Dodaj do ulubionych

Przetestuj się!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 13:34
Chcialabym wam polecic drodzy czytelnicy test wiedzy ogolnej, na ktory
natrafilam w sieci. Nazwa mylaca troche, bo to wiedza bardziej humanistyczna:
literatura, troszke fil. , to chyba wasze klimaty :D

psphome.dhtml.pl/test_wiedzy.html
Moze zechcecie sie potem podzielic wynikami, ja mam 53/100 czyli elita nie
jestem, ale mam dopiero 19 lat :)
pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: pampelune Re: Przetestuj się! IP: *.tera.pl / 212.244.20.* 22.09.05, 14:42
      o rety! ja mam 55/100. a jestem studentką 4/5 roku polonistyki i mam się za
      trochę erudytkę. bardzo dziękuję. i idę pławić się w kompleksach. pozdro.
      • braineater Re: Przetestuj się! 22.09.05, 15:19
        Załamka
        63/100
        a tam wcale nie ma jakichś szcegolnie skomplikowanych pytań:(
        dołączam do zakompleksionych

P:)
        • nienietoperz Re: Przetestuj się! 22.09.05, 17:08
          72/100.
          A nadal mysle, ze powinno byc duzo lepiej - kurcze, duzo pytan takich, ze niby z
          ogolnego wyksztalcenia wie sie o co chodzi, a kiedy przyjdzie co do czego - klappa.

Jesli chodzi o kwestie egzaminu na studia, Zdanka ma sporo racji.
          Tylko, ze idea przeprowadzania rozmowy o pasjach, zainteresowaniach, rozumieniu
          swiata, etc., a potem obiektywnego klasyfikowania rozmowcow wedle jakosci ich
          przemyslen, choc pociagajaca, jest nieco utopijna.

Wasz
          nienietoperz
          • staua Re: Przetestuj się! 22.09.05, 18:59
            62 :-) Mnie polozyly pytania o Polske wspolczesna i historie. I KIEDYS te historyczne chyba napisalabym
            lepiej...
            • braineater Wniosek 22.09.05, 19:06
              snobistyczny:
              FK oscyluje w okolicach górnych 2%:P

P:)
          • broch Re: Przetestuj się! 22.09.05, 19:32
            "Jesli chodzi o kwestie egzaminu na studia, Zdanka ma sporo racji."
            Nie, testy sluza jedynie do pierwszej, bardzo ogolnej selekcji. " predyspozycje
            kierunkowe" nie istnieja. Co to w ogole jest? Na wielu uczelniach prowadzi sie
            rozmowy wstepne, poziomu to nie podnosi radykalnie. Dobrym przykladem jest
            Harvard: pare lat temu pojawil sie artykul krytykujacy metody oceny: ponad 60%
            studentow mialo srednia A (co jest oczywiscie niemozliwe). Po artykule Harvard
            "doszedl" stopniowo do 35% i sa plany na oblizenie sredniej do faktycznego
            poziomu wiedzy studentow. Przez caly ten czas na powyzszej uczelni prowadzone
            byly rozmowy kwalifikacyjne.
            Innymi slowy takie testy predyspozycji to zawracanie gitary.
            W wieku 18 lat po ukonczeniu szkoly sredniej trudno miec tzw predyspozycje zawodowe:
            znajomemu fizykowi, podobne testy sugerowaly kariere policjanta.
            Ludzie ida na studia bo ida a konsekwencje ponosza przez reszte zycia.
    • tanczacy.z.myslami Przetestowałem się :(( 22.09.05, 15:45
      Wynik 66/100, czas rozwiązywania ok. 11 minut.
      Popieram pkobp - to wcale nie był test "wiedzy ogólnej".
      Po kolacji chyba zasiądę do czytania encyklopedii, żeby nadrobić braki :((
    • Gość: M Re: Przetestuj się! IP: *.elk.mm.pl 22.09.05, 16:00
      67/100, po polonistce.Bez błędu pytania z leteratury,ale niektóre strzelałam, jak widać ,źle.Jesten ciekawa,czy jakiś przyszły student miał 100/100, jak myślicie?
      • broch Re: Przetestuj się! 22.09.05, 16:18
        62/100
        Kwestie dotyczace wspolczesnej Polski sa mi kompletnie obce. W sumie zabawne.
        Na stronie z wynikiem znajduje sie link do 100 ostatnich rezultatow:
        2x 100/100
        jeden strzal: dziewczyna w wieku 16-19, drugi to facet 26-35

Ciekawe jest iz o ile w przedzialach wiekowych ponizej 26 roku zycia, mezczyzni
        i kobiety ida leb w leb, o tyle w przedziale 26-36 mezczyzni nieco dominuja, ale
        za to w przedziale 36-45 mezczyzni sa bardzo daleko w tyle. Potem znowu sie to
        wyrownuje co mozna przypisac innym zjawiskom natury geriatrycznej.
    • turms.niesmiertelny Re: Przetestuj się! 22.09.05, 16:08
      62/100, jak na inżyniera tak sobie
      :)
    • Gość: Zdanka Re: Przetestuj się! IP: *.4web.pl 22.09.05, 16:56
      Jesli na podstawie tego testu przyjmuja na psychologię to jest to dość
      bezsensowne...nijak nie sprawdza predyspozycji kierunkowych, ale świetnie
      nadaje się dla facetów wygrywających teleturnieje...
    • Gość: d0minika Re: Przetestuj się! IP: *.b.jawnet.pl 22.09.05, 17:27
      51, ledwie połowa...
      a lat mam 17.
      • annabellee1 Re: Przetestuj się! 22.09.05, 18:40
        61..
        Kiepsko.Ale pocieszam sie ze tylko 6% tak odpowiedzialo, tylko 2 % lepiej.Wiec
        moze nie tak zle w sumie??
        • ada08 Re: Przetestuj się! 22.09.05, 19:01
          66...
          Ale kilka razy strzeliłam na oślep i prawdopodobnie trafiłam :-)
          Taką to wartość mają tego rodzaju testy :-)
          a.
    • Gość: mamarcela Re: Przetestuj się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 20:59
      Czy ktoś mi powie jak było z tym pytaniem o scenarzystów Dekalogu? Piesiewicz?
      Kieślowski? Bo przecież obaj.
      • Gość: krokodyl Re: Przetestuj się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 21:09
        63...
        położyły mnie pytania filozoficzne, jak dla mnie były ciut zbyt trudne (biorąc
        zwłaszcz\a pod uwagę, że filozofię miałam dopiero na studiach, a nie w liceum).
        Nie wiem jak ma się ten test do studiowania psychologii. Może wstyd się
        przyznać, ale sama właśnie ją kończę, na UJ pewnie bym się nie dostała...
        Co do pytania o "Dekalog" - może tam właśnie trzeba było wpisać "żadne z
        powyższych" (pytanie z gatunku podchwytliwych), bo mnie też się wydaje, że i
        Kieślowski i Piesiewicz pisali scenariusze.
        • Gość: Zdanka Re: Przetestuj się! IP: *.4web.pl 22.09.05, 21:53
          No więc włąsnie o to mi chodzi - jakim cudem licealista zdajacy na psychologię
          ma wiedzieć, że Wittgenstein zajmował się filozofią języka i dlatego tylko on
          mógł powiedzieć, że o czym nie mozna mówic, o tym trzeba milczeć? Podobnie
          rzecz sie ma z triadą heglowską kilka pytań obok . Nie mówiąc juz o tym, że
          Szapocznikow była rzeźbiarką, nie malarką( a raczej twórczynia instalacji),
          więc test podaje błędną odpowiedz:P
          Nie szukam dziury w całym, ale ten test jest bez sensu. To nie jest tzw. wiedza
          ogólna, ani nawet umiejętność kojarzenia, ale groch z kapusta. Brakuje mi
          jeszcze pytań o parzystokopytne i wyznaczanie drogi na azymut w okolicach
          równika:P
          • Gość: maga_ Re: Przetestuj się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 23:20
            dodam jeszcze, że w teście znajduje się wyraźny błąd- jak dla mnie oczywiste
            było, że kazania Skargi wyrastają z ducha kontrreformacji. Natomiast wśród
            rzekomo prawidłowych odpowiedzi podane jest, że wyrastają one z ducha odrodzenia.
            hmmm. nie sądzę.

Test dla licealisty za trudny i nie sprawdzający zupełnie niczego. Wyobrażam
            sobie świetnych psychologów, którzy nie umieliby odpowiedzieć na 80% pytań. i
            jakoś wydaje mi się to możliwe.
            • broch Re: Przetestuj się! 23.09.05, 00:18
              Uniwersytet Jagielonski - www.uj.edu.pl/index.html
              address
              149.156.89.139 - Academic Computer Centre CYFRONET AGH, Krakow
              = strona UJ

psphome.dhtml.pl/test_wiedzy.html
              address
              195.205.138.67 - LAN Projekt sp. z o.o. TYCHY -
              = strona stowarzyszenia studentow psychologii UJ -

od kiedy to studenci ukladaja testy na egzaminy wstepne?

• eeela Re: Przetestuj się! 14.01.06, 17:13
        > Czy ktoś mi powie jak było z tym pytaniem o scenarzystów Dekalogu? Piesiewicz?
        > Kieślowski? Bo przecież obaj.

Takze w pytaniu 32 za poprawna uznaje sie odpowiedz bledna. Gildia to NIE jest cech.
        • eeela Re: Przetestuj się! 14.01.06, 17:15
          Odpowiedz na pytanie 35 tez jest bledna: trojpolowka po raz pierwszy na ziemiach
          piastowskich pojawila sie w XII wieku.
          • eeela Re: Przetestuj się! 14.01.06, 17:18
            Super, pytanie 56, kazania sejmowe Skargi zrodzily sie z ducha odrodzenia wg
            autorow testu. Jassssne.
            • eeela Re: Przetestuj się! 14.01.06, 17:20
              Pytanie 64: ja znalam Kazana tylko jako dramaturga i rezysera. Czy pisal
              powiesci? Wg testu byl powiesciopisarzem. Odpowiedz "dramaturg" okazuje sie
              nieprawidlowa.
              • eeela Re: Przetestuj się! 14.01.06, 17:23
                W pytaniu 81 panteizm to bynajmniej nie jest utozsamianie bostwa ze swiatem
                przyrody. Autorzy testu uznali, ze wsrod odpowiedzi nie podano poprawnej.
                • eeela Re: Przetestuj się! 14.01.06, 17:25
                  Na pytanie 85 nie ma jednoznacznej odpowiedzi - bezwarunkowy nakaz celibatu
                  zostalo wprowadzony przez sobor lateranski IV w bodajze 1215 (czy 1210?), ale
                  proces wprowadzania obowiazkowego celibatu dla calego kleru byl stopniowy.
              • mamarcela Re: Przetestuj się! 14.01.06, 17:34
                Był powieściopisarzem.
                Napisał np. Układ.
                :)
                • eeela Re: Przetestuj się! 14.01.06, 17:36
                  No tak, ale odpowiedz "dramaturg" tez powinna byc uznana.
                  • mamarcela Re: Przetestuj się! 14.01.06, 17:41
                    Jasne, ale ten test to w ogóle raczej żałosny jest. :)
                    • eeela Re: Przetestuj się! 14.01.06, 18:05
                      No, bylo tam wiele rzeczy, przyznaje, o ktorych nie mialam zielonego pojecia.
                      Ale takze pare, co do ktorych smiem watpic, ze wiedza o nich nalezy do
                      obowiazkowej wiedzy ogolnej ynteligienta. Bledow pewnie wiecej, niz wyszukalysmy
                      (a i tak znalazlysmy juz stanowczo zbyt wiele), ale ja nie jestem kompetentna na
                      tyle, zeby sprawdzic wszystko. Czy to jest naprawde test na psychologie?
              • marquis Kazan 15.01.06, 15:55
                Hmm, no a ja właśnie znam Kazana jako powieściopisarza. Ale przecież dramaty też
                pisał. Ten test jest troche bezsensowny (to tak na pocieszenie, żeby w kompleksy
                nie popaść ;)
    • octavius2 Re: Przetestuj się! 23.09.05, 00:59
      63/100 - nie za dobrze, ale pocieszam się, że nie jestem humanistą. Położyły
      mnie pytania z filozofii. Nie mam o tym pojęcia :)))
    • Gość: babcia Re: Przetestuj się! IP: *.icpnet.pl 23.09.05, 02:03
      Ekran pokazal ,ze 68. Jestem zaskoczony. Po calej wytrawnej sofi i porze
      niesprzyjającej intelektualnym igraszkom. Byc może to alkoholowa
      anamneza(sophia=mądrośc)? Świetny test dla robotów bionicznych. Wszystkim
      ,którzy czują sie przegrani polecam parodystyczne odspiewanie gaudeamus igitur.
    • Gość: pko :) Re: Przetestuj się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 11:28
      hej!nie wiem czy to faktycznie byl test na psychologie UJ, ale czy to takie
      wazne? ten test mial brata-blizniaka na 'umiejetnosc myslenia' :)))
      psphome.dhtml.pl/test_umyslu.html
      i to dopiero moglaby byc calosc. czy poziom za wysoki dla licealistow? chyba
      test powininien byc trudny jak jest 20 osob na miejsce, jak komus zalezy to i
      wstretnej filozofii sie pouczy, sa gorsze rzeczy, ja musialam uklady rownan
      rozwiazywac z logarytmem w wykladniku potegi,a wcale matmy studiowac nie bede :P
      a triade hegla wszyscy akurat robia w liceum przy okazji m.in. nie-boskie
      komedii- ja przynajmniej mialam, a bylam profil mat-inf z minimalna ilosci
      polskiego.
      nikt tu nie mial ponizej 50%? :> :D
      pozdrawiam!!
      • hermina5 Re: Przetestuj się! 23.09.05, 12:02
        A czego dotyczy triada Hegla w "Nie-boskiej" jeśli mogę zapytac??????????? bo
        tak to można powiedziec, że całego Arystotelesa robi się przy okazji św.
        Tomasza:P

PS. No jasne, jak ktos chce sie dostać na psychologię to powinien wiedzieć, że
        Schopenhauer reprezentuje woluntaryzm, choć nie ma pojcia co to woluntaryzm, a
        ostatnie wznowienia świata jako WOLI..." wyszło po polsku...no wole nie
        wspominac kiedy...oraz mieć pełną świadomość, że Szapocznikow to rzezbiarka
        (choc test twierdzi, że malarka)...Zwłaszcza, że znaja ją głównie, a własciwie
        wyłącznie w Muzeum Sztui Współczesnej w Łodzi, ale kazdy zdający na psychologię
        to wie...Prawda jest taka, że do takich testów ludzie kupują zbiory testów z
        kilku lat i kują odpowiedzi na pamięć.Jeszcze inni, kupuja wycieki testów.

PS. Ale sądzę , e tego logarytmu nie rozwiązywałaś idąc na polonistykę? A
        pytanie o Szapocznikow klasyfikuje sie na historię sztuki.
        • Gość: pko Re: Przetestuj się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 13:06
          A czego dotyczy triada Hegla w "Nie-boskiej" jeśli mogę zapytac??????????? bo
          > tak to można powiedziec, że całego Arystotelesa robi się przy okazji św.
          > Tomasza:P

to jesr zlosliwe pytanie :P ja juz mature pol roku temu zdalam....:DD

co do reszty: wydaje mi sie, ze chodzi o to by po prostu posiadac JAKAS wiedze,
          chyba miedzy wynikiem 70 pkt a 15 jest roznica.np nie znam historii polski, no
          nie znam, pustak jestem i glab, ale wiem kim byl matisse, leger, itp-
          interesuje sie troszke malarstwem ostatniego wieku czy dwoch i jestem po
          niedawnej lekturze 'granic wspolczenosci' porebskiego. i mysle ze nikt nie
          oczekuje wynikow po 100% tylko hmm rezultatu swiadczacego, eeee to zle slowo,
          rezultatu sugerujacego jakis zasob wiedzy .rany, nie chce tu tego testu bronic,
          bo co mnie on, wycziluj troche, to miala byc kwadransowa zabawa ;)

P.S. no jasne, ale wymagana rozszerzona matura z matematyki byla dosc luzno
          zwiazana z kierunkiem studiow, tzn z tym czego mnie tam uczyc beda :) mysle ze
          matma do moich studiow ma sie tak jak h.matisse do psychologii
          pzdr!
        • Gość: mamarcela Re: Przetestuj się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 13:29
          No to sie czepiamy. Kilka przykladów.
          Ja znowu do tego Dekalogu - jedyna słuszna odpowiedź to Piesiewicz, a jako zywo
          obaj pisali więc odpowiedzi - Kieślowski i żadna nie jest poprawna - powinny
          być uznawane.
          Dalej :ksenofobia to np. wg KOp.Wł "Słownik przypomnień" - "Wrogość do
          cudzoziemców", a w teście zalicza sie jedynie "lęk " - niby fobia to lęk, ale
          www.slownik-online.pl/kopalinski/979659AA2B0478BCC12565ED00464F2C.php
          Czy kandydat na psychologię musi znac nazwisko króla kurkowego? Dalibóg po co
          to komu?
          Dalej:
          www.slownik-online.pl/kopalinski/696fc2b1e2dbb117c1256576006e5185.php
          a więc odpowiedź "panteizm to utożsamienie Boga z przyrodą" mogłoby pasować,
          czyż nie?
          Dalej: o co walczy IRA?
          encyklopedia.pwn.pl/30779_1.html
          o wszystko po trosze, prosze państwa i co najmniej 3 odpowiedzi są częściowo
          prawdziwe.
          itd. pytanie o ministrów pozostawiam bez komentarza.
          A teraz o meritum:
          No tak, Schopenhauer - każdy licealista zna go na wyrywki, a w triadzie z
          Heglem i Wittgensteinem stanowią clou programu każdego afterparty.Bo przedtem
          po dokonaniu barteru omawia się racjonalizm genetyczny i ludnościową teorię
          Malthusa.
          Tylko, że ja jako matka licealistki wcale nie zdziwiłabym się, gdyby od tych
          nieszczęsnych dzieci faktycznie takiej wiedzy wymagano. Niemal codzienie
          doznaję iluminacji dowiadując się, jakie idiotyczne szczegóły musi moje dziecię
          wkuwać na pamięć.
          O, mam przed sobą tzw książkę do polskiego młodej. I pełno w niej -izmów, już w
          spisie treści, najrozmaitszych: prowidencjalizm, tyrteizm, utylitaryzm,
          sylogizm, a także paradygmat, synestezja, synkretyzm (też w spisie treści).
          Schopenhauer też jest.A jakże. Ale słowo woluntaryzm nie pada i irracjonalizm
          takoż. A poza tym wszystko w duchu tegoż testu.
          Powodzenia wszystkim przyszlym studentom życzę.
          • eeela Re: Przetestuj się! 14.01.06, 17:30
            > Dalej: o co walczy IRA?
            > encyklopedia.pwn.pl/30779_1.html
            > o wszystko po trosze, prosze państwa i co najmniej 3 odpowiedzi są częściowo
            > prawdziwe.

Pytanie jest, o co walczy, a nie o co walczyla. Do bardzo niedawna (bo zlozyla
            bron), definitywnie walczyla o przylaczenie Ulsteru do Republiki. Ale co
            nalezaloby zmienic w tescie, to czas, bo IRA juz nie walczy od kilku miesiecy :-D
      • Gość: Zdanka Re: Przetestuj się! IP: *.4web.pl 23.09.05, 14:10
        No, test na logiczne myslenie jest znacznie ciekawszy:))))))))))))Pytanie o
        gwiazdy i skały ma u mnie 100 punktów, gdyż pokladajac się ze smiechu
        odpowiedziałam, że cżłowiek wie, że gwiazdy to nie rośliny, co od razu było
        odpowiedzią błędną i czego mozna było się spodziewać. niemniej jednak dla mnie
        ta własnie odpowiedż podsumowuje 3/4 drugiego testu.
        Ale. Te chieroglify. Jaka jest zasada działania tego cudu, bo jakaś musi byc?
        • Gość: mamarcela Re: Przetestuj się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 14:23
          Przy gwiazdach i skałach zaczęłam odpadać od ściany , a oberwałam się zupełnie
          przy 3 wiatrolotach i jednym już nie pamietam czymś w różnych kolorach. Chociaż
          wydawało mi się, że zaczęłam rozumieć mechanizm działania tego cudu. Ale chyba
          jednak nie. Odpadłam i wpadłam w przepaść zwątpienia. Jeśli tak ma wyglądać
          selekcja naszych potomków to wchodzimy chyba w epokę dziwacznej eugeniki?
          • Gość: Zdanka Re: Przetestuj się! IP: *.4web.pl 23.09.05, 14:33
            Ale nie , przy tych 3 czymś tam i jednym innym, to jest proste - tam po prostu
            tzreba się przyjrzeć układowi znaczków i on zgadza się na drugiej planszy. ale
            reszty chieroglifów nie kumam po prostu -------> co decyduje, że syn ma zająć
            się gitarą co do ogniska? Albo, że potrzebują lamp? No Champolion to ze mnie
            nie jest , bo ja zasady nie widzę po prostu;/
            • Gość: pko Re: Przetestuj się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 15:02
              ad 3. zakladajac ze ostatnie wyrazy to'do domu'- latwo wskazac podpis
              ad.6 na tej samej zasadzie[znaczek za litere] :trzeba kupic lampy : lapka
              to 'A', te V wykrecone czy rogi to 'P'
              ad 9. :)) szczelalam :D rozumowalam tak: miesikosz :DDD[mozna opluc monitor]
              jest jeden jedyny, i tym sie wyroznia sposrod reszty ,ze konczy sie na ""
              12 ???
              15?? kto powie?
              18?
              21?
              24 tak samo jak w 2 pierwszych -rolnikiem: 3 i 5 od konca litery sa te same -
              'i' , tylko rolnik pasuje
              27 juz nie pamietam, ale chyba zgadlam :))

te literki rzeczywiscie najbardziej pokrecone :))
              • Gość: pko ad 18 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 15:08
                slonce rodzaj zenki zakonczone na E, przymiotnik do ksiezyca musi sie konczyc
                na Y, wiec w zadaniu 18 odp e- jako jedyny przymiotnik nie zakonczony na E
                e to jest calkiem latwe, tylko troche trzeba byloby nad tym posiedziec :)
              • Gość: pko ad 21 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 15:14
                na zasadzie zgadywanki :)) te paczke przygptuj dla *ujka [wujka?]
                zakaldajac ze zdanie zaczyna sie od 'te paczke', wtedy kwiatek czy co to jest
                oznacza T ==>pasuje tylko 'przygotuj'
                boze czym ja sie zajmuje, mialam sie uczyc z ang
                pozdrawiam!
                • Gość: Zdanka Re: ad 21 IP: *.4web.pl 23.09.05, 15:32
                  No, ale to tzreba mieć dużo dobrej woli , żeby to widzieć- co do pierwszego
                  rzeczywiście się zgadzam, ale dalej to jest kompletnie bez wspólgrania----
                  >jesli to ma brzmieć :tę paczkę przygotuj dla wujka, to do diaska, dlaczego ta
                  litera D (dlA) nie wyglada identycznie jak w "do domu" (no mogę założyć, że
                  inaczej piszą d przed spółgoską, a inaczej przed samogoską :), ale dlaczego to
                  stare D (to wygięte) miałoby sie pojawić w słowie "Przygotuj" jako odpowiednik
                  R?
                  • Gość: pko Re: ad 21 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 15:38
                    ekhm, przeciez nie w calym tescie ten sam znak odpowiada tej samej literze-
                    byloby to za proste przeciez!
                    racja, te rozwiazania sa 'na czuja'ale nie wiem czy mozna inaczej, moze ktos
                    sie pofatyguje to ladnie wyjasnic/uzasadnic na forum
                    pozdrawiam! :)
                    • Gość: Zdanka Re: ad 21 IP: *.4web.pl 23.09.05, 15:52
                      Ale to własnie dlatego nie ma dla mnie porządku języka w moim rozumieniu, wiec
                      dlaczego ktoś to nazywa językiem? Jezyk oparty jest zawsze na zasadzie -
                      jakiejś- a tu zmienia sie co wypiowiedz tych PAństwa...;/
                      No przepraszam, ale dla mnie to zaprzecza zasadzie wg której istnieje:))))))

12) Przygotuj gitarę - T jako wyróżnik przygoTuj i giTary.
                      a wg tej zasady domyslania się i wstrzelenia to można odpowiedajac
                      stwierdzić , że facet powiedział:
                      zapalIsz śwIece i też sie zgadza...
                  • Gość: Zdanka Re: ad 21 IP: *.4web.pl 23.09.05, 15:39
                    No nie wiem, może ja mam po prostu jakies nalecialości i widzę w tym srukturę
                    języka - gdzie albo pod znak podporządkowana jest litera, albo znaczenie,albo-
                    zestaw liter, a to jest oparte na jakimś polsko-obrazkowym, gdzie coś najpierw
                    jest literą D a potem nagle staje sie wg tej samej zasady literą R. Ale wtedy
                    to znów tez nie świadczy, że ja jestem głupia, tylko, ze nie dopracowali
                    systemu tego czegos...albo już w ogóle nic nie wiem...

Strzałka raz jest odpowiednikiem i , a innym razem U - czyli szlag tafia
                    system, to jest raczej ciezkie dla mnie do pojęcia..No i dlatego nie jestem
                    Champolionem...
                    • Gość: mamarcela Do Zdanki - na smutno, ale z pewna dozą optymizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 16:10
                      Tak to już chyba jest, droga Zdanko, że w rozwiązywaniu tego typu testów, a
                      może testów w ogóle, przeszkadza, doświadczenie, wiedza i tzw. kontekst
                      kulturowy. Trzeba do każdego pojedynczego problemu podchodzić jakby się
                      człowiek przed chwilą urodził i nic nie wiedział. Podzielam Twoje obawy, czy
                      wiedza, której wymaga pierwszy test, jest licealistom potrzebna. Tylko, że
                      niestety tak się porobiło, że młodzież uczona jest zadaniowo - nie, aby posiąść
                      wiedzę, lecz aby zdać, przeskoczyć, zaliczyć. Formułki, -izmy, wszelakie, bryki
                      i opracowania. Smutne, ale prawdziwe. Suche fakty oderwane od kontekstu. Wiele
                      lat temu byłam na wykładzie prof. Szaniawskiego, który pięknie dowodził, że
                      zbyt wysoka inteligencja jest przeszkodą w karierze naukowej, bo nie pozwala
                      się skupić nad koniecznymi powtarzalnymi badaniami. Nie wiem dlaczego, ale to
                      mi się z tymi testami skojarzyło. Bo jakos wydaje mi się, że ludzie mający
                      jakąś tam wiedzę przekombinowują testy - jak dedukcja to nie gotowa formułka,
                      ale także skojarzenie np. z niejakim Holmesem Sherlockiem zresztą.
                      A głupia to Ty na pewno nie jesteś. Słowo honoru.:)
            • Gość: mamarcela Re: Przetestuj się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 15:05
              Może i proste, ale ja odpadłam z zasady - wolę poczytać. Z kolei lampy
              rozszyfrowałam po ostatnich literach i słowie trzeba. Posadzę do tego dziecko
              młodsze. Jak eugenika to eugenika. Starsze niech się lepiej uczy -izmów
              wszelakich tudzież triady heglowskiej.
              Pozdrawiam.
    • Gość: Joasia Re: Przetestuj się! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.05, 14:25
      ale fajna zabawa :) zna ktos jeszczce podobne testy ??
      • Gość: olimpia_cambel Re: Przetestuj się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 16:49
        Oooo tak trzeba reagować, a nie co niektórzy jeszcze się obrażają. Bawić się
        ludzie trzeba!!!! Zdradze, że ja miałam punktów 26 i może nie jest to zbyt
        wiele, ale mnie wiecej nie potrzeba w wieku 17 lat :P
        • Gość: Kawka do pko ( sprawie matematyki i nie tylko ,,,) IP: *.avamex.krakow.pl 23.09.05, 18:51
          Witam serdecznie.
          Kiedy w 1968 roku zdawałam egzamin na psychologię UJ) , poddano nas pewnemu
          sprawdzianowi (bo test to nie był).Pani docent Gierulanka przeczytała
          tekst dotyczący problematyki wnioskowania przez analogię (prawdopodobnie był to
          artykuł z czasopisma), po czym kazała streścić tenże tekst 'własnymi słowami" i
          odpowiedzieć pisemnie na kilkanascie pytań. Jakież to banalnie proste w
          porównaniu z testem wiedzy ogólnej!!!
          A na pierwszym roku studiów matematyka była, a jakże (wykłady i ćwiczenia),były
          tez zajęcia z logiki matematycznej ,no i obowiążkowo na pierwszym
          i trzecim roku -statystyka ,z wykladowcami Akademii Ekonomicznej.
          Jakie przedmioty teraz są wykładane -nie wiem(brak kontaktu z kolegami
          pracującymi na uczelni). A sam kierunek i pracownicy naukowi- sa
          podzieleni na"dwa obozy " (kto studiuje w Krakowie,ten wie o co chodzi)

Ja jestem absolwentką psychologii ,po "niezłej szkole" ( I specjalizacja u
          prof.Marii Przetacznikowej -psychologia rozwojowa i wychowawcza, a II - z
          psychologii klinicznej -u prof.Marii Susułowskiej;obie Panie już,
          niestety ,nie żyją
          Licealistom współczuję ogromnie ; też mam na co dzień do czynienia z 'ofiarami'
          programu szkolnego. Pod uwagami MAMYMARCELA' na temat szkoły -podpisuję się
          obiema rękami.
          Moja pierworodna wnuczka właśnie zaczęła naukę w liceum...
          Pozdrowiam .
          • sto100 Re: do pko ( sprawie matematyki i nie tylko ,,,) 23.09.05, 21:55
            przetestowałam na sobie, wczoraj i musiałam nabrać dystansu i do siebie i do
            testu i do zabawy, hulaj dusza bez kontusza,za duzo czasami myślałam, oj, oj,
            Zęby trochę ściska, na szczęście na studia dzisiaj nie zdaję,chociaż bez studiów
            to chyba trudno to przyzwoicie rozwiązać?
            Chociaż z drugiej strony odruchy podobno dają lepszy wynik aniżeli wiedza?
            Zobaczymy po niedzieli.
    • Gość: d0minika Re: Przetestuj się! IP: *.246.jawnet.pl 23.09.05, 22:12
      Słuchajcie, nad tym testem pisze, żeby co jakiś czas go powtarzać - czy w
      związku z tym on jest regularnie zmieniany i aktualizowany?
      • Gość: olimpia_cambel Re: Przetestuj się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 23:22
        Ja myśle, że nie. Zapewne chodzi tu o to, by zapamiętać wyniki przy n-tym
        rozwiązywaniu tego samego testu. Po paru takich rundkach wzrośnie nam troche
        wiedzy i inteligencji.
        • hermina5 Re: Przetestuj się! 23.09.05, 23:25
          Tu się nikt nie obraża, tylko czepia szczegółów i wynajduje błędy- a to
          ZASADNICZA róznica.
          • pampelune Re: Przetestuj się! 14.01.06, 15:31
            Wczoraj strawiłam pół nocy na ten test ze spawności umysłu i jestetm dalece
            bardziej zadowolona z niego niż z tego z wiedzy ogólnej. Jego niewątpliwą
            zaletą jest to, że jak odpowiednio długo rozkminiać, to większość zadań umiem
            rozwiązać, a w tamtym jak nie znałam odpowiedzi to nic się już nie dało...
            Jednak jedno sprawnościowe zadanie wciąż jest dla mnie zagadką. Ja już wiem
            która odpowiedź jest dobra, ale wciąż do mnie nie dotarło dlaczego. Chodzi o:

7. Królewna napisała na kartce zbiór następujących słów:

muzeum kołatka łopatka
            kołowrotek kuferek wrzeciono

i rzekła do szewczyka Kuby: "Jeśli właściwie uzupełnisz ten zbiór jeszcze
            jednym słowem zostanę twoją żoną, ale jeśli się pomylisz...." Pomóż Kubie
            zostać królem i wybierz jedno spośród następujących słów:

A. żakiet

B. kapelusz

C. sukmana

D. żabot

E. niewód

Czy ktoś może objaśnić?

PS. Z tym winkiem do popijania przy rozwiązywaniu to doskonała ideja. Bardzo
            pomaga :-)
    • eeela Re: Przetestuj się! 14.01.06, 17:07
      Beznadziejnie, 59. Musze sprawdzic poprawne odpowiedzi, bo bylo kilka punktow, w
      ktorych uwazam, ze dysponowalam odpowiednia wiedza, ale nie za bardzo
      wiedzialam, co uznano za poprawna odpowiedz.
    • Gość: 13latek Re: Przetestuj się! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.01.06, 20:02
      30 poprawnych , z 20 wiedziałem . Kiepsko , ale pytania strasznie trudne jak na
      mój wiek;-)
    • akondze Re: Przetestuj się! 16.01.06, 12:13
      Pytanie pierwsze:

Rozumowanie dedukcyjne jest to
      ...
      jako odpowiedź prawidłową podano:
      B. dochodzenie do praw ogólnych na podstawie informacji szczegółowych

Jest to odpowiedź prawidłowa na poziomie czytelnika opowiadań o przygodach
      Sherlocka Holmesa, tudzież jej dość potoczne rozumienie.
      Tak naprawdę odpowiedź B dotyczy indukcji a nie dedukcji

"DEDUKCJA [łac.], dedukcyjne wnioskowanie, log. rozumowanie, którego kierunek
      jest zgodny z kierunkiem wynikania logicznego, tj. polega na tym, że gdy dana
      jest racja jako zdanie uznane (za prawdziwe), na jej podstawie uznaje się
      następstwo; rozumowanie dedukcyjne stanowi zasadę konstruowania dedukcyjnego
      systemu; twierdzenie o dedukcji, jedno z podstawowych twierdzeń metalogiki,
      głoszące, że dla udowodnienia dowolnej implikacji wystarczy z poprzednika tej
      implikacji wydedukować jej następnik (reguły wnioskowania)".
      encyklopedia.pwn.pl/16089_1.html
      i dla porównania:
      "INDUKCJA [łac.], wnioskowanie indukcyjne, log. rozumowanie polegające na
      wyprowadzaniu wniosków ogólnych z przesłanek będących ich poszczególnymi
      przypadkami"
      encyklopedia.pwn.pl/30200_1.html----------
      ...skwak?
      • eeela Re: Przetestuj się! 16.01.06, 17:17
        O, nie przyszlo mi do glowy, zeby to sprawdzic. Jakie byly inne odpowiedzi?
    • akondze Re: Przetestuj się! 16.01.06, 12:21
      A tak poza tym, takie testy są dość ciekawe, chociaż może niekoniecznie jako
      warunek dotyczący przyjęcia na studia... chyba że traktowany dość luźno, jako
      drugorzędne, a nie główne kryterium - i tak chyba zresztą jest.

Istotnym błędem jest niepodanie daty na którą test jest aktualny - ma to
      szczególne znaczenie chociażby przy pytaniu 63, o ostatniego zwycięzcę konkursu
      Chopinowskiego = na dzisiaj odpowiedź nieaktualna.
      No ale można założyć, że podczas egzaminów wstępnych dane są aktualne.

----------
      ...skwak?
    • bialeoko Re: Przetestuj się! 06.02.06, 18:36
      od kiedy to do cholery Szapocznikow była malarką???? Pytanie 72...

poruta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka