Dodaj do ulubionych

książka o Caravaggio

IP: *.itpp.pl 31.08.02, 21:10
Kochani!

Czy możecie mi pomóc? Poszukuję książki - zbeletrzywoanej biografii
Caravaggia, niestety nie znam autora ani tytułu ;-( Wiem jednak, że
przypomina ona nieco osławioną "Udrękę i ekstazę" Stone'a

Czy znacie może jakieś inne książki o tym genialnym artyście?

Jakie pozycje o innych malarzach szczególnie byście polecili?

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: krasnoludek1 czy naprawde nikt nie moze mi pomoc? IP: *.itpp.pl 03.09.02, 23:56
      ;-((
      • sceptyk Krasnoludek, nie len sie skrzacie 04.09.02, 00:19
        Nie wiem jak u Ciebie jezykowo, ale jak wsadzilem haslo Caravaggio w
        wyszukiwarke Google, to w przeciagu 6 sekund ponad 100,000 (slownie: sto
        tysiecy) pozycji (najrozniejszych) znalazla.

Google mozna rowniez nastawic tak, ze wyszukuje tylko pozycje po polsku z
        Polski.
        • Gość: krasnoludek1 Renie zrozumilaes mniesceptyku ;-(( IP: *.itpp.pl 04.09.02, 17:59
          ...nie chodzi mi o strony w necie - nie jestem debilem i umiem posługiwać się
          siecią. Boże chroń mnie od takich doradców! ;-(((((

Chodziło mi o POLSKĄ KSIAZKĘ - jako, że jesteśmy na stosownym forum - a nie o
          zbiór ciekawostek z życia artysty. Nie umiesz mi pomóc, to po co zabierasz głos?

• sceptyk Sprawdz leniwy skrzacie co ponizej i daj znac 04.09.02, 21:58
            www.google.ch/search?lr=lang_pl&cr=countryPL&q=Caravaggio&hl=en&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Searched Polish pages for Caravaggio. Results 1 - 10 of about 801. Search
            took 0.29 seconds.
          • sceptyk www.merlin.com.pl - Jestes leniuch! 04.09.02, 22:05
            Rosa Giorgi
            Caravaggio. Obrazoburca i odważny nowator

wydawnictwo: Arkady, 1998
            Seria: Geniusze Malarstwa

ISBN: 83-213-4039-3
            liczba stron: 143
            wymiary: 140 x 215 mm
            okładka twarda

--------------------------------------------------------------------------------

W ostatnich latach swego krótkiego, burzliwego życia nieustannie uciekał
            ścigany groźbą kary śmierci. Jednak ta świadomość zagrożenia nie przeszkodziła
            mu w tworzeniu najoryginalniejszych dzieł epoki. Gwałtowny charakter i odwaga,
            dzięki której potrafił wprowadzić do malarstwa zupełnie nowe rozwiązania, stały
            się również przyczyną życiowych kłopotów Caravaggia. Jego lombardzkie poczucie
            rzeczywistości, pozbawione złudzeń i przejmujące, zderzyło się z rzymskim
            przepychem książąt i kardynałów: wynikiem tego spotkania jest nowa sztuka,
            dramatyczna i zachwycająca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka