Dodaj do ulubionych

POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 12:26
najlepiej pamiętniki jakichśalkoholików..bardzo bede wdzieczna!chodzi mi o
ksiazki autentyczne czyli takie prawdziwe zwierzenia alkocholików lub coś w
tym stylu.pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • kafe_ole Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! 26.10.05, 12:47
      Mnie się od razu Malcolm Lowry przypomniał. Czerpał głównie z własnych przeżyć
      alkoholowych...
      • Gość: anka Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 12:50
        Marek Hłasko - "Pętla"
        • Gość: ewelina Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 17:23
          Wiktor Osiatynski -
          Ewa Woydyło - pobuszuj w googlu
          • Gość: GARNEK Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 15:26
            wieniedykt jerofiejew "moskwa pietuszki" mistrz autentyczny zapil sie na
            smierc oczywiscie ,
            z polskich to pilch "pod mocnym aniolem"
            moj ulubiony DOWŁATOW
    • valis1 Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! 02.11.05, 17:41
      Hans Fallada-"Pijak".
      • Gość: szcz Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! IP: *.czestochowa.agora.pl 02.11.05, 21:15
        Ale większość wymienionych przez poprzedników książek jest jednak fikcją
        literacką, choc często opartą na własnych doświadczeniach. Bliższe pamiętnikowi
        są dzieła Wiktora Osiatyńskiego: „Rehab” i „Alkoholizm. Grzech czy choroba?”
        • valis1 Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! 02.11.05, 23:57
          Tu sie nie zgodze. Fallada opisuje własne doświadczenia. Książkę tę pisał w
          zakładzie. Miał bardzo mało paieru, więc zapisywał kartkę po parę razy tak, że
          odkodowanie jego zapisków zajęło wydawcom parę lat.
          • Gość: Micia-Kicia Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! IP: *.a.pppool.de 03.11.05, 00:17
            Dorzucę jeszcze "Johny Barleycorn" Jacka Londona.
    • szczurbiurowy Hemingway 06.11.05, 09:16
      Zwłaszcza te póżniejsze powieści i opowiadania - zwlaszcza Wyspy na Golfsztromie
      i Ruchome święto.
      Hemingway tak smakowicie opisuje drinki że można popaść w alkoholizm ;)
    • karol.mojzesz Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! 06.11.05, 09:44
      Oprocz genialnych książek Lowry'ego i Jerofiejewa (ktory nie umarł jak chce GARNEK z przepicia, a w
      wyniku choroby powstałej m.in. z chlania, a to różnica), polecam dwie: E. "Niziurskiego "Salon
      wytrzeźwień" i pamiętnik członka AA pt. "Sto razy umierałem" (nazwiska nie pamiętam); ta druga ?
      bardzo ciekawie napisana jak na amatora, a przygody lepsze od tych opisywanych przez literatów. Pilch
      w tym towarzystwie wypada naprawdę bladziuchno.
      • lemuriza Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! 06.11.05, 12:21
        Jerzy Pilch "Pod mocnym aniołem"
        • august.bw Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! 06.11.05, 23:14
          Przede wszystkim mylicie, towarzysze, alkoholika z pijakiem. W latach
          sześćdziesiątych i siedemdziesiątych ukazało się kilka książek wspomnieniowych
          autorstwa alkoholików, takich prawdziwych, a nie papierowych, jak u Pilcha. Jak
          znajdę, to podam tytuły.
          • meszuge13 Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! 07.11.05, 01:06
            ja pisze pamietnik,moze go kiedys wydam...:)
    • la_confiance_en_soi Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! 07.11.05, 19:43
      Wieniedikt Jerofiejew "Moskwa- Pietuszki". Nieosiągalny wzór dla różnych Pilchów
      • venus22 lata.. 07.11.05, 22:26
        30 lat temu czytalam taka ksiazke "Lata patykiem pisane". Historie autentyczne.
        ale nie pamietam ani kto wydal ani autorow.

Venus
    • Gość: taki sobie Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 10:42
      Kliknij na podany link:

www.nnmag.net/nn/index.php?redir=mod_arts.php&id=397
      Chyba niezłe.

• retiro1 Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! 09.11.05, 21:19
      "Szybkie drinki na 100 sposobów"

PS. Ale o so si chosi?
      • kocia_noga Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! 09.11.05, 22:44
        Są książki pisane przez czynnych alkoholików i alkoholików z wglądem w
        chorobę - to wielka róZnica. Bezdystansowcy upajają się swoimi przygodami , są
        pełni poczucia krzywdy , roszczeń, bałamucą czytelnika "powodami picia".
        Alkoholicy trzeźwi pisza inaczej . Jest sporo ich książek , ale nie wiem , jak
        je zdobyć. Pogmeraj na stronach AA , PARPY może...Osiatyński jest ok.
        Ach , jeszcze sa ksiązki pisane przez alkoholików nieswiadomych swojej
        choroby .Przewaznie to tzw męska literatura - wstrząśnięte nie zmieszane.
    • clevera proponuję:) 10.11.05, 18:47
      "Trzynasty stopień szczęścia" - Robert Tabus.Opisuje własne doświadczenia walki
      z nałogiem w placówce zamknętej w czasach PRL i ówcześnie stosowanych metodach
      leczenia. Książka daaaaawno wydana, bo w 1974 roku.
      • ajtra Re: proponuję:) 10.11.05, 19:43
        "Chorobę alkoholową poznałem z każdej strony. Na dobre zacząłem pić w wieku
        dwudziestu lat...."
        ..."przede wszystkim chciałbym, żeby dzięki tej książce ludzie, którzy mają
        nikłe pojęcie o naszej chorobie, mogli lepiej zrozumieć alkoholizm i
        alkoholików". Włodzimierz Kamecki.
        Anna Dodziuk Włodzimierz Kamecki: "Wyjść z matni. Proste rozmowy o zgubnym
        nałogu". Prószyński i S-ka Warszawa 1994

• ajtra Re: proponuję:) 10.11.05, 19:48
          Rowan Marina
          MAM NA IMIĘ MARINA I JESTEM ALKOHOLICZKĄ
          Wyd. Zysk I S-Ka
          "Tę książkę napisała kobieta, która przez dwadzieścia cztery lata swojego życia
          codziennie wieczorem wypijała kilka drinków, aż w wieku czterdziestu dwóch lat
          znalazła się na oddziale odwykowym z całkowicie wyniszczonym systemem
          nerwowym..."
          • Gość: bc Re: proponuję:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 21:16
            "Pilot" Robert P. Davis o pilocie samolotów rejsowych alkoholiku i jego
            wyjściu z nałogu
    • Gość: maniek Re: POLECCIE KSIĄZKI O ALKOHOLIZMIE!PROSZE! IP: 203.197.138.* 14.11.05, 08:37
      Jak o pijaństwie , to polecam Charlesa Bukowskiego.Cieszę się , że wszedłem
      tutaj , spisałem sobie parę autorów , których nie czytałem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka