qra3 02.09.02, 12:17 Podpisuję się pod opinią... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paweł Re: O karę śmierci! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 02.09.02, 12:22 Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: O karę śmierci! IP: 2.4.STABLE* / 194.3.62.* 02.09.02, 12:24 Wiezienie bez ZADNEJ mozliwosci wyjscia jest lepszym rozwiazaniem. Kara za tego typu przestepstwa musi byc dotkliwa; swiadomosc ze nie ma sie juz innego zycia przed soba jest chyba gorsza od smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: O karę śmierci! IP: 62.180.106.* 02.09.02, 12:29 Zgadzam sie. Chociaz kara smierci jest tez pewna forma zemsty. Napewno w pierwszym odruchu chcialabym zabic czlowieka, ktory skrzywdzilby moje malo dziecko. Dlatego rozumiem slowa Lema, choc z zasady jestem przeciwnikiem kary smierci. To bardzo skomplikowany problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: O karę śmierci! IP: *.bloomberg.com 02.09.02, 14:10 Niestety, choc wydawac by sie moglo, ze za czyjas smierc najlepsza kara jest smierc. Moim zdaniem jest to zbyt lagodne, dozywocie, izolacja niby tez nielatwe, ale zato my nanich musimy pracowac ich utrzymywac. Ludzie ci powinni do konca swoich dni ciezko pracowac w obozach pracy. I dawne kamieniolomy byly calkiem dobrym miejscem dla nich. Jedno jest pewne praca, praca i jeszcze raz praca, zreszta takie jest moje zdanie jesli chodzi o wszystkich wiezniow (moga to byc schroniska dla zwierzat,domy opieki, itp), to samo z dzieciakami z domow poprawczych, ktore by mogly sie nauczyc, ze mozna byc komus potrzebnym, ze ktos na nich czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
thorr Re: O karę śmierci! 02.09.02, 15:33 Tak, na pewno masz rację, pobyt w wiezieniu jest bardziej dotkliwy niż kara śmierci, ale....... Po co narażać nasz pusty Skarb Państwa na dodatkowe koszty ?? Jeżeli człowiek w wieku 25 lat popełni przestępstwo, za które zostanie skazany na dożywocie (bez prawa do warunkowego zwolnienia) to wyobraź sobie jak wysokie będą koszty jego utrzymania do końca życia !!! Tym bardzie, że jest on jednostka całkowicie bezprodukcyjną (pasozytem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: O karę śmierci! IP: *.upnaway.com / *.upnaway.com 07.09.02, 15:40 Wbrew obiegowym (klamliwym) opiniom kara smierci odstrasza. A wiec warto ja wprowadzic! Poza tym wiekszosc wyrokow "dozywotniego wiezienia" konczy sie na kilkunastu latach wiezienia. Prawie ZAWSZE opuszczaja oni wiezienia przed terminem. Wystarczy sprawdzic jak dlugo przstepcy w krajach Unii odsiaduja dozywotnie wyroki! Ostatecznym argumentem powinna byc jednak "wola ludu". Jezeli wiekszosc chce kary smierci (olbrzymi procent Polakow jest"za") to nalezy ja przywrocic - jesli mamy w Polsce demokracje...? I nie wazne co mysli na ten temat Papiez czy tez Kwasniewski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X takich zwyrodniaców należy publicznie ukamienować. IP: *.com / 10.10.233.* 02.09.02, 12:28 Niech poczują strach przed śmiercią. I smierć takiego chwasta lekka nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Nie zgadzam się IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.02, 12:29 Prawo, które dopuszcza karę śmierci czyni każdego obywatela odpowiedzialnym za smierć skazanego, ponieważ to społeczność stanowi prawo. Nie jestem, jako obywatel, zainteresowany zabijaniem kogokolwiek, nawet najbrdziej odrażajacych jednostek. Dla tych, którzy do resocjalizacji się nie nadają, jest dożywocie, za które naturalnie, jako obywatel, musze płacić, jednak wolę ażeby utrzymywać ich do końca życia za moje podatki, niż mieć krew na rękach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrzetny Dożywocie w kamieniołomie ... IP: *.waw.prokom.pl 02.09.02, 13:06 ... a nie kara śmierci, muszą czuć że umierają. I dobrze by było żeby im zostawili na godzinę okno na świat, żeby mogli sobie obejrzeć to czego już więcej nie dotkną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Re: Nie zgadzam się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.02, 15:11 To utrzymuj ich sobie,ale nie z moch podatków.OK? Odpowiedz Link Zgłoś
thorr Re: Nie zgadzam się 02.09.02, 15:38 To muszę powiedzieć, że jesteś wyjątkowo łagodnym i spokojnym człowiekiem. Mnie w zupełności nie przeszkadzałoby to, że (jak to nazwałeś) mam czyjąś krew na rękach. Jeżeli dotyczyłoby to osoby odpowiedzialnej za zgwałcenie i zamordowanie 5-cio letniej dziewczynki. W taki przypadku sam chętnie wykonabym wyrok i cieszyłbym się, jak człowiek który zabija groźne zwierzę zagrażające jemu, jego bliskim czy innym ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: O karę śmierci! 02.09.02, 12:58 cztery linijki na krzyż w sprawie kary śmierci? Czy Pan Lem jest równie lapidarny w innych swoich sądach? Mam swoje zdanie na ten temat, ale musiałbym się trocę bardziej rozpisać, a to się chyba nie godzi. .y. ---------------------------------- What is home without Plumtree's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: O karę śmierci! IP: *.acn.pl / 10.134.131.* 02.09.02, 13:14 W pełni popieram stanowisko Pana Stanisława Lema. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: O karę śmierci! IP: *.acn.pl / 10.134.131.* 02.09.02, 13:14 W pełni popieram stanowisko Pana Stanisława Lema. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buuu lemowy bushism! IP: *.pool.mediaWays.net 02.09.02, 13:45 najgorsza zbrodnia, panie lem, nie upowaznia nas do zbrodni. jako pisarz i humanista glosi pan niestety poglad cowboya z texasu. to przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: lemowy bushism! IP: *.p.lodz.pl 02.09.02, 15:13 Tak - jaka szkoda, że np. Hitler i jego paczka zostali tak bestialsko i niehumanitarnie potraktowani przez tzw. "wymiar sprawwiedliwości". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: lemowy bushism! IP: *.netasi.wroc.zigzag.pl 02.09.02, 20:06 Gość portalu: Piotr napisał(a): > Tak - jaka szkoda, że np. Hitler i jego paczka zostali tak > bestialsko i niehumanitarnie potraktowani przez tzw. "wymiar > sprawwiedliwości". tak, szczegolnie dla hitlera byl on bezlistosny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: lemowy bushism! IP: *.toya.net.pl 04.09.02, 15:34 Absolutnie nie zgadzam się. Nikt z nas nie ma prawa decydować o zyciu innych. Jak można przypisywać sobie prawo do skazywania na śmierć innego człowieka. Poza tym wiadomo, że żadna kara nie odstrasza potencjalnego przestępcy od popełnienia przestępstwa. Prawda nasz kk jest zbyt liberalny, zbyt wiele jest niedociągnięć... ale takie pochopne decyzje nic dobrego nie dadzą, tym bardziej że zdaża się wiele pomyłek w postępowaniu procesowym. Z tego co pisze pan Lem wynika,że przewiduje on karę śmierci nawet za występki, bo przecież przestępstwo zgwałcenia w polskim prawie karnym nie jest nawet zbrodnią. Trzeba szukać przyczyn takiego postępowania, zapobiegać demoralizacji nieletnich, zmniejszyć dolny próg wieku od którego mozna pociągnąć do odpowiedzialności karnej, a nie korzystać z najprostrzych rozwiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malgoska Re: O karę śmierci! IP: *.nhs.uk 02.09.02, 13:50 Jak najbardziej zgadzam sie z opina Lema. Jesli ktokolwiek porywa, gwalci i zabija dzieci niech i jego zycie bedzie mu odebrane. Ktos napisal, ze byloby lepiej trzymac takich przestepcow w wiezieniu bo to byloby dla nich gorsze - brak jakiejkolwiek nadzieii. Otoz nie, poniewaz znajac Polski Rzad wraz ze zmiana Rady Ministrow zmieni sie prawo a razem z nim wszyscy Ci przstepcy zostana wypuszczeni na wolnosc za dobre zachowanie albo po to aby dac im szanse odnalezienia sie w spoleczenstwie bo przeszli jakis najnowszym program rehabilitacyjny. Pewnie nie bede jedyna osoba, ktora czuje, iz gdyby ktokolwiek skrzywdzil moje niewinne dziecko, na to jest wtedy tylko jedna odpowiedz i lepiej gdyby policja dostala ich pierwsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: O karę śmierci! IP: *.pai.net.pl 02.09.02, 14:26 Kara smierci powinna być wykonywana publicznie, transmitowana w telewizji i radio, a pan S. Lem powinien miec zagwarantowane miejsce w loży + dobra kawa z ciasteczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Zapraszam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.02, 15:06 Na Rynek Gł. w Krakowie. Tu będziemy wieszac za wszystkie 4 kończyny gwałcicieli nieletnich a potem rozrywać jak w średniowieczu! Że mamy XXI wiek? A gwałcenie nieletnich to przepraszam który wiek...? Nie ma litości dla takiego barbarzynstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: O karę śmierci! IP: 5.2.1R* / 10.3.75.* 02.09.02, 15:30 Zgadzam się z opinią Pana STanisława Lema. Proszę zwrócić uwagę, że przyokazji dyskusji o zmianie ustawy o stosowaniu broni palnej przez policję ustawodawca zgodził się na stosowanie kary śmierci przez policjantów w stosunku do przestępców w trybie doraźnym, tj. bez procesu sądowego. Nie mówię już, co jest obecnie standardem, o stosowaniu kary głównej przez przestępców w stosunku do Bogu ducha winnych uczciwych ludzi. Jest, zatem, uzasadnione stosowanie kary głównej przynajmniej w odniesieniu do sprawców morderstw z premedytacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retro Re: O karę śmierci! IP: 217.97.135.* 02.09.02, 15:53 Zgadzam się pod warunkiem, że Lem będzie osobiście wykonywał egzekucję w swoim imieniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: O karę śmierci! POPIERAM IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.14.* 02.09.02, 15:56 nic dodac, nic ujac. Po prostu niebezpieczni i niereformowalni powinni byc usuwani z spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
cavafis47 Re: O karę śmierci! POPIERAM 02.09.02, 16:33 To jest bardzo skomplikowany problem - czym jest kara smierci? czy to zemsta spoleczenstwa (wydawac sie to moze bardzo naturalne - ludzkie)? czy to eliminacja zbrodniarza ze spoleczenstwa (w takim razie dozywocie bez mozliwosci wczesniejszego zwolnienia jest lepsze - poniewaz jest wieksza kara)? czy kara smierci ma odstraszyc innych (jesli ktos chce popelnic zbrodnie to i tak ja popelni - nie baczac na konsekwencje)?. W wypowiedzi Lema, jak i w tym watku widze pewna irracjonalnosc - czy brutalne morderstwo dziecka bardziej zasluguje na kare smierci niz zabicie staruszki lub menela pod sklepem? Oczywiscie mozna powiedziec TAK - niewinne dziecko, ma przed soba cale zycie - tak tragicznie zakonczone..... Ale czy spoleczenstwo nie powinno szanowac kazdego zycia tak samo? Jesli tak to KAZDE morderstwo powinne byc karane smiercia...... P.S. ja moge w tej chwili wskazac kilku masowych mordercow dzieci i niewinnych ludzi ktorzy nigdy nie stana przed sadem i ktorzy ciesza sie poszanowaniem innych - ale to raczej ma zwiazek z polityka niz tematem tej wypowiedzi i tego forum.... Prawo powinne bys slepe - kazdy powinnien byc karany tak samo i tak samo sie cieszyc ochrona wymiaru sprawiedliwosci - ale to utopia..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLAK SYNDROM LEMA IP: *.pool.mediaWays.net 02.09.02, 18:11 to straszne, ze miaszkam w kraju, w którym znany pisarz okazuje sie byc prymitywnym populista, a wielszosc obywateli głosuje za kara smierci. no trudno, kazdy ma takiego lema, na jakiego sobie zasluzyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: SYNDROM LEMA IP: *.netasi.wroc.zigzag.pl 02.09.02, 20:09 niestety, tez mialem go za madrzejszego faceta. coz - rozczarowal mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: SYNDROM LEMA IP: *.hispeed.ch 04.09.02, 12:32 Ja też jestem w zasadzie przeciwko karze śmierci, ale gdy widzę facetów, dla których zgwałcić i zabić, to jak splunąć - a nie wyglądają na nierozumiejących swoich czynów, to nie wierzę, żeby była jakakolwiek szansa ich zmiany. W życiu nie podpisałbym ich zeolnienia, nawet po 50 latach. Co innego zabójstwo w afekcie, gdzie (załóżmy) człowiek szczerze żałuje swego czynu. Ale w tym konkretnym przypadku (Leszno: pewność co do sprawców, wyjątkowe okrucieństwo, recydywa - 1 miesiąc!, brak skruchy) obawiam się, że sprzeciw przeciwko karze śmierci jest nierealistycznym dogmatyzmem. Nie ma to nic wspólnego z "postępowością", jest raczej zamknięciem oczu na fakty i wybaczaniem w cudzym imieniu. Oczywiście nie chodzi o zemstę i byłoby źle, gdyby rodzina ofiary wydawała wyrok, ale chodzi o sens i skuteczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsciekla ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.02, 22:29 Tylko jedno o karze śmierci STEPHEN KING "ZIELONA MILA" Odpowiedz Link Zgłoś