Gość: ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 12:26 najlepiej pamiętniki jakichśalkoholików..bardzo bede wdzieczna!chodzi mi o ksiazki autentyczne czyli takie prawdziwe zwierzenia alkocholików lub coś w tym stylu.pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kafe_ole Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! 26.10.05, 12:47 Mnie się od razu Malcolm Lowry przypomniał. Czerpał głównie z własnych przeżyć alkoholowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 12:50 Marek Hłasko - "Pętla" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelina Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 17:23 Wiktor Osiatynski - Ewa Woydyło - pobuszuj w googlu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GARNEK Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 15:26 wieniedykt jerofiejew "moskwa pietuszki" mistrz autentyczny zapil sie na smierc oczywiscie , z polskich to pilch "pod mocnym aniolem" moj ulubiony DOWŁATOW Odpowiedz Link Zgłoś
valis1 Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! 02.11.05, 17:41 Hans Fallada-"Pijak". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! IP: *.czestochowa.agora.pl 02.11.05, 21:15 Ale większość wymienionych przez poprzedników książek jest jednak fikcją literacką, choc często opartą na własnych doświadczeniach. Bliższe pamiętnikowi są dzieła Wiktora Osiatyńskiego: „Rehab” i „Alkoholizm. Grzech czy choroba?” Odpowiedz Link Zgłoś
valis1 Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! 02.11.05, 23:57 Tu sie nie zgodze. Fallada opisuje własne doświadczenia. Książkę tę pisał w zakładzie. Miał bardzo mało paieru, więc zapisywał kartkę po parę razy tak, że odkodowanie jego zapisków zajęło wydawcom parę lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Micia-Kicia Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! IP: *.a.pppool.de 03.11.05, 00:17 Dorzucę jeszcze "Johny Barleycorn" Jacka Londona. Odpowiedz Link Zgłoś
szczurbiurowy Hemingway 06.11.05, 09:16 Zwłaszcza te póżniejsze powieści i opowiadania - zwlaszcza Wyspy na Golfsztromie i Ruchome święto. Hemingway tak smakowicie opisuje drinki że można popaść w alkoholizm ;) Odpowiedz Link Zgłoś
karol.mojzesz Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! 06.11.05, 09:44 Oprocz genialnych książek Lowry'ego i Jerofiejewa (ktory nie umarł jak chce GARNEK z przepicia, a w wyniku choroby powstałej m.in. z chlania, a to różnica), polecam dwie: E. "Niziurskiego "Salon wytrzeźwień" i pamiętnik członka AA pt. "Sto razy umierałem" (nazwiska nie pamiętam); ta druga ? bardzo ciekawie napisana jak na amatora, a przygody lepsze od tych opisywanych przez literatów. Pilch w tym towarzystwie wypada naprawdę bladziuchno. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! 06.11.05, 12:21 Jerzy Pilch "Pod mocnym aniołem" Odpowiedz Link Zgłoś
august.bw Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! 06.11.05, 23:14 Przede wszystkim mylicie, towarzysze, alkoholika z pijakiem. W latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych ukazało się kilka książek wspomnieniowych autorstwa alkoholików, takich prawdziwych, a nie papierowych, jak u Pilcha. Jak znajdę, to podam tytuły. Odpowiedz Link Zgłoś
meszuge13 Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! 07.11.05, 01:06 ja pisze pamietnik,moze go kiedys wydam...:) Odpowiedz Link Zgłoś
la_confiance_en_soi Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! 07.11.05, 19:43 Wieniedikt Jerofiejew "Moskwa- Pietuszki". Nieosiągalny wzór dla różnych Pilchów Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 lata.. 07.11.05, 22:26 30 lat temu czytalam taka ksiazke "Lata patykiem pisane". Historie autentyczne. ale nie pamietam ani kto wydal ani autorow. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki sobie Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 10:42 Kliknij na podany link: www.nnmag.net/nn/index.php?redir=mod_arts.php&id=397 Chyba niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
retiro1 Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! 09.11.05, 21:19 "Szybkie drinki na 100 sposobów" PS. Ale o so si chosi? Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! 09.11.05, 22:44 Są książki pisane przez czynnych alkoholików i alkoholików z wglądem w chorobę - to wielka róZnica. Bezdystansowcy upajają się swoimi przygodami , są pełni poczucia krzywdy , roszczeń, bałamucą czytelnika "powodami picia". Alkoholicy trzeźwi pisza inaczej . Jest sporo ich książek , ale nie wiem , jak je zdobyć. Pogmeraj na stronach AA , PARPY może...Osiatyński jest ok. Ach , jeszcze sa ksiązki pisane przez alkoholików nieswiadomych swojej choroby .Przewaznie to tzw męska literatura - wstrząśnięte nie zmieszane. Odpowiedz Link Zgłoś
clevera proponuję:) 10.11.05, 18:47 "Trzynasty stopień szczęścia" - Robert Tabus.Opisuje własne doświadczenia walki z nałogiem w placówce zamknętej w czasach PRL i ówcześnie stosowanych metodach leczenia. Książka daaaaawno wydana, bo w 1974 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
ajtra Re: proponuję:) 10.11.05, 19:43 "Chorobę alkoholową poznałem z każdej strony. Na dobre zacząłem pić w wieku dwudziestu lat...." ..."przede wszystkim chciałbym, żeby dzięki tej książce ludzie, którzy mają nikłe pojęcie o naszej chorobie, mogli lepiej zrozumieć alkoholizm i alkoholików". Włodzimierz Kamecki. Anna Dodziuk Włodzimierz Kamecki: "Wyjść z matni. Proste rozmowy o zgubnym nałogu". Prószyński i S-ka Warszawa 1994 Odpowiedz Link Zgłoś
ajtra Re: proponuję:) 10.11.05, 19:48 Rowan Marina MAM NA IMIĘ MARINA I JESTEM ALKOHOLICZKĄ Wyd. Zysk I S-Ka "Tę książkę napisała kobieta, która przez dwadzieścia cztery lata swojego życia codziennie wieczorem wypijała kilka drinków, aż w wieku czterdziestu dwóch lat znalazła się na oddziale odwykowym z całkowicie wyniszczonym systemem nerwowym..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bc Re: proponuję:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 21:16 "Pilot" Robert P. Davis o pilocie samolotów rejsowych alkoholiku i jego wyjściu z nałogu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! IP: 203.197.138.* 14.11.05, 08:37 Jak o pijaństwie , to polecam Charlesa Bukowskiego.Cieszę się , że wszedłem tutaj , spisałem sobie parę autorów , których nie czytałem. Odpowiedz Link Zgłoś