ,,Bozy Wojownicy" - świetnie sie czyta o
        miejscach, w których sie kiedyś było. Zamek Trosky robi na prawde duże wrażenie
        również w rzeczywistości.
    • Gość: jasti Re: nowa pozycja polskiego fantasy! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.07.05, 18:17
      Literatura obca w wydaniu Tolkiena była światełkiem w tunelu ku życiowemu
      odkryciu jakim było fantasy. Potem Sapkowski. Itd. Generalnie gustuję w fantasy
      drogi, wiele kolorowych niezwykłych postaci i opisów fantastycznych
      rzeczywistości pozwala choć na trochę oderwać się od szarej rzeczywistości.
      Ostatnio pojawiła się na www.merlin.pl polska nowość, widniała na stronie
      głównej, nowa choć odświeżona, autorstwa Wojciecha Bauera, "Wieża Życia" wydana
      po raz pierwszy 14 lat temu i "Ayantiall", jako kontynuacja "Wieży" ale można
      też z powodzeniem czytać osobno. Stylem pisania i urokiem wymyślonego przez
      autora świata obie wg mnie nie odbiegają w niczym od zagranicznych pozycji.
      Pogrzebałam w internecie w poszukiwaniu info na temat autora i doszukałam się
      świetnej recenzji na www.biblionetka.pl, a na www.zalogag.pl wywiad z autorem
      zrobił na mnie jakieś takie potwornie pozytywne wrażenie :-) że książki
      kupiłam, połknęłam i polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka