kasia_bunia 05.09.05, 14:33 bardzo lubię, jego ksiażki, szczególnie "weiser dawidek", przypadł mi do gustu, są jeszcze jacyś inni zwolennicy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kawa_malinowa Re: Pweł Huelle-czy ktoś czytał 05.09.05, 14:41 Tak, "Weiser Dawidek" był niesamowity. Ta atmosfera tajemnicy, ta magia unosząca się w powietrzu! Potem "Mercedes-Benz", już nie tak magiczna, ale bardzo zręczna, pomysłowa. A ostatnio "Castorp" - moim zdaniem Huelle niepotrzebnie piasł o tym Castorpie, bo mogłaby to byc po prostu opowiesc o mlodym czlowieku, taka bildungsroman typowa. W porównaniu z Mannem się chowa, jako osobna opowieść - zachwyca. Szczególnie masońskim balem, tramwajami, no i panią Wandą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nierób Re: Paweł Huelle - czy ktoś czytał? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 16:15 "Weiser Dawidek" też mi się podobał. Innych książek nie przeczytałem, chociaż próbowałem "Opowiadań na czas przeprowadzki", ale bez rezultatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cloudwalker Re: Pweł Huelle-czy ktoś czytał IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 05.09.05, 16:55 czesc swoich ksiazkowych wakacji poswiecilem temu wlasnie panu. 'Weiser Dawidek' - ciekawa ksiazka, choc film marczewskiego 'Weiser' duzo bardziej mroczny i tajemniczy. Dwa tomy opowiadan z londynskiego Pulsu 'Opowiadania na czas przeprowadzki' oraz nieco obszerniejszy tom 'Pierwsza Milosc' i inne opowiadania' polecam goraco. Pozostalych ksiazek nie czytalem, choc mam zamiar ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Lubię "Castorpa" 05.09.05, 18:10 to nie jest powieść, którą można porównywać z "CG" Manna, bo...proszę sobie wpisać, co kto chce. Ale sprawnie napisana i pomysł też ciekawy. Huelle jest jednym z lepszych pisarzy wśród plejady jemu współczesnych polskich literatów. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Lubię "Castorpa" 05.09.05, 18:33 Ale jak nie porównywać, skoro autor sam do tego zachęca? A książka w istocie bardzo dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Pweł Huelle-czy ktoś czytał 05.09.05, 19:12 Paweł Huelle, wspaniały Dawidek, świetne opowiadania, Mercedes bentz a jakże i pomysł, i ta współczesność Wrzeszcza, a Castorp, cóż postać zaledwie, bo tak naprawdę znowu Gdańsk, fantastyczne miasto,pełne zawsze tramwajów i marynarzy, romansujących letnich par,ludzi, ludzi. Bardzo lubię jego prozę, głoszę to przy każdej okazji, albo nawet bez. I ten jego Gdańsk,Gdańsk,który też kocham. Tego nowego opowiadanie, na zamówienie, nie czytałam jeszcze, może ktoś już je zna? I co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xtrania Re: Pweł Huelle-czy ktoś czytał IP: 82.139.27.* 06.09.05, 10:16 Ja tez go bardzo lubie, szczególnie za "Weisera Dawidka", a "Mercedez-Benz" zachecił mnie do czytania Hrabala. Ogólnie same plusy i autor naprawde zdolny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biz czy ktoś czytał??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 10:43 czytał i baaardzo polubił. Polecam Wam także zbiór esejów Huelle. Mam wśród nich swoich faworytów i takie, które nieszczególnie przypadły do gustu. Ale bez wątpienia warto sięgnąć po "Inne historie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kjc Re: czy ktoś czytał??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 19:57 Nie czytam antypolskich świń. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Pweł Huelle-czy ktoś czytał 06.09.05, 20:07 Jeden z ciekawszych niewątpliew, potrafi pisac o Gdańsku bez komplexu Grassa, doskonale plącze fabułę i w sumie jako jedyny prócz Tokarczuk nie boi się niedopowiedzeń, zawieszenia punktów kulminacyjnych, pisania w stylu magicznym. A poza tym ma plusa za walkę z oszołomstwem:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś