hatszepsut80 Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 19.01.06, 20:34 "Pamiętniki Adama i Ewy" M. Twain Odpowiedz Link Zgłoś
dariamarta Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 20.01.06, 16:31 hm... "Tam gdzie spadaja anioły..." ...polecam.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bridie Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.piasta.pl 22.01.06, 13:52 "Wybór Zofii" Williama Styrona - czytana w liceum. Wywarła na mnie wstrząsające wrażenie i chyba po raz pierwszy tak wyłam nad książką - chociaż zdarza mi się to dość często(tzn. czytać i płakać równocześnie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anamor Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 17:53 "Co się wydarzyło w Madison County" oraz " Tysiąc polnych dróg" obie Wallera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosemry17 Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.rcb.vectranet.pl / 82.160.7.* 23.01.06, 15:44 Są ich...setki???Jesli nie miliony. Wymienic moge Magde.doc czy Oslkara i pania Róże:)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malgrom Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 23.01.06, 16:32 Gdybym miała wymienić tę jedną jedyną najpiękniejszą, to byłby to "Mały książę". Chociaż mocno rywalizuje z baśniami Andersena i "Sercem" Amicisa. Wszystkie baaaardzo smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
j.t-a Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 28.01.06, 23:09 Sto lat samotności Marqeza Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek76 Homo Faber 30.01.06, 16:05 Dla mnie najpiękniejsza i najważniejsza książka to "Homo Faber" Maxa Frischa. Odpowiedz Link Zgłoś
5-45p Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 30.01.06, 17:42 Książka która na mnie zrobiła największe wrażenie to Władca pierścieni Tolkiena oraz Potop Henryka Sienkiewicza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: 80.50.205.* 30.01.06, 18:37 jedną z najpiękniejszych ksiąęk, wzruszających i cudownie napisanych jest książka "Madame" Antoniego Libery, polecam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julietta Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.06, 18:43 Ja mam taka książke - "Samotność w sieci" J.L.Wiśniewskiego - pewnie czytałaś, swego czasu nie schodziła z pierwszego miejsca najbardziej poczytnych...Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ululka Muminki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.06, 22:54 Muminki cała seria! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EB Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.06, 15:03 no nie wiem sama... tyle tego było... chyba nie przeżywam, aż takich wielkich wzruszeń, ale było kilka książek, do których lubię wracać. Że wspomnę tylko "Szepty", "Pachnidło", "Ziemię Obiecaną", no i oczywiście "Kubusia Puchatka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Różowa Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.orange.pl 02.02.06, 16:04 "Ofiara doskonała" - czytam bardzo dużo, ale jeszcze NIGDY żadna ksiązka tak mna nie wstrząsnęła. Myślałam o niej jeszcze miesiąc po przeczytaniu, a i dziś zdarza mi się pomyśleć o niej. Jest to oparta na faktach opowieść o zamordowanej 15 latce. Gorąco polecam!!!! Wstrząsa i wzrusza ogrrromnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kroofka Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 13:24 "Prawiek i inne czasy" Olga Tokarczuk Piękny język, całość przypomina obraz namalowany słowem Polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
aga_maja Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 16.02.06, 12:19 U mnie będzie kompletny chaos, ale co tam.... :-) "Łuk Triumfalny" "Noc w Lizbonie" "Żaba" "Modlitwa za Owena" "Tam gdzie spadają anioły" "Lesio" "Na pastwę aniołów" "Małżeństwo wagi półśredniej" Tolkien w pełnej krasie i wiele wiele innych pozdr, a Odpowiedz Link Zgłoś
ksara44 Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 17.02.06, 01:23 zdecydowanie Mistrz i Malgorzata- w tej ksiazce jest po prostu wszystko!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wroo1 Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 18.02.06, 12:16 Tolkien - Władca Pierścieni Sienkiewicz - Krzyżacy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 22:22 Dla mnie taką książką jest " Potęga Miłości" Francine Rivers znana w POlsce wcześniej jako "Chata w dolinie". Ma coś w sobie ze Steinbecka "Na wschód od Edenu" ale jest oparta na faktach... po prostu jest piękna. POleCAM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 19:15 jedna z... E.Bronte "Wichrowe wzgórza" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna2 Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.devs.futuro.pl 22.02.06, 00:27 dzieciństwo - Ouo vadis,Trylogia nastolatka - Gubernator, Zły, Lem póżniej - trudno jednak wybrać, każda chyba porusza inną strunę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Najpiękniejsza ksiązka jaką w zyciu czytalisci IP: *.adsl.inetia.pl 23.02.06, 22:09 Moilm najukochańszym autorem jest Grzesiuk. Jego "Pięć lat kacetu" jest bardzo wzruszajaca. Duże wrażenie wywarły na mnie również S@motność w sieci oraz Chlopiec z latawcem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotkazik Re: najpiękniejsza ksiązka jaką w zycuiu czyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 12:26 Opowiadania Cortazara. nie wszytskie, ale większość. normalnie katharsis, niezależnie od okoliczności, "niezmiennie":-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: najpiękniejsza ksiązka jaką w zycuiu czyta IP: *.eranet.pl 26.02.06, 16:03 Dla mnie - "Zbrodnia i kara" i "Biesy" F.Dostojewskiego. Przerażająca podróż w najczarniejsze zakamarki ludzkiej psychiki. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: najpiękniejsza ksiązka jaką w zycuiu czyta 26.02.06, 16:08 T. Chevalier "Dziewczyna z perłą" O.Tokarczuk "Prawiek i inne czasy" J. Olczak _Ronikier "W ogrodzie pamięci" M.Atwood "Slepy zabójca"..... tak trudno wybrać, tyle pieknych książek napisano... Odpowiedz Link Zgłoś
caprissa Re: najpiękniejsza ksiązka jaką w zycuiu czyta 26.02.06, 16:43 a to sa powiesci czy kryminały i w jakim czasie sie dzieja? Nasze czasy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 14:42 "Maly ksiaze" "Wichrowe wzgorza" Odpowiedz Link Zgłoś
monami5 "Przygody Sindbada Zeglarza"..... 24.04.06, 20:42 ....i "Klechdy sezamowe" Lesmiana to moj nr. 1 - od zawsze i na zawsze. Nastepnie: opowiadanie Trumana Capote "Miriam". "Biedni ludzie" i "Nietoczka Niezwanowa" Dostojewskiego. I zupelnie niedawno - przeczytana na razie tylko raz, niesamowita "Zbyt glosna samotnosc" Hrabala. Przepiekna literatura, ktora na pewno ma i bedzie miala na mnie duzy wplyw...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Re: "Przygody Sindbada Zeglarza"..... IP: *.chello.pl 27.04.06, 15:23 Do Sindbada Żeglarza dorzuciłabym jeszcze Robinsona Crusoe oraz "Podróże Gullivera" w wersji Swifta - bynajmniej nie dla dzieci :-) Aczkolwiek to nie jako "najpiękniejszą książkę na całe zycie", raczej jako "niezapomnianą książkę na całe zycie" :-) Do tych wyżej dorzucę jeszcze jedną perełkę - "Czarnoksiężnik z Archipelagu" Ursuli Le Guin. Odpowiedz Link Zgłoś
sandrie Re: Najpiękniejsza ksiązka jaką w zycuiu czytalis 24.04.06, 21:30 ,,Żeglarz''- Jerzy Szaniawski ,,Duma i uprzedzenie'' i ,,Rozważna i romantyczna'' Jane Austen ,,Biedna,mała Ania'' Jadwiga Courths-Mahler ,,Sen nocy letniej'' i ,,Stracone zachody miłości'' William Shakespeare ,,Władca pierścieni'' i ,,Hobbit...'' J.R.R.Tolkien ,,Niewola'' Julie Garwood ,,Trzej muszkieterowie'' Aleksander Dumas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Hesse + Kundera IP: *.chello.pl 27.04.06, 15:15 Typuję dwie: "Narcyz i Złotousty" Hessego "Nieznośna lekkość bytu" Kundery Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niezapominajka Re: Hesse + Kundera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 14:55 Samotnosc w sieci!!!! najbardziej wzruszajaca ksiazka jaka czytalam bo opowiada o mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marikka Re: Hesse + Kundera 30.04.06, 10:23 "Czas zycia, czas smierci" Remarque'a "Weronika postanawia umrzeć" Coehlo no i.....ale bez smiechów prosze..."chłopcy z placu broni"(przy scenie smierci Nemeczka nie mogłam sie opanowac) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zANILK .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.06, 20:29 jest kilka takich książek. kolejność przypadkowa- willy russel inny chłopiec hamlet szekspira bracia karamazow i zbrodnia i kara fiodora dostojewskiego tortilla flat sto lat samotności [...]i inne. Odpowiedz Link Zgłoś
lily.in.the.west Re:hmmm ... 30.04.06, 23:24 Trudno zdecydowac sie na podanie tylko jednej ksiazki, ale chyba dla mnie najlepsza jest "Czarodziejska Gora" Th. Manna (choc nadal sie miotam, bo jest tych ksiazek najlepszych kilka) Uwielbiam Manna, Bernharda, Hamsuna, Hesse, Hardy´ego (hmm, az 3 Tomaszy :-), Twaina, i...., jeszcze bym tak mogla dalej wyliczac. Z nowszych pisarzy rewelacja jest B.Schlink i jego "Lektor" pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_prym Re: NAj ksiązka jaką w zycuiu czytalis 30.04.06, 23:24 Może od początku ok:Paulo Coelho WSZYSTKIE z trylogii!!:"Weronika postanawia umrzeć","Jedenaście minut", "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam"..kolejno..Wiliam Badsworth(czy jakoś tak)"Odmieniec".potem autor.Nicholas Evans tytuł: "Zaklinacz koni"<----Piękna książka. Dalej:Kochałam Tyberiusza..Elisabeth Dored Kolejno:"Osobowość ćmy" Katarzyna Grochola Następnie:"Samotność w sieci" J.L Wiśniewski i jego "zespoły napięć" i dalej:Wiliam Wharton:"Tato". "Spóźnieni kochankowie","ptasiek" Miriam Ali :"Bez litości"bardzo dawno została wydana. autora nie pamiętam ale tytuł jest :"Igła" oj jest tych książek które mnie poruszły i zmieniły moje życie.I mogłabym wymieniać ich jeszcze ale te są najpiękniejsze i wracam do nich jak tylko mogę:) Odpowiedz Link Zgłoś
sayda NAj ksiązka jaką w zycuiu czytalis 02.05.06, 07:59 " Łuk Triumfalny " i " Trzej towarzysze " - Remarqa. Odpowiedz Link Zgłoś