Gość: fk. IP: *.chello.pl 01.07.05, 20:55 Witam. poszukuje, !!DOBRYCH!! książek, które mówią o tym jak przekazać dziecku o śmierci bliskiej osoby. POMÓŻCIE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: i2h2 Re: o śmierci bliskich. IP: 193.17.14.* 02.07.05, 00:11 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=23778589&v=2&s=0 Niewiele tego typu ksiązek na naszym rynku- ilości śladowe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: o śmierci bliskich. 02.07.05, 00:17 nie wiem w jakim wieku jest adresat tej ksiazki, ale pierwsze co mi przyszlo do glowy, to BRACIA LWIE SERCE Astrid Lindgren Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: o śmierci bliskich. IP: *.4web.pl 02.07.05, 09:22 To przede wszystkim zalezy od tego, ile lat ma dziecko - bojeśli 3 toinaczej i jeśli 8 to inaczej...Także , jesli można to napisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fk Re: o śmierci bliskich. IP: *.chello.pl 02.07.05, 18:02 dzieciak ma 6 lat. dzięki za pomoc wszystkim.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p "W zwierciadle niejasno" 02.07.05, 19:32 "W zwierciadle niejasno" J.Gaardera mogłoby Cię zainteresować, jest to piękna, mądra i napisana prostym językiem książka: www.merlin.com.pl/frontend/towar/362662 polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: "W zwierciadle niejasno" 02.07.05, 19:51 tak, ksiazka Gaardera jest bardzo dobra, tyle, ze ona opowiada o umierajacym dziecku, ktore probuje sie pogodzic z tym, ze umrze a to nie do konca ta sama sytuacja o ktorej mowi autor(ka) wątka Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Re: "W zwierciadle niejasno" 02.07.05, 19:54 wiem :) ale w mądry sposób "wyjaśnia" śmierć, pomaga się z nią zmierzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fk. Re: "W zwierciadle niejasno" IP: *.chello.pl 02.07.05, 20:57 AutorKA w tym przypadku przyzna racje jednak Kubissimo. Książka Gaardera jest piękna( miałam przyjemność ją przeczytać)ale mi jednak o to nie chodzi.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina_prust Re: o śmierci bliskich. 02.07.05, 21:22 W "nowych Książkach" (nr 1, 2005) pojawiła się recenzja książki M. Rosen "Książka o smutku". Nie czytałam, ale być może to jest to, o co ci chodzi: "...opowieść jest zapisem żałoby, z jaką nie może sobie dać rady dorosły narrator. Po utracie syna czyni wysiłek, żeby funkcjonować normalnie, ale wewnętrzny smutek objawia się w postaci agresji, melancholii, wściekłości... Ta krótka, obrazkowa historyjka (ilustracje Quentina Blake'a) uświadamia dzieciom (zwłaszcza tym, które przezyły stratę kogoś bliskiego), że smutek jest udziałem wszystkich ludzi i nawet dorośli nie potrafią sobie z nim radzić. A jednak trzeba próbować - nie wypierając dramatycznych doświadczeń, ale mówiąc o nich otwarcie. Każdy z nas ma prawo do smutku. Mądra i potrzebna książka." I jak najbardziej polecam propozycję kubissimo: Bracia Lwie Serce. Do tej pory jest to dla mnie jedna z piękniejszych książek o oswajaniu śmierci. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: o śmierci bliskich. IP: *.eltronik.net.pl 02.07.05, 22:41 Jak się oswoić? Właśnie dzisiaj jej powiew mnie dotknął. Żal...a reszta ? Odpowiedz Link Zgłoś